FOCUS: Videanu, Orban, Olteanu, Ponta şi Şereş le-au vorbit tinerilor comunicatori despre "etichete"

Adriean Videanu, Ludovic Orban, Bogdan Olteanu, Victor Ponta şi Codruţ Şereş şi-au expus, miercuri, la Olimpiadele Comunicării , punctele de vedere referitoare la "etichetele" şi "ştampilele" ce le sunt puse politicienilor care deţin funcţii publice.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Videanu, Orban, Olteanu, Ponta şi Şereş le-au vorbit tinerilor comunicatori despre "etichete"

Primarul general al Capitalei, prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu (Imagine: Mediafax Foto)

Primarul general al Capitalei, prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu, a susţinut că, din păcate, "în viaţa politică românească, de regulă, se lipesc etichetele negative", cum ar fi, în cazul său, eticheta de "primarul bordură".

"Nu există drum urban fără borduri. E şi un sâmbure de adevăr în eticheta asta, pentru că firma mea se ocupă cu comercializarea de obiecte de mobilier stradal", a spus Videanu, menţionând că ar fi dorit să i se pună şi etichete pozitive, precum una legată de cota unică de impozitare de 16%.

El le-a spus tinerilor prezenţi la eveniment că el nu este un bun comunicator şi că se aştepta de la mai mult ajutor de la colegii săi pentru a-şi putea promova mai bine realizările. "Faptul că taci nu te ajută. Sunt inginer şi nu comunicator, iar formaţia profesională m-a îndreptat spre eficienţă în gestionarea problemelor oraşului. Nu am realizat că în politică se vinde imaginea şi nu ceea ce faci. Aveam nevoie de sfaturile colegilor mei pentru a-mi promova realizările", a spus Adriean Videanu.

El a ţinut să evidenţieze faptul că, în calitate de primar, a făcut pentru Bucureşti ceea ce a crezut că trebuie să facă, deşi a fost conştient că va avea de pierdut.

Videanu a criticat şi faptul că mass-media relatează "foarte rar aspectele pozitive ale activităţii sale", cum ar fi inaugurarea Teatrului Metropolis. Primarul Capitalei a anunţat, în acest context, că în iunie-iulie, în Piaţa Revoluţiei, va fi reinstalată statuia lui Carol I a sculptorului Florin Codre.

Întrebat despre greşeala gramaticală făcută într-o emisiune televizată, Videanu a spus că "toată lumea a greşit cel puţin o dată în viaţă".

"Numai cel care consideră că nu a greşit niciodată să ridice piatra. Pot să dau oricând un test de ortografie la TV. Chiar Mihai Gâdea spunea serile trecute că «serviciile secrete conduce..»", a replicat Videanu.

Ludovic Orban a spus, referitor la etichete, că orice om politic are adversari, care şi-au dat seama că e mult mai uşor să murdărească omul cu noroi şi să-i lipească etichete în presă decât să-l combată politic.

El a încercat să demonteze toate etichetele care i-au fost puse, menţionându-le pe cele de "cântăreţ", de "misogin", dar şi de "radical", ca raportare la şeful statului.

Orban a profitat de ocazie pentru a lansa un atac la adresa democrat-liberalilor, care au spus des sintagma "Orban cu mandolina", transmiţându-le celor din PDL că nu cunosc instrumentele muzicale şi că el nu dansează după muzica lor pentru că aceştia nu ştiu să cânte, dar şi pentru că ei "nu dansează decât pe muzica unui singur om", referindu-se la preşedintele Traian Băsescu.

La rândul său, Bogdan Olteanu a afirmat că "memoria publică este scurtă" şi a replicat: "Mai bine oligarh, decât oligofren!", referindu-se la etichetele sale de "finul lui Tăriceanu", "nepotul Ghizelei Vass" şi cea de "oligarh care negociază cu Verestoy şi cu Hrebenciuc în dezinteresul ţării".

"Cu etichetele e simplu. Cine le are încearcă din răsputeri să scape de ele, cine nu le are se chinuie să le obţină", a afirmat Bogdan Olteanu, menţionând că şi-ar dori foarte mult să rămână în istorie cu etichete pozitive legate de realizările sale. El a subliniat că a încercat să-şi lege numele de Legea votului uninominal, care i-ar fi plăcut să se numească "Legea Olteanu".

În plus, Olteanu a spus că a făcut referiri la doi dintre oamenii politici care creează etichete, unul fiind fostul preşedinte Ion Iliescu, iar al doilea actualul şef al statului, Traian Băsescu.

"Există desigur şi maeştrii creatori de etichete pentru alţii. Unul dintre ei a creat unele etichete care intră în istorie şi e vorba de Ion Iliescu. Şi dacă e să vorbim de doar două dintre ele, "arogantul" şi "prostnacul", poate nici nu ne mai amintim de unde au venit, dar au intrat în istorie. Există şi celălat autor de etichete, etichete care intră în procedura penală, că de cîte ori domnul Traian Băsescu pune etichetă: corupţi, hoţi, cercuri de interese, se autosesizează Parchetul sau DNA-ul", a spus Olteanu.

Întrebat ce etichetă ar trebui să poarte un om politic pentru a cuceri nemurirea, Bogdan Olteanu a spus că eticheta perfectă pentru nemurire este aceea de "decedat".

Social-democratul Victor Ponta a subliniat că faptul că un politician are porecle atestă existenţa acestuia, menţionând că el chiar îşi merită porecla de "pupil al lui Năstase".

El a spus că oamenii politici vizibili, cei etichetaţi, nu contează foarte mult, pentru că există oameni mult mai puternici. "Noi nu contăm foarte mult. Sunt oameni mult mai puternici decât noi, pe care nu-i vedeţi niciodată, dar pe care îi simţiţi, care nu au porecle pentru că ziariştii nu au curaj să le scrie nici numele, nici porecla în ziare şi care, în timp ce noi venim la întâlniri cu dumneavoastră, iau decizii pe care după aceea le aflăm în aceeaşi presă curajoasă", a menţionat Ponta.

El a adăugat că s-a tot gândit zilele acestea dacă a făcut bine să dorească să aibă porecle şi să vină la astfel de întâlniri sau poate mai bine stătea la Marriott şi-şi bea cafeaua cu cine voia şi nu mai trebuia să afle de la Codruţ Şereş ce alianţă se face în acea zi.

Ponta le-a mai spus tinerilor comunicatori că nu este greu să faci politică, dar este foarte greu "să nu devii ticălos, laş, să nu-ţi lauzi şefii".

Fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, a spus, referindu-se la scandalul său cu trădarea din 2006, că un om politic nu poate şterge etichetele pe care le dobândeşte, dar că poate, cu ajutorul consilierilor, prin continuarea proiectelor sale şi prin concentrarea pe carieră, să estompeze etichetele negative.

"Faptul că nu ai păţit nimic în urma unui scandal nu înseamnă că nu ai făcut nimic, ci că cineva s-a ocupat de tine", a spus Şereş.

Politicienii au participat, miercuri, la dezbaterea "Ştampila pe frunte – primul pas către nemurirea politică", organizată în cadrul celei de a VIII-a ediţii a Olimpiadelor Comunicării, care se desfăşoară la Palatul Parlamentului.

(Material realizat de Nicoleta Nicolae, nicoleta.nicolae@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici