- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (11.12.2008, 15:25)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentari care au pierdut lupta cu uninominalul vorbesc despre planurile de viitor
Mulţi dintre deputaţii sau senatorii care nu au mai obţinut un mandat de parlamentar la alegerile din 30 noiembrie speră că vor avea mai mult timp liber pentru lectură, nepoţi sau pentru activitatea didactică, iar alţii se gândesc să ajute, de pe marginea scenei politice, prin comentarii şi analize.
Urmărește
15 afișări
Parlamentari care au pierdut lupta cu uninominalul vorbesc despre planurile de viitor
Răzvan Theodorescu, fost senator PSD, spune că, în momentul de faţă, nu regretă că nu mai este parlamentar. "Mi-ar fi greu să fiu într-un partid care este un partid stânga (PSD-n.r.), dar cu adaosul că este un partid de stânga împrejur", a declarat, pentru MEDIAFAX, Răzvan Theodorescu El a precizat că, pe lângă munca de parlamentar, îşi va continua activitatea de profesor. "Nu sunt în situaţia în care să şomez, am activitate bogată în continuare", a precizat Theodorescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Dezamăgit de situaţia actuală s-a declarat şi Marius Marinescu, care a fost, pe rând,senator PD şi apoi PC şi a candidat din partea Alianţei PSD+PC. El a spus că, deşi nu a reuşit să ajungă parlamentar, va rămâne în politică pentru a avea o atitudine dură.
"Sunt dezamăgit de ce se întâmplă, începând de la alegerile parlamentare şi până la formarea guvernului. Este un blat total. Sunt vicepreşedinte al PC şi voi activa în această calitate. Sunt convins că lumea va fi dezamăgită şi este nevoie de o atitudine mai dură, având în vedere că opoziţie nu prea mai este", a spus Marinescu, adăugând că, în calitate de om politic, poate sancţiona greşelile şi neregulile.
Alexandru Athanasiu (PSD), după trei mandate de parlamentar, crede că "are ce face", pentru că este profesor universitar şi este membru al Comitetului European pentru Drepturile Sociale al C.E. Îi va lipsi Parlamentul? "Întrebarea poate fi biunivocă", a răspuns, râzând, Athanasiu, care consideră că este bine să mai fie şi alţii parlamentari.
Daniela Buruiană (independentă, fost membru al PRM) spune că pentru ea Parlamentul nu mai este o prioritate, pentru că în familia sa va apărea un eveniment la care ţine să participe: va avea primul nepoţel. "Zilele acestea va apărea primul nepoţel, la care vreau să particip activ în calitate de bunică şi de mamă", a precizat, pentru MEDIAFAX, Buruiană. Ea a spus că experienţa ei de 18 ani în politică nu o poate ţine deoparte, drept pentru care va încerca să fie "consultant politic" la diverse emisiuni de televiziune.
Fostul ei coleg de partid, Corneliu Ciontu (PC, fost membru al PRM), spune că o să iasă la pensie. După trei legislaturi, Ciontu speră că o să aibă mai mult timp să meargă la tenis, să vadă un film, să citească o carte şi să se ocupe de Clubul parlamentarilor în calitatea sa de preşedinte al acestui club.
Preşedintele PRM Corneliu Vadim Tudor , vicepreşedinte al Senatului, şi senator din 1990 până în 2008, i-a rugat pe toţi să nu-i ducă grija, pentru că va avea ce face, după partidul său nu a trecut de pragul electoral de 5%. Vadim Tudor a spus că va scrie cărţi, îşi va deschide un post de televiziune şi îşi va da doctoratul.
Un alt parlamentar cu multe mandate la activ şi care nu a intrat în Parlament este Lucian Bolcaş (PRM), care a precizat că îşi va exercita, în continuare, profesia de avocat. "Eu am fost şi voi fi şi în continuare avocat. E o profesie nobilă, pe care vreau să o exercit în continuare. Acesta este principalul meu plan de viitor", a adăugat Lucian Bolcaş.
Un alt membru PRM, deputatul Marcu Tudor, fratele lui Vadim Tudor, a arătat că nu are ceva deosebit în planurile de viitor, ci doar o activitate de reorganizare a partidului în teritoriu. "O să mă şi odihnesc puţin, deoarece cât am fost în Parlament am muncit chiar şi în zilele de duminică. Iau o pauză. Aşa este politica, este o activitate temporară, după cum sunt jocurile politice şi după cum vrea electoratul", a spus Marcu Tudor.
Gheorghe Funar, tot de la PRM, a spus că el aşteaptă alegerile anticipate şi este convins că atunci va reintra în forul legislativ. "Voi continua activitatea politică şi, la alegerile anticipate care e posibil să aibă loc cel târziu la sfârşitul anului viitor, vom reveni în Parlament. Ne vor obliga românii să revenim în Parlament", a ţinut să precizeze el.
De la partidul care s-a aflat la putere până la alegerile din 30 noiembrie, PNL, unul dintre cei mai cunoscuţi membri care nu a reuşit să intre în Senat este Norica Nicolai. Ea a declarat că nu va renunţa la politică, având în vedere că este vicepreşedinte al PNL.
"Sunt, cred eu, unul dintre liderii importanţi şi, dacă vreţi opinia mea, în ceea ce priveşte statutul meu ca om politic, sunt foarte mulţumită şi foarte mândră că nu am obţinut un mandat la jocul calculatorului", a arătat ea, adăugând că este "un om care îsi asumă şi înfrângerile şi victoriile cu aceeaşi demnitate şi forţă".
Norica Nicolai a spus că, la fel ca un alt vicepreşedinte al Senatului, Doru Ioan Tărăcilă (PSD), care nu a câştigat un nou mandat de senator, îşi va relua activitatea de avocat.
"Amândoi suntem avocaţi, amândoi suntem în acelaşi barou de Călăraşi, deci eu voi relua cariera universitară şi voi face avocatură", a precizat ea.
Fostul ministru al Muncii, Paul Păcuraru, s-a arătat chiar mulţumit de calitatea de ex-parlamentar, susţinând că mandatul de senator mai mult îl încurca decât să-l ajute profesional. El îşi va înfiinţa o a doua companie, în domeniul IT. "Sunt foarte fericit că sunt liber. La mine este provocarea, dacă mai ştiu să fac ceva. Am o companie, dar vreau să mai fac încă una de IT. Eu sunt liberal! Practic, pe mine mandatul mă punea în postura de a presta muncă voluntară, fără bani şi cu ochii toţi pe tine", a declarat Paul Păcuraru.
El a mai spus că noua firmă reprezintă "o provocare". "Provocarea pentru mine este să mai fac o firmă, să văd dacă pot să o mai fac, pentru că există un adevăr pe care foarte puţină lume îl recunoaşte: munca de parlamentar şi cea de politician te deprofesionalizează. Foarte multor persoane le este frică de ceea ce vor face după (ce nu vor mai avea mandat de parlamentar – n.r.)", a conchis fostul ministru liberal.
La rândul său, Peter Eckstein Kovacs (UDMR) a afirmat că nu-şi face probleme pentru viitorul său profesional, una dintre variante fiind reîntoarcerea la meseria de bază – avocatura, dar nu a exclus nicio angajare politică în afara mandatului de senator. "Am mai multe opţiuni. Una dintre ele este să mă reîntorc la meseria de bază, pe care nu am abandonat-o nici în perioada cât am fost parlamentar, dar nu exclud nici posibilitatea de a mă angaja politic în afara mandatului de parlamentar pe care l-am pierdut", a spus el, nedorind să ofere alte amănunte.
De la PDL, unul dintre senatorii care nu au mai putut accede în Parlament este Cornelia Cazacu. Ea s-a mulţumit să critice legea votului uninominal şi a anunţat că va înfiinţa o fundaţie "cu oameni şi pentru oameni".
Alţi parlamentari cu notorietate care nu au intrat în Parlament şi nu şi-au făcut publice intenţiile lor de viitor sunt Şerban Nicolae sau Adrian Păunescu din PSD. Unii nu au mai candidat, deşi au avut mai multe mandate de senator la activ. Cel mai cunoscut caz este cel al preşedintelui de onoare al PSD Ion Iliescu, care, probabil, ar fi avut succes în confruntarea uninominală, dar a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat.
Lui Iliescu i se alătură foştii săi colegi de partid, fostul ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu şi fostul ministru al Economiei Dan Ioan Popescu, în prezent membri ai PC.
Rodica Stănoiu a declarat pentru MEDIAFAX că după ce a făcut politică timp de 12 ani a luat "cu mare seninătate" decizia de a nu mai candida pentru un nou mandat. Ea a spus că se simte excelent şi că îşi continuă activitatea de cercetător ştiinţific şi de profesor.
Dan Ioan Popescu a spus că politician a fost pentru o perioadă scurtă, dar inginer şi tehnocrat este de 30 de ani. "Mă bucur că am mai mult timp să mă ocup de lucruri care îmi plac, de consultanţă economică, energetică", a precizat pentru MEDIAFAX Dan Ioan Popescu.
La Camera Deputaţilor, din rândul UDMR, Asztalos Ferenc are patru mandate de parlamentar la activ, iar la alegerile din 30 noiembrie nu a mai candidat. El crede că va avea mai mult timp liber pentru a citi cărţile pe care nu le-a citit timp de 16 ani, cât a fost deputat în Parlamentul României. Şi mai speră să se ocupe de pescuit şi de prietenii săi.
Mandatul actualului Parlament se încheie în 13 decembrie, iar cel nou ales se va întruni în 15 decembrie. De vineri, însă, noii membri ai Legislativului vor începe formalităţile pentru preluarea mandatelor.
(Material realizat de Alina Novăceanu, Emma Toader, Gabriel Pecheanu; alinaz@mediafax.ro, ema@mediafax.ro, gabriel.pecheanu@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe