- Home
- Marius Tuca Show
- (01.06.2020, 13:36)
Video EXCLUSIV. Romancierul şi scenaristul Petru Popescu, la ”Marius Tucă Show”: Toată această stare de spirit din SUA înseamnă că Trump ne-a dus înapoi şi nu înainte
Petru Popescu, scriitor şi scenarist de origine română care trăieşte în Los Angeles, unul dintre oraşele lovite de violenţe după asasinarea bărbatului de culoare George Floyd, a oferit un interviu prin Skype la Marius Tucă Show.
Urmărește
779 afișări
Romancierul şi scenaristul Petru Popescu, EXCLUSIV la ,,Marius Tucă Show”: ,,Nu am văzut niciodată America atât de divizată şi tulburată ca acum!”
Petru Popescu, romancier şi scenarist de origine română – stabilit de 46 de ani în Statele Unite ale Americii –vorbeşte în exclusivitate la emisiunea ,,Marius Tucă Show” despre amploarea protestelor din SUA ultimelor zile, fixaţia pe care o are preşedintele Donald Trump, dar şi despre felul în care a fost gestionată epidemia de coronavirus.
Concluzia cunoscutului romancier este una deloc optimistă, mărturisind că nu a văzut niciodată America atât de divizată şi de tulburată ca în această perioadă.
“Nici nu se compară cât de divizată e America de acum, cu America din care a plecat de la putere Nixon”
“Trump a făcut o fxaţie să nu piardă alegerile. Dacă Biden va câştiga şi Trump nu vrea să plece,vom avea o stare de război civil mult mai serioasă ca acum”
,,Poliţia în SUA are o cultură a violenţei. Poliţistul care l-a ucis pe Floyd are un dosar de 14-15 incidente similare.”
“Dacă aş fi un om de culoare, aş trage concluzia că şi eu pot folosi violenţa. Toate astea pot duce la un război civil”
Petru Popescu, despre starea actuală din SUA
Invitatul lui Marius Tucă susţine că epidemia de COVID-19, dar şi protestele de amploare izbucnite pe fondul uciderii de către poliţişti a lui George Floyd – bărbatul de culoare în vârstă de 46 de ani- produc o divizare socială între oameni, dar şi un joc politic între democraţi şi republicani.
“ Părerea mea este extrem de pesimistă. Boala a fost tratată de autorităţi cu mare lipsă de atenţie. Pe de altă parte, a început un joc politic între democraţi şi republicani. Trump nu are niciun fel de înclinaţie să păstreze un moment de tăcere pentru nimeni. (…)Nici nu se compară cât de divizată e America de acum, cu America din care a plecat de la putere Nixon. “
Petru Popescu: ,,Fixaţia lui Trump pentru alegeri poate duce la război civil!”
“Un lucru trist este că Trump are o adevărată fixaţie să nu piardă alegerile. El face deja aluzii că democraţii vor fura voturile. Sistemul nostru politic a fost ferit de lovituri de stat. El (nr. Trump) poate crea o stare de urgenţă dacă Joe Biden va câştiga alegerile. Daca avem o criză prin care presedintele nu vrea sa plece, atunci avem o stare de război civil mult mai serioasă decât în momentul de faţă. Aţi văzut vreodată America atât de tulburată? Eu nu! şi sunt aici din 1976, este foarte trist să vezi un sistem organizat ca să ocolească crizele, parcă suntem într-un sience fiction că avem o ţară debusolată. Ideea ce America se poate debusola este o spaimă veche. (…) Toată această stare de spirit înseamna că Trump ne-a dus înapoi şi nu înainte.”
Petru Popescu, despre uciderea lui G. Floyd: ,,Moartea nu se poate ameliora, nu se poate repara”
“ Este o crimă, nu cred că se mai îndoieste nimeni. Chiar şi Trump a spus că partea asta e dezgustătoare şi nu ar fi trebuit să se întâmple. Crimele de acest tip au fost foarte frecvente în ultimii ani. Pierdem oameni nevinovaţi. Violenţele de stradă se petrec cel mai adesea între etnici. Eu ca român nu am pomenit o cultură în care se trage şi după aia somăm, daca a fost nevoie se trage ca la tintă. (…) Moartea nu se poate ameliora, nu se poate repara.”
Despre actele de violenţă comise de poliţiştii americani:,,Pot duce la un război civil!”
“Am o explicaţie umană, pe mine mă interesează poliţia ca institutie. Opinia mea este ca poliţia în SUA are o cultura a violentei. Cei mai multi politisiti comit violente şi li se face o mustrare administrativă, fără valoare. (…)Aceasta le dă încrederea ca vor fi cumva musumalizaţi. (…) Poliţistul care a facut-o are un dosar de 14-15 incidente similare. Asta arată că poliţia este deschisă să angajeze şi să folosească oameni pentru care violenţa e un mod de trai. Probabil ca ei nu voiau să îl omoare dar s-a intamplat. (…) Dacă aş fi un om de culoare, aş trage concluzia că şi eu pot folosi violenţa. Toate astea pot duce la un război civil. “
Afirmaţiile romancierului cu privire la violenţele din SUA după asasinarea lui George Floyd:
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Tucă: Cât e ceasul la LA?
Popescu: Exact 9:20 dimineata.
Tucă: Petru Popescu este un scriitor ce trăieşte în America de peste 40 de ani. Nu am vorbit de ani de zile, dar este ca şi când aseara am vorbit cu tine. După epidemia de COVID, americanii se confrunta cu violenţe.P: Părerea mea este extrem de pesimistă. Boala a fost tratată de autorităţi cu mare lipsă de atenţie. Pe de alta parte a început un joc politic între democranţi şi republicani. Trump nu are niciun fel de înclinaţie să pastreze un moment de tăcere pentru nimeni. Sistemul nostru politic a fost ferit de lovituri de stat. Daca cumva avem o criza de guvern, prin care presedintele nu vrea sa plece atunci avem o stare de razboi civil mult mai serioasa decat in momentul de fata.
Aţi văzut vreodată America atît de tulburată, eu nu, şi sunt aici din 1976, este foarte trist să vezi un sistem organizat ca sa ocolească crizele, parcă suntem într-un sience fiction că avem o ţară debusolată.
Ideea ce America se poate debusola este o spaima veche. Toata aceasta stare de spirit înseamna că Trump ne-a dus înapoi şi nu înainte.
T: Legat de incidentul cu George Floyd
P: Este o crima, nu cred că se mai îndoieste nimeni. Crimele de acest tip au fost foarte frecvente in ultimii ani. Eu ca roman nu am pomenit o cultura in care se trage si dupa aia somăm, daca a fost nevoie se trage ca la tinta. Moartea nu se poate ameliora, nu se poate repara.
T: Am văzut imaginile acelea, da-mi o explicatie la ce s-a intamplat
P: Am o explicatie umana, pe mine ma intereseaza politia ca institutie si opinia mea este ca politia in SUA are o cultura a violentei. Cei mai multi politisiti comit violente si li se face o mustrare administrativa, aceasta le da increderea ca vor fi cumva musumalizati. Politistul care a facut-o are un dosar de 14-15 incidente similare. Probabil ca ei nu voiam să il omoare dar s-a intamplat.
P: Politia este de parere ca toti oameni de culoare sunt criminali. Cred ca protestele vor continua sub forma demonstratiilor. Dacă vor continua câteva luni de zile de vor lua câteva masuri. Dacă politiştii nu sunt în stare să aiba mintea clara nu ar trebui să fie angajati. Americanul căruia i se ia arma din casa se consideră prizonierul guvernului.
T: Am citit ca aceste demonstratii sunt o sursa de răspandire a coronavirusului, se mai vorbeste de coronavirus?
P: Se vorbeste tot timpul de coronavirus. Suntem in clipa de fata între rationali care poarta maşti. Divizarea este intre cei care considera că tara trebuie deschisa şi între cei care spun stati acasa pana dispare virusul. Dacă Trump si-a pus in minte sa ne divizeze, a reusit fara masura.
P: Am facut din arta un tămăduitor al sufletului. In Romania nu s-a cumparat vaccinul care era pe piata impotriva poliomielitei. Eu am fost vaccinat la 4 ani dupa ce a murit fratele meu. Faptul ca au murit multi copii in '57, s-a uitat. Am din cand in cand impulsul sa scriu despre fratele meu dar nu stiu sub ce forma sa o fac. Am terminat de curând un roman numit Paraşutistul, este o inventie literara. Este un nou gen, este un fel de radiografie intima a unor oameni cunoscuti.
T: Cati ani aveai cand a murit fratele tau geaman?
P: 13 ani. Am scris indirect despre el in cartea Oaza, actiunea se intampla intre anii 1943 -1945. Apropo de cat de mari sunt sociatatile, americanii sunt 340 mil oameni si au o legislatie aproape total libera, atunci cum sa nu fie dezordine.T: Credeti ca o sa fiti atacati?
P: Daca demonstratiile continua exista un element criminal care se asociaza demostratie pe care nu ai cum sa il identifici. E foarte usor sa intri intr-o casa ca a mea. Trump a stat aseara in buncarul de la Casa Alba. Fiul meu, Adam, este un om de litere, a publicat primul lui roman. Este a treia generatie care a scris. El este foarte interesat de ce se intampla in lume, generatia lui va fi cea importanta. Este foarte deschis la viata planetei. Cred ca viitorul lui este si gazeteria si proza.
P: Cand traiam inca in Romania si visam sa scriu in engleza, credeam ca este foarte greu. Americanii sunt destul de asemantatori cu europenii de est, nu sunt retinuti cum sunt englezii. Din pacate disantele sunt mari, atfel, in afara COVID, as veni mai des in Romania. Am stat in casa 2 luni de zile, prima data am iesit am vizitat-o pe fiica mea si pe logodnicul ei.
Romancierul şi realizatorul de filme Petru Popescu – care trăieşte în Statele Unite ale Americii de 46 de ani – vorbeşte despre amploarea şi cauzele protestelor din SUA, despre sursa violenţelor. Petre Popescu povesteşte ce a însemnat pandemia de coronavirus în America.
Un talk show exclusiv, cu Petru Popescu, începând cu ora 19.00, într-o emisiune LIVE "Marius Tucă Show", pe mediafax.ro.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: EXCLUSIV. Alexandra Stan a vorbit, la ”Marius Tucă Show”, despre victimele violenţei domestice: suferinţa unei prietene, în timpul izolării
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump