- Home
- Marius Tuca Show
- (26.05.2020, 18:25)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Alina Bârgăoanu (SNSPA), la „Marius Tucă Show”, despre cum ne ferim de fake news: Trebuie să fim atenţi ce prieteni acceptăm pe Facebook şi să dăm mai puţin share
- Oamenii trebuie să fie foarte atenţi de la cine primesc conţinut, la ce prieteni acceptă pe Facebook, susţine Alina Bârgăoanu
- Ea a mai declarat că oamenii trebuie să tempereze reacţia de da share unei informaţii
Urmărește
704 afișări
Profesorul universitar Alina Bârgăoanu a vorbit în cadrul emisiunii despre valul de fake news din ultima perioadă, legat de infecţia cu noul coronavirus. Aceasta a explicat că fiecare pandemie a venit cu o pleiadă de conspiraţii. De data aceasta, spune specialistul, preicolul vine din cauza digitalizării, care favorizează suprabundenţa informaţională. Invitata lui Marius Tucă a subliniat că în mediul online suntem foarte vulnerabili şi că trebuie să fim mult atenţi la cerereile de prietenie care vin pe conturile noastre de socializare.
Marius Tucă: Ce înseamnă fake-news?
Marius Tucă: Ce înseamnă fake-news?
Alina Bârgăoanu: Cartea mea se cheamă #Fake news. Am încercat să subliniez că vorbim de un fenomen nou. În percepţia mea, am argumentat faptul că este un fenomen nou. În carte am tradus cu "făcături." Ion Cristoiu mi-a spus că folosea termenul de "fonfleu". Este un fenomen nou care conţine un amestec de adevăr şi fals. Încerc să fiu cât mai clară în explicare. Fake news se referă la făcături digitale care circulă pe platformele digitale. Ceea ce am spus eu este că sursa este legată de explozia platformelor digitale, dar nu înseamnă că mass-media nu are nicio legătură.
Fenomenul de care vorbim este unul complex. În situaţii compexe se pot strecura erori.
Marius Tucă: Cum ar putea un om oarecare să deosebească o ştire adevărată de una falsă?
Alina Bârgăoanu: În mediul online suntem foarte vulnerabili, pentru că este vorba de un bombardament emoţional. Cred că sunt câteva modalităţi prin care putem păstra distanţa, trebuie să fim atenţi ce prieteni acceptăm pe Facebook. Eu primesc multe cereri de prietenie, sigur după emisiune voi primi mai multe. Aş recomanda să fim foarte atenţi de la cine primim conţinut. Din păcate, conţinuturi înşelătoare pot veni şi de la prieteni, colegi, oameni în care avem încredere.
Continutul digital mizează pe ceea ce se numeşte viralizare. Viralizarea se face pe baza emoţiilor extreme. Conţinutul înşelător mizează pe reacţia noastră imediată, pe activarea unor sentimente puternice, mai ales negative. Furia este emoţia care viralizează cel mai mult. Trebuie să ne temperăm comportamentul de share-uire. Platformele digitale mizează pe reacţia imediata.
Marius Tucă: Sunt fake news-uri care v-au atras atenţia legat de COVID-19?
Alina Bârgăoanu: Ce m-a fascinat a fost faptul că există un fel de uniformitate a conţinutului distribuit, peste tot în lume. În general, pandemiile au fost însoţite de zvonuri. Ceea ce este nou este că aceste conspiraţii circulă în condiţii de supraabundenţă informaţională.
Eu am identificat 4 calupuri de teme care au circulat la nivel global. Una este legată de originea fabricată a virusului. A fost introdusă şi tema leacurilor minune. A treia temă s-a referit la faptul că totul este o mascaradă şi cineva vrea să impună vaccinarea obligatorie. A patra tema se referă la numărul de morţi care ar fi ba prea mare, ba prea mic.
Eu am identificat 4 calupuri de teme care au circulat la nivel global. Una este legată de originea fabricată a virusului. A fost introdusă şi tema leacurilor minune. A treia temă s-a referit la faptul că totul este o mascaradă şi cineva vrea să impună vaccinarea obligatorie. A patra tema se referă la numărul de morţi care ar fi ba prea mare, ba prea mic.
Whatsapp a fost un jucător important, mai ales in prima parte a pandemiei. Acum nu mai este atât de important, pentru că permite transmiterea mesajului doar către cinci persoane.
Marius Tucă: La începuturile pandemiei, cei care făceau parte din Grupul de Comunicare Strategica nu ştiau că mai sunt persoane care au acces la drafturi.
Alina Bârgăoanu: Este important de identificat sursa, dar sunt situaţii în care chiar cunoaşterea sursei nu înseamnă mare lucru.
Alina Bârgăoanu: Este important de identificat sursa, dar sunt situaţii în care chiar cunoaşterea sursei nu înseamnă mare lucru.
Marius Tucă: Am primit nenumărate filmuleţe în care se spunea că nu au existat morţi în America. Au devenit virale toate lucrurile astea.
Alina Bârgăoanu: Există un raport care spune că există o alianţă între Rusia şi China. Sunt de acord că dacă punem orice temă indezirabilă sub aceasta sperietoare, cred că devenim parte a problemei.
Marius Tucă: Legat de vârful epidemiei, aţi văzut că l-au mutat după cum au vrut ei? A fost un institut din Singapore care arăta evoluţia fiecărei ţări în parte. Vârful era undeva pe 11-12 aprilie.
Alina Bârgăoanu: Sunt de acord cu postarea domnului Apahideanu, situaţia este complexă. Dincolo de gafele autorităţilor, situaţia este complexă, dar aceste gafe au creat un vid şi neîncredere. Eu fac parte dintr-un grup care a funcţionat pe lângă CE cu rolul de a oferi materiale care să o ajute să ia decizii. Este un grup diferit de East Stratcom care se ocupă de propaganda Rusiei.
Profesorul universitar Alina Bârgăoanu vorbeşte despre valul de fake news, pandemie vs. infodemie şi explică ce mai înseamnă libertatea presei şi libertatea de exprimare în epoca digitală. Alina Bârgăoanu vine cu întrebarea cine cîştigă competiţia dintre mass media mainstream şi platformele digitale. Răspunsurile, în urma discuţiei cu Marius Tucă. Un talk show exclusiv, fără #fakenews cu Alina Bârgăoanu şi Marius Tucă, începând cu ora 18.00, într-o emisiune LIVE Marius Tucă Show, pe mediafax.ro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: „Marius Tucă Show”, Călin Popescu Tăriceanu, despre o alianţă cu partidul lui Ponta şi PSD: Se prefigurează aşa ceva, înainte de alegerile locale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe