FOCUS: Tot mai multe nume mari din economie anunţă disponibilizări sau reducerea activităţii

Anunţurile de disponibilizare a personalului şi încetare temporară a activităţii din cauza efectelor crizei internaţionale care afectează şi România s-au înmulţit în ultimele zile, pe lista companiilor care au probleme adăugându-se miercuri Alro Slatina, Oltchim şi Oţelinox Târgovişte.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Tot mai multe nume mari din economie anunţă disponibilizări sau reducerea activităţii

FOCUS: Tot mai multe nume mari din economie anunţă disponibilizări sau reducerea activităţii (Imagine: Mediafax Foto)

O serie de companii au început să facă disponibilizări şi au trimis deja în şomaj tehnic mii de persoane la nivel naţional, printre cele mai expuse domenii fiind cel textil, metalurgic, componente şi accesorii auto, şi producţia de autovehicule.

Potrivit estimărilor Consiliului de Export, criza financiară va reduce cu 10-30% comenzile la export pentru sfârşitul anului şi va afecta totodată contractele care ar putea fi încheiate pentru 2009, printre cele mai expuse domenii fiind cel textil, metalurgic, componente şi accesorii auto şi producţie de maşini. Alte domenii care ar putea fi afectate de reducerea cererilor sunt cel al mobilei, al articolelor de sticlărie şi bunuri de consum.

În absenţa comenzilor la export, dar şi pe fondul stopării unor proiecte de pe piaţa internă, precum cele imobiliare, o serie de companii au fost nevoite să-şi reducă drastic producţia. Din acest motiv, mai multe firme au anunţat disponibilizări de personal.

"Criza financiară va determina concedieri de personal şi la companii care lucrează în Moldova şi sudul ţării, fără a se limita la regiunea de vest", a afirmat miercuri premierul Tăriceanu într-o întâlnire cu reprezentanţi ai Asociaţiei Române a Băncilor, care s-a desfăşurat la Guvern şi a avut ca temă criza financiară şi efectele acesteia înregistrate în ultima perioadă la nivelul sistemului bancar şi al economiei în general.

Premierul a spus că a făcut "un inventar" al anunţurilor de concedieri care urmează la o serie de societăţi.

Cel mai recent anunţ a fost făcut de compania Vimetco, care a informat miercuri că va scădea anul viitor producţia Alro şi va "reduce substanţial numărul de angajaţi din România", pentru a creşte eficienţa în contextul deteriorării condiţiilor de piaţă.

Tot miercuri, combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, controlat de stat, a comunicat că va reduce cu 20% activitatea în luna noiembrie, până la 40% din capacitate, ca urmare a deciziei companiei de a cumpăra temporar mai puţine materii prime de la principalul furnizor, Petrom, cauzată de scăderea cererii pe piaţă.

Veşti proaste au primit miercuri şi angajaţii Oţelinox Târgovişte. Liderul de sindicat a anunţat că administraţia a decis că un număr de 800 de angajaţi din cei 880 câţi are producătorul de bandă şi tablă din oţel inoxidabil nu vor lucra în perioada 7 - 30 noiembrie, din cauza situaţiei economice nefavorabile şi a reducerii drastice a comenzilor de producţie, pe fondul crizei economice.

Marţi, ArcelorMittal SA Hunedoara a anunţat că va opri producţia pentru circa două luni din cauza crizei economice. Cei 1.200 de angajaţi ai combinatului siderurgic vor fi trimişi prin rotaţie în concediu, în luna noiembrie, administraţia arătând că există posibilitatea ca unii salariaţi să fie trimişi în şomaj tehnic.

"Combinatul îşi va opri producţia zilele următoare. Din câte ştiu eu, ultima dată când acest combinat şi-a oprit producţia a fost la începutul anilor '30, înainte de a mă naşte eu. Şi atunci, ca şi acum, cauza care a determinat oprirea producţiei a fost legată de criza economică gravă prin care au trecut Statele Unite ale Americii. Oprirea producţiei nu înseamnă închiderea combinatului, ci înseamnă că în acest moment nu mai avem un număr minim de comenzi care să ne permită să vindem producţia. În acest moment, este sigur că vom opri producţia în această lună. În luna decembrie există posibilitatea să o reluăm, dacă vom avea un număr minim de comenzi", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al SC ArcelorMittal SA Hunedoara, Remus Păţan.

Cererea pe piaţa internaţională a produselor siderurgice este în continuă scădere, iar această situaţie impune oprirea producţiei, atât pentru a se putea restabili echilibrul economic cerere-ofertă, cât şi pentru a se conserva resursele financiare ale ArcelorMittal SA Hunedoara.

La societatea ieşeană ArcelorMittal Tubular Products, fostă Tepro, jumătate din cei 650 de angajaţi sunt trimişi acasă, prin rotaţie, urmând să primească 75% din salariu, din cauza lipsei de comenzi existente la nivel mondial. O mare parte din producţia fabricii este destinată exportului, iar majoritatea contractelor sunt încheiate cu parteneri din Europa.

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţel la nivel mondial, va reduce producţia cu 30% până la începutul anului 2009, din cauza cererii în scădere.

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici