România, la al doilea Palme d'Or consecutiv, câştigat de Marian Crişan cu scurtmetrajul "Megatron"

După ce, anul trecut, Cristian Mungiu a adus României primul Palme d'Or pentru lungmetraj din istoria filmului românesc, la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes, Marian Crişan a câştigat acelaşi râvnit trofeu, pentru scurtmetrajul "Megatron".

Urmărește
268 afișări
Imaginea articolului România, la al doilea Palme d'Or consecutiv, câştigat de Marian Crişan cu scurtmetrajul "Megatron"

România, la al doilea Palme d'Or consecutiv, câştigat de Marian Crişan cu scurtmetrajul "Megatron"

Cu 51 de ani în urmă, Ion Popescu Gopo câştiga pe Croazetă un Palme d'Or pentru scurtmetraj, cu "Scurtă istorie". Această distincţie prestigioasă a mai ajuns apoi la alţi doi cineaşti români: Mirel Ilieşiu pentru "Cântecele Renaşterii" în 1969 şi Cătălin Mitulescu pentru "Trafic" în 2004.

"Megatron" este o poveste despre un copil de 8 ani, care locuieşte împreună cu mama lui, într-un sat nu foarte aproape de Bucureşti. "Este povestea unui băieţel care îşi serbează ziua de naştere la McDonald's. Pelicula a fost filmată în special în afara Bucureştiului, fiind o călătorie spre Bucureşti", a spus Marian Crişan. Scurtmetrajul are doar două personaje, copilul Maxim Trinu şi mama, interpretată de Gabriela Crişu.

Alături de Marian Crişan, anul acesta s-au aflat la Cannes Ciprian Alexandrescu, selectat la secţiunea paralelă Cinéfondation, cu scurtmetrajul "Interior. Scară de Bloc", Radu Muntean, prezent cu "Boogie" în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, în timp ce la Atelierul Cinefondation au fost invitaţi să îşi dezvolte proiectul "Felicia înainte de toate" şi scenariştii Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf.

Totodată, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a fost prezent şi filmul italian "Il resto della Notte", în care joacă Laura Vasiliu, cunoscută pentru rolul Găbiţei din filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu, care a fost premiat cu Palme d'Or la ediţia trecută a festivalului. În filmul regizat de Francesco Munzi, Laura Vasiliu interpretează rolul Mariei, o emigrantă româncă ce munceşte în Italia şi care este acuzată de furt de familia unde este cameristă.

Marian Crişan, aflat la prima sa participare la Festivalul de la Cannes, considera, înainte de festival, că selecţia filmului "Megatron" în competiţia de scurtmetraje este o "surpriză foarte mare şi foarte plăcută". "Ne doream selecţia, dar nu ne aşteptam. E greu de zis ce se va întâmpla", a spus Crişan în momentul anunţării filmelor admise în competiţia de la scurtmetraj.

Nici câştigătorul Palme d'Or 2007, Cristian Mungiu, nu a lipsit de la ediţia din acest an a Festivalului de la Cannes. Distins recent cu Ordinul de Cavaler al Artelor şi Literelor din partea Guvernului francez, Mungiu a prezidat, pe 19 mai, o întâlnire între miniştrii Culturii din Uniunea Europeană şi cineaşti. El a participat la dezbatere în calitate de moderator, urmând astfel unor nume celebre ale cinematografiei precum Stephen Frears, Milos Forman sau fraţii belgieni Dardenne, care au prezidat la rândul lor evenimente similare în cadrul Festivalului.

România a fost reprezentată şi la evenimentul Short Film Corner din cadrul Festivalului de la Cannes, prin 14 scurtmetraje, strânse sub titulatura "Romanian Short Waves 2008". Astfel, în cadrul evenimentului au fost prezentate producţii ca "Valuri" de Adrian Sitaru, câştigătorul Leopardului de Aur la Locarno în 2007, şi "O zi bună de plajă" de Bogdan Mustaţă, care a câştigat în acest an Ursul de Aur la Berlinale Shorts.

În plus, actriţa de origine română, Alexandra Maria Lara, a făcut parte din juriul competiţiei oficiale de la Cannes, prezidat anul aceasta de actorul american Sean Penn. Din juriu au mai facut parte regizorul mexican Alfonso Cuaron, regizoarea franco-iraniană Marjane Satrapi şi actriţa americană Natalie Portman.

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), prezentă pentru a treia oară la festival, a organizat un pavilion exclusiv românesc, cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi. Pavilionul, în care au fost investiţi circa 85.000 de euro, a fost situat în spaţiul Village International. La standul României, organizat în cadrul evenimentului Marche du Film, care invită, anual, toţi actorii din cinematografia mondială, producătorii, vânzătorii, distribuitorii şi finanţatorii pentru a încheia parteneriate şi a negocia pentru realizarea de filme, au fost prezenţi peste 20 de producători de film din România, potrivit directorului adjunct al APFR, Mihai Gligor.

Festivalul de Film de la Cannes a reunit, la ediţia din 2008, cineaşti de renume şi regizori debutanţi pentru care un Palme d'Or înseamnă consacrarea la nivel mondial.

Astfel, printre numele deja consacrate la Cannes s-au aflat, pe lângă Philippe Garrel ("La frontière de l'aube"), Clint Eastwood ("The Exchange"), Atom Egoyan ("Adoration"), fraţii belgieni Dardenne, premiaţi cu Palme d'Or în 1999 şi 2005 ("Le silence de Lorna"), şi Wim Wenders, premiat cu Palme d'Or în 1984 ("The Palermo shooting").

Printre noile talente s-au numărat israelianul Ari Folman, cu documentarul de animaţie "Waltz with Bashir". De asemenea, şi doi tineri argentinieni, Lucrecia Martel ("La femme sans tête") şi Pablo Trapero ("Leonera"), descoperiţi la Cannes, au revenit anul acesta pentru a se lupta pentru Palme d'Or.

Ediţia 2007 a Festivalului de Film de la Cannes a însemnat primul Palme d'Or pentru lungmetraj din industria cinematografiei româneşti. Astfel, anul trecut, Cristian Mungiu şi-a adjudecat trofeul Palme d'Or pentru pelicula "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", în timp ce premiul Un Certain Regard i-a revenit lui Cristian Nemescu, pentru filmul "California Dreamin' (Nesfârşit)".

Anul acesta, trofeul Palme d'Or a fost câştigat de filmul francez "Entre les murs" de Laurent Cantet.

(Material realizat de Mihaela Deaca, mihaela.deaca@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici