- Home
- Main Story
- BUCUREŞTI, (23.02.2009, 19:31)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Proiectul privind sterilizarea animalelor de companie, făcut pentru stăpânii iresponsabili
Bucureştenii care au câini şi pisici sunt îngrijoraţi de proiectul de sterilizare a animalelor şi cred că li se încalcă drepturile, însă autorităţile municipale spun că aceste măsuri sunt luate pentru stăpânii iresponsabili care îşi abandonează patrupedele şi doar aceştia vor fi amendaţi.
Urmărește
155 afișări
Proiectul privind sterilizarea animalelor de companie, făcut pentru stăpânii iresponsabili (Imagine: Mediafax Foto)
Proprietari de câini şi pisici au cerut Primăriei Capitelei o dezbatere publică după ce au aflat de intenţia autorităţilor municipale de a steriliza toate animalele, cu sau fără stăpân.
Proiectul de hotărâre urmează să fie supus la vot în următoare şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, iar la solicitarea a peste 400 de bucureşteni, Primăria Capitalei a organizat, luni, o dezbatere publică la care au participat mai mulţi stăpâni de animale, ONG-uri, consilierul general Mircea Rizoiu, directorul Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor fără Stăpân (ASAS), Simona Panaitescu, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Viorel Andronie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Participanţii la dezbatere şi-au expus punctele de vedere, de la cele mai extremiste de tipul "mai bine sunt muşcată de toţi câini de pe stradă, decât să îmi microcipez animalul", până la îngrijorări justificate care au apărut în urma formulării proiectului şi critici privind modul în care a funcţionat până acum ASAS.
Toţi cei prezenţi au criticat modul în care au fost sterilizaţi câinii comunitari, măsuri care, în opinia lor, fie nu au fost îndeajuns, fie s-au limitat doar la marcarea câinilor, fără a le mai oferi alte îngrijiri.
Aceştia au fost de acord cu inventarierea câinilor comunitari, dar şi a celor cu stăpân şi cu sterilizarea animalelor de pe străzi, dar au considerat de neacceptat ca cineva să îi oblige să îşi sterilizeze câinele sau pisica.
"E o încălcare grosolană a dreptului meu dacă cineva vrea să intre în locuinţa mea să mă oblige să îmi sterilizez animalul, care are carnet de sănătate, este vaccinat, un căţel considerat ca un membru al familiei. Cum se poate să îmi impună cineva să îmi maltratez animalul. Dacă ar fi abandonat, da, ar putea să îl închidă într-un adapost şi dacă stăpânul nu se duce să îl recupere poate fi sterilizat", a spus Ligia Cruparu, care a rezumat nemulţumirea proprietarilor de animale în situaţii similare.
Reprezentanţii autorităţilor au explicat că proiectul nu vizează stăpânii responsabili. Simona Panaitescu a garantat faptul că bucureştenii îşi pot înregistra animalele de companie la Asociaţia chinologică sau felinologică chiar dacă nu li se dă drept de montă, fiind astfel luaţi în evidenţă şi implicit scutiţi de obligativitatea de a-i steriliza. Însă în cazul în care sunt găsite pe stradă, abandonate, animalele vor fi luate la un adăpot şi castrate, iar stăpânii în cauză amendaţi.
"S-a stipulat în document că nu vom omorî câinii, vom face mega-adăposturi, eforturile financiare sunt foarte mari", a spus plin de entuziasm consilierul Mircea Ristea, care a stârnit aplauzele celor prezenţi.
Gavriluţă Ion, un bucureştean nemulţumit, a reclamat comportamentul animalelor pe stradă, începând de la faptul că "îşi fac toate chestiunile în stradă", până la urcatul cu labele pe trecători sau la împerecherea "la cap de linie, sub văzul tuturor".
"Câinii îşi lasă fecalele pe stradă, iar când bate vântul vara, se usucă şi microbii care sunt emanaţii irită ochii", a spus acesta.
Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Viorel Andronie, a avut, la rândul său, câteva obiecţii la forma actuală a proiectului.
"ASAS să se ocupe de câinii fără stăpân, nu şi de cei cu stăpân. Nu sunt împotriva programului de sterilizare al Primăriei, dar să respecte legea. Proiectul se adresează clientelei medicilor veterinari", a spus acesta, nemulţumit că stăpânii vor fi obligaţi să îşi sterilizeze animalele doar în anumite locuri, stabilite de municipalitate.
Leorda Constantin a cerut ca fiecare animal "să se bucure de proba de nevinovăţie", fiind revoltat de practica unor "babe" care sună la hinghieri să ridice câini care sunt liniştiţi. Invocând mila creştină şi declarându-se un cunoscut al multor câini comunitari, el a pledat pentru biodiversitate şi a denunţat "oamenii obsedaţi şi psihopaţi".
Dincolo de aceste discursuri, care i-au amuzat pe toţi cei prezenţi, reprezentanţii ONG-urilor s-au arătat de acord cu acest proiect, la care de altfel au lucrat împreună cu Primăria, susţinând că ei cunosc cel mai bine cruzimea stăpânilor de animale care aruncă puii vii în tomberoane sau îi lasă să se înmulţească nesăbuit. Aceştia au mai criticat şi modul în care ASAS îşi face treabă, denunţând atitudinea hinghierilor şi nepăsarea altor angajaţi ai administraţiei.
Toţi reprezentanţii ONG-urilor care au participat la dezbatere au lăudat proiectul, spunând că este singura cale de a scăpa de animale fără stăpân şi argumentând că aceste măsuri au fost luate şi de unele state americane.
Bucureştenii au pledat pentru dreptul lor de a alege la ce cabinet să facă sterilizarea, dreptul la libera decizie, la propritetate privată, dreptul creştin ortodox care ar interzice microciparea animalelor.
Solomon Wigler, consilier al primarului general, a spus că de jumătate de an încearcă să găsească soluţii, una dintre ele fiind construirea adăpostului în localitatea Mihăileşti.
"Trebuie să mergem în paralel cu câinii cu şi fără stăpâni. Nu intrăm în casa omului. Ei trebuie să se ducă la Asociaţia chinologică şi să îşi scoată un carnet pentru a-i păstra toate proprietăţile. În plus, ei işi aleg cabinetul veterinar unde vor să facă operaţia. După aprobarea proiectului, vom trece şi în partea a doua, cabinetele veterinare autorizate vor face contracte cu direcţia noastră. Toate cabinetele veterinare cu licenţă vor face contracte cu noi. După ce vom vota noi proiectul, îl va adopta şi Ilfovul. Nu va rămâne la nivel de Bucureşti", a spus acesta.
Reprezentantul Fundaţiei Vier Pfoten a spus că singura soluţie este sterilizarea masivă a celor aproximativ 40.000 de câini comunitari din Bucureşti, în ritm de o mie pe lună.
Directorul Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor fără Stăpân a spus că în prezent cei zece hinghieri care lucrează în Capitală racolează şi sterilizează 600 de câini lunar.
Consilierul general Rizoiu a tras concluzia: "Proiectul se naşte cu mare greutate, ca un copil", dar a subliniat că merită efortul, pentru că astfel "vom avea o regulă unanim acceptată".
Material realizat de Gabi Popov, gabi.popov@mediafax.ro.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe