"Lecţie" despre comunism, social-democraţie şi tarele capitalismului ţinută de Iliescu la Cugir

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, le-a ţinut, sâmbătă, alegătorilor din Cugir, o adevărată "lecţie" despre evoluţia comunismului, social-democraţie, dar şi despre "tarele” şi "problemele" capitalismului.

Urmărește
62 afișări
Imaginea articolului "Lecţie" despre comunism, social-democraţie şi tarele capitalismului ţinută de Iliescu la Cugir

"Lecţie" despre comunism, social-democraţie şi tarele capitalismului ţinută de Iliescu la Cugir

Liderul PSD a mers la Cugir să îl sprijine în campania electorală pe finul său, deputatul de Alba Emilian Cutean, care candidează pentru un nou mandat în colegiul numărul 3 Cugir – Zlatna.

Iliescu a fost aşteptat de aproximativ o mie de alegători veniţi cu autobuze şi maşini din zona Cugir - Zlatna, aceştia purtând eşarfe, steaguri şi pancarte cu însemnele candidaţilor.

Printre alegători s-au aflat şi câţiva copiii, cu vârste între 5 şi 10 ani, care au stat în frig şi purtau pancarte cu pozele candidaţilor şi mesaje electorale.

După ce a fost întâmpinat cu imnul PSD, Ion Iliescu le-a ţinut alegătorilor din Cugir, timp de câteva zeci de minute, o adevărată "lecţie" despre evoluţia comunismului în lume şi în România, despre beneficiile şi importanţa social- democraţiei şi despre "tarele" capitalismului.

Iliescu a amintit de perioada dinainte 1989, criticându-l pe Nicolae Ceauşescu pentru că a fost "un om limitat" care a deformat ideea socialismului, luând modelul Coreei de Nord, însă a ţinut să reamintească că acesta "a avut şi meritul său” în 1968 când s-a opus invadării Cehoslovaciei.

Fostul preşedinte al României a criticat capitalismul, pe motiv că nu reprezintă o alternativă pentru societatea actuală, fapt dovedit de criza economică mondială. El a spus că sistemul capitalism are "tarele sale”, iar singura soluţie reală este social democraţia, sau posibilitatea de a da tuturor şanse egale şi de "a-i sluji pe cei mulţi".

"PSD, în esenţa sa, este partidul care are ca filozofie şi ca şi crez de viaţă să-i slujească pe cei mulţi şi să îmbine economicul cu socialul şi vede nevoia prezenţei şi intervenţiei statului nu substituindu-se pieţei, ci vede de asemenea raportul dintre public şi privat, nu privatizarea luată ca scop în sine, care până la urmă duce la distrugere şi dispariţia de unităţi. Şi, în ultimă instanţă, tot ce facem în economie să fie în folosul oamenilor", a spus Iliescu.

Iliescu a explicat şi importanţa fostelor cooperaţii agricole, spunând că acestea au fost desfiinţate pentru diverse interese. El a afirmat că ideea de cooperaţie este mai veche decât ideea de comunism, spunând că primul care a vorbit despre cooperative a fost ţărănistul Mihalache, care îndemna ţăranii să se unească în cooperative.

Ion Iliescu şi-a ţinut "lecţia" în faţa alegătorilor timp de peste 50 de minute, pigmentându-şi discursul cu citate din celebri economişti, politicieni şi istorici mondiali, întrerupându-se de câteva ori pentru a discuta cu unii dintre alegătorii din primele rânduri.

De exemplu, unul dintre simpatizanţi i-a cerut să promită că dacă PSD ajunge la putere va ancheta privatizarea Petrom şi "va naţionaliza compania" care a fost vândută pe "un preţ de nimic". Răspunsul liderului PSD a fost că ar putea fi "judecate" anumite privatizări pentru recuperarea unor acţiuni la diverse companii.

În final, preşedintele de onoare al PSD a trecut printr-o adevărată şedinţă foto, fiind rugat să se fotografieze cu zeci de admiratori, apoi a primit plicuri cu sesizări, dar şi cadouri de la alegători, în mare parte iconiţe sau obiecte religioase.

(Material realizat de Dan Lungu, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici