- Home
- Main Story
- TÂRGU MUREŞ, (10.01.2012, 16:51)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un medic din Mureş îşi aminteşte începuturile SMURD, bazat în primii şase ani pe voluntariat
Medicul Simona Bratu, una dintre persoanele care au fost alături de Raed Arafat de la fondarea SMURD la Târgu Mureş, în urmă cu peste 20 de ani, afirmă că demisia subsecretarului de stat este "doar o luptă din bătălia mare", pe care medicii de urgenţă o vor câştiga.
Urmărește
1417 afișări
Un medic din Mureş îşi aminteşte începuturile SMURD, bazat în primii şase ani pe voluntariat (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
Simona Bratu este una dintre persoanele care au fost alături de medicul Raed Arafat de la fondarea SMURD la Târgu Mureş, în anii '90.
De curând, a împlinit 21 de ani de SMURD şi îşi aminteşte de anii începuturilor ca de un "pionierat".
"Eram în anul VI de facultate şi în cadrul cursului de Terapie Intensivă al profesorului Mircea Chiorean, pe care îl respect foarte mult, la un curs a venit domnul doctor Arafat şi ne-a prezentat - era rezident atunci, de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) - nişte idei vis-a-vis de dezvoltarea urgenţei în România, cam cum vede dânsul lucrurile. Pe mine tare mă atrăgea partea aceasta de Terapie Intensivă, medicină acută, şi am zis că e o variantă bună să-mi dau seama cam ce vreau să fac, eram în anul VI şi am fost la nişte cursuri pentru voluntari, ceva noţiuni medicale aveam...", a povestit Bratu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Ea a menţionat că, după absolvire, a fost stagiar la Spitalul Clinic Judeţean, a făcut gărzi voluntare, rezidenţiatul şi a rămas pe medicina de urgenţă.
"A fost un pionierat, dar tocmai asta făcea specialitatea să fie aşa atractivă, specificul ei - în fiecare zi faci altceva, ideea că salvezi pe cineva - acesta este un lucru deosebit vis-a-vis de urgenţă. Şi cu siguranţă ideea că băteam la porţile dezvoltării unui sistem, care pe urmă s-a dezvoltat în România şi este un sistem care merge foarte bine", a afirmat Simona Bratu.
Ea a adăugat că a avut ocazia să vadă, în mai multe ţări din Europa şi la New York, cum funcţionează partea de prespital şi cea de primiri urgenţe şi poate afirma că sistemul din România, fondat de medicul Raed Arafat, este "comparabil cu ce se întâmplă peste tot în Europa şi peste Ocean".
Potrivit acesteia, în anii '90, când s-a înfiinţat SMURD la Târgu Mureş, exista un serviciu de ambulanţă, care însă nu făcea faţă urgenţelor majore, iar serviciul fondat de Raed Arafat a început să lucreze împreună cu acesta, asigurând şi partea de prespital.
Timp de mai mulţi ani, SMURD s-a bazat pe voluntariatul unor medici şi studenţi entuziaşti, care veneau să lucreze în urgenţă pe lângă gărzile de la spital.
"Când am început, erau doctorul Arafat, câţiva medici de la ATI care făceau, pe lângă munca lor, voluntariat şi la SMURD şi noi, o armată de studenţi, care făceam muncă de asistenţi - îi ajutam pe doctorul Arafat, pe ceilalţi medici să stabilizeze pacientul, mici manevre gen perfuzii, observarea pacientului, monitorizare. După ce am terminat Medicina, am început să vedem altfel lucrurile şi să gândim altfel responsabilitatea cazului", a explicat Bratu.
Ea a menţionat că, din 1990 până prin 1994, când s-a făcut prima cameră de reanimare, ei au funcţionat numai în prespital.
"Deci era o maşină a SMURD şi erau maşinile de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) şi în funcţie de gravitate ne trimiteau pe noi, cu maşină, sau celelalte ambulanţe. Noi nu am putea funcţiona fără cei de la SAJ, şi ei consider că sunt ajutaţi foarte mult de noi. La numărul mare de urgenţe care au fost şi care sunt, şi sunt tot mai multe, este nevoie de acest sistem de urgenţă majoră, ceea ce înseamnă SMURD şi sistemul SAJ. Unii fără ceilalţi n-am putea", a subliniat Bratu.
Potrivit acesteia, în anii 1993-1994 s-a dat în folosinţă prima cameră de reanimare, cu două locuri, la parterul spitalului, şi s-a adus "baraca", adică unitatea de primiri urgenţe, în continuare funcţională.
Pe la începutul anilor 2000, s-a făcut o colectă publică, pentru achiziţia unei noi maşini pentru urgenţă.
"Prespitalul a fost patru ani, după care am început cu camera de reanimare şi apoi UPU. Primii care am apucat să luăm posturi, cu examene, şi am intrat cumva din voluntariat în legalitate am fost în 1996. Deci, practic, din 1990 până în 1996 toată munca SMURD, tot acest pionierat, s-a bazat pe munca voluntară - la nivel de asistenţi, studenţi, cât şi medici. Noi ne-am făcut stagiile prin spital în cadrul rezidenţiatului, deci aveam acolo o normă, şi făceam gărzi, paralel, în serviciul de urgenţă. Ţin minte că la un moment dat eram patru medici - unul lucra, unul pe maşină şi doi dormeau. Cam aşa am funcţionat vreo trei ani aproape, cu puţini medici şi pot să zic că jumătate din acel timp l-am petrecut în spital. 20 de ani au trecut mai cu mândrie, mai cu oboseală. Trebuie mult entuziasm în meseria aceasta. Altfel, dacă n-o faci cu drag, nu merită să te apuci. E o meserie grea, satisfacţiile sunt pe măsură, ideea că poţi salva pe cineva, că eşti o verigă importantă în acest lanţ. Eu sunt doar prima verigă, dar e importantă prima verigă - ajungi sau nu la serviciul de urgenţă din spital", a arătat medicul.
Simona Bratu a afirmat că SMURD nu putea exista în România fără medicul Raed Arafat, arătând că serviciul fondat de acesta a trecut, încă de la început, prin multe "lupte".
"Fără Arafat nu se putea sub nicio formă să existe SMURD. A fost ideea dânsului, pe care a adus-o, a adaptat-o la condiţiile care existau în România, s-a muncit foarte mult pentru asta. A fost o adevărată echipă aici, am muncit cu toţii, urmând ideile dânsului - pe care le-am preluat, le-am înţeles, acceptat şi ni s-au părut foarte bune. A fost o muncă foarte serioasă. La început am fost contestaţi, am fost arătaţi cu degetul, am trecut prin tot felul de lupte. Dar o bătălie e formată din multe lupte. Am dat multe lupte şi probabil se vor mai da. Au fost foarte multe, la început era un fel de neînţelegere, mai mult sau mai puţin tacită, cu serviciile de ambulanţă, cu spitalul, cu direcţiunea. Au fost tot felul de etape, dar tocmai asta a făcut munca noastră interesantă. Noi n-am găsit terenul bătătorit. Noi am bătătorit terenul înainte să călcăm pe el. Eu zic că naşterea unui sistem înseamnă o contradicţie. Progresul înseamnă o contradicţie, deci chiar nu se putea altfel. Domnul Arafat a luptat foarte mult, iar noi pe lângă el, cât am putut - am luptat lucrând cu pacientul, muncind şi dovedind că e nevoie de noi", a spus ea.
O parte din medicii din prezent de la SMURD Mureş au venit să facă voluntariat încă de când erau liceeni.
"Am avut ani în care au început 20 de rezidenţi. O parte dintre ei renunţă, pentru că dau de greu, dar cei care rămân şi termină cei cinci ani de specializare sunt foarte buni. Plus voluntari - studenţi care vin pe maşină, în serviciul de urgenţă, voluntari de la şcoala sanitară. Avem mulţi liceeni care vin şi mulţi dintre ei sunt medici acum, alţii studenţi. Ne place să credem că am reuşit să-i inoculăm cu virusul acesta al urgenţei. Sunt medici de urgenţă care de la 15-16 ani au venit la noi şi au pus mâna, au trecut prin toate fazele şi acum sunt medici", a spus Bratu.
Ea şi-a exprimat încrederea că demisia lui Raed Arafat din Ministerul Sănătăţii, pe fondul disputelor legate de noua lege a sănătăţii şi introducerea unor servicii private de urgenţă, este "doar o luptă din bătălia cea mare".
"Vestea pe care am primit-o astăzi (marţi - n.r.) ne-a îndurerat foarte tare şi încerc să mă gândesc ce să facem de acum încolo şi mă gândesc şi la sufletul lui, la tot ce a clădit. Eu nu mă pricep la politică, vă spun, am stat deoparte, singura mea politică a fost să vin la serviciu şi să-mi fac treaba în aceşti peste 20 de ani. Tot ce pot să zic eu, personal, este că îl cunosc pe doctorul Arafat de 20 de ani şi că tot ce a făcut dânsul a făcut pentru pacient. Vorbim despre cineva care munceşte atâta vreme voluntar, care-şi plăteşte benzina cu anii la maşina de ambulanţă, ca să dovedească că suntem folositori, cineva care a stat atâţia ani neplătit, cu noi pe lângă el. Puteam să alegem variante mai uşoare sau mai bănoase, dar am mers întotdeauna înainte şi singura noastră politică a fost pacientul. Eu rămân în continuare pe această idee: că, dacă acest om care a făcut totul pentru pacient şi politica dânsului a fost să se facă totul pentru dezvoltarea unui sistem pentru pacient, a fost cumva obligat să-şi dea demisia, înseamnă că sunt probleme serioase în ţara aceasta. În acelaşi timp, eu cred că există o lege mare a compensaţiei şi undeva, deasupra noastră, există ceva care va pune lucrurile în ordine. Eu nu cred că faptele bune se pot plăti cu rău. Şi consider că e doar o luptă din bătălia aceasta mare, pe care bineînţeles că o vom câştiga", a conchis Simona Bratu.
Raed Arafat a demisionat din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii în urma nemulţumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenţă din proiectul Legii sănătăţii şi ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de către preşedintele Traian Băsescu.
(Material realizat de Ela Giurgea, corespondenti@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe