Mită pentru arbitri II

Un nou scandal de corupţie în care este implicat preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor loveşte fotbalul românesc, la mai puţin de doi ani şi jumătate după ce un alt fost şef al arbitrilor, Gheorghe Constantin, era arestat pentru luare de mită în cazul Penescu.

Urmărește
609 afișări
Imaginea articolului Mită pentru arbitri II

Mită pentru arbitri II (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Actualul preşedinte al CCA, Vasile Avram, şi Sorin Ţerbea, apropiat al clubului FCM Târgu Mureş, au fost reţinuţi, sâmbătă, 24 de ore de procurorii DNA, pentru fapte de corupţie, primul fiind cercetat pentru luare de mită în formă calificată, iar omul de afaceri pentru dare de mită în formă calificată, a anunţat, duminică, DNA într-un comunicat.

Potrivit DNA, din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, întocmită de procurori, a rezultat că la data de 21 mai 2011, Vasile Avram, supervizor la meciul FCM Târgu Mureş - Universitatea Cluj, din ultima etapă a campionatului trecut, a primit de la Ţerbea, prin intermediari, suma de 19.000 de euro, în scopul delegării unor arbitri agreaţi de formaţia mureşană în sezonul 2011/2012.

"În aceeaşi împrejurare şi în acelaşi scop, inculpatul Avram Vasile a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta Bucureşti-Tîrgu-Mureş şi retur, folos oferit de Ţerbea Sorin Ioan", susţine DNA.

"În aceeaşi cauză procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de învinuiţii Nicolae Iacobescu Nicolae şi Vasile-Constantin Chiorean, persoane din anturajul omului de afaceri Ţerbea Sorin Ioan, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de complicitate la luare şi la dare de mită", mai precizează sursa citată.

Avram şi Ţerbea au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând ca duminică să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă

Fost arbitru, Vasile Avram a fost numit, la 20 august 2009, preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), de către Comitetul de Urgenţă al FRF, înlocuind-l pe Aron Huzu, care demisionase.

Primul mandat al lui Avram la conducerea CCA s-a încheiat în 25 ianuarie 2010, când a fost ales vicepreşedinte al FRF, reprezentant al fotbalului amator, şi a trebuit să renunţe la şefia arbitrilor. În locul său a venit Ion Igna, care a fost preşedinte al CCA până în iunie 2010. Din 15 iunie 2010, Avram a fost reinstalat de FRF la conducerea CCA.

Vasile Avram are doi copii arbitru, Marius Avram - central şi Valentin Avram - asistent, ambii făcând parte din lotul pentru Liga I.

Cazul de corupţie dezvăluit sâmbătă de DNA nu este primul în fotbalul românesc. La 13 aprilie 2009, izbucnea scandalul Penescu, în care au fost implicaţi, pe lângă finanţatorul FC Argeş, arbitri, observatori de arbitraje, angajaţi FRF, precum şi preşedintele CCA de atunci, Gheorghe Constantin.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2006-aprilie 2009, Penescu Gheorghe Cornel, patronul clubului FC Argeş, Făcăleaţă Liviu Ilie, directorul firmei Pic a lui Penescu, Mincă Cristian, preşedintele FC Argeş, Pieca Gheorghiţă, adminsitratorul Pic, şi Gheorghe Constantin, preşedintele CCA, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave de corupţie, prin care să obţină beneficii financiare sau materiale.

Astfel, în perioada septembrie 2008 - decembrie 2008, Penescu, Făcăleaţă şi Pieca au remis sume de bani inculpaţilor Bogaciu Dumitru Aurelian (5.000 dolari şi 374 lei), Savaniu Marcel (3.000 dolari), Lică Marcel (2.000 dolari), Corpodean Sorin (15.000 dolari), Dan Lucian (5.000 dolari) şi Caia Sorin Cristian (2.000 dolari) pentru ca aceştia, în calitate de arbitri, respectiv observatori din cadrul Federaţiei Române de Fotbal să îşi îndeplinească în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu în sensul favorizării echipei FC Argeş în meciurile disputate cu Universitatea Craiova, FC Vaslui, Oţelul Galaţi şi Gloria Buzău.

La data de 3 septembrie 2007, Penescu a remis suma de 20.000 lei lui Gheorghe Constantin, pentru ca, în calitate de preşedinte al CCA, acesta din urmă să delege la meciurile disputate de FC Argeş Piteşti, în sezonul competiţional 2007/2008, anumiţi arbitri solicitaţi de finanţatorul acestei echipe. Suma remisă cu titlu de mită a fost a pusă la dispoziţia lui Penescu de Gheorghiţă Pieca, acesta cunoscând destinaţia banilor.

De asemenea, în perioada 14 decembrie 2008 - 12 martie 2009, Penescu şi Pieca au remis în două tranşe suma de 290.000 lei lui Constantin pentru ca acesta să delege anumiţi arbitri agreaţi de Penescu Gheorghe Cornel la meciurile disputate de FC Argeş Piteşti SA în sezonul competiţional 2008-2009 şi pentru ca să promoveze în lotul de arbitri divizionar A un arbitru protejat de Penescu.

În aceeaşi cauză, în perioada 30 septembrie 2008-3 noiembrie 2008, Penescu, cu ajutorul lui Mincă Cristian şi Pieca Gheorghiţă, a remis suma totală de 14.000 dolari lui Florin Prunea, director de Relaţii Internaţionale în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, în condiţiile în care acesta din urmă s-a prevalat de o influenţă reală asupra membrilor comisiei de Disciplină şi Comisiei de Apel din cadrul FRF pentru ca Penescu să nu fie sancţionat sau să fie sancţionat cu o amendă în cuantum redus în două cauze având ca obiect abateri disciplinare prevăzute de Regulamentul Disciplinar al FRF, vizând comportarea jignitoare, calomnioasă şi declaraţii care afectează imaginea fotbalului.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 18 martie 2009, Ionică Serea, în calitate de arbitru de fotbal, ar fi primit 21.000 de dolari de la Penescu, prin intermediul altui arbitru, Martiş Marius Marian, şi a lui Făcăleaţă Liviu Ilie.

"Această sumă a fost dată pentru ca inculpatul Serea Ionică, în calitate de arbitru delegat de Federaţia Română de Fotbal să arbitreze partida dintre cluburile Fotbal Club Argeş Piteşti şi Fotbal Club Steaua Bucureşti, disputată la data de 20 martie 2009, să faciliteze ca echipa Fotbal Club Argeş Piteşti să obţină un rezultat favorabil în meciul pe care urma să-l dispute cu echipa Fotbal Club Steaua Bucureşti şi, de asemenea, pentru ca jucători din cadrul echipei din Piteşti să nu primească sancţiuni disciplinare (cartonaş galben sau cartonaş roşu), iar astfel de sancţiuni să fie aplicate fotbaliştilor din echipa adversă", a explicat DNA.

În iunie 2009, dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Argeş, dar în august 2009 a fost strămutat la Tribunalul Prahova, la cererea lui Penescu, fiind şi acum pe rol. Toţi cei implicaţi în acest caz sunt în stare de libertate.

Gheorghe Constantin a fost arestat în 23 aprilie 2009 şi eliberat în 29 ianuarie 2010.

(Materiale realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici