Tulburarea "plenului suveran"

"Vă rog să mă urmăriţi cu atenţie, inclusiv doamna preşedintă!". Ioan Oltean, "înghiţitorul" de batracieni al PDL a înlocuit-o la pupitru pe Roberta Anastase, aşa cum se întâmplă de fiecare dată la şedinţele comune cu cântec ale Parlamentului.

Urmărește
457 afișări
Imaginea articolului Tulburarea "plenului suveran"

Tulburarea "plenului suveran" (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

La stânga lui, colegul de partid, Petru Filip, mestecă discret gumă şi "scanează" sala prin ochelarii cocoţaţi pe vârful nasului. "Un domn chestor? Cine-i de la noi, mă?", suflă preşedintele de şedinţă în microfon. Zi grea la Parlament. Deputaţii şi senatorii au de dat cu pixul pe nu mai puţin de şapte buletine de vot, pentru că trebuie să-i aleagă pe unii dintre diriguitorii pensiilor private, asigurărilor şi Curţii de Conturi. Başca Avocatul Poporului (pentru care trebuia să lase să cadă bilele). Scandal a fost dintr-un început: la comisiile de buget-finanţe, în jurul nepieritoarei probleme a cvorumului. Cei de acolo merg mai departe şi lasă deciziile la latitudinea "plenului suveran". În omnipotenţa sa, "plenul suveran", nu se poate spăla pe mâini şi se blochează. Ca în comediile de duzină, pentru că opoziţia s-a zăpăcit, îngropându-şi propria propunere.

Peste o oră se duc discuţii pe procedură, însoţite de ameninţări cu bătaie lungă: "Vreţi să daţi un vot pe ce nu există...Abuz...pumn în gură...peste un an, doi vi se va plăti la fel". De partea cealaltă, UDMR intervine împăciuitor: "Să nu aruncăm cu acuzaţii înainte de a se consuma". O replică a lui Ilie Sârbu îl lasă nedumerit pe Oltean: "Se pare că noi venim din viitorul dumneavoastră" (!) În cele din urmă, "eroina" zilei, şefa Comisiei de buget-finanţe de la Cameră, o deputată a UNPR, citeşte rapoartele. Din grabă sau emoţie, în drum spre tribună, mai să să cadă în nas. O salvează balerinii cuminţi pe care îi poartă. Pelerinajul spre urne începe. Din 197 de prezenţi, pe parcurs aleşii au mai prins dor de acţiune şi s-au înmulţit: 239 (cvorum legal, semn bun).

Odată votul deşertat în urne, tumultul se potoleşte. Din urne au ieşit fericiţi Avocatul Poporului, consilierii de conturi, "supraveghetorii" asigurărilor. Neobosit, acelaşi Ioan Oltean îi felicită pe cei care "au obţinut votul de încredere al..ăă..partidului...Parlamentului".

Din nou, mobilizarea pe ultima sută de metri a adus succes parţial coaliţiei guvernamentale. Dinspre opoziţie s-a arătat, din nou, că boicotul este o armă eficientă doar dacă este folosită cu oarecare inteligenţă. USL s-a "defectat" într-un moment pe care putea să-l valorifice, amintind de acea seară de pomină dintr-o sesiune trecută, când o falangă de aleşi a luat cu asalt microfonul, încojurând-l cu stive de dosare, ca tot "desantul" să se desumfle din pricină de semnături duble şi dintr-o inexplicabilă capitulare în miez de noapte.

Cu un an înainte de terminarea mandatului, aleşii sunt deja cu mintea la ce vor face după momentul 2012. Parlamentul funcţionează mai mult prin măsuri de forţă şi multe proiecte sunt trase la fund în mlaştina prezenţei insuficiente. Iar, peste vacarm, ades de Arena Naţională, bântuie "spiritul" articolului 22 din Regulamentul Camerei: preşedintele de şedinţă alege apele.

(Material realizat de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici