- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (02.01.2009, 15:31)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Galeriile bucureşte au continuat violenţele pe arene în primul an al Legii Dragomir
Galeriile echipelor bucureştene au continuat să producă incidente grave pe stadioanele de fotbal, atât din România, cât şi din străinătate, în ciuda faptului că 2008 a fost primul an în care a funcţionat Legea 4/2008, privind "Prevenirea şi combaterea violenţelor la competiţiile sportive".
Urmărește
19 afișări
Galeriile bucureşte au continuat violenţele pe arene în primul an al Legii Dragomir (Imagine: Mediafax Foto)
Proiectul de lege, iniţiat de preşedintele LPF Dumitru Dragomir, deputat PRM atunci, a fost aprobat în luna decembrie a anului 2007 de Camera Deputaţilor. Preşedintele Traian Basescu a semnat, la 8 ianuarie 2008, decretul de promulgare a Legii iniţiate de Dragomir, pentru ca din februarie aceasta să intre în vigoare.
Legea Dragomir prevede amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei, dar şi interzicerea prezenţei la competiţiile sportive pentru fanii care s-au manifestat violent sau au încălcat prevederile cele mai importante ale legii privind prevenirea şi combaterea violenţelor la competiţiile sportive.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Galeriile echipelor bucureştene din Liga I, Dinamo, Rapid şi Steaua, au fost cele care au produs cele mai grave incidente pe stadioanele de fotbal din România şi în 2008. Manifestările fanilor au dus atât la amendarea lor, cât şi a cluburilor, dar şi la interzicerea multora dintre suporteri pe arenele de fotbal.
Acţiunile fanilor bucureşteni au dus la întreruperea unui meci din Liga I, Rapid - Steaua, la amenzi şi ultime avertismente din partea UEFA pentru clubul Dinamo şi la incidente grave cu forţele de ordine, ultimele fiind trecute în contul galeriei steliste.
Meciul Rapid - Steaua, derbiul etapei a XXIV-a a Ligii I, sezonul 2007/2008, disputat la 20 martie, a fost întrerupt în minutul 74, după ce arbitrul Alexandru Deaconu a fost lovit cu un obiect aruncat din tribună. Înainte de a se lua decizia finală a opririi meciului, la staţia de amplificare a stadionului Giuleşti-Valentin Stănescu s-au făcut apeluri repetate către fanii rapidişti pentru a nu mai arunca cu obiecte în teren. Deaconu a încercat să reia jocul, însă în acel moment au fost aruncate alte obiecte dn tribune, astfel că arbitrul a decis întreruperea definitivă a partidei. În urma acţiunilor propriilor fani, Rapid a pierdut meciul în compania echipei Steaua cu scorul de 0-3 la masa verde, deşi conducea cu 1-0 înainte ca partida să fie întreruptă. De asemenea, clubul nu a mai avut dreptul să permită accesul spectatorilor la următoarele două meciuri. Jandarmii au întocmit un dosar penal, au dat 28 de amenzi şi patru sancţiuni complementare de interzicere a intrării pe stadion timp de un an în urma incidentelor de la derbiul Rapid - Steaua. Cuantumul amenzilor aplicate suporterilor după meciul Rapid - Steaua a depăşit suma de 4.000 de lei.
Primele meciuri oficiale pentru Rapid în 2008 au reprezentat şi primele sancţiuni pentru suporterii "alb-vişinii". Astfel, după meciul din etapa a XX-a a Ligii I, sezonul 2007/2008, în compania echipei Universitatea Cluj, şi după partida din sferturile Cupei României, cu Unirea Urziceni, de la 27 februarie, doi fani rapidişti au primit interdicţie de a mai intra pe stadioane pentru şase luni, iar un altul, care a aruncat cu petarde, pentru un an.
Un alt incident în care au fost implicaţi fanii rapidişti s-a petrecut la partida cu FC Timişoara, când mulţi dintre ei doreau demisia antrenorului de atunci al echipei, Mircea Rednic. După meci, şase dintre ei au primit interdicţia de a mai intra pe stadioane.
Suporterii rapidişti au creat incidente şi au fost sancţionaţi şi după partida tur cu Steaua din sezonul 2008/2009. Astfel, doi dintre ei l-au înjurat şi au încercat să-l agreseze pe preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, alţii aruncând cu petarde şi aprinzând torţe pe stadion. După meci, 13 fani "alb-vişinii" au primit amenzi, alţi trei fiind sancţionaţi cu interdicţie de a intra pe stadioane timp de un an.
Fanii echipei Rapid s-au manifestat nepotrivit şi după ratarea calificării în grupele Cupei UEFA, în dauna formaţiei germane WfL Wolfsburg. După incidentele provocate, opt dintre ei au primit interdicţie de a mai intra pe stadioane pentru un an.
Suporterii dinamovişti au produs cele mai grave incidente din "palmaresul" lor în 2008 în dubla manşă pentru calificarea în grupele Cupei UEFA cu formaţia olandeză NEC Nijmegen. Astfel, în partida tur dintre cele două echipe, din Olanda, fanii dinamovişti au aruncat cu torţe spre suporterii oalndezi, au încercat să agreseze forţele de ordine şi au fost aproape să-l rănească pe portarul formaţiei gazdă, Gabor Baboş, cu o torţă aruncată chiar în teren. După meci, Thomas Giordano, ofiţerul de presă al UEFA, a declarat că Dinamo poate pierde la masa verde, cu scorul de 0-3, meciul cu NEC Nijmegen. UEFA a decis până la urmă să sancţionze clubul Dinamo cu o amendă în valoare de 20.000 de franci elveţieni şi cu un ultim avertisment. În partida retur, care a consfinţit ratarea calificării echipei Dinamo în grupele Cupei UEFA, fanii "alb-roşii" au recidivat şi au fost din nou sancţionaţi, de data aceasta de Jandarmerie. În debutul partidei, dinamoviştii au încercat să se bată cu fanii olandezi, mulţumindu-se până la urmă să afişeze mesaje obscene, atât în limba română, cât şi în olandeză. Jandarmeria Bucureşti a amendat clubul Dinamo cu 10.000 de lei.
Fanii dinamovişti au fost amendaţi la chiar primul meci din anul 2008. La partida de pe teren propriu cu Ceahlăul Piatra Neamţ, în etapa a XX-a a Ligii I sezonul 2007/2008, patru suporteri dinamovişti au afişat bannere împotriva declarării independenţei Kosovo, fostă provincie care s-a separat de Serbia. De asemenea, fanii dinamovişti au afişat şi mesaje în limba sârbă, prin care îşi aratau susţinerea pentru integritatea Serbiei.
Suporterii dinamovişti au mai fost implicaţi în incidente înaintea partidei cu Steaua, din luna mai, când Jandarmeria Bucureşti a descoperit 36 de pungi de chipsuri sigilate care însă conţineau dispozitive explozibile artizanale, doi fani dinamovişti l-au agresat pe mijlocaşul echipei CS Otopeni, Valentin Negru, care se afla în tribună la partida de pe teren propriu, de la Ploieşti, cu Dinamo, alţi fani au agresat un presupus suporter stelist care dorea să-şi cumpere bilete pentru meciul cu Steaua, iar la meciul cu FC Timişoara, fanii dinamovişti au fost la un pas să fie evacuaţi de pe stadionul Dan Păltinişanu după ce au aprins torţe.
Suporterii echipei Steaua au creat cele mai grave incidente spre sfârşitul anului 2008. La partida de pe teren propriu cu FC Timişoara, pe fondul nemulţumirii faţă de conducerea clubului, suporterii au creat incidente cu forţele de ordine prezente la stadion. Astfel, după ce au aprins torţe, suporterii s-au răfuit cu forţele de ordine care au intervenit prompt. În conflictul creat, fanii au aruncat cu scaune în forţele de ordine, care au fost nevoite să folosească gaze lacrimogene. După aceste incidente, 25 de suporteri stelişti au fost reţinuţi, zece dintre ei primind interdicţie de a mai intra pe stadioane timp de un an.
Fanii stelişti au creat incidente şi la meciurile internaţionale. Astfel, la partida din Liga Campionilor, din Germania, cu Bayern Munchen, aceştia au aprins torţe pe stadion. Ei au recidivat şi la următoarea partidă, de pe teren propriu de această dată, cu italienii de la Fiorentina. În urma incidentelor din Germania, UEFA a amendat clubul Steaua cu 3.000 de euro. Forul va judeca acţiunile suporterilor stelişti din partida cu Fiorentina în februarie 2009, gruparea din Bulevardul Ghencea riscând sancţiuni mai drastice.
Suporterii "roş-albaştri" s-au mai "remarcat" la partida cu Oţelul Galaţi, din deplasare, când au avut conflicte cu forţele de ordine, şi la meciul de la Vaslui, când s-au contrat cu fanii echipei gazdă.
În august 2008, în baza de date a Jandarmeriei erau înregistraţi peste 2.700 de suporteri care au comis infracţiuni sau au fost amendaţi din cauza actelor de huliganism pe stadioane. În clasament conduceau suporterii stelişti, 276 dintre aceştia fiind sancţionaţi de Jandarmerie. În octombrie, baza de date a Jandermeriei cuprindea deja 3.000 de fani care comiteau infracţiuni pe stadioane. Totodată, 124 dintre ei aveau interdicţie, pe anumite perioade de timp, să mai intre pe arenele sportive.
(Material realizat de Florin Radu; florin.radu@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe