Oana Bolotan Datki, country manager al firmei de consultanţă Consulteam, estimează că fluctuaţia angajaţilor din companiile multinaţionale va ajunge în acest an la 17%, în scădere faţă de 2007, când a fost de peste 20%. Pentru 2009, aceasta estimează că fenomenul se va reduce şi mai mult, la 10%.
"Fenomenul fluctuaţiei este în scădere deoarece angajaţii sunt mai precauţi şi se gândesc mult înainte să accepte oferta unei alte companii pentru o majorare salarială. Este momentul de aşezare a pieţei şi cu siguranţă nu vor mai fi cereri de dublare a salariilor", a precizat reprezentantul Consulteam.
Ea a explicat că, în condiţiile actuale, angajaţii îşi pun problema păstrării locului de muncă, mai mult decât obţinerea unor beneficii suplimentare.
Directorul general al firmei de recrutare HART Human Resource Consulting, Mădălina Bălan, a apreciat că, începând cu luna octombrie, schimbările locurilor de muncă iniţiate de candidaţi au scăzut simţitor. În plus, companiile care aveau planuri mari de expansiune sunt în expectativă sau chiar au renunţat, pentru o perioadă, la aceste iniţiative, ceea ce antrenează o diminuare a angajărilor.
"Oamenii schimbă în continuare pentru aceleaşi motive pentru care o făceau şi până acum, respectiv dorinţa de a evolua, de a învăţa lucruri noi, de a câştiga mai mult sau de a schimba cadrul relaţionar perceput la un moment dat ca fiind toxic. La acestea se poata adăuga acum şi sentimentul de insecuritate faţă de post sau companie, mai ales pentru cei ce lucrează în industrii ce au fost imediat afectate de criză", a explicat Bălan.
Specialiştii din domeniul resurselor umane consideră că există şi o parte pozitivă a crizei, mai exact o reorientarea a companiilor către performanţa angajatului.
"Este momentul în care «oportuniştii», cei care îţi schimbau job-ul la câteva luni şi vânau salarii mereu mai mari, să se liniştească. Aceştia vor fi şi primele victime ale unei potenţiale reduceri de costuri. (…) Cei care migrau de la o slujbă la alta nu o vor mai putea face, pentru că acum se caută oameni cu experienţă şi cu rezultate, iar goana lor dupa salarii i-a impiedicat să îşi consolideze cu adevărat cunoştintele şi abilităţile", este de părere Marin Manolache, managing partener al firmei de recrutare Skill Team.
Ea a adăugat că, în prezent, angajaţii refuză chiar şi oferte cu un salariu dublu deoarece "poziţia în actuala organizaţie le securizează câştigurile".
Petra Votinsky, country manager al firmei de executive search Human Value International, crede că această tendinţă de schimbare a locului de muncă la un interval scurt "nu s-a dovedit sănătoasă nici pentru angajat, dar nici pentru compania angajatoare".
"Criza a determinat o reevaluare a posibilităţilor viitoare atât din partea angajatorilor, cât şi din partea angajaţilor. Acum lucrurile s-au reaşezat pe făgaşul normal, astfel că ambele părţi par să ia decizii de schimbare cu mai multă înţelepciune. Multe companii şi-au revizuit bugetele, fapt ce a avut impact asupra procesului de recrutare şi asupra celorlalte apecte legate de politica de personal. Accentul se pune acum pe păstrarea personalului existent care şi-a dovedit eficienţa şi competenţa", a completat Votinsky.
(Material realizat de Gabriela Niculescu, [email protected])