Mitingul din Capitală, anunţat ca o mare manifestaţie, încheiat de sindicalişti prin abandon

Sindicaliştii au încheiat prin abandon, cu mult înainte de ora anunţată, un miting anunţat ca o mare manifestaţie dar la care nu au venit până la urmă decât în jur de 10.000 de oameni, mulţi dintre ei renunţând rapid la scandări pentru o bere sau o tacla pe străduţele umbroase de lângă Parlament.

Urmărește
46 afișări
Imaginea articolului Mitingul din Capitală, anunţat ca o mare manifestaţie, încheiat de sindicalişti prin abandon

Mitingul din Capitală, anunţat ca o mare manifestaţie, încheiat de sindicalişti prin abandon (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Manifestaţia părea că va fi una vehementă, ba chiar războinică având în vedere lozincile cu care erau întâmpinaţi cei care, puţin după ora 11.00, veneau în Piaţa Constituţiei dinspre Parcul Izvor: din boxele imense agăţate de o maşină se auzeau, pe un fundal sonor care imita focuri de armă şi zgomot de gloanţe, replicile rostite de Elena Ceauşescu în timpul ultimului miting al epocii. "Tovarăşi, aşezaţi-vă liniştiţi!", urmate apoi de brusc de un cor bărbătesc, şi el înregistrat, vocile hotărâte scandând "Băsescu, Băsescu, lângă Ceauşescu" sau "Băsescu, Băsescu, te-aşteaptă Ceauşescu!".

În jurul prânzului, ora anunţată pentru începerea manifestaţiei, în piaţă se adunaseră cam 8.000 de oameni, însă dinspre Parcul Izvor, unde erau parcate autocarele venite din ţară, coloane întregi de manifestanţi încă veneau către scena din Piaţa Constituţiei. Liderii sindicali au mai dirijat grupurile de protestatari timp de încă o oră, având grijă ca fiecare să ajungă la locul stabilit, şi, după un "huo!" şi un "Jos Guvernul!" - de încălzire, după cum a spus unul dintre organizatori la microfon - au început discursurile.

Miile de protestatari i-au huiduit, între discursurile liderilor lor, pe guvernanţi şi pe preşedintele Băsescu, cerându-le să plece şi scandând împotriva "codului sclaviei", aşa cum opoziţia şi sindicatele au botezat noul Cod al muncii.

Confederaţiile sindicale au încercat să se reinventeze, la mitingul de miercuri aducând, pentru prima oară, lideri de sindicat europeni, care să le spună oamenilor că au sprijin şi în afară şi că guvernul lor greşeşte cu actualul Cod al muncii. Europenii le-au vorbit românilor din Piaţa Constituţiei despre unitate şi solidaritate, dându-le exemple de proteste din ţări europene. I-au şi încurajat, spunându-le chiar că, în astfel de momente, toţi europenii sunt români.

Soarele destul de puternic, vremea frumoasă şi poate şi lehamitea de a-i asculta de ani şi ani de zile pe aceiaşi şi aceiaşi vorbitori care spun aceleaşi şi aceleaşi mesaje i-au făcut însă pe mulţi dintre protestatari să se retragă din mulţime după o jumătate de oră. Mulţi s-au îndreptat spre Grădina Botanică, unii chiar spre Zoo Băneasa, din discuţiile dintre ei reieşind că e "păcat" de o zi liberă aşa de frumoasă "ca să stăm să zbierăm ca nebunii pe-aici".

Cei care au plecat din piaţă dar au ales totuşi să rămână în zonă s-au tras la discuţii la umbra blocurilor din piaţă, pe iarbă sau pe garduri. Unii însă au pornit către fast-food-urile, restaurantele, cafenelele şi terasele din apropiere, la o bere şi un sandwich "la varice", la "o sămânţă" sau la o cafea.

Mulţi dintre protestatari păreau a fi venit până la Bucureşti doar pentru a bifa ceva, nu pentru că ar fi sperat în vreo schimbare. Liderii de sindicat care au urcat pe scenă şi au luat cuvântul nu au fost în stare să concureze tentaţiile, astfel că, în jurul orei 14.00, în piaţă nu mai rămăseseră mai mult de cinci-şase mii de oameni. Au rămas însă şi mai puţini atunci când pe scenă au urcat cei din trupa hip-hop Moromeţii, care au avut un recital puţin prea lung format din piese necunoscute pentru majoritatea protestatarilor.

După o jumătate de oră de hip-hop, sindicaliştii au continuat discursurile, cu mai mult accent pe îndemnurile la grevă generală şi solidaritate, dar şi cu apeluri către cei "de pe margine" să revină între protestatari. Aceştia însă nu au reacţionat nici la îndemnuri precum "Ne numără Boc!", rămânând la terase ori la umbră.

Neîncrederea şi deznădejdea au părut să fi atins chiar şi vârfurile mişcării sindicale. Doar patru dintre cei cinci lideri de confederaţii au fost prezenţi pe scenă, iar mesajele lor au fost, în proporţii egale, de critică a guvernanţilor dar şi de mobilizare a protestatarilor. Încercările liderilor de a-i face pe cei prezenţi în piaţă conştienţi de efectele pe care modificările la Codul Muncii le vor avea şi asupra lor au părut însă a fi sortite eşecului.

Liderii sindicali au ajuns până acolo încât au încurajat oamenii să plece din ţară şi să-şi caute loc de muncă în altă parte, în cazul în care modificările la Codul Muncii vor intra în vigoare. Mai mult, niciunul dintre vorbitorii de la tribună nu părea să mai creadă în ideea că moţiunea va trece şi că Guvernul Boc va pica, odată cu recent asumatul Cod al muncii, toate efectele ulterioare fiind deja puse pe umerii parlamentarilor "cumpăraţi", care "asistă ca nişte momâi în Parlament" şi "fac acelaşi joc de până acum".

Protestul a părut să se anime pentru câteva minute odată cu sosirea în piaţă a politicienilor din opoziţie. Lipsa de experienţă în băi de mulţime a tinerilor lideri Ponta şi Antonescu a făcut însă ca revenirea să nu dureze decât zece-douăzeci de minute, timp în care au fost încurajaţi, îmbărbătaţi pentru "lupta cu Băsescu" dar şi atenţionaţi să nu facă şi ei "la fel ca Boc" odată ajunşi la cârma ţării. Grupul compact de parlamentari de opoziţie a tras câteva linii prin mulţime, după care s-a îndreptat cu pas grăbit - poate un semn de disconfort? - către studioul de televiziune, unde şi Ponta şi Antonescu au părut să se simtă, în sfârşit, în largul lor.

Cel care a zăbovit cel mai mult în mulţime a fost Adrian Năstase, fostul premier fiind însă tot timpul flancat de o gardă de corp. A vorbit cu oamenii, însă i-a certat în multe rânduri pentru lipsa de mobilizare, criticând numărul mic al demonstranţilor şi "sprijinul insuficient" pe care politicienii opoziţiei îl primesc din stradă.

Plimbarea prin mulţime a politicienilor a eclipsat discursul plin de modestie şi bun simţ al lui Adrian Sobaru, electricianul TVR care s-a aruncat de la balconul sălii de plen a Parlamentului în decembrie anul trecut, în timpul dezbaterii precedentei moţiuni de cenzură la adresa Cabinetului Boc, în semn de protest faţă de politicile guvernamentale. Cu emoţii în glas, Sobaru, un alt invitat-surpriză al sindicaliştilor, i-a îndemnat pe aceştia să rămână solidari şi să lupte pentru drepturile lor. Chiar dacă jumătate din piaţă era ocupată cu pozele cu politicieni, celalată jumătate a scandat de câteva ori numele lui Sobaru, la finalul scurtului său discurs.

Politicienii au plecat din piaţă după alte câteva minute în faţa camerelor în mini-studioul Antena 3. Pe scenă, cânta Ducu Bertzi, însă piaţa era din ce în ce mai goală. Auzindu-l pe artist cântând, câţiva sindicalişti mai informaţi s-au întors şi s-au îndreptat spre autocare, unul dintre ei, mai hâtru, spunând: "Ăsta are un nou hit: «Securitatea»!", aluzie la recentele acuzaţii de colaborare cu Securitatea formulate de CNSAS împotriva folk-istului.

După încă o jumătate de oră, în ciuda îndemnurilor venite de la scenă, sindicaliştii au plecat către autocare, liderii văzându-se nevoiţi să cedeze şi să-i îndrume, resemnaţi, prin microfon pe cei din ţară către autocare.

Astfel, la ora la care, teoretic, ar fi fost programat să înceapă votul asupra moţiunii, punctul culminant al zilei atât în Parlament cât şi afară, în faţa Casei Poporului, Piaţa Constituţiei se golise. Resemnaţi, sindicaliştii din ţară se îndreptau agale spre autocarele lor, încă mai purtând pancartele cu mesaje împotriva "sclaviei" în care ar urma să fie aruncaţi odată cu adoptarea Codului Muncii.

(Material realizat de Ovidiu Vanghele, Aurelia Alexa, Geanina Sandu, social@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici