- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (15.03.2011, 19:45)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O nouă moţiune, un nou miting de amploare în Capitală. Miza este Codul Muncii
Sindicaliştii pregătesc un nou miting de amploare în Capitală, într-o zi în care se dezbate o moţiune de cenzură, reuşita protestului de miercuri, cauzat de nemulţumirile generate de modificările la Codul Muncii, fiind pusă la îndoială chiar şi de unii organizatori.
Urmărește
33 afișări
O nouă moţiune, un nou miting de amploare în Capitală. Miza este Codul Muncii (Imagine: Adriana Neagoe/Arhiva mediafax Foto)
Cele cinci confederaţii sindicale îşi vor uni din nou forţele, miercuri, într-un mare protest la care cheamă toţi angajaţii fie că lucrează la stat sau la privat, avertizându-i că preverile noului Cod al Muncii îi vor afecta pe toţi, deoarece vor ajunge nişte "sclavi la mâna angajatorului".
"Dacă anul trecut v-a fost frică să ieşiţi în stradă, acum nu mai aveţi nimic de pierdut", este mesajul liderilor de sindicat către toţi angajaţii din România, afiliaţi sau nu la o federaţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Va deveni armata obligatorie în România? Răspunsul ministrului Angel Tîlvăr
-
Surse Reuters: OMV a bătut palma şi va furniza gaz românesc Germaniei
-
Trump nu renunţă: Republicanul nu exclude acţiuni militare şi economice în privinţa Canalului Panama şi a Groenlandei
Codul Muncii vizează direct salariatul care va rămâne la discreţia angajatorului, astfel că nu se va mai discuta despre profesii, ci doar despre muncitori - zilieri, susţin reprezentanţii salariaţilor.
Şi de data aceasta, opoziţia şi confederaţiile sindicale organizează o acţiune împreună, unii în stradă în faţa Parlamentului, alţii în interior votând împotriva Guvernului Boc. Până acum nu au avut succes nici unii, nici alţii, şi nici miercuri nu sunt prea mari şansele ca actualul Executiv să cadă.
Miza care îi aduce împreună de data aceasta este Codul Muncii, despre care liderii sindicali spun că, prin noile prevederi, face din toţi angajaţii sclavi ai angajatorilor, fie ei de stat sau privaţi.
O altă nemulţumire este legată de faptul că actualul proiect elimină negocierile colective, ceea ce reduce aproape la zero rolul sindicatelor.
Discuţiile pentru modificarea actualului Cod al Muncii au început între Guvern, sindicate şi patronate, din luna decembrie, iniţial fiind stabilit ca termen limită de negocieri sfârşitul anului 2010. Termenul s-a prelungit apoi până în ianuarie 2011, şi încă o dată până în martie, când Emil Boc şi-a asumat răspunderea pe o formă care conţinea foarte puţine observaţii ale sindicatelor şi patronatelor. Practic, Boc şi-a asumat răspunderea pe o formă apropiată de cea iniţială care fusese postată iniţial pe site-ul Ministerului Muncii, modificarea aparţinând Consiliului Investitorilor Străini din România.
Miercuri, cele peste 50.000 de persoane aşteptate în Piaţa Constituţiei spun că le rezervă parlamentarilor o surpriză referitoare la nişte pietre de mărimea ouălor XXL. Ca "bonus", aproximativ 300 de angajaţi din penitenciare, îmbrăcaţi în uniforme, vor veni la mitingul de la Palatul Parlamentului cu un set complet de gratii, în mărime naturală.
Intrarea autocarelor cu sindicalişti în Bucureşti se va face prin şase puncte, între orele 9.00 şi 12.00, iar mitingul se va desfăşura în intervalul orar 12.00 - 18.00 în Piaţa Constituţiei. Protestatarii vor intra pe la autostrăzile A1 şi A2, DN1 (Fântâna Mioriţa), DN2 (şoseaua Colentina), DN6 (şoseaua Alexandriei) şi şoseaua Chitila.
Traficul rutier va fi restricţionat de miercuri, la ora 5.00, până joi, la ora 3.00, pe Bulevardul Libertăţii, sensul dinspre bulevardul Naţiunile Unite către Calea 13 Septembrie. Parcarea autoturismelor este restricţionată de marţi după-amiază, la ora 16.00, până miercuri, la ora 23.00, în Piaţa Constituţiei, respectiv Bulevardul Unirii, între Piaţa Constituţiei şi intersecţia cu Bulevardul Regina Maria.
Totodată, de miercuri dimineaţă, la ora 9.00, până la ora 22.00 va fi restricţionat în totalitate traficul rutier pe Bulevardul Libertăţii, între Bulevardul Naţiunile Unite şi Calea 13 Septembrie şi pe Bulevardul Unirii între Piaţa Constituţiei şi intersecţia cu Bulevardul Regina Maria.
Apelul sindicatelor a fost dublat de cel făcut de Uniunea Social Liberală, care a solicitat susţinerea publică a moţiunii de cenzură pe Codul Muncii, astfel încât toţi cei interesaţi sau afectaţi de proiectul propus de Guvern să răspundă chemării la proteste a sindicatelor.
"Într-un mod special facem apel la o susţinere publică în perioada care a mai rămas până la moţiune, a cărei dezbatere şi vot vor avea loc miercuri, la susţinere publică din partea celor direct interesaţi, a sindicatelor, patronatelor, tuturor categoriilor de angajarori şi angajaţi afectaţi şi la susţinere publică în dezbaterile de până atunci din partea tuturor celor care consideră că mai are rost în România să existe Parlament, stat de drept şi minime elemente democratice", declara copreşedintele USL, Crin Antonescu.
El preciza că la aceste demonstraţii, mitinguri sau întâlniri care vor precede dezbaterea din Parlament a moţiunii de cenzură vor participa atât el, cât şi liderul PSD, Victor Ponta.
Mitingul de miercuri nu este primul organizat de sindicalişti în ziua votului unei moţiuni de cenzură pentru înlăturarea Guvernului Boc, iar şansele de reuşită sunt şi acum, ca şi la protestele anterioare, aproape nule, lucru recunoscut oficial sau mai puţin oficial de sindicalişti şi de membrii opoziţiei.
Succesul sau eşecul moţiunii dublate de mitingul de la ferestrele Parlamentului se va vedea miercuri, după care va fi sau nu organizată o grevă generală în România, acţiune pe care sindicaliştii au mai anunţat-o, de câteva ori, fără finalitate însă.
(Material realizat de Geanina Sandu, geanina.sandu@mediafax.ro).
Citește pe alephnews.ro: Meta a decis să elimine utilizarea „fact-checking-ului” independent pe Facebook și Instagram. Ce influență are această decizie asupra social media
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată vin ninsorile în București, în ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe