Peste 15.000 de funcţionari din Transilvania contestă în instanţă reducerea salariilor cu 25%

Peste 15.000 de funcţionari din administraţie, din sănătate, finanţe publice şi poliţie din Transilvania s-au adresat instanţelor de judecată pentru a contesta reducerea salariilor cu 25 la sută, iar în judeţele Cluj şi Timiş astfel de acţiuni au fost declanşate şi de magistraţi şi procurori DIICOT.

Urmărește
975 afișări
Imaginea articolului Peste 15.000 de funcţionari din Transilvania contestă în instanţă reducerea salariilor cu 25%

Peste 15.000 de funcţionari din Transilvania contestă în instanţă reducerea salariilor cu 25% (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

În Alba, aproximativ 110 funcţionari au atacat în instanţă actele prin care li s-au redus salariile sau le-au fost desfiinţate anumite sporuri, procesele fiind înregistrate pe rolul Tribunalului Alba.

Reprezentantul Biroului de Presă al Tribunalului Alba, Sorina Cristorean, a declarat corespondentului MEDIAFAX,că instanţa a înregistrat aproximativ 110 acţiuni în contencios administrativ prin care funcţionari din instituţii publice atacă deciziile sau actele prin care le-au fost reduse salariile sau le-au fost desfiinţate anumite sporuri.

Cristorean a spus că acţiunile sunt introduse individual, iar cele mai multe, peste 80, sunt din partea unor angajaţi ai Poliţiei Judeţene Alba, restul fiind ale unor funcţionari din diverse primării din judeţ.

În Arad, angajaţii din Finanţe pregătesc un proces colectiv privind reducerea salariilor.

"Suntem în curs de finalizare a listei cu angajaţii care ni se alătură în procesul colectiv şi sperăm că în scurt timp putem declanşa acţiunea în instanţă. Estimăm că vom fi câteva sute de salariaţi implicaţi în acest proces, la nivelul judeţului", a declarat liderul sindical Ionică Trifa din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad.

În Bihor, nu există încă pe rol procese deschise de personalul bugetar din instituţiile publice din judeţ pentru declararea ilegală a reducerii salariilor cu 25 la sută, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, Dănuţ Şerb.

În schimb, magistraţii şi personalul auxiliar au început strângerea semnăturilor pentru a contesta reducerea salarială de 25 la sută.

"S-au întocmit liste cu semnături şi urmează să se acţioneze în instanţă", a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, Dănuţ Şerb.

În Bistriţa-Năsăud, toţi cei 15 angajaţi ai Serviciului Public Comunitar de Evidenţă Informatizată a Persoanei (SPCEP) au dat în judecată instituţia la care lucrează, nemulţumiţi că li s-au diminuat salariile cu 25 la sută.

"Angajaţii SPCEP Bistriţa-Năsăud sunt primii bugetari din Bistriţa-Năsăud care contestă măsura diminuării cu 25 la sută a salariilor. Ei cer să li se restituie sumele care le-au fost oprite şi să fie plătiţi la nivelul salarial pe care îl aveau înainte de diminuarea cu 25 la sută. Din păcate, suntem foarte aglomeraţi. Volumul nostru de muncă e de trei ori mai mare ca anul trecut, aşa că am programat procesele abia pentru luna ianuarie a anului viitor", a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, Dana Ceuca.

Potrivit sursei citate, angajaţii SPCEP Bistriţa-Năsăud care sunt funcţionari publici au intentat procese în contecios administrativ şi fiscal, în timp ce personalul contractual a deschis litigii de muncă.

Ulterior, 370 de poliţişti şi poliţişti comunitari din Bistriţa-Năsăud au dat statul în judecată, nemulţumiţi că li s-au diminuat salariile cu 25 la sută, plângerile fiind nominale, dar depuse deodată de Sindicatul Pro Lex.

Liderul judeţean al Pro Lex, Adrian Crăciunescu, a declarat că a înregistrat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud 370 de dosare prin care membrii de sindicat contestă măsura diminuării cu 25 la sută a salariilor şi cer, retroactiv, banii reţinuţi.

"Am decis că este mai bine să facem plângeri nominale, deşi le-am depus pe toate odată, prin sindicat, fiindcă situaţia fiecărui om este diferită. Unii sunt funcţionari publici, alţii personal contractual. Unii lucrează la Inspectoratul Judeţean de poliţie, alţii la Poliţia Comunitară, alţii la Poliţia Transporturi Feroviare. Am făcut însă un calcul la cât s-ar ridica banii pe care ar trebui să primim cu toţii în cazul în care vom avea câştig de cauză. E vorba de peste un milion de lei, dar suma va tot creşte pe măsură ce va trece timpul", a declarat Adrian Crăciunescu.

În Cluj, o acţiune în instanţă va fi introdusă de funcţionarii publici, membri ai Sindicatului "Civitas" din Primăria Cluj-Napoca, afiliat Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA).

"Vom înregistra o acţiune în instanţă pentru recuperarea celor 25 la sută care ne-au fost reţinuţi din salariu. Acţiunea va fi introdusă de Sindicatul «Civitas» din Primăria Cluj-Napoca, dar şi de toate sindicatele de la celelalte instituţii ale administraţiei locale din judeţul Cluj", a precizat preşedintele "Civitas", Valer Suciu.

Potrivit acestuia, în judeţul Cluj, FNSA are peste 1.300 de membri, funcţionari publici din primării şi alte instituţii publice.

Şi membrii Sindicatului "Sanitas" Cluj vor depune acţiune în instanţă.

Liderul "Sanitas" Cluj, Ştefan Roman, a declarat că medicii şi cadrele medicale din judeţ sunt nemulţumiţi de reducerea salariilor cu 25 la sută şi consideră "o ilegalitate" diminuarea decisă de Guvern.

"Am contactat un avocat care să ne reprezinte în instanţă. «Sanitas» va depune o acţiune în numele celor peste 6.000 de membri, medici şi alte cadre medicale. Considerăm ilegală reducerea cu 25 la sută a salariilor bugetarilor şi cerem returnarea sumelor reţinute", a precizat Roman.

În judeţul Clujn s-au adresat deja instanţei 14 magistraţi care contestă reducerea salariilor cu 25 la sută.

Astfel, judecătorii de la Tribunalul Cluj au acţionat în instanţă Tribunalul Cluj, Curtea de Apel Cluj, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Economiei şi Finanţelor, iar la primul termen, care a avut loc în 26 octombrie, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au cerut strămutarea dosarului. Procesul a fost suspendat, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va decide în 3 martie 2011 dacă dosarul va fi sau nu strămutat.

În Covasna, aproximativ 2.000 de bugetari au acţionat statul în instanţă pentru reducerea salariilor cu 25 la sută, a declarat preşedintele CNSLR "Frăţia" - filiala Covasna, Vasile Neagovici.

El a explicat că este vorba de aproximativ 1.700 de membri ai Sanitas Covasna, care au dat în judecată toate spitalele din judeţ, precum şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Serviciul de Ambulanţă şi Centrul de Transfuzii. Totodată, aproximativ 260 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Covasna, membri ai confederaţiei, contestă în instanţă reducerea salariilor.

Potrivit sursei citate, alţi peste o sută de covăsneni, membri ai CNSLR "Frăţia", vor da statul în judecată pentru recuperarea banilor care le-au fost luaţi din iulie, fiind vorba de salariaţi ai Prefecturii, ai Casei de Pensii şi ai Agenţiei Judeţene Prestaţii Sociale, precum şi de la două primării.

Neagovici a menţionat că aceste acţiuni în instanţă au fost formulate numai pentru membrii de sindicat.

În Harghita, aproximativ 2.000 de angajaţi din sănătate au contestat în instanţă diminuarea salariilor cu 25 la sută.

Liderul sindicatului "Sanitas" Harghita, Nyulas Emma, a declarat că, în luna octombrie, aproximativ 2.000 de angajaţi din sănătate din judeţ au contestat, la Tribunal, diminuările salariale cu 25 la sută, acţionând în instanţă spitalele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa şi Tulgheş.

"Contestaţiile au fost depuse în luna octombrie, anexând liste cu semnăturile a aproximativ 2.000 de oameni, sindicalişti, simpatizanţi, medici, personal auxiliar şi tehnic, precum şi a unui număr de 12 angajaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Harghita", a afirmat Nyulas Emma.

În Mureş, aproximativ 4.000 de angajaţi din spitale, afiliaţi la "Sanitas", şi de la instituţii publice bugetare precum Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului, Poliţie, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, afiliaţi la sindicatul "Columna", au depus acţiuni în instanţe, legate de reducerea veniturilor şi a sporurilor cu 25 la sută, potrivit secretarului general al CNSLR Frăţia Mureş, Maria Dăndărău.

Ea a precizat că bugetarii afiliaţi la "Columna" au primul termen de judecată fixat în decembrie.

În Satu Mare, sindicaliştii din sănătate, Finanţe şi din administraţia locală au dat statul în judecată după reducerea salariilor de 25 la sută sau urmează să facă acest lucru.

Liderul CNSLR Frăţia Satu Mare, Dan Burulea, a declarat că, până în prezent, angajaţii din toate instituţiile sanitare din judeţ au dat statul în judecată, fiind deschise cel puţin cinci procese.

Pe de altă parte, acesta a precizat că la nivelul administraţiei locale mai puţin de jumătate dintre angajaţii primăriilor au deschis procese.

Liderul sindicatului din Finanţe, Darius Filip, a declarat, la rândul său, că sunt în curs de pregătire pentru a fi înaintate instanţei de judecată dosarele pentru fiecare din cei aproximativ 460 de angajaţi din Finanţe.

În Sălaj, 57 de angajaţi din cadrul Casei Judeţene de Pensii au introdus acţiuni în instanţă legate de reducerile salariale cu 25 la sută.

Liderul sindicatului din cadrul Casei Judeţene de Pensii Sălaj, Dumitru Iepure, a declarat că 45 de funcţionari publici şi 12 angajaţi ca personal contractual au acţionat în instanţă Casa Naţională de Pensii, cerând returnarea celor 25 de procente cu care au fost diminuate salariile, începând cu data de 1 iulie.

"Vom aduce probe şi copii după cărţile de muncă şi ne vom susţine cauza în faţa instanţei. Considerăm că s-a petrecut o ilegalitate ce trebuie înlăturată", a declarat Dumitru Iepure.

În Timiş, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică Locală, Tiberiu Negrei, a declarat că sindicatul nu a iniţiat nicio acţiune în instanţă în numele funcţionarilor cărora le-au fost diminuate salariile cu 25 la sută, dar "are în vedere" declanşarea unei astfel de acţiuni.

Liderul sindical a precizat că aşteaptă să "se creeze un precedent" deoarece astfel de acţiuni sunt "complicate" şi "durează mult timp", însă "are în vedere" iniţierea unei acţiuni în instanţă.

În schimb, s-au adresat instanţei din cauza reducerii salariilor mai mulţi procurori DIICOT, acţiunea fiind pe rolul Tribunalului Timiş, potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Timiş, Lavinia Biriş.

(Material realizat de Departamentul Corespondenţi).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici