- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (09.09.2011, 09:12)
- Elvira Gheorghita ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Începutul de an şcolar goleşte buzunarele, chiar dacă oferta este generoasă
Începutul de an şcolar aduce cheltuieli în plus fiecărei familii cu copii de şcoală, întrucât, deşi magazinele vin cu oferte foarte generoase, o familie trebuie să aibă pregătiţi cel puţin 300-500 de lei ca să cumpere doar rechizitele de primă necesitate, fără ghiozdan.
Urmărește
800 afișări
Începutul de an şcolar goleşte buzunarele, chiar dacă oferta este generoasă (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)
De la cele mai ieftine la cele foarte scumpe, de firmă, magazinele se întrec în oferte la ghiozdane, caiete, stilouri, creioane, penare, acuarele, pensule, bloc de desen, ascuţitori, creioane colorate, carioci, pixuri, lipici, radieră, set compas şi de geometrie.
Bugetul, în cele mai multe cazuri limitat, trebuie să acopere costurile rechizitelor, uniforma şi ghiozdanul. Comercianţii au lansat mai multe oferte pentru rechizite, însă oricât de ieftine ar fi, numărul lor este destul de mare la început de an şcolar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Părinţii care intră în magazine pentru rechizite nu se grăbesc să le bage în coş, ci studiază atent preţurile, pentru a le găsi pe cele mai ieftine de pe raft şi a se încadra în buget.
"Rechizitele m-au costat aproape trei milioane, fără să cumpăr ghiozdan. Mai mult, manualele or fi ele gratuite, dar dacă nu aparţin editurii agreate de către şcoală sau învăţătoare, vom fi obligaţi să cumpărăm cărţile. Cam aşa am păţit în fiecare an, nu cred că va fi o excepţie acum", spune Cristina Marin, medic.
Şi pentru uniformă părinţii trebuie să scoată bani din buzunar, între 75 şi 100 de lei, sau poate chiar dublu dacă prăintele alege să ia două, pentru a avea de schimb. Fie că este luată de la magazine sau comandată de şcoală, preţul este cam acelaşi, iar cheltuiala pentru începutul de an şcolar urcă astfel la cel puţin 500 de lei.
"După ce va începe şcoala, învăţătoarea va completa lista necesarului cu cărţi pentru lectură şi multe altele. Aşa că uşor, uşor, la fiecare început de an şcolar dăm cam jumătate din salariu pe rechizite", a mai spus Cristina Marin.
O altă mămică, funcţionar public, spune că trebuie să pregătească 1.000 de lei pentru noul an şcolar pentru un copil de clasa a II-a. În această sumă a inclus şi 300 de lei taxa pentru "after school".
Mulţi părinţi aşteaptă să ia salariul ca să aibă bani pentru rechizite, chiar dacă acesta vine după 12 septembrie, ziua în care vor fi reluate cursurile.
"Nu am bani până la salariu. Iau banii în 15 septembrie. Şi după aceea voi cumpăra rechizite la limită, doar ceea ce este strict necesar. Le-am spus să mai folosească şi ei caietele care au rămas de anul trecut. Am doi copii, unul în clasa a VIII-a şi altul în clasa a XII-a. Ambii au de dat examene. Trebuie să facem meditaţii. Nici nu vreau să mă gândesc câţi bani trebuie să avem", spune Adelina Barbu, ingineră.
Părinţii cu posibilităţi pot cumpăra ghiozdane de firmă plătind şi 400 sau 500 de lei pe el. La fel creioanele, caietele sau penarele personalizate pot fi şi cu până la 50 de lei mai scumpe.
Şi uniformele dau bătăi de cap, pentru că unii copii poartă numai cămăşi sau tricouri de firmă, iar şcolile aleg un croitor pentru buzunarele clasei medii.
"Îmi pare rău, dar sunt câteva sectoare unde mi-ar plăcea să fim mai modeşti, unul dintre acestea este şcoala. Aş vrea să revenim la o singură uniformă, manuale unice, caiete şi penare cât mai simple. Mai multă simplitate i-ar mai aduce pe copii cu picioarele pe pământ, iar nouă ne-ar da linişte. Aşa, parcă suntem într-o competiţie continuă. Nici nu ne aud când le spunem că nu avem bani,", mai spune Adelina Barbu.
(Material realizat de Elvira Gheorghiţă, elvira@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe