- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (11.11.2011, 16:31)
- Florin Ciolac ,
Geoană poate contesta doar la Congres o eventuală sancţiune de la Comisia de integritate
Statutul PSD prevede că hotărârile Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală pot fi contestate doar la Congres, singura cale de atac pe care o are Mircea Geoană, în eventualitatea unei sancţiuni a comisiei, la şedinţa care va avea loc duminică.
Urmărește
185 afișări
Mircea Geoană (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)
Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală (CNAIM) a PSD, sesizată de preşedintele PSD, Victor Ponta, în legătură cu posibile încălcări ale Statutului de către Mircea Geoană, este formată din nouă membri aleşi direct de Congres, la lucrări participând şi câte un reprezentant al fiecărei filiale judeţene. De altfel, majoritatea organizaţiilor judeţene ale PSD au anunţat că susţin decizia BPN de înlocuire a lui Geoană de la şefia Senatului şi că acesta trebuie sancţionat pentru că nu a respectat această hotărâre.
Potrivit Statutului PSD, Comisia de integritate poate fi sesizată şi de organele de conducere ale partidului în legătură cu abateri grave de la Statut.
Preşedintele comisiei este senatorul Dan Şova.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Deciziile de sancţionare ale membrilor PSD, hotărâte de CNAIM, se prezintă Comitetului Executiv Naţional.
Statutar, în cazul lui Mircea Geoană, o eventuală sancţionare cu excluderea din partid poate fi luată de biroul organizaţiei din care acesta face parte, PSD Dolj.
Dacă Geoană ar fi avut funcţii într-una dintre structurile de conducere locale sau naţionale ale partidului, excluderea sa ar fi fost de competenţa organului ierarhic superior.
Totuşi, în Statut există o prevedere, la art. 161 alin (i), care conferă Biroului Permanent Naţional prerogative în ceea ce priveşte excluderea din partid în cazuri considerate excepţionale.
Astfel, pentru încălcări grave aduse Statutului sau prejudicii majore aduse PSD, sancţionarea cu excluderea din partid a oricărui membru poate fi decisă de Biroul Permanent, cu două treimi din voturile membrilor săi de drept.
O altă sancţiune pe care ar putea-o primi Mircea Geoană este retragerea sprijinului politic pentru funcţia de preşedinte al Senatului, în conformitate cu art. 31 alin (c) din Statut. O astfel de decizie poate fi propusă de biroul organizaţiei din care face parte membrul respectiv şi aprobată prin hotărâre a BPN sau poate fi propusă de BPN, în situaţii excepţionale, şi aprobată de Comitetul Executiv.
Un precedent în ceea ce priveşte prerogativa BPN de a dicta excluderi din PSD s-a înregistrat în cazul senatorului Ion Toma. Acesta a fost exclus printr-un vot al BPN, fără ca decizia să mai treacă pe la organizaţia judeţeană Olt.
Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală a PSD se va întruni duminică pentru a analiza sesizarea preşedintelui Victor Ponta în ceea ce-l priveşte pe Mircea Geoană, acuzat că nu a respectat decizia BPN de înlocuire a sa de la preşedinţia Senatului. La şedinţa comisiei este invitat şi Mircea Geoană.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anticipat că Mircea Geoană va fi exclus din partid. El a declarat joi că "în PSD, luni, lucrurile sunt foarte clare, Mircea Geoană probabil va plăti pentru ceea ce a făcut". Întrebat dacă aceasta înseamnă că va fi exclus din PSD, Ponta a răspuns: "Probabil că da. Şi USL-ul ştie cu un an înainte de alegeri pe cine se bazează în bătălia cumplită de la anul".
(Material realizat de Florin Ciolac, florin.ciolac@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Iliescu: Geoană are stofă de trădător, nu merită concesie, dar nu sunt pentru excluderi din partid
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:02
-
astăzi, 19:26