- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (11.10.2010, 18:16)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Germania, primul partener comercial al României, menţine restricţii pe piaţa muncii
Germania este, la 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu România, una dintre ţările UE care menţin restricţiile pe piaţa muncii pentru români dar şi statul care ocupă primul loc în topul partenerilor comerciali ai României.
Urmărește
95 afișări
Germania, primul partener comercial al României, menţine restricţii pe piaţa muncii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Relaţiile diplomatice dintre România şi Republica Federală Germania au fost stabilite la 31 ianuarie 1967, la rang de ambasadă.
Germania ocupă, potrivit datelor MAE, primul loc în topul principalilor parteneri comerciali ai României. La sfârşitul lunii februarie 2010, volumul total al schimburilor bilaterale cu Germania a atins 1,94 miliarde euro, înregistrând o creştere de 10,64 % faţă de sfârşitul lunii februarie 2009. Volumul exportului românesc a fost de 904,38 milioane euro, cu peste 25 % mai mult decât în perioda similară din anul 2009, iar volumul importului a rămas la acelaşi nivel din anul precedent, atingând 1,03 miliarde euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
De asemenea, potrivit datelor MAE, la sfârşitul lui februarie 2010, numărul societăţilor cu capital german era de 17.518, cu un volum total al capitalului subscris în valoare de 2,84 miliarde euro, fiind pe locul al treilea, după Olanda şi Austria. Investitorii germani s-au orientat cu precădere spre sectorul industrial (59,4%), servicii profesionale (16%), comerţ en gros (11,3%), comerţ en detail (5,8%), construcţii (4%), turism şi transporturi (1,7%).
În pofida puternicelor legături bilaterale, trebuie menţionat că deocamdată nu există nicio cursă aeriană directă între capitalele celor două ţări. În prezent, nu există un cadru juridic care să reglementeze relaţiile de colaborare dintre România şi Germania în domeniul transporturilor aeriene.
Comunitatea românească din Germania este una numeroasă. Pe de-o parte, după cel de al doilea război mondial, aproape jumătate de milion de etnici germani din România s-au stabilit în Germania. Aceştia au constituit mai multe asociaţii existând, astăzi, Asociaţia saşilor transilvăneni, cu sediul la Munchen, Asociaţia şvabilor bănăţeni, cu sediul la Munchen şi Asociaţia şvabilor sătmăreni, cu sediul la Ravensburg.
În Germania se află în present, conform Oficiului Federal pentru Statistică, 73. 043 de cetăţeni români, în statistică fiind cuprinşi doar cei care deţin cetăţenia română, nu şi românii cu altă cetăţenie.
În baza măsurilor tranzitorii menţionate în Tratatul de Aderare, Germania a decis limitarea accesului cetăţenilor români pe piaţa naţională a forţei de muncă.
Cetăţenii români au nevoie de permis de muncă pentru exercitarea unei activităţi în Germania, pe perioada aplicării măsurilor tranzitorii.
În schimb, statul german acordă numeroase burse pentru studenţi prin Serviciul German de Schimburi Academice (DAAD), burse Humboldt pentru cercetători, stagii de perfecţionare pentru profesori, stagii pentru elevi sau burse prin Goethe Institut, burse de cercetare prin Societatea Germană pentru Cercetare (DFG), burse pentru stagii de cercetare pentru oameni de ştiinţă români şi germani prin Societatea pentru Europa de Sud-Est (SOG) din Munchen.
Partea română oferă la rândul său o bursă de 30 de luni, anual, pentru studii parţiale, doctorat sau specializare şi 20 burse anual pentru participarea unor persoane din Germania la diverse cursuri de vară.
România este reprezentată în Germania prin ambasadă şi două consulate generale (la Bonn şi Munchen). Începând din 1999 la Berlin funcţionează Institutul Cultural Român "Titu Maiorescu".
În decembrie 1999 a luat fiinţă, tot la Berlin, Forumul Germano-Român, instituţie neguvernamentală menită să difuzeze în opinia publică germană o imagine obiectivă despre România. Acesta este condus de deputata Suzanne Kastner.
Cancelarul german Angela Merkel îşi începe, marţi, cea de a doua vizită în România de când este şef al guvernului de la Berlin, prima prezenţă în ţara noastră fiind prilejuită de summitul NATO din aprilie 2008.
Merkel soseşte, marţi, la Bucureşti, unde se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc. Ea va primi titlul Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Ea s-a aflat la Bucureşti, pentru prima dată, la summitul NATO din aprilie 2008, ocazie cu care a avut convorbiri bilaterale cu Traian Băsescu.
(Material realizat de Miruna Badea, miruna.badea@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe