- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (17.12.2008, 18:28)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Independenţa" ministrului Justiţiei şi ipocrizia politicienilor
Dincolo de ilaritatea situaţiei privind aşa-zisele negocieri, consultări pentru desemnarea-retragerea-numirea premierului şi formarea unui Guvern, ideea ca ministrul Justiţiei să fie un independent denotă ipocrizie, pentru că un astfel de portofoliu implică o susţinere politică de anvergură.
Urmărește
42 afișări
"Independenţa" ministrului Justiţiei şi ipocrizia politicienilor (Imagine: www.gleesonlaw.com)
Cele patru coduri - penal, de procedură penală, civil şi de procedură civilă - finalizate de Ministerul Justiţiei după patru ani, au nevoie de susţinere în Parlament pentru a a fi adoptate, la fel ca multe alte proiecte de legi din domeniul justiţiei.
Fostul ministru al Justiţiei, liderul democrat-liberal Valeriu Stoica, afirma recent că orice modificare adusă unor prevederi dintr-un cod, toate fiind "extrem de tehnice", ar duce la lezarea întregului cod, iar în opinia acestuia ar trebui toate adoptate prin asumarea răspunderii de către Guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Dând timpul înapoi, în vara anului 2005, "independenta" Monica Macovei, ministrul Justiţiei de atunci, a înaintat Guvernului un pachet legislativ privind reforma în domeniul proprietăţii şi justiţiei, asumat de Executiv. Pachetul legislativ a fost apoi criticat, unele prevederi fiind declarate neconstituţionale.
Independenta Macovei, de la preluarea mandatului, a avut teme politice, iar prima, şi cea mai importantă, s-a numit Adrian Năstase, fost premier PSD între 2000-2004. Pentru aceasta, independentul ministru al Justiţiei a avut nevoie de eliminarea prevederii referitoare la imunitatea pentru foştii miniştrii şi de modificarea legii privind numirea procurorilor şefi, pentru a-şi putea desemna partenerii de lucru la DNA, mai ales că nu se prefigura o colaborare a sa cu procurorul general de atunci al României Ilie Botoş.
Mai mult, conform unor surse din sistem, discreditarea unor membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii, prin utilizarea informaţiilor din arhiva SIPA, a permis independentului anihilarea unor reacţii ale magistraţilor "vocali".
În mandatul Macovei, lupta anticorupţie a DNA a debutat prin grija în ceea ce priveşte posibilitatea de a percheziţiona parlamentari, fiind evocată posibilitatea modificării legii, ajungându-se în final la "bifarea", nume după nume, a listei adversarilor politici.
Timpul a relevat că intenţiile independentului ministru al Justiţiei coincideau cu cele ale politicienilor momentului, iar instrumentele ultilizate nu au făcut decât să discrediteze lupta împotriva corupţiei, neîndeplinindu-şi mare parte din misiunea pentru care a fost desemnat. Iar faptul că baroni locali şi alte personaje controversate, inclusiv Adrian Năstase, au reuşit să câştige alegerile uninominale denotă că publicitatea negativă e la mare preţuire.
Totuşi, datorită relaţiilor europene ale Monicăi Macovei, România a reuşit să fie integrată în Uniunea Europeană, de la 1 ianuarie 2007. Multe dintre intenţiile sale au fost de bună-credinţă, însă atitudinea şi modul de a expune problemele i-au atras antipatii şi i-au făcut pe mulţi să-l regrete pe predecesorul său, diplomatul Cristian Diaconescu, actual vicepreşedinte al PSD.
După experienţele din ultimii ani la care a fost suspus sistemul judiciar, acesta are nevoie de un ministru al Justiţiei, al cărui "portret-robot" pare o utopie - să fie susţinut politic, extrem de bine pregătit, vertical, ferm, bun negociator şi manager.
(Material realizat de Lucia Efrim; lucia.efrim@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe