Perioada de graţie acordată Guvernului expiră, în palate ferecate se decide cine cade

Miercuri, 1 septembrie, se împlineşte termenul de graţie dat de preşedintele Traian Băsescu actualului guvern pentru "curăţenia de toamnă", respectiv pentru remaniere, iar în palatele Victoria şi Cotroceni, în spatele uşilor ferecate, mai marii zilei decid ce capete cad.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Perioada de graţie acordată Guvernului expiră, în palate ferecate se decide cine cade

Perioada de graţie acordată Guvernului expiră, în palate ferecate se decide cine cade (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Departe de ochii presei, într-o vilă la Snagov, ca un "părinte care dă sfaturi bune copiilor lui" şi rămâne de văzut acum cât de înţelept va fi copilul, după cum se exprima liderul senatorilor PDL, Traian Igaş, şeful statului a stabilit, la sfârşitul lunii iunie, ca Guvernului să i se acorde o perioadă de graţie de 60 de zile, până la 1 septembrie, pentru ca aplicarea măsurilor de austeritate şi a programului de restructurare să-şi dovedească eficienţa.

"S-a convenit să nu se discute până la 1 septembrie de remaniere. Sunt chestiuni mai importante decât remanierea. Preşedintele Băsescu ne-a spus să mergem încă o dată pe mâna lui, adică să ducem toţi restructurarea până la capăt", preciza atunci, după întâlnire, Valeriu Tabără.

Cel care a dat tonul discuţiilor privind remanierea Guvernului Boc a fost vicepreşedintele partidului, Ioan Oltean, care anunţa, la începutul lunii iunie, că până la finele lunii sau la începutul lunii iulie va avea loc o remaniere a Guvernului, fără a menţiona la ce miniştri se referă. "Sunt unii miniştri care nu au confirmat", spunea Ioan Oltean.

Ulterior, şeful statului a afirmat la TVR că, împreună cu parlamentarii PDL, va face o analiză a membrilor Executivului condus de Emil Boc în data de 1 septembrie.

"Pe 1 septembrie mă voi ţine de cuvânt şi va fi analiza pe care o facem grupuri parlamentare cu Guvernul, pentru că, până la urmă, un Guvern stă dacă este susţinut de parlamentari", a spus Băsescu.

Anunţul lui Traian Băsescu a generat o serie de declaraţii de luptă ale "lupilor tineri" din PDL, dar fără prea mare influenţă în partid. Este vorba, printre alţii, despre Raluca Turcan şi Sever Voinescu. Ei au cerut, de-a lungul timpului, o "remaniere la sânge" a miniştrilor, bazată pe o evaluare clară şi decuplarea acţiunii politice a partidului de cea guvernamentală.

Turcan a declarat că trebuie făcută o remaniere guvernamentală deoarece este nevoie de "un suflu nou" al Guvernului condus de Emil Boc, în timp ce Voinescu a menţionat că de trei luni susţine că remanierea este imperios necesară, arătând că Executivul actual are un "deficit de încredere publică major" şi că nu e momentul să fie lăudaţi oameni din Guvern, deşi unii dintre ei şi-au făcut datoria.

Mai mult, au fost voci, cum este cea a europarlamentarului Cristian Preda, care au cerut demisia premierului Emil Boc. Acesta declara că soluţia pentru depăşirea crizei este negocierea unei noi formule de guvernare, că premierul Emil Boc ar trebui să demisioneze şi că Videanu, Blaga, Berceanu au autoritate, dar sunt lipsiţi de credibilitate. "Un guvern atât de fragil care depinde de doi actori mărunţi, cum sunt UDMR şi UNPR, nu poate să reziste", sublinia eurodeputatul PDL. Întrebat dacă ar demisiona în cazul în care ar fi în locul lui Emil Boc, Cristian Preda a declarat: "Sigur că da. Eram deja în căutarea unui job".

Răspunsul repetat la nesfârşit de Emil Boc a fost: "Remanierea se face, nu se discută", evitând să ofere alte detalii.

Printre numele vehiculate ca fiind posibile "victime" ale remanierii se numără Mihai Şeitan (ministrul Muncii), Sebastian Vlădescu (ministrul de Finanţe), Daniel Funeriu (ministrul Educaţiei), Mihail Dumitru (ministrul Agriculturii), Gabriel Sandu (ministrul Comunicaţiilor), dar şi Adriean Videanu (ministrul Economiei) şi Radu Berceanu (ministrul Transporturilor).

Potrivit propriilor declaraţii, în urma autoevaluărilor, niciunul dintre cei enumeraţi nu se simte vizat.

Subiectul remanierii nu a fost ratat nici de UNPR, preşedintele executiv, Gabriel Oprea, declarând că partidul pe care îl reprezintă "nu umblă după ciolan", însă dacă i se vor solicita specialişti în cazul unei remanieri guvernamentale nu se va da la o parte. În acest context au existat voci conform cărora Marian Sârbu s-ar pregăti se preia portofoliul mult hulitului Şeitan.

Ceilalţi parteneri de guvernare, liderii UDMR, au respins varianta în care vreunul dintre miniştrii Uniunii ar fi remaniaţi. "Noi am făcut analiza noastră şi nu ne pregătim de remaniere în zona UDMR", a spus preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor.

Luni seară, premierul Emil Boc le-a spus membrilor BPN al PDL, că, după ce va prezenta grupurilor parlamentare ale partidului raportul de evaluare a miniştrilor, va asculta punctele de vedere şi, după o consultare cu preşedintele, va veni cu propuneri legate de componenţa Cabinetului.

Marţi dimineaţă, mai mulţi lideri din conducerea PDL s-au reunit la Palatul Victoria, pentru a discuta cu primul-ministru Emil Boc înaintea noii sesiuni parlamentare şi a analiza activitatea membrilor Guvernului, pe care premierul o va prezenta miercuri grupurilor parlamentare democrat-liberale. După această întâlnire, potrivit unor surse oficiale, liderii democrat-liberali s-au deplasat la Palatul Cotroceni, pentru a se consulta cu şeful statului. Ambele reuniuni s-au desfăşurat în spatele uşilor închise şi, deocamdată, nicio veste nu a trecut dincolo de porţi.

Între timp, bursa zvonurilor fie consemna că nu va fi nici o remaniere sau va fi de mică anvergură, fie îi dădea ca victime sigure pe "independenţii politic" Baconschi şi Predoiu, fie anunţa că va cădea chiar capul lui Adriean Videanu.

Rămâne de văzut dacă şi de această dată "copilul", PDL în cazul de faţă, ascultă de "părintele (de la Cotroceni) care dă sfaturi bune copiilor lui".

(Material realizat de Gabriel Pecheanu, gabriel.pecheanu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici