- Home
- Main Story
- CLUJ-NAPOCA, (30.09.2011, 18:08)
- Szasz Jutka , Vasile Magradean ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Comuna Jucu a doua zi după "cutremurul" Nokia
Anunţul închiderii fabricii Nokia din comuna clujeană Jucu a surprins, deopotrivă, sătenii şi oficialii Primăriei. Plecarea Nokia înseamnă o gaură de 25 la sută din bugetul local şi periclitarea unor investiţii, însă oamenii speră că locul companiei finlandeze va fi luat de un alt investitor.
Urmărește
1475 afișări
REPORTAJ: Comuna Jucu a doua zi după "cutremurul" Nokia (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
Parcarea fabricii Nokia din comuna clujeană Jucu e pustie. Doar doi paznici vigilenţi pierd vremea sub soarele amiezii, cu ochii în patru. E vineri, a doua zi după anunţul şoc al conducerii companiei finlandeze de închidere a fabricii până la sfârşitul anului şi trimiterea în şomaj a peste 2.000 de angajaţi, iar la Nokia nu se lucrează. Se va intra doar în schimbul de noapte, la ora 19.00.
Pustii sunt şi uliţele comunei, prăfuite şi neasfaltate în mare parte.
Doar la o crâşmă poziţionată strategic la o răspântie de trei drumuri o mână de localnici analizează la un pahar de tărie impactul deciziei asupra comunei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
Oamenii nu prea resimt plecarea Nokia. Fabrica era mai departe, lângă calea ferată, iar aici erau angajaţi abia vreo 50 de săteni. În plus, terenurile nu s-au vândut ca pâinea caldă, cum au crezut acum trei ani. Şi nici nu s-au modernizat drumurile cum li s-a promis.
Constantin Tiron, un bărbat trecut de 60 de ani, crede că de vină pentru plecarea Nokia sunt cei de sus, de la putere, că nu au făcut tot ce se putea pentru ca fabrica să mai funcţioneze măcar zece ani.
"Îmi pare rău că s-o dus Nokia de la Jucu, că o grămadă de oameni rămân pe drumuri. Nu ne aşteptam la aşa ceva. Nu e bine ce or făcut. Nu ăştia îs de vină, ci ăia de sus. Puteau sta aici măcar zece ani. O fost bine pentru unii la fabrică, dar pentru comună nu prea s-or făcut drumuri, nu s-o asfaltat mai nimica. Numa drumul principal, unde îi primăria", spune, sfătos, bătrânul.
Simona, tânăra care vinde la bar, se bagă şi ea în vorbă. Chiar la înfiinţarea fabricii, vânzările au mers bine, dar apoi nu s-a mai întâmplat nimic. Susţine că nu Nokia a ţinut Jucu.
"Nu s-a simţit mare lucru la vânzări. Doară nu Nokia a ţinut Jucu. Nu erau toţi angajaţi la Nokia. Mai sunt şi alte fabrici, care au mai mulţi angajaţi şi care sunt plătiţi mai bine ca la Nokia. Or fost cam 50 de oameni din comună care lucrează la Nokia, nu erau mulţi", spune Simona.
Totuşi, fata speră ca după plecarea Nokia în fabrică să vină altă firmă, mai mare, iar astfel barul ar putea merge chiar mai bine.
Un alt sătean, tot în vârstă, crede că plecarea Nokia nu aduce decât probleme câtă vreme mulţi oameni vor fi trimişi în şomaj.
"Când a venit Nokia, toată lumea s-a bucurat că îşi va găsi locuri de muncă. Acuma că pleacă or rămâne şomeri. E rău. Unii sunt disperaţi, îi dă afară în prag de iarnă...", spune Traian Pojar.
Autorităţile resimt negativ închiderea fabricii, mai ales asupra bugetului local şi a viitoarelor investiţii. Cifrele seci vorbesc de la sine.
Viceprimarul Ioan Bucur afirmă că plecarea Nokia înseamnă o gaură în bugetul local de 25 la sută, ceea ce ar putea periclita, anul viitor, investiţiile.
"Venirea Nokia la Jucu a însemnat infrastructură, investiţii şi locuri de muncă. În ultimii trei ani au fost finalizate mai multe investiţii, s-a extins sediul Primăriei, au fost amenajate parcuri, este în construcţie centrul cultural şi o bază sportivă, s-au asfaltat şi pietruit drumuri. Nokia a adus la bugetul local, în 2008, 2,7 milioane de lei, în 2009 şi 2010, câte 2,2 milioane, iar în acest an până acum s-au vărsat 1,8 milioane de lei. Închiderea Nokia va afecta bugetul local, avem investiţii, sperăm să le putem finaliza, depunem eforturi. Bugetul local este de 8 de milioane de lei, deci va scădea cam cu un sfert", a explicat viceprimarul.
Pe lângă proiectele Primăriei, Nokia a investit 40.000 de euro într-un parc de joacă pentru copii, iar cu banii de la fabrică şi cu ce s-a completat de la bugetul local în Jucu s-au mai construit o grădiniţă şi o şcoală pentru clasele I-IV, care vor fi finalizate anul viitor, iar o altă şcoală pentru clasele V-VIII, cu 12 săli de clasă, este în construcţie.
Viceprimarul precizează că Nokia vărsa sume la bugetul comunei din impozite pe clădiri şi impozite pe salarii.
Boom-ul economic estimat de săteni acum trei ani, odată cu deschiderea fabricii Nokia, nu s-a concretizat. Preţul terenurilor a crescut în 2008, s-au vândut câteva parcele la preţuri piperate, dar apoi nu s-a mai vândut niciun metru pătrat.
"Preţurile la terenuri au explodat după deschiderea fabricii, poate nejustificat, dar de trei ani nu s-a mai vândut nimic", a mai spus viceprimarul.
Doar nişte dezvoltatori încăpăţânaţi mai ridică trei blocuri, sperând că nu e totul pierdut.
Executivul Primăriei Jucu îşi pune speranţa într-un alt investitor de calibru, pentru a lua locul Nokia, astfel încât investiţiile să fie continuate.
"Noi primim orice investitor care să ofere locuri de muncă în comună. Sperăm să vină unul mai puternic decât Nokia. Trebuie să rămânem optimişti", a adăugat viceprimarul comunei.
Pe o uliţă pietruită, îngustă cât să treacă o maşină şi jumătate, rezemat de un gard de beton, Ilie Crişan îşi dă şi el cu părerea despre plecarea Nokia.
Vorbeşte în cunoştinţă de cauză. Fiica sa, Liuţa, care are 21 de ani, lucrează încă la Nokia. A fost angajată la bandă încă de la deschiderea fabricii şi va pleca la sfârşitul anului, odată cu restul celor 2.200 de muncitori.
"Eu pentru banii ăia nu aş fi lucrat la Nokia. Lua 750 de lei pe lună, lucra 12 ore în picioare, la asamblat telefoane", susţine bărbatul.
Ioan Crişan are idee de ce Nokia a renunţat brusc la investiţia de la Jucu, doar trăieşte în era globalizării.
"Nici în Germania nu s-a închis din cine ştie ce motive. Ei se duc unde e mai ieftină forţa de muncă. Au venit la Jucu, au stat trei ani, acum pleacă în India. De ce să îi dea unui român salariu de 200 de euro, când acolo cu banii ăştia plătesc zece oameni? Ăia îs de pierit, nu ca noi", completează Crişan.
Un ţârâit de telefon mobil sparge liniştea care s-a lăsat. Nu e Nokia Tune, Ilie Crişan are un Sony Ericsson, pe care îl scoate tacticos din buzunarul pantalonului.
"Nu-mi trebuie telefon de la Nokia. Nu-mi place...", afirmă Ilie Crişan.
Se întoarce vorbind la mobil, lăsând o comună pustie în soarele amiezii, părăsită subit de un gigant în telecomunicaţii, pentru care Jucu nu a fost decât o pată vremelnică pe harta profitului.
(Reportaj realizat de Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:05
România devine prima ţară din lume cu o Lege pentru participarea copiilor în procesul decizional
-
astăzi, 12:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Ruşii lovesc o instalaţie de infrastructură în Zaporojie