- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (04.10.2011, 16:22)
- Miruna Badea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Funcţionarea AP NATO costă mai puţin decât cheltuielile pentru sesiunea de la Bucureşti
Adunarea Parlamentară a NATO este un for fără legătură formală cu NATO, care adoptă rapoarte ale căror prevederi nu sunt obligatorii şi care are un buget anual de funcţionare mai mic decât cel alocat Parlamentului României pentru organizarea sesiunii plenare de patru zile de la Bucureşti.
Urmărește
167 afișări
Funcţionarea AP NATO costă mai puţin decât cheltuielile pentru sesiunea de la Bucureşti
Adunarea Parlamentară a NATO constituie, de fapt, un forum pentru dialog parlamentar la nivel internaţional pe teme de securitate, politice şi economice. NATO şi Adunarea Parlamentară a NATO nu au, formal, nicio legătură, Tratatul de la Washington, care constituie baza juridică a creării Alianţei, nefăcând nicio referire la acest for. Acest forum s-a dezvoltat însă de-a lungul timpului, principalul său obiectiv fiind promovarea înţelegerii reciproce între parlamentarii membri ai Alianţei în legătură cu provocările cheie în materie de securitate cu care se confruntă parteneriatul transatlantic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
Adunarea Parlamentară a NATO are în prezent, în total, circa 40 de activităţi pe an, dintre care două adunări plenare, una de primavară şi una de toamnă, considerată cea cu relevanţă pentru activitatea anuală a forului. Membrii Adunării, reuniţi în sesiunea plenară anuală (de toamnă) adoptă rapoarte care nu devin însă obligatorii. După adoptare, acestea au valoarea unor recomandări politice, fiind transmise Consiliului Nord-Atlantic, care nu este obligat să ţină cont de ele.
Sesiunea plenară a Adunării Parlamentarea NATO care va avea loc la Bucureşti, în 7-10 octombrie, are pe agendă adoptarea a 16 rapoarte pe diverse teme cum ar fi "Implicaţiile Revoltelor din regiunea Mena", "Dinamica Internă şi Politica Externă în Ucraina Post-Portocalie", "Tranziţia în Afganistan: Evaluarea eforturilor de Securitate", "Apărarea Antirachetă: Drumul de urmat în continuare de către NATO", "Provocările Guvernării în Afganistan". De asemenea, pe agenda sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a NATO se numără şi şase proiecte de rezoluţie pe teme precum securitatea informatică, nevoia de susţinere a poporului libian, criza economică şi consolidarea fiscală, ameninţările biologice şi chimice.
Potrivit documentelor oficiale ale AP NATO, suma alocată anual pentru funcţionarea acestui for de dialog este de aproximativ 3 milioane de euro (aproape 13 milioane de lei) - provenind din contribuţiile Parlamentului sau guvernelor statelor membre dar şi din fonduri NATO - în timp ce participarea reprezentanţilor parlamentelor membre la diverse activităţi trebuie suportate de acestea.
Bugetul anual pentru funcţionarea acestei structuri este însă cu mult sub nivelul alocat de autorităţile române pentru sesiunea plenară a AP NATO din perioada 7-10 octombrie. Concret, în iunie, bugetul Senatului a fost suplimentat cu peste 11 milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor ce revin acestei Camere legislative pentru organizarea sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a NATO. La Camera Deputaţilor, s-au cheltuit până în prezent, potrivit secretarului general Gheorghe Barbu, 9.965.000 de lei pentru organizarea evenimentului, cu aceşti bani fiind făcute, între altele, renovarea grupurilor sanitare, dotări ale sălii de plen cu sisteme noi de iluminat şi de "ceasoficare" şi fiind achiziţionate 8 microbuze. Iar aceste sume au fost cheltuite în condiţiile în care, potrivit lui Gheorghe Barbu, participanţii la reuniune "vor mânca contra cost".
Ideea de a antama parlamentari din statele membre NATO într-un dialog colectiv a apărut la începutul anilor '50 şi a fost pusă în practică pentru prima oară în 1955. Legăturile dintre NATO şi AP NATO s-au dezvoltat însă de-a lungul timpului, iar fundamentul cooperării a fost consolidat în decembrie 1967, când Consiliul Atlanticului de Nord l-a autorizat pe secretarul general al NATO să analizeze acest aspect.
La sfârşitul anilor '80, după ce regimul comunist s-a prăbuşit în majoritatea statelor din Europoa Centrală şi de Est, Adunarea Parlamentară a NATO şi-a extins mandatul dezvoltând relaţii de cooperare cu liderii politici din Europa Centrală şi de Est. De altfel, de atunci Adunarea Parlamentară a NATO şi-a asumat un rol suplimentar, integrând în componenţa sa parlamentari din statele partenere NATO din Europa, dar şi de pe alte continente.
În prezent, AP NATO este formată din 248 de delegaţi din cele 26 de state membre NATO. În plus, din AP NATO mai fac parte 66 de delegaţi din 14 state asociate (Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia-Herţegovina, Finland, Macedonia, Georgia, R.Moldova, Muntenegru, Federaţia Rusă, Serbia, Suedia, Elveţia şi Ucraina), delegaţi din ţări mediteraneene asociate (Israel, Iordania, Algeria şi Maroc) precum şi observatori din alte şase Parlamente asociate, precum Legislativul egiptean, cel al Autorităţii Palestiniene, Parlamentul din Tunisia, cel din Kazahstan, Legislativul australian, cel al Japoniei şi cel al Coreei de Sud. De asemenea, AP OSCE şi AP CoE au delegaţi în cadrul Adunării Parlamentare a NATO, iar Parlamentul European are la rândul său dreptul de a trimite zece delegaţi la activităţile AP NATO.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est