În cele două ore, cât a durat lansarea candidaţilor PSD, nu a fost timp pentru recitaluri artistice, rolul de a-i mobiliza pe cei 4.000 de social-democraţi jucându-l nu vreun star popular al vremurilor, precum Adrian Copilul Minune, ci Mircea Geoană, Ion Iliescu, Marian Vanghelie.
Regia a fost asigurată de coordonatorul de campanie al social-democraţilor, Miron Mitrea, care îi anunţa la microfon pe candidaţi, le făcea câte o scurtă prezentare şi le adresa câte un îndemn electoral. Fiecare dintre liderii social-democraţi s-a manifestat în propriul registru: Geoană optimist, Iliescu sfătos, Năstase luptând cu Băsescu, Mitrea făcând pe maestrul de ceremonii şi Diaconescu răguşind.
"Victorie! Victorie! Victorie! Victorie! Victorie!…", a strigat Mircea Geoană, în social-democraţilor veniţi din toată ţara şi reuniţi sub cupola Pavilionului central al Romexpo, dând astfel o mostră din optimismul personal, pe care a încercat să îl inducă şi candidaţilor.
Strigătul de luptă al lui Mircea Geoană, scandat şi repetat în timpul discursului său, respectiv "Victorie!", a constituit, totodată, şi laitmotivul muzical al manifestării de lansare a candidaţilor PSD.
Astfel, în timp ce din zeci de boxe date la refuz, gata-gata să spargă timpanele audienţei, răzbătea muzica lui Vanghelis, la care PSD apelează de ani buni, se mai auzea, din când în când, cu o ritmicitate ce te ducea cu gândul la termenul "psihedelic", acest strigăt de luptă reiterat şi de Mircea Geoană: "Victorie!".
După discursul preşedintelui de partid, a urmat cel al principalului candidat, Cristian Diaconescu. El a vorbit despre "suflet", spunând că va pune suflet în ceea ce face, dar, din cauza emoţiilor pe care nu a mai reuşit să le controleze, a răguşit la un moment dat. Spre finalul discursului său, lucrurile au revenit la normal din acest punct de vedere, Diaconescu reuşind să adauge câţiva başi vocii sale.
După Diaconescu, sala a rememorat, împreună cu Adrian Năstase, lupta partidului cu Traian Băsescu, social-democraţii conştientizând, totodată, că aerul pe care îl respiră este cel al politicii nocive pe care Băsescu o face.
După doza de optimism indusă de Geoană, după sufletul pus pe masa alegătorilor şi răguşelile lui Diaconescu, după mesajele politice ţintite la capul lui Băsescu de către Năstase, au urmat punerile la punct ale lui Iliescu, aşa cum i-a obişnuit, în ultimul timp, fostul şef de stat pe social-democraţi.
"După ce ajung la putere, unora li se urcă la cap! Am avut şi avem şi noi dintre aceştia! Să reprezentanţi partidul ca adevăraţi social-democraţi! Să respectaţi valorile stângii! Să nu spuneţi fraze frumoase, meşteşugite! Cetăţenii ştiu să compare guvernările de dreapta cu cele de stânga! Mergeţi să câştigaţi încrederea cetăţenilor!", acestea şi multe altele au fost sfaturile date de Ion Iliescu.
A urmat Vanghelie. El a avut un discurs într-un registru combativ, cum şi-a obişnuit audienţa. S-a legat puţin de "labele buldogului Blaga" şi a smuls strigătele mulţimii când a spus că i le va tăia şi-l va face să rămână fără blană. De altfel, trimiterile la registrul zoologic s-au regăsit în mai multe discursuri. Miron Mitrea l-a îndemnat pe Gavril Mîrza să îi rupă aripile fluturelui (Gheorghe Flutur, candidat PDL la preşedinţia CJ Suceava – n.r.), iar un alt candidat a vorbit despre vulturii pe care îi va trimite să se bată în campania electorală.
În ceea ce îl priveşte pe coordonatorul campaniei electorale a PSD, Miron Mitrea şi-a îndeplinit excelent atribuţiile de amfitrion şi de maestru de ceremonii, realizând un spectacol antrenant.
"Sunteţi cei mai puternici! Cei mai tari! Cei mai frumoşi!", s-a adresat Mitrea social-democraţilor prezenţi la Romexpo, după care a prezentat candidaţii, asezonând cu glume intrările acestora.
Începând cu Cristian Diaconescu, candidatul pentru Primăria Bucureştiului, terminând cu aleşi locali ai PSD care au adunat deja mai multe mandate, precum Marian Oprişan, Radu Mazăre, Marian Vanghelie, Constantin Conţac, Nicuşor Constantinescu, candidaţii au venit în faţa scenei, au făcut semne mulţimii, iar unii dintre ei au rostit discursuri.
Discursurile cele mai bine primite de public erau recompensate cu aplauze, scandări şi chiar cu bătăi de tobe, asemănătoare celor folosite de galerii pe stadioane.
Cei veniţi din judeţele îndepărtate sau cei obosiţi de aplauze puteau să îşi refacă forţele la bufetele amplasate la etajele laterale ale pavilionului, unde puteau să guste cremvurşti şi mici.
După ploaia de confetti şi baloane roşii care a dat semnalul încheierii lansării, participanţii şi-au strâns pancartele roşii, fularele şi tricourile, îndreptându-se spre marea de maşini şi microbuze care încercuiau centrul Romexpo, pentru a se întoarce acasă.
Unii bucuroşi că au dat mâna cu Iliescu sau cu Geoană, alţii că au reuşit să facă poze cu Năstase, alţii supăraţi că şi-au găsit maşinile avariate de chioşcurile dărâmate de vântul puternic.
Spre deosebire de alte evenimente similare organizate de PSD, lansarea oficială a candidaţilor de miercuri nu a oferit nimic spectaculos.
Discursurile s-au rezumat la a critica principalii adversari politici ai social-democraţilor, au reluat vechile teme ale mizeriei, traficului, bordurilor şi au fost, în general, construite ca reacţie la mesaje ale liderilor PDL sau PNL.
Nici măcar sloganurile ticluite de echipa de campanie nu au surprins, decât poate pe Ion Iliescu, care a atras atenţia că social-democraţii trebuie să facă mai bine pentru toţi românii, nu doar pentru mai mulţi, precum liberalii.
Strategii PSD au testat şi un clip video destinat probabil campaniei electorale din Bucureşti, în care erau prezentate câteva imagini din trafic, cu cozi de maşini şi gropi din asfalt, urmate de câteva scene idilice în care erau proiectate imagini cu cartiere rezidenţiale şi din care nu reieşea clar dacă era o promisiune a PSD de construire de locuinţe sau o reclamă mascată la o firmă de construcţii.
După două ore de scandări, îndemnuri şi aplauze, cei adunaţi la Romexpo au plecat spre casă, în timp ce liderii partidului s-au reunit pentru a aproba un protocol politic cu PC, de la care însă solicită mai puţin ajutor politic, cât imunitate mediatică.
A existat însă şi ceva ce nu s-a văzut. Dar s-a simţit pregnant, inclusiv în şuşotelile celor din sală: Sorin Oprescu. Este vorba de social-democratul care şi-a anunţat demisia din partid pentru a candida ca indepent la Primăria Capitalei, tocmai acolo unde, vorba lui Mircea Geoană, se dă semnalul în toată ţara.
(Material realizat de Florin Ciolac, Liviu Dădăcuş, [email protected]; [email protected])