Gala Gopo - 200 de metri de covor roşu, 50 de reflectoare şi film, mult film

Gala Gopo înseamnă, în 2011, în cifre, 200 de metri de covor roşu şi 50 de reflectoare. De-a lungul timpului, evenimentul a înregistrat cel mai scurt discurs - Corneliu Porumboiu -, dar a fost şi un motiv serios pentru ca un bărbat să îşi cumpere costum, au declarat organizatorii pentru MEDIAFAX.

Urmărește
78 afișări
Imaginea articolului Gala Gopo - 200 de metri de covor roşu, 50 de reflectoare şi film, mult film

Gala Gopo - 200 de metri de covor roşu, 50 de reflectoare şi film, mult film (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Ce au în comun Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu şi toţi cei care înseamnă ceva în lumea filmului românesc? Minimalist sau nu, omuleţul lui Gopo îi cunoaşte pe toţi, pentru că a fost la ei acasă.

La gala Gopo, numele de pe generic apar în costume şi rochii colorate, iar norocoşii ajung să mulţumească familiei şi colaboratorilor pe scenă. Anul acesta, gala premiilor din industria filmului românesc înseamnă, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), 1.000 de metri de cablu, peste 50 de reflectoare, o scenă de 60 de metri pătraţi şi două generatoare. Toate la Crystal Palace Ballrooms din Bucureşti, unde va avea loc, luni, evenimentul.

În termeni de timp, însă, Gopo înseamnă poveşti despre discursuri, trofee, complimente şi scuze ciudate, greşeli din care se învaţă şi mici victorii, pentru cei circa 100 de oameni din culise.

Gala începe să prindă contur cu aproximativ şase luni înainte, dintre care ultimele trei reprezintă o perioadă foarte intensă. Pentru ediţia de anul acesta, spre exemplu, discuţiile cu PricewaterhouseCoopers - care se ocupă de numărarea voturilor - şi ProCinema - televiziunea care va difuza în direct gala - au început din luna septembrie 2010.

Toată munca este făcută de o echipă de peste 100 de oameni: membri ai echipei APFR, ai echipei de emisie - din partea televiziunii care transmite gala - şi voluntari care sunt implicaţi în acest proiect. Toţi sunt împărţiţi în departamente care se ocupă de filme şi relaţia cu casele de producţie, invitaţi, protocol, PR / presă / comunicare, grafică, transport şi, bineînţeles, producţie - cei care coordonează toată desfăşurarea de forţe din seara galei.

Fiecare membru al echipei are o "zonă de acţiune" bine stabilită, o fişă a postului clară şi un desfăşurător propriu pentru seara galei. Toţi aceştia au grijă de cei peste 660 de invitaţi, cărora li se adaugă 100 de membri ai presei.

Repetiţiile în locul de desfăşurare a galei încep, de regulă, cu două zile înainte de eveniment, iar cei care înmânează trofeele primesc şi ei textele cu câteva zile înainte.

Pregătirea spaţiului de desfăşurare începe, de regulă, odată cu stabilirea acestuia, cu cel puţin 5-6 săptămâni înainte. Acest lucru înseamnă, bineînţeles, schiţe şi planuri ale acţiunii care urmează.

Dacă la gala Oscar lungile liste de mulţumiri sunt oprite de orchestra care notează depăşirea timpului regulamentar, la Gopo, premianţii nu sunt condiţionaţi de timp, ci doar cei care înmânează trofeele. Aceştia din urmă pot vorbi doar maximum două minute. Cei care devin posesorii unui omuleţ Gopo nu au constrângeri în acest sens. Astfel, cel mai lung discurs la gală a fost de 40 de minute, iar cel mai scurt, de 15 secunde.

Astfel, în 2009, Elisabeta Bostan a câştigat premiul pentru întreaga activitate. Mama "Veronicăi" a vorbit timp de 20 de minute, împreună cu nepoatelele ei. Cumulat cu discursul regizorului Laurenţiu Damian - cel care trebuia să îi înmâneze trofeul Gopo - a rezultat un discurs de aproape 40 de minute.

Cel mai scurt discurs a fost în 2010: Corneliu Porumboiu - aproximativ 15 secunde -, în momentul în care a urcat pe scenă pentru a ridica a treia statuetă din seara respectivă, după cea pentru Marius Panduru, care nu era prezent, şi cea câştigată de el pentru cel mai bun scenariu, pentru "Poliţist, adjectiv". Din fericire, la premiul pentru cel mai bun film, a patra oară când a urcat pe scena de la Palatul Parlamentului, Porumboiu a fost mai puţin eliptic.

Până în prezent, cel mai în vârstă premiant la Gopo este regretatul Jean Constantin - care a luat premiul pentru întreaga activitate în 2008, la vârsta de 81 de ani -, iar cel mai tânăr deţinător al unei statuete este Andreea Boşneag - premiul pentru tânără speranţa în 2010, pentru rolul din filmul "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude.

Cele mai multe premii Gopo i-au revenit, până în prezent, tot lui Corneliu Porumboiu. În total, regizorul a colecţionat şase statuete, trei în 2007, pentru filmul "A fost sau n-a fost?", şi trei în 2010, pentru "Poliţist, adjectiv". Porumboiu a primit aceste dinstincţii de două ori la categoriile "cel mai bun film", "cea mai bună regie", "cel mai bun scenariu".

Cele mai multe nominalizări a avut filmul "California Dreamin' (nesfârşit)", al regretatului Cristian Nemescu - 16.

Deşi gala Gopo este acel loc în care "trebuie să fii", dacă eşti din industria cinematografiei, au existat, de-a lungul timpului, şi scuze. Cea mai originală scuză pentru absenţa motivată la gală a fost "nu pot ajunge, am programare să îmi sterilizez pisica". În acelaşi timp, cel mai frumos compliment despre gală a fost declaraţia unei actriţe, care s-a declarat foarte fericită că datorită evenimentului soţul ei şi-a cumpărat costum.

Corneliu Porumboiu a fost surprins că imediat după gala de anul trecut a fost sunat de mulţi prieteni de peste hotare care urmăriseră evenimentul pe internet. După gala de anul trecut, articolul din publicaţia Variety dedicat premiilor Gopo începea în felul următor: "Chiar şi după standardele de mondenitate cu care ne-au obişnuit galele de premiere din Europa, ediţia din 2010 a galei premiilor Gopo - versiunea românească a Oscarului - a fost plină de strălucire".

Dacă fratele său mai mare, Oscar, cântăreşte cât un nou-născut sănătos - 3,85 kilograme, "bebe" Gopo cântăreşte între 1,8 şi 1,9 kilograme. Trofeul este realizat în fiecare an de sculptorul Adrian Ilfoveanu, dintr-un aliaj de cupru, staniu şi argint. Momente grele, pentru un eveniment de asemenea amploare, există. Până în prezent, memorabil este unul din urmă cu doi ani. Exact în momentul de începere a galei, a survenit o defecţiune a ecranului din spatele scenei. A durat o jumătate de oră până când defecţiunea a fost remediată. În acel an, însă, gala nu a fost transmisă live. Pentru că nu a fost găsit "locul ideal" de desfăşurare, echipa Gopo trebuie să adapteze conceptul galei în fiecare an, în funcţie de spaţiul disponibil.

Gazda din acest an a galei Gopo va fi Andi Moisescu. El este al doilea realizator de televiziune care găzduieşte gala premiilor Gopo, după Cătălin Ştefănescu, care a prezentat prima ediţie, în 2007. Pe lista prezentatorilor din istoria de cinci ediţii a Galei Premiilor Gopo se mai află trei actori români consacraţi - Mihai Florea-Vizante (2008), Maria Dinulescu (2009) şi Mihai Călin (2010).

Moisescu va prezenta o întâlnire cu numele grele ale filmului autohton, cu regizori, actori şi scenarişti care s-au afirmat nu numai în ţară, ci şi la festivalurile internaţionale.

Luni, de la ora 19.00, telespectatorii Pro Cinema vor fi alături de Amalia Enache şi Mircea Solcanu, care vor intervieva vedetele filmului românesc aflate pe covorul roşu. Timp de o oră, telespectatorii Pro Cinema vor putea admira ţinutele actorilor şi actriţelor invitate la eveniment şi vor afla informaţii despre peliculele aflate în cursă, dar şi despre starea de spirit a nominalizaţilor la cele mai importante categorii ale premiilor Gopo de la Amalia Enache şi Mircea Solcanu.

De la ora 20.00, timp de trei ore, telespectatorii Pro Cinema vor trăi emoţiile galei premiilor Gopo alături de actorii, regizorii, scenariştii şi ceilalţi oameni de film aflaţi în cursa pentru Oscarurile româneşti în cel mai prolific an în ceea ce priveşte producţia cinematografică autohtonă, din 1989 până în prezent.

12 lungmetraje, 6 scurtmetraje şi 5 documentare se vor lupta pentru cucerirea statuetelor Gopo.

Cel mai bun film românesc al anului 2010 va fi ales de cei peste 400 de profesionişti votanţi la premiile Gopo dintre "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", "Eu când vreau să fluier, fluier", "Marţi, după Crăciun", "Medalia de onoare" şi "Morgen".

La categoria "cel mai bun film european" se află în cursă cinci producţii prezentate pe ecranele româneşti în 2010: "O lecţie de viaţă/ An Education", "Antichrist/ Antichrist", "Panglica Albă/ Das Weisse Band", "Profetul/ Un prophète" şi "Iluzionistul/ L'Illusionniste".

În cadrul celei de-a cincea ediţii a galei premiilor Gopo, Pro Cinema va acorda un premiu special, înmânat de Cristian Tudor Popescu, pentru cel mai popular film românesc difuzat în 2010 de postul de televiziune, iar VJ Oana va înmâna premiul special MTV pentru cel mai bun sărut.

De la aceeaşi oră, gala va putea fi urmărită şi online, pe www.premiilegopo.ro şi www.procinema.ro, dar şi pe cea mai mare mediafaţadă din România, Cocor Media Channel, situată în inima Capitalei. Totodată, românii de pretutindeni vor putea urmări evenimentul pe Pro TV Internaţional, pe 30 şi 31 martie, de la ora 20.30.

(Material realizat de Oana Ghiţă)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici