FOCUS: Trupa Gotan Project şi-a deschis noul turneu la Bucureşti

Gotan Project, trupa cunoscută pentru noua faţă pe care a dat-o tangoului, a concertat, joi seară, într-o arhiplină Sală a Palatului din Capitală, dând astfel startul noului ei turneu, care, după Bucureşti, mai cuprinde alte 13 oraşe europene.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Trupa Gotan Project şi-a deschis noul turneu la Bucureşti

Trupa Gotan Project şi-a deschis noul turneu la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

Gotan Project Exclusive Tour a debutat la Bucureşti în faţa unui public entuziast, de peste 4.500 de persoane. Aflaţi pentru a doua oară în Capitală, muzicienii au prezentat încă o dată un model de precizie, naturaleţe şi talent în ceea ce priveşte melanjul dintre tango, DJ-ing şi film.

Nu e o combinaţie la care te-ai aştepta să funcţioneze - melodia alunecoasă şi pasională a tangoului şi ritmurile stricte ale muzicii electronice -, dar formaţia a reuşit, de-a lungul celor aproape zece ani de când activează, să impună un nou stil, al cărui amestec să fie perfect echilibrat, în ciuda reţetei, care aplicată altor genuri muzicale a dat rezultate trecătoare, dând naştere unor stiluri ce nu s-au impus.

"Nouveau tango-ul" celor de la Gotan este, în egală măsură, efervescent şi delicat, intuitiv, memorabil şi cu priză la public.

Gotan Project, în formaţia de concert, ce cuprinde zece muzicieni şi doi dansatori, pun în scenă un show complex. Acesta a început dramatic, în acordurile piesei "Queremos Paz", înfăţişându-i pe artişti în penumbră, în spatele unui voal alb, ce acoperea scena în întregime, jucând dublul rol de cortină şi ecran de proiecţie.

Muzicienii intră şi ies din scenă, creând diverse configuraţii, în timp ce visual-urile rulează halucinant "peste" ei. Videoclipurile propuse publicului de la Bucureşti sunt simple, dar puternice - scene de tango, cupluri îmbrăţişate. După câteva piese servite publicului prin filtrul pânzei albe, un cuplu de dansatori intră în scenă şi ia ochii de la imaginile ce rulau în fundal, pentru ca, odată cu ultima lor îmbrăţişare, cortina să cadă.

Apelând la bandoneon, pian, viori şi violoncel, chitară acustică şi o penetrantă voce feminintă, Gotan Project sună uneori ca o trupă de muzicieni "clasici" de tango.

E uşor să ţi-i imaginezi pe străzile Buenos Aires-ului sau în fumul unei cafenele pariziene. Dar muzica lor rareori are dramatismul tangoului argentinian, nefiind, totuşi, lipsită de sensibilitate, reuşind să aducă la un loc muzica lui Astor Piazzola şi cea a rapper-ilor din suburbii. De asemenea, piese care dau dependenţă, ca "Época", "Tríptico", "Santa María (del Buen Ayre)", "Una Música Brutal", "El Capitalismo Foráneo", "Last Tango in Paris", "Amor Porteño", "Diferente" şi"Arrabal", răsună adânc în timpanele oricărui ascultător.

Însă, cel mai ciudat aspect al concertului a fost că muzica celor de la Gotan Project nu este una care se pretează a fi ascultată de pe un scaun. Astfel că, încă o dată, Sala Palatului din Bucureşti a furat publicului din energia unui concert care merita un loc mai bun, din păcate inexistent în Capitală.

Cu toate acestea, concertul susţinut de Gotan Project s-a bucurat de un mare succes la Bucureşti. Cu un show mai închegat decât cel prezentat în urmă cu doi ani, trupa celor trei producători (Philippe Cohen Solal, Christoph H. Muller şi Eduardo Makaroff) a atras un public eterogen, de la cunoscători rafinaţi la consumatori.

Concertul a fost prezentat în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă" (14 - 27 noiembrie), organizat de Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian".

 

Material realizat de Cristina Mazilu, cristina.mazilu@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici