Primăriile au dispus dezinfecţia în şcoli, controlul elevilor, purtarea măştilor de protecţie

Dezinfecţie în şcoli, pieţe şi centre de copii, triaj epidemiologic al elevilor, purtarea măştilor de protecţie de către funcţionari, 20.000 de pliante cu recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi filme educaţionale sunt măsuri dispuse de autorităţile locale bucureştene împotriva gripei AH1N1.

Urmărește
734 afișări
Imaginea articolului Primăriile au dispus dezinfecţia în şcoli, controlul elevilor, purtarea măştilor de protecţie

Primăriile au dispus dezinfecţia în şcoli, controlul elevilor, purtarea măştilor de protecţie (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

La administraţia publică a Sectorului 1 din Capitală, primarul Andrei Chiliman, în calitate de preşedinte al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, a dispus dezinfecţie în şcoli, precum şi o campanie de informare educaţională pentru profesori şi elevi, în care vor fi prezentate măsurile care trebuie luate pentru evitare contaminării cu virusul gripal cu tulpina nouă AH1N1.

"În Sectorul 1 sunt luate măsurile impuse de Direcţia de Sănătate Publică, iar în ceea ce priveşte şcolile şi celelalte instituţii publice subordonate Consiliului Local şi Primăriei, măsurile dispuse sunt de prevenire şi informare, prin acestea urmărindu-se, în primul rând evitarea panicii în rândul populaţiei" a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, primarul Andrei Chiliman.

Totodată, edilul Sectorului 1 a dispus intensificarea controalelor care vizează respectarea regulilor de igienă, în special la comercianţii din pieţe, precum şi operaţiuni de dezinfecţie la şcolile şi grădiniţele unde copiii sunt în vacanţă.

"Urmărim informarea cetăţenilor asupra regulilor pe care aceştia trebuie să le respecte pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul AH1N1, şi în acest sens urmează să efectuăm proiecţia în şcoli a unui film care va cuprinde atât modul în care trebuie să acţionăm încă de la primele simptome ale bolii, cât şi normele de protecţie ce trebuie respectate pentru a evita îmbolnăvirea", a mai spus Andrei Chiliman.

Autoritatea locală a Sectorului 2 a hotărât tipărirea şi transmiterea gratuită a aproximativ 20.000 de pliante format A5 pentru informarea rapidă a populaţiei despre recomandările făcute de specialiştii Ministerului Sănătăţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu gripă AH1N1, precum şi despre simptomele şi modalităţile de transmitere a acesteia de la om la om.

"Oamenii trebuie să înţeleagă că toate aceste acţiuni se desfăşoară sub control. Există o strategie care urmăreşte aplicarea măsurilor dipuse de Ministerul Sănătăţii şi comunicate prin administraţiile locale de sector. Important este să evităm alarmarea populaţiei, pentru că nu este cazul", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu.

În acest sector vor fi efectuate operaţiuni de dezinfecţie în toate centrele în care se desfăşoară activităţi care presupun relaţia cu publicul. Totodată, personalul Primăriei şi cel al unităţilor subordonate care lucrează în mod direct cu publicul a primit măşti individuale de protecţie.

În centrele de îngrijire a bătrânilor şi copiilor din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sectorului 2 şi în centrele Primăriei care sunt în parteneriat cu Arhiepiscopia Bucureştilor a fost instituită carantina.

Primaria Sectorului 3, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, a dispus limitarea accesului persoanelor străine în toate centrele rezidenţiale din subordine, unde controalele medicale vor fi efectuate mai des.

Reprezentanţii administraţiei publice a Sectorului 3 desfăşoară acţiuni de informare a beneficiarilor din centrele subordonate cu privire la măsurile de igienă ce se impun în vederea prevenirii contaminarii cu virusul gripal AH1N1.

Primăria Sectorului 3 a dispus achiziţionarea de măşti individuale de protecţie şi gel dezinfectant pentru tot personalul DGASPC, inclusiv cel care lucreaza în mod direct cu publicul şi va lua măsuri pentru evitarea "pe cât posibil" a creării aglomeraţiei la serviciile care lucrează în mod direct cu publicul.

Primăria Sectorului 4 este prima autoritate publică locală din România ai cărei angajaţi poartă, de marţi, măşti de protecţie împotriva virusului AH1N1. Această măsură a fost luată printr-o dispoziţie de primar, care stabileşte că atât angajaţii instituţiei, cât şi cei ai direcţiilor descentralizate, subordonate Consiliului Local Sector 4, inclusiv patrulele Poliţiei Comunitare Sector 4, sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie, în scopul prevenirii contaminării cu gripa AH1N1.

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a solicitat personalului instituţiei pe care o conduce să respecte normele stabilite de Ministerul Sănătăţii pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul AH1N1, avertizând că, în caz contrar, se poate trece la aplicarea de sancţiuni, care pot ajunge până la desfacerea contractului individual de muncă.

"Nu-i o glumă, şi pentru acest lucru am solicitat personalului din cadrul instituţiei să respecte normele stabilite de Ministerul Sănătăţii, în scopul prevenirii îmbolnăvirii cu virusul AH1N1 şi i-am avertizat că, în caz contrar, voi aplicarea sancţiuni care pot ajunge până la desfacerea contractului individual de muncă", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Cristian Popescu-Piedone.

În Sectorul 5 al Capitalei, reprezentanţii administraţiei publice au dispus luarea măsurilor de informare a populaţiei în scopul prevenirii îmbolnăvirii cu virusul AH1N1, atât prin reprezentanţilor asociaţilor de proprietari, cât şi prin directorii şcolilor.

În toate unităţile de învăţământ preşcolar şi primar din Sectorul 6 al Capitalei au fost începute operaţiuni de dezinfecţie, iar în centrele de zi din şcoli şi în Căminul de bătrâni "Sfântul Nectarie" programul de vizită a fost redus.

Operaţiuni de dezinfecţie vor fi făcute în fiecare zi a acestei săptămâni şi în centrele de zi din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Sector 6, care vor fi închise, de luni până vineri. De asemenea, în pieţele aflate în această unitatea administrativ-teritorială a Capitalei va fi făcută dezinfecţie.

"Am luat măsuri pentru a-i proteja de pericolul contaminării cu virusul gripei noi atât pe cetăţenii care vin cu treburi la Primărie, cât şi pe funcţionarii care lucrează cu publicul. În paralel, echipele noastre au efectuat dezinfecţii în şcoli, în pieţe, în locurile aglomerate, fiindcă trebuie să luăm în serios pericolul răspândirii acestui virus", a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul Cristian Poteraş.

Şi Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSM) a început, de marţi, acţiuni de dezinfecţie în şcoli.

"De miercuri, în toate şcolile va fi realizată dezinfectarea elevilor. Un sfat rămâne valabil pentru toată lumea, indiferent de măsurile de prevenţie luate de medicii şcolari, şi anume să nu fie ignorate măsurile elementare de igienă şi orice bolnav să fie izolat la domiciliu", a spus directorul ASSM, Marius Savu.

Acesta a subliniat că medicii şcolari fac zilnic triajul epidemiologic, precizând că profesorii şi învăţătorii au fost rugaţi să se implice în această acţiune şi să sesizeze doctorii în legătură cu orice suspiciune de boală.

"Gripa abia a apărut şi nu se va termina într-o săptămână. Dacă s-ar termina în şapte zile, am închide toate şcolile, am sta în repaus o săptămână şi apoi ne-am întoarce fericiţi pentru că am scăpat de gripă. De aceea, cred că strategia noastră trebuie să continue cu raţiune şi calm", a adăugat Marius Savu.

Mai mult, Administraţia Spitalelor a recomandat încă de luni restricţionarea vizitelor în spitale.

ASSM a achiziţionat pentru început peste şase mii de litri de dezinfectant, 6.100 flacoane dezinfectant cu pompă pulverizator şi 61.000 de măşti care vor fi livrate numai cabinetelor medicale din şcoli, pentru situaţii de urgenţă.

Primul caz de gripă AH1N1 înregistrat într-o unitate de învăţământ din Bucureşti a fost confirmat în 22 octombrie, la Şcoala nr. 146 din cartierul Panduri, la o elevă de nouă ani.

În 28 octombrie, o învăţătoare de la Şcoală nr. 147 din Bucureşti a fost identificată cu gripă de tip AH1N1. În 2 noiembrie, Şcoala generală nr. 153 din Capitală a fost închisă după ce gripa a fost confirmată în cazul a cinci elevi. Ultimul caz confirmat de gripă AH1N1 a fost înregistrat, miercuri, la o elevă de la Liceul "Matei Basarab" din Capitală. Clasa în care învaţă eleva cu gripă AH1N1 a fost închisă şi va fi dezinfectată, iar colegii acesteia vor fi supravegheaţi epidemiologic.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis, marţi, în şedinţa în care s-a analizat evoluţia gripei AH1N1, suplimentarea fondurilor pentru achiziţia de echipamente, medicamente, mijloace de protecţie şi vaccinuri, apreciind totodată că, din punct de vedere medical, situaţia din România este sub control.

Campania de imunizare împotriva gripei AH1N1 cu vaccin produs de Institutul Cantacuzino va începe, potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, în 26 noiembrie.

Simptomele infecţiei cu virusul gripal AH1N1 sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii, respectiv rinoree, jenă în gât, febră de peste 37 grade, stare generală proastă.

Ministerul Sănătăţii atenţionează populaţia să respecte indicaţiile medicilor cu privire la igiena personală şi recomandă evitarea locurilor aglomerate. În cazul apariţiei oricăror simptome de viroză respiratorie, specialiştii recomandă populaţiei să consulte medicul de familie, care poate recomanda prezentarea la un medic specialist, şi să evite automedicaţia. Izolarea bolnavilor la domiciliu este foarte importantă pentru limitarea răspândirii virusului.

(Material realizat de Roxana Alexe, roxana.alexe@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici