Vizita lui Băsescu în Valea Timocului: Aşteptări, dar şi scepticism în rândul etnicilor români

Unii dintre etnicii români din Valea Timocului care au venit, marţi, să-l întâmpine pe preşedintele Băsescu spun că aşteaptă "mai multe", pentru a ieşi "din sărăcăciunea asta şi culturală, şi economică", însă impresia este că situaţia drepturilor lor nu se va îmbunătăţi şi că "mâine va fi ca ieri".

Urmărește
549 afișări
Imaginea articolului Vizita lui Băsescu în Valea Timocului: Aşteptări, dar şi scepticism în rândul etnicilor români

Vizita lui Băsescu în Valea Timocului: Aşteptări, dar şi scepticism în rândul etnicilor români (Imagine: Gabriel Pecheanu/Mediafax Foto)

Impresia românilor din Valea Timocului este că vizita preşedintelui Băsescu nu va aduce îmbunătăţirea situaţiei drepturilor minorităţii române în această zonă, unul dintre ei afirmând că, deşi cu ocazia vizitei lucurile par ca sunt bune, "mâine va fi ca ieri".

"Aici şi Dumnezeu e sârb", a spus, cu amărăciune, unul dintre vlahii care se consideră români.

El a povestit cum preoţii sunt prigoniţi şi că nu li se permite să ridice biserici care să aparţină Bisericii Ortodoxe Române.

"Acum, cu preşedintele Băsescu aici, toate sunt bune, dar mâine va fi ca ieri", şi-a încheiat el mărturisirea.

Un alt etnic român care a venit să-l întâmpine pe preşedintele Băsescu a spus că a venit nu numai să-l vadă, ci că aşteaptă "mai multe", pentru a ieşi "din sărăcăciunea asta şi culturală, şi economică".

"La noi, valahii români, nimic nu s-a întâmplat. Nu cred că se va simţi vreo mişcare (după vizita şefului statului român - n.r.). Nu ştim câţi români sunt, pentru că fiecare îşi ascunde situaţia. Dacă spun că sunt români, se ştie ce-i aşteaptă... Se aşteaptă să nu ai niciun drept. Aici nu avem nimic", a mai spus bărbatul, care s-a recomandat Anghel Danilovici. Dănilă de fapt.

"Alţi zic că sunt vlahi, dar noi suntem români. Alţii ne-au denumit că suntem vlahi, dar noi suntem români. Noi suntem români. Limba noastră e rumânească, iar noi suntem rumâni. Mai sunt unii pe care politica i-a dus că sunt vlahi numai să ne despartă pe noi. Ca români acum suntem vlahi la sârbi, dar noi între noi suntem români", a spus şi Drag Ivaică.

Un altul a afirmat că este vlah, pur şi simplu, aşa "cum e limba veche, valahă".

"Mă simt vlah. Noi ne-am zis de când lumea şi pământul valahi. Noi suntem valahi, aşa am spus, aşa am scris (la referendumul recent din Serbia - n.r.). Limba mamii mi-e valahă", a încheiat el.

(Material realizat de Gabriel Pecheanu, gabriel.pecheanu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici