Oprescu - trist, dar nu surprins că românii nu au preferat un preşedinte independent

Independentul Sorin Oprescu a primit, duminică seară, cu regret şi tristeţe nedisimulate anunţul că românii nu au preferat modelul propus de el – cel de independent – pentru funcţia supremă în stat, dar alegerea concetăţenilor săi nu a părut să-l suprindă nepregătit pe politician.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Oprescu - trist, dar nu surprins că românii nu au preferat un preşedinte independent

Oprescu - trist, dar nu surprins că românii nu au preferat un preşedinte independent (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Calm, cu un zâmbet îngheţat pe buze, cu o privire imobilă, Oprescu a venit în faţa românilor, imediat după anunţul exit-poll-urilor, pentru a le transmite două lucruri esenţiale: că le mulţumeşte pentru sprijin, dar că nu-i ceartă că au preferat să trimită în turul doi politicieni susţinuţi de partide şi nu un independent.

"Am propus un model nou: al independentului care nu este tras de sforile de partid şi care nu vrea să care în spate spre Cotroceni clientele de partid şi haitele de profitori. Am vrut să atrag atenţia că România merge pe un drum greşit pentru că partidele au eşuat" - acesta a fost reproşul aluziv pe care "Doctorul" l-a trasmis, voalat, românilor care, în neascultarea lor, au preferat un om politic pentru turul doi, adică un "ne-independent".

Aluzia a plutit, însă, cu tristeţe, în vorbele "Doctorului", răsfrângându-se în sala de conferinţe, printre jurnalişti şi susţinători, dar poate că nu a trecut de obiectivele camerelor, care, probabil datorită convexităţii, au reflectat-o, în sens opus, către Oprescu.

"Nu cred că acest vot este o înfrângere. Sunt un om puternic, cu caracter şi voi continua să-mi susţin cu putere mesajul", a subliniuat doctorul, într-un registru tactic, de pliere inteligentă în faţa votului popular suveran.

Vechiul politician a ştiut să transmită, printre rândurile discursului său, faptul tăios ca briciul şi şfichiuitor ca un cnut, care rezidă, în esenţă, în aceea că atunci când urnele vorbesc, politicienii tac şi ascultă.

Discursul succint, echilibrat, punctat, pe care Oprescu l-a rostit după exit-poll-uri, ca şi mesajul transmis - tristeţe, dar nu surprindere - nu a contrastat cu atmosfera din timpul zilei de la sediul de campanie: linişte relativă, pe aproape tot parcursul zilei. În zona rezervată presei - cel puţin - ambientalul a făcut trimitere, dimineaţa şi după-amiaza, la o atmosferă de cafe-concert. În afară de cele trei briefinguri de presă susţinute de membrii staff-ului de campanie - pe tema neregulilor constate la procesul electoral - nimic nu i-a perturbat, pe parcursul zilei, în aşteptarea rezultaelor, pe jurnalişti.

Atmosfera din zona rezervată staff-ului de campanie a fost, în schimb, mai agitată, mai ales în spaţiul amenajat juriştilor. Aceştia au centralizat toate datele primite din teritoriu referitoare la posibile nereguli observate în desfăşurarea procesului electoral, pe care, ulterior, le-au prezentat jurnaliştilor.

Tot neliniştiţi au fost şi numeroşii tineri din staff, care au avut misiunea de a monitoriza posturile de televiziune şi agenţiile de ştiri.

Lucrurile au devenit agitate, spre seară, şi în zona jurnaliştilor. Pe măsură ce se apropia momentul anunţului privind exit-poll-urile, sala de presă a devenit neîncăpătoare pentru cameramanii, fotografii şi reporterii veniţi să asigure mediatizarea candidatului independent, dar şi pentru susţinătorii pe care frigul serii i-a făcut să intre în incinta sediului.

Oprescu nu a stat cu jurnaliştii în momentul anunţării exit-poll-urilor - aşa cum au făcut ceilalţi contracandidaţi - preferând să le urmărească dintr-un birou unde reprezentanţii presei nu avut acces, împreună cu staff-ul său de campanie.

Poate că, până la urmă, şi în această diferenţă minoră - Oprescu nu a procedat similar contracandidaţilor săi - unii ar putea "citi" câteva aspecte ale modelului independetului. Este, totuşi, un model pe care românii nu l-au vrut.

(Material realizat de Liviu Dădăcuş, liviu.dadacus@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici