- Home
- Marius Tuca Show
- (12.03.2020, 15:58)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ediţie Specială „Marius Tucă Show” cu prof.dr. Alexandru Rafila: În Bucureşti cele mai multe cazuri sunt legate de „Pacientul 17” / Laboratoarele veterinare ar putea face teste pentru COVID-19
- Prof.dr. Alexandru Rafila este reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
- OMS a declarat pandemie de coronavirus, iar Marius Tucă şi prof.dr Alexandru Rafila vor discuta despre ce înseamnă această decizie şi ce măsuri vor fi luate în România.
Urmărește
7737 afișări
Redăm principalele declaraţii din emisiune:
Nu discutăm despre posibilitatea închiderii Bucureştiului
Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti, a declarat că nu se pune problema închiderii Bucureştiului în contextul epidemiei de COVID-19 din ţara noastră.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
„Nu discutăm despre posibilitatea închiderii oraşului, ci despre faptul că nu există niciun argument de natură medicală pentru aşa ceva”, a declarat doctorul Rafila în emisiunea Marius Tucă Show.
„Noi ne găsim în această fază de încercare de a opri la porţile ţării boala şi în situaţia în care nu avem decât cazuri de import şi transmitere locală. Atât timp cât funcţionează această situaţie înseamnă că autorităţile de sănătate publică pot ţine lucrurile sunt control la un nivel acceptabil. Transmiterea comunitară înseamnă practic circul cu un mijloc de transport se transmite boala, nu mai putem avea această trasabilitate, numărul de cazuri creşte”, a explicat doctorul Rafila.
„Se întâmplă ca şi la gripa sezonieră. Atunci trebuie să ne gândim la măsuri de limitare a răspândirii. Cum se face? În primul rând autorităţile monitorizează numărul de cazuri, văd pe unde apar.
Măsurile sunt distanţarea socială, înseamnă suspendarea unor cursuri în şcoli şi universităţi. Limităm adunările publice, dar poate nu o să reuşim să facem permanent acest lucru. Noi trebuie să putem să prelungim cât mai mult durata”, a mai spus şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti.
Rafila spune că singurul caz în care s-ar putea ajunge la intrarea completă a Bucureştiului în carantină ar fi repetarea unui scenariu similar cu cel din Italia.
„Dacă ar fi o situaţie similară cu cea din Italia, doar în Bucureşti, nu în toată ţara: număr mare de cazuri, creştere exponenţială a numărului de cazuri, mortalitate mare. Atunci sigur trebuie să faci ceva pentru a nu se mai transmite infecţia. Dar lucrul acesta nu se poate să fie nelimitat. Asta faci când ai probleme”, a declarat dr. Alexandru Rafila.
Informaţii privind intrarea Capitalei în carantină au început să circule în ultimele zile în mediul online, iar Grupul de Comunicare Strategică a transmis că este vorba de „informaţii false”.
Despre declararea pandemiei: Adoptăm o denumire pentru ceva ce deja era instalat
Alexandru Rafila a declarat că declararea stării de pandemiei de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu schimbă mult situaţia în cazul epidemiei de COVID-19.
„În primul rând aş vrea să înţelegem care sunt cele două faze care trebuie adoptate în cazul unei pandemii. Nu facem altceva decât să adoptăm o denumire pentru ceva ce deja era instalat. Chestiunea cu pandemia e mai mult pentru a atrage atenţia unor ţări care nu au luat măsuri.
Sunt peste 100 de ţări în care există această infecţie cu coronavirus şi exceptând China sunt doar patru ţări în care sunt 90% dintre cazuri. Termenul pandemie e pentru 80 de ţări care nu au fost încă afectate, dar e vorba de ţări cu sistem de sănătate mai puţin dezvoltate”, a declarat şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti în cadrul emisiunii Marius Tucă Show.
Situaţia generată de coronavirus este pandemie, a stabilit miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în contextul în care sunt cazuri în cele mai multe ţări.
„Am făcut o evaluare, iar situaţia generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie", a declarat miercuri Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
„Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus", a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În Bucureşti cele mai multe cazuri sunt legate de „Pacientul 17”
Doctorul Alexandru Rafila a declarat că la nivelul Bucureştiului, cele mai multe cazuri sunt legatee de „Pacientul 17”.
„Dacă ne referim la Bucureşti saltul important a fost legat de contacţii aceleiaşi persoane. Noi am avut acest caz de la Administraţia Domeniu Pază, era şeful Pazei la Administraţia Domeniului Public Sector 4. Cred că e un model aşa de iresponsabilitate pentru simplul motiv că el a ascuns. Şi-a îmbolnăvit familia (cel care lucra la MAI, numit de presă Pacientul 17 – n.r.)”, a declarat Rafila în cadrul emisiunii Marius Tucă Show.
În ceea ce priveşte numărul de 48 de cazuri de infecţii înregistrat până la ora transmiterii acestei ştiri, Rafila spune că nu se poate vorbi de minciună din partea autorităţilor.
„Se testează la noi în laborator cea mai mare parte din subiecte. Până la ora 16.00 nu mai sunt cazuri noi. Acum la cererea publicului nu putem să declarăm cazuri noi şi atunci trebuie să înţelegem că nimeni nu minte”, a explicat doctorul.
El a mai declarat că până acum, niciunul dintre pacienţii cu noul coronavirus de la noi din ţară nu este în pericol.
Laboratoarele veterinare ar putea face teste pentru COVID-19
Alexandru Rafila spune că s-ar putea ajunge ca testele pentru noului coronavirus să se realizeze şi în cabinetele veterinare.
„Testările nu se fac decât în câteva spitale din ţară, la Matei Balş, Cluj, Iaşi, Timişoara, Craiova, Constanţa şi cred că următorul laborator care se încearcă să fie pus în funcţionare va fi la Braşov.
Eu am propus în mai multe rânduri, am înţeles că a fost acceptat, laboratoarele reţelelor sanitar veterinare, au o foarte bună reţea de laboratoare unde ar putea să facă şi ei”, a declarat Dr. Rafila.
El adaugă că după creşterea numărului de locuri în care se efectuează teste „toate rezultatele să ajungă la un centru de comandă. În mod normal, dacă vrem să respectăm modelele europene, trebuie să fie la Institutul de Sănătate Publică”.
Ştire iniţială:
OMS a declarat pandemie de coronavirus, iar Marius Tucă şi prof.dr Alexandru Rafila vor discuta despre ce înseamnă această decizie şi ce măsuri vor fi luate în România.
Teme de discuţie:
Sunt posibile măsuri mai dure după declararea pandemiei de către OMS? Sunt corecte măsurile luate până acum de autorităţi?
Ce ar trebui să ştie şi să facă românii după ce OMS a declarat pandemie de coronavirus?
Care este situaţia exactă a raspindirii coronavirusului în România?
Care sunt scenariile cele mai sumbre? Ar putea deveni Romania o a doua Italie?
Care este diferenta între cazurile de import si raspindirea comunitara?
Este posibila aparitia unui focar de import din Spania?
Ce este adevărat şi ce este fake news în cazul infodemiei despre coronavirus?
Sunt doar câteva din întrebările la care va răspunde Alexandru Rafila, joi, începând cu ora 16.00, într-o emisiune LIVE "Marius Tucă Show", pe mediafax.ro.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe