- Home
- Marius Tuca Show
- (16.03.2020, 14:50)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIUL INTEGRAL Marius Tucă Show. Ion Cristoiu: Abuzurile puterii se văd în momente de criză. Acum, puterea este datoare mai mult ca niciodată să fie transparentă
Jurnalistul şi publicistul Ion Cristroiu a afirmat duminică, la emisiunea Marius Tucă Show, că sănătatea morală a naţiunii, şi poate chiar viitorul ei, vor depinde de felul cât de cât democratic prin care vom traversa criza declanşată de pandemia de coronavirus.
Urmărește
6940 afișări
Prezentăm principalele declaraţii ale publicistului Ion Cristoiu la emisiunea Marius Tucă Show:
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
“Eu afirm, acum chiar sigur sunt, până acum am avut ipoteze, că desemnarea domnului Ludovic Orban şi apoi învestirea sa pe repede înainte, o nouă formă de democraţie, a fost precedată de o diversiune mediatică numită îmbolnăvirea bruscă a domnul Chiţac”
„O altă şmecherie, că suntem doctori de la terorişti amândoi ştirea care trebuia să contracareze desemnarea jalnică a domnului Ludovic Orban a fost că s-a infestat Guvernul. O minciună că nu era vorba de guvern, era vorba de membrii Guvernului care fuseseră la sindrofia aia”.
„Dacă domnii au de gând să folosească această criză, hai să spunem că e reală, pentru a călca în picioare democraţia, pentru a face ce vor ei, pentru a învesti guverne peste noapte şi a spune, gata, având în vedere că e criză, noi mâine îl proclamăm pe domnul Klaus Iohannis imperator pe toată viaţa. Eu cred că dânşii greşesc”
„România, în prezent, în aceste zile, traversează o premieră, cred că asemănătoare celei cu teroriştii, cu decembrie 89. Este o premieră. După părerea mea, această premieră trebuie supravegheată de ONG-uri, de societatea civilă, de presă şi de partidele politice de opoziţie pentru că nimic nu e mai uşor decât pe asemenea fonduri să derapezi. Unu, nimic nu e mai uşor să spui să nu mai fim atenţi la achiziţii că e jale mare”
„În aceste condiţii, vă garantez, luându-ne cu starea de urgenţă, de exemplu, dă posibilitatea achiziţiilor fără birocraţie, zic ei, da, o să vedeţi, pariez, cum am pariat şi cu desemnarea domnului Orban, că la sfârşitul acestei crize, o săptămână, două, trei, cât o fi, vom găsi îmbogăţiţi prin jefuirea statului mai mulţi decât au fost după primul război mondial, ştiţi, aşa numiţii îmbogăţiţi de război”
„Nu am încredere în ce fac ei pentru că în momentul în care încă mai flutura prin visurile domnului Klaus Iohannis anticipatele, tot ei, ei cu E mare, au încercat să ne spună că nu e nevoie de nicio măsură, mai ţineţi minte? Pentru că oricum nu e nimic, domnul Klaus Iohannis când i s-a spus că sunt politicieni care cer starea de urgenţă a zis că să schimbe canalul cei care se uită la ei şi acum, brusc, gata, stare de urgenţă, toate astea, deci faptul că ei într-o zi e o tuse uşoară şi peste o săptămână nu mai e tuse uşoară şi e jale, îmi spune că e ceva în neregulă”
„Mie mi se pare cel mai straniu această chestie cu psihoza pentru că, repet, deja italienii care sunt de o săptămână văd că nu se întâmplă nimic, adică degeaba au făcut ei carantina aia totală şi totuşi nu se schimbă nimic. Deci eu nu cred că din acest punct de vedere, şi repet, pentru sănătatea lumii şi a naţiunii ăsteia, trebuie să găsim posibilitatea, nu ştiu, să mergem, nu neapărat să facem dans, să ne desfăşurăm activitatea, eu pledez pentru muncă că altfel ne ia dracu’ pe toţi”.
„Principala schimbare planetară va fi victoria politicii de tip Trump naţională. Toate statele, dacă aţi observat, toate statele s-au baricadat în interiorul frontierelor naţionale. S-a dovedit că formaţiuni gen Uniunea Europeană, astea supra statale, nu au rezistat acestui impact care nu e aşa de mare, mare cum am crede noi, că e totuşi un virus, nu e un virus să murim pe capete. Principala concluzie va fi faptul că organisme supra statale, precum Uniunea Europeană nu mai sunt viabile. Deci va fi victoria suveranismului”.
„Deci ONU nu există, staţi un pic, n-avem o organizaţie mondială a tuturor? Care să decidă măcar o chestie planetară, nu ştiu, să facă un apel ca noi oamenii să supravieţuim. Uniunea Europeană, NATO, adică nu mai există toate aceste organisme şi toate deciziile, uitaţi-vă la Uniunea Europeană, fiecare ţară a luat orice decizie a vrut. Nu era normal măcar câteva, cum ar fi starea de urgenţă, să se declare în toate statele în acelaşi timp?”
„Două motive sunt pentru declararea stării de urgenţă. Principalul este că nu mai e nevoie de nicio formalitate pentru achiziţii. Eu cred că deja au trenuri de echipament medical. Şi doi, şi o spun poate chiar dacă nu e primul motiv, este punerea unui căluş presei. Vreau să pariez cu telespectatorii, starea de urgenţă nu aduce nimic nou pentru că deja s-au luat toate măsurile de limitare a libertăţilor individuale. Mă ia peste picior, păi interzicerea unei adunări publice cu mai mult de 50 de persoane este o limitare a drepturilor”.
„Toate măsurile care ar fi trebuit luate prin stare de urgenţă au fost luate. Starea de urgenţă presupune o limitare a drepturilor individuale, dreptul de adunare, dreptul cutare care devine legală. Noi am avut o limitare enormă a drepturilor. Dreptul de a te întruni, dreptul de manifestare religioasă, am înţeles. Dacă aţi observat, două drepturi nu au fost încă limitate şi ele vor fi luate. Dreptul presei şi al opiniei publice, care e pe Facebook, de a fi cu ochii pe ce face puterea şi al doilea drept, dreptul nostru de a vedea cum ne jefuiesc ei”
„Eu când aud de acel articol 404, care este un articol în Noul Cod Penal, 404, difuzarea de informaţii false, unu la cinci ani, este trecut la capitolul „atentat la siguranţa naţională” şi este practic art. 168 din Codul Penal al lui Ceauşescu la care au făcut ei o mică modificare în sensul că au zis că „dacă acele informaţii fale au fost difuzate ştiind că sunt false”, care este o aberaţie, ce să veniţi dumneavoastră să îmi arătaţi mie că ce am difuzat eu ştiam. Dar activarea, încă o dată, a acestor articole nici nu vă imaginaţi ce iresponsabilitate şi ce atentat la libertate. Niciodată ele nu au fost activate după 1989”
„Sănătatea morală a acestei naţiuni şi poate chiar şi viitorul ei va depinde de felul cât de cât democratic prin care va traversa această criză, de fapt tendinţele dictatoriale, abuzurile puterii se văd în momente de criză, adică acum puterea este datoare mai mult ca niciodată să fie transparentă, să pună la dispoziţie toate documentele, tocmai când e criză şi eu cred că opinia publică trebuie să înţeleagă aşa şi telespectatorii şi cititorii”.
Prezentăm interviul integral:
Marius Tucă: Bun găsit oameni buni la o ediţie specială. De data aceasta ediţia specială se desfăşoară într-un duplex, eu în studiourile de la Mediafax, Ziarul Financiar, Aleph News şi Smart TV şi de partea cealaltă, aflat la locuinţa sa, domnul Ion Cristoiu. Bună ziua domnule Cristoiu.
Ion Cristoiu: Locuinţa mea transformată de echipa de la Mediafax într-un studio. Am lumini, becuri. Mă simt ca pe un platou cinematografic la mine acasă.
Marius Tucă: Exact. Şi mai devreme am văzut vestitele valize sau genţi cu care călătoriţi, călătorii de pe urma cărora aţi scris nenumărate cărţi.
Ion Cristoiu: Corect, dar a trebuit să le dau la o parte că am înţeles că nu dau bine în cadru. Sunt vreo cinci.
Marius Tucă: Dar de ce nu dădeau bine că arătau, nu-i aşa, omul de litere, scriitorul, istoricul Ion Cristoiu, pentru că aveţi cărţi în spate, şi călătorul Ion Cristoiu.
Dacă epidemia asta o să dureze vreun an, sper că lumea se va apuca de citit. Înţeleg că foarte mulţi joacă table.
Ion Cristoiu: Nu numai asta, domnul Tucă, în ele sunt cărţi pe care nu am unde să le pun. Nenorocirea este că în momentul în care sunt în valiză am uitat că am cărţile respective şi le cumpăr din nou.
Marius Tucă: Chiar aşa, pentru că şi eu acasă aş putea spune că mă dau cărţile afară din casă, am patru biblioteci pe care nu le citeşte nimeni şi speram că o să le citească la un moment dat cineva. Cum rămâne cu cărţile?
Ion Cristoiu: Păi dacă epidemia asta o să dureze vreun an, sper că lumea se va apuca de citit. Înţeleg că foarte mulţi joacă table.
Marius Tucă: Domnul Cristoiu, avem câteva subiecte şi suntem şi în aşteptarea conferinţei absolut excepţionale a premierului votat, ca să spun aşa, în guvern plin, Guvernul Orban 3,14, dar înainte de a intra pe fondul problemei, pentru că vom vorbi despre previziunea dumneavoastră de acum câteva zile, şi am obişnuit pe cei care ne urmăresc să vadă previziunile dumneavoastră, cele mai multe dintre ele, cu toată părerea de rău din partea mea, s-au adeverit şi una dintre ele a fost, şi nu am crezut atunci când aţi spus şi a trebuit să recunosc, că preşedintele Iohannis îl va desemna prim-ministru tot pe Orban. Iată că l-a desemnat.
Ion Cristoiu: Aş vrea să fac o observaţie, nu înţeleg care este rostul acestei conferinţe a domnului de la Vila Lac 2…
Marius Tucă: 1.
Ion Cristoiu: Pentru că contrar a ce susţin multe instituţii de presă neghioabe, starea de urgenţă nu s-a decretat, domnul Klaus Iohannis a spus că va decreta, totuşi sper că colegii noştri din presă şi politicienii ştiu să diferenţieze între prezent şi viitor, va decreta la începutul săptămânii. Trebuie acest decret contra-semnat, dar poate că-l contra-semnează domnul premier în faţa noastră, şi apoi să urmeze conferinţa de presă. În al doilea rând, vreau să constat că începe o beţie de fuduleală în faţa naţiunii din partea tuturor – ce fac ei! Ba e domnul Vela, mă rog, pe domnul Raed Arafat nu pot să-l pun că el e bun, o să vină şi Anisie şi Violeta Alexandru, acum este şi premierul care e mai activ ca niciodată, şi apoi sigur va fi preşedinte. Eu am o propunere de om bătrân şi vulnerabil la coronavirus, că am înţeles că de la o anumită vârstă în sus eşti vulnerabil, o să discutăm şi despre asta, am o propunere, totuşi comunicarea aceasta publică în legătură cu ce să facem, că nu mă interesează e mine viziunea domnului Orban despre psihoza, că e şi o psihoză, acestui virus, să fie centralizată şi să fie unul singur. Acum, fiecare ţine conferinţă de presă şi ce să ne spună? Să ne spălăm pe mâini, am înţeles. Eu cred că aşa ar trebui. De aia această conferinţă trebuia ţinută după ce decretul era publicat în Monitorul Oficial ca să vedem şi noi. Conferinţă de presă să ne spună ce?
Marius Tucă: Plecăm de la ce s-a întâmplat în ultimele zile. Mi se pare precizarea dumneavoastră excepţională pentru că asta e România. Şi anume s-a declarat starea de urgenţă, dar de fapt nu s-a declarat, se va declara la începutul săptămânii viitoare. Nu ştim dacă mâine, poimâine sau vinerea, a patra zi de week-end. Şi plecând de la asta, haideţi să vedem ce s-a întâmplat domnule Cristoiu. Deci, a fost propus Ludovic Orban, după părerea mea, şi aici vreau să aflu părerea dumneavoastră a avut loc un fel de şedinţă fantomă la Parlament, cu votarea aceea ciudată a Guvernului Orban şi mai ciudată învestire la Palatul Cotroceni. Cum vedeţi tot ceea ce s-a întâmplat?
Desemnarea dlui Ludovic Orban şi apoi învestirea sa pe repede înainte, o nouă formă de democraţie, a fost precedată de o diversiune mediatică numită îmbolnăvirea bruscă a dl Chiţac
Ion Cristoiu: Eu sigur… Deocamdată CNA-ul nu s-a întrunit, numai mâine se va întruni, deci numai mâine vă poate sancţiona. Eu afirm, acum chiar sigur sunt, până acum am avut ipoteze, că desemnarea domnului Ludovic Orban şi apoi învestirea sa pe repede înainte, o nouă formă de democraţie, a fost precedată de o diversiune mediatică numită îmbolnăvirea bruscă a domnul Chiţac. Hai să ne lămurim. Domnul Chiţac, potrivit diagnosticului de vineri dimineaţa era luni da, o bombă, adică avea toate datele de a face coronavirus la un stadion de fotbal. Tuşea, îi curgeau mucii, să ne fie iertat că el n-are muci că este parlamentar şi, mai ales, e liberal, şi era bolnav. Domnia sa a participat la o sindrofie, o reuniune a Biroului Politic Naţional al PNL la care au fost 80 de inşi şi el a fost propus candidat. Neştiind că el este bolnav, deşi tuşea, domnii respectivi, domnul premier în primul rând, i-au strâns mâna. Am înţeles că l-au şi îmbrăţişat şi pupat. Nu ştiu, deocamdată nu am nicio probă, că l-a şi pupat. Deci încă o dată, în stadiul în care, potrivit medicilor, diagnosticului în care se afla luni domnul Chiţac, el era… infesta, repet, 2000 de oameni, automat, că deja tuşea şi scuipa salivă. Paradoxal, toţi au fost declaraţi, inclusiv domnul Ludovic Orban, ca nefiind atinşi de virusul purtat de domnul cu pricina. După asta am aflat că trei inşi care erau pe acolo pe la coada… care spun public să nici nu l-au văzut pe domnul Chiţac, deoarece ei erau nişte lideri de rând şi erau undeva pe acolo pe la capătul sălii, s-au îmbolnăvit. Aseară am pus mâna pe domnul Cercel, am pus mâna ca jurnalist, şi l-am întrebat în direct la un post de televiziune şi l-am întrebat care e paradoxul? Că atunci înseamnă că ori domnul nu e purtător ori Ludovic Orban este un super om şi el trebuie acum pus într-o cutie de sticlă şi dat în toată lumea că este omul care poate să îmbrăţişeze un bolnav clar şi nu i se întâmplă nimic. Spre stupoarea mea, domnul Cercel a zis că după părerea lui de medic, şi nu-l contest, cei trei s-au îmbolnăvit de la o altă sursă. Dacă este aşa, încă o dată, membrii biroului declaraţi ca neavând nimic înseamnă că sunt super-oameni. Doi, ca să vedeţi că e ceva în neregulă, domnul respectiv nu numai că a fost cu aceşti 80 de inşi, dar de luni de la prânz până vineri când a fost prins a participat, aţi văzut, la femeile liberale, a mers prin taxiuri…
Marius Tucă: Uniunea tătarilor.
Ion Cristoiu: Vă întreb aşa… deci teoretic, cel puţin aşa ne spun medicii, el a infectat cel puţin 300 de persoane pentru că a avut viaţă normală. Deci ceva e în neregulă. S-a făcut o anchetă epidemiologică pe unde a mers el? Nu. Eu cred, mă rog până nu sunt contrazis, până când domnul Orban nu declară că a avut ceva, el a fost în linia pupăturilor, atunci eu cred că avem de-a face cu o pocnitoare mediatică menită a rezolva două lucruri. Domnul preşedinte să anunţe pe Ludovic Orban, dumneavoastră aţi prevăzut, că dacă îl anunţă va fi jale, dar nu v-aţi gândit că-l va anunţa pe fond de coronavirus şi nimeni nu s-a mai ocupat. O altă şmecherie, că suntem doctori de la terorişti amândoi ştirea care trebuia să contracareze desemnarea jalnică a domnului Ludovic Orban a fost că s-a infestat Guvernul. O minciună că nu era vorba de guvern, era vorba de membrii Guvernului care fuseseră la sindrofia aia. Ca să dea impact, domnul Orban a venit şi, teoretic, i-a pus în carantină pe toţi jurnaliştii de acolo, da? În al doilea rând, această pocnitoare mediatică a dat o justificare domnului Ciolacu să concretizeze în România un nou tip de democraţie. Democraţia în viteză, democraţia la mişto şi în consecinţă, un act fundamental care este votarea unui guvern… a zis, gata, fiind virus, acum, gata, nici nu mai trebuie… nici nu îi mai audiem. Eu cred, şi aici închei, şi am mai spus şi cred că şi dumneavoastră sunteţi de acord, că nici măcar apocalipsa nu justifică încălcarea procedurilor şi încălcarea democraţiei. Dacă domnii au de gând să folosească această criză, hai să spunem că e reală, pentru a călca în picioare democraţia, pentru a face ce vor ei, pentru a învesti guverne peste noapte şi a spune, gata, având în vedere că e criză, noi mâine îl proclamăm pe domnul Klaus Iohannis imperator pe toată viaţa. Eu cred că dânşii greşesc şi, cel puţin noi jurnaliştii, dumneavoastră că sunteţi mai tânăr, ar trebui să ne opunem acestei încercări.
Marius Tucă: O să râdeţi, de data asta sunt total de acord cu dumneavoastră, cu un singur amănunt. E posibil ca Chiţac să fi avut, să fi fost infectat în momentul ăla adică nu cred că puteau să se joace cu asta, a fost un test. Însă de aici în colo, toate lucrurile care s-au întâmplat, mă fac să fiu de acord total cu scenariul dumneavoastră. Pentru că ăsta a fost pretextul unei stări de urgenta şi unei stări de urgenţă dusă la extrem şi anume primul-ministru e izolat, toţi membrii cabinetului pot fi izolaţi. Şi atunci, această cacialma ordinară, în care au fost încălcate Constituţia pentru că, nu-i aşa, ştim cu toţii motivarea Curţii Constituţionale, nu avea cum să-l mai pună încă o dată pe Orban şi era greu de crezut să-l mai nominalizeze încă o dată în condiţii normale. Dar în condiţiile coronavirusului, stării de urgenţă care bătea la uşă şi mai ales a acestei farse jucate cu guvernul tot infectat, da, au fost suficiente argumente, cu ghilimelele de rigoare, pentru acea mascaradă, acea jalnică reuniune a Parlamentului pentru a da vot Guvernului Orban. Domnul Cristoiu, dar vă mai spun ceva, şi vorbeam împreună cred că înainte de seara de învestire, domnule, presa liberă şi independentă, şi vom vorbi şi despre asta, în seara respectivă nu a vorbit nimic despre acest blat ordinar, pentru că înţelegerea a fost la nivelul partidelor, iar aici, prietenul dumneavoastră Ciolacu, la care ţineţi foarte mult, un securist de omenie după părerea mea, care a subjugat un întreg partid, l-a transformat din ciuma roşie în securitatea albastră, nu a spus nimic. Nimeni, USR-ul în seara dinainte a votului nu a spus nimic, da, şefii opoziţiei, şefii USR-ului nu au scos un cuvânt. Ciocul mic toţi. Asta înseamnă că înţelegerea era făcută nu numai între Iohannis-Orban ci şi între toţi ceilalţi membri ai partidelor parlamentare.
Ion Cristoiu: E o idee foarte interesantă, poate ar trebui să o afirmăm în fiecare minut, dacă nu în fiecare emisiune. România, în prezent, în aceste zile, traversează o premieră, cred că asemănătoare celei cu teroriştii, cu decembrie 89. Este o premieră. După părerea mea, această premieră trebuie supravegheată de ONG-uri, de societatea civilă, de presă şi de partidele politice de opoziţie pentru că nimic nu e mai uşor decât pe asemenea fonduri să derapezi. Unu, nimic nu e mai uşor să spui să nu mai fim atenţi la achiziţii că e jale mare. Domnul Marius Tucă, garantez, că o să iasă, eu sunt mai optimist, nu cred că omenirea a ajuns chiar la sfârşit, o să fie un alt sfârşit al lumii când… mă rog, eu cel puţin sper că nu o să-l apuc. Deci în aceste condiţii, vă garantez, luându-ne cu starea de urgenţă, de exemplu, dă posibilitatea achiziţiilor fără birocraţie, zic ei, da, o să vedeţi, pariez, cum am pariat şi cu desemnarea domnului Orban, că la sfârşitul acestei crize, o săptămână, două, trei, cât o fi, vom găsi îmbogăţiţi prin jefuirea statului mai mulţi decât au fost după primul război mondial, ştiţi, aşa numiţii îmbogăţiţi de război. Pentru că deja se conturează această şmecherie, dumneavoastră aţi sesizat, poate că unele partide sau unii jurnalişti ar fi vrut să zică ”dar staţi băi puţin că totuşi e vorba de învestirea unui guvern”, hai să fim serioşi, noi n-am murit toţi domnule Marius Tucă. Am ieşit şi eu acum, am fost în oraş, totuşi oamenii se mişcă oraş, n-am văzut ca în filmele cu apocalipsă că nu e nimeni.
Marius Tucă: Da dar, îmi pare rău, ei vor să inducă starea asta. Pentru că tot ce au făcut în ultimele zile a fost această stare de isterie, de la golirea magazinelor, la faptul că acum se închide capitala, aduceţi-vă aminte, şi că, uite, acum se dă stare de urgenţă. Aduceţi-vă aminte! Şi pe fondul ăsta, sunt total de acord cu dumneavoastră, în timp ce preşedintele şi Orban ne spun să ne spălăm pe mâini, ei nu se spală pe mâine ci fac achiziţii. Nu ei ci cei care sunt desemnaţi de ei.
Ion Cristoiu: Vreau să vă spun că nu am încredere în ce fac ei pentru că în momentul în care încă mai flutura prin visurile domnului Klaus Iohannis anticipatele, tot ei, ei cu E mare, au încercat să ne spună că nu e nevoie de nicio măsură, mai ţineţi minte? Pentru că oricum nu e nimic, domnul Klaus Iohannis când i s-a spus că sunt politicieni care cer starea de urgenţă a zis că să schimbe canalul cei care se uită la ei şi acum, brusc, gata, stare de urgenţă, toate astea, deci faptul că ei într-o zi e o tuse uşoară şi peste o săptămână nu mai e tuse uşoară şi e jale, îmi spune că e ceva în neregulă, eu oricum, v-am spus, primul lucru, şi vom vedea şi al doilea, este cu ochii pe ei pentru că vor profita invocând criza, oamenii mor, cutare, cutare, cutare ca să jefuiască. Nu am nicio îndoială, din punctul acesta de vedere, niciunul nu-mi oferă garanţia că nu va fi jaf.
Marius Tucă: Total de acord cu dumneavoastră, dar până la jefuire şi-au bătut joc de Constituţie, şi-au bătut joc de Parlament, partide care erau în opoziţie, ciuma roşie au făcut blatul pe faţă de data asta cu Iohannis şi cu Orban, Cîţulică mică, îl ştiţi pe Cîţulică? Păi nu-i era ruşine să fie votat ca prim-ministru de ciuma roşie? Şi că zicea că el nu poate să treacă peste asta? Păi nu l-a votat ciuma roşie să fie ministru de Finanţe în continuare?
Ion Cristoiu: Domnul Marius Tucă, din câte am înţeles, nu ştiu, cred că în Franţa au avut loc localele.
Marius Tucă: Astăzi.
Ion Cristoiu: De ce au avut loc? ajungem acum pe acea votare cu încălcarea procedurilor şi a Constituţiei în cazul votării premierului Ludovic Orban.
Marius Tucă: Păi lovitura a fost şi în sensul ăsta, domnule Cristoiu, iertaţi-mă, şi anume ca să nu se mai întrunească Parlamentul din cauza lui Chiţac. Nu numai că trebuie să fie votat Orban că stare de urgenţă.
Ion Cristoiu: Nu, dar eu am spus un lucru, în Franţa a fost o mare discuţie dacă să se ţină şi am întrebat de ce s-a insistat, de ce să fie locale. Pentru că probabil că francezii au înţeles şi alţii nu înţeleg, trebuie să ne ţinem cu dinţii de proceduri. În acest caz, în cazul învestirii Guvernului Orban nu e vorba că PSD-ul a ajuns să voteze cu entuziasm Guvernul Orban, este vorba de faptul că chiar şi în condiţiile speciale trebuia respectate procedurile, în sensul următor: cum adică, nu o audiem pe Violeta Alexandru pentru că nu ne-a răspuns la telefon. Eu în sensul ăsta spun, nu în sensul că nu au fost fizic.
Marius Tucă: E adevărat.
Ion Cristoiu: Nu. Există mijloace, uite, noi vorbim, doamna Violeta putea prin Skype să fie audiată, adică nu înţeleg de ce brusc trebuia totul rezolvat în jumătate de oră? Totuşi, am fost vorba de cel mai important moment al democraţiei române, învestirea unui guvern. Ne întoarcem, şi suntem amândoi de acord, tragem un semnal de alarmă, să nu cumva ca această criză să fie un pretext, încă o dată, pentru tot felul de aranjamente, şi închei, mai ţineţi minte, că în timp ce în Bucureşti erau teroriştii şi trăgeau din toate poziţiile, acum se vede cu documente că în timpul ăsta Frontul Salvării Naţionale al lui Ion Iliescu îşi înfiinţa, domnul Tucă, peste tot în judeţe, punea mâna pe putere. Adică noi, nu ştiu, trăgeam unii într-alţii, cutare, terorişti. Terorişti, terorişti, dar, încă o dată…
Marius Tucă: Oamenii se organizau. Frontul Salvării se organiza.
Ion Cristoiu: Când am ieşit din terorişti, am ieşit cu două lucruri: cu Ceauşescu împuşcat şi cu ei la toate judeţele, înţelegeţi? La toate judeţele, Frontul Salvării Naţionale a pus mâna pe putere. Un exemplu clar de folosire a unui pretext…
Marius Tucă: A unei stări de urgenţă, nu al unui pretext, pentru că starea de urgenţă… Iar aici avem o dublă stare de urgenţă, starea de urgenţă despre care se vorbeşte, şi ca să vedeţi că nu e nimic întâmplător am să vă dau câteva argumente care au dus pur şi simplu ca românii să ceară starea de urgenţă. S-au făcut tot felul de sondaje pe la televiziuni cu două zile înainte ”vreţi să se instaureze starea de urgenţă?”, 98% erau da. Păi de ce voiau românii să se instaureze starea de urgenţă? Pentru că au lăsat libere zvonurile că se va închide Bucureştiul, da, două zile s-a vorbit despre închiderea Bucureştiului parcă se închide poarta la intrarea unde au ăştia sediul, cum îi cheamă, Partidul Naţional Liberal, fostul PDL, că n-a uitat nimeni chestia asta.
Ion Cristoiu: Nu, fosta locuinţă a lui Lupeasca…
Marius Tucă: A lui Lupeasca, a lui coana mare. După aceea, toate aberaţiile astea permanente livrate legate de luaţi vitamina C, nu ştiu ce, trei se termină alimentele, atenţie. Românii, bineînţeles, că în această stare de surescitare, în această stare de presiune, aduşi până la exasperare, până la panică vor să se închidă Bucureştiul. Să nu mai umble lumea pe străzi, şi acum e rândul meu să fac previziunile, din punctul de vedere al celor despre care vorbeam. Unu, în foarte scurt timp vor închide cam tot în România, facem pariu? Punem prinsoare?
Ion Cristoiu: Dar numai un timp.
Marius Tucă: Vor închide restaurante, vor închide tot ce ţine de magazine, spaţii şi aşa mai departe, vor lăsa deschise farmaciile şi locurile din care să cumpere pâine, mâncare. Şi apropo că am ajuns aici nu vreau să-l deranjăm pe domnul Orban să vorbească peste noi, nu cred că şi-ar permite luxul ăsta, domnul Cristoiu, starea asta de apocalipsă, umblu astăzi prin Bucureşti, sunt de 35 de ani aici, domnule, pustiu peste tot, românii nu ies din casă pentru că asta este ordinea zilei, de parcă sfârşitul lumii trebuie să vină, de parcă faptul că oamenii stau în casă de dimineaţa până seara, o zi, două, trei, două săptămâni, dar specialiştii spuneau că va ţine doi ani, păi cum supravieţuim noi şi România şi omenirea şi lumea dacă toată lumea se închide în casă?
Ion Cristoiu: E principala temă a mea de meditaţii, eu, deşi am 72 de ani, merg pe 72, cum se zice la Găgeşti, eu sunt un om activ, mie toată povestea asta mi se pare o aberaţie fără margini şi v-am spus, încă o dată… Domnule, să vină domnii medici, planetari nu numai de la noi, să spună aşa: ”Băi, cetăţeni ai lumii puteţi ieşi pe stradă dacă purtaţi masca aia…
Marius Tucă: Ce se aude? Aha, aveţi ceas din ala de casă boierească?
Ion Cristoiu: Nu, am unul care imită.
Marius Tucă: E ca în Enigma Otiliei, e ca în Balzac, incredibil, nu-mi vine să cred.
Ion Cristoiu: Da, dar e o problemă pentru că ele nu sunt acordate şi sper că nu încep şi altele…
Marius Tucă: Nu, să nu înceapă cu Orban în acelaşi timp. Vă rog, vă ascult.
Ion Cristoiu: Dumneavoastră îi cunoaşteţi pe medici, domnule, să ne spună cum putem ieşi în stradă, că nu putem sta…
Marius Tucă: Vă răspund eu. Ieşim în stradă fără nicio problemă, să păstrăm distanţa de un metru şi jumătate între noi. Asta este tot. Şi să nu participăm la adunări mai mari de 50-100 de persoane. Atât.
Ion Cristoiu: Corect. Şi atunci de ce să nu ieşim?
Marius Tucă: Şi să ne spălăm pe mâini. Păi tocmai asta e, omenirea nu poate să supravieţuiască, sfârşitul lumii îl aducem noi, nu vine sfârşitul lumii de la sine. O ţară care stă în casă, o omenire care stă închisă în casă îşi aşteaptă sfârşitul. O lume liberă care circulă respectând regulile. Care sunt regulile? Să ne spălăm pe mâini, să stăm la un metru şi jumătate unii de ceilalţi, să nu participăm la adunări publice şi să purtăm mască în cazul în care tuşim noi şi avem noi. Asta e tot.
Ion Cristoiu: Am vorbit pe vlog, am invocat un film prost. Un film prost care se petrecea după dispariţia stratului de ozon şi din cauza dispariţiei stratului de ozon desigur că era soarele tare şi toată lumea umbla pe afară cu ochelari de soare adică, domnule, să ne spună, hai să ne lase pe afară, cum spuneţi dumneavoastră, şi să ne zică ce să facem dar dumneavoastră nu vedeţi că indicaţiile sunt ”staţi în casă”? Să ştiţi că din semnalele pe care le am eu din Italia, ăia or să iasă în stradă, nu mai poţi să stai, că nici nu-ţi oferă o perspectivă, sunteţi de acord? Stăm în casă patru zile, în toate filmele despre apocalipsă oamenii se refugiază în peşteri, dar îşi duc viaţa în continuare, or ei nici măcar nu ne propun ce să facem în casă.
Marius Tucă: Lăsaţi domnule că nu trebuie să staţi în casă, chiar dacă aveţi o vârstă, nu vă dă nimeni mai mult de 57 de ani.
Ion Cristoiu: Păi nu, eu nu stau.
Marius Tucă: Domnule nu înţelegeţi că aici e nebunia, străzile sunt goale? Alaltăieri au fost 23 de grade, era pustiu. Virusul merge prin aer şi noi îl înghiţim. Nu, lumea poate să se plimbe pe străzi, lumea poate să meargă, lumea poate să meargă inclusiv la restaurante dacă laşi o masă între tine şi celălalt. În Italia s-au închis acum cinci zile restaurantele. Până să se închidă au fost deschise. Sigur, e altă cauză şi toată lumea închide, nimeni nu-i absurd. Deci lumea poate să meargă pe stradă pentru că virusul nu se ia pe talpa bocancilor şi nici respirând aer şi uitându-ne la magnoliile şi pomii înfloriţi. Nu se ia. Aici este nebunia. Lumea, cu cât e mai liberă, cu atât este mai protejată, cu cât se închide în casă i stă acolo, cu atât nu poate să respire. Plus că mai e o chestiune pe care o spune toată lumea, chestiunea economică. În timp ce ţările puternice din Europa vorbesc despre facilităţi, despre amânarea plăţilor ratelor la bancă, despre ajutoare pentru business-uri, pentru firmele mici şi mijlocii, că asta înseamnă sângele economiei, preşedintele nostru şi domnul, cum îl cheamă, Sică Orban ne vorbesc despre spălatul pe mâini. Domnule, am înţeles cu spălatul pe mâini, dar care sun, până acum, deciziile voastre care ajută românii, faptul de a nu se pierde un milion de locuri de muncă, da? Că suntem în pericol, de asta! Faptul că oamenii, stând acasă nu pot să-şi plătească ratele la bancă, toată lumea are rate la bancă, oamenii nu pot să supravieţuiască la nesfârşit. Şi de aici, pentru că li se potriveşte perfect, şi starea de urgenţă care s-a dat. Ce va însemna starea de urgenţă? Ştie cineva? De când intră în vigoare, că ne întoarcem de unde am plecat?
Pentru sănătatea lumii şi a naţiunii ăsteia, trebuie să găsim posibilitatea, nu ştiu, să mergem, nu neapărat să facem dans, să ne desfăşurăm activitatea, eu pledez pentru muncă că altfel ne ia dracu’ pe toţi
Ion Cristoiu: Deocamdată nu avem de unde să ştim pentru că nu avem încă stare de urgenţă. Ea intră în vigoare în momentul în care apare decretul şi tot prin decret, domnul Marius Tucă, se precizează care sunt libertăţile încălcate sau blocate în caz de… Nu există stare de urgenţă în general. De exemplu, când Ceauşescu a declarat stare de necesitate în judeţul Timiş, a şi adăugat, mai ţineţi minte, n-au voie decât doi inşi pe stradă. Nu poate să fie un decret stare de urgenţă, că poate să vină domnul Vela şi ne spune el ce e starea de urgenţă. Mi-e limpede că trebuie să fie un text mai mare, se declară stare de urgenţă care înseamnă: nu ştiu, mergem pe stradă într-un picior. Eu nu pot să înţeleg, ciuma era foarte periculoasă pentru că se lua prin atingere. Din toate punctele de vedere acest virus este, ca transmitere, ca contagiune, infinit mai puţin periculos decât ciuma pentru că, aţi văzut şi dumneavoastră, sunt vreo cinci dacă, dacă ăla e bolnav, dacă ăla a tuşit în mână, dacă ăla tuşind a pus mâna pe un lemn, dacă ăla care a venit după el a pus mâna pe lemn. Şi cu toate acestea există, eu o spun cu toată responsabilitatea, o prăpastie între pericolul pe care trebuie să-l luăm în serios i psihoza. Mie mi se pare cel mai straniu această chestie cu psihoza pentru că, repet, deja italienii care sunt de o săptămână văd că nu se întâmplă nimic, adică degeaba au făcut ei carantina aia totală şi totuşi nu se schimbă nimic. Deci eu nu cred că din acest punct de vedere, şi repet, pentru sănătatea lumii şi a naţiunii ăsteia, trebuie să găsim posibilitatea, nu ştiu, să mergem, nu neapărat să facem dans, să ne desfăşurăm activitatea, eu pledez pentru muncă că altfel ne ia dracu’ pe toţi.
Marius Tucă: Bineînţeles că da, absolut.
Ion Cristoiu: Dar în anumite condiţii.
Marius Tucă: Respectând condiţiile despre care vorbim de atâta timp. Încă o dată, spălatul pe mâini la nesfârşit, de câte ori putem, soluţia asta, gelurile astea, putem să ne dăm după ce atingem suprafeţe şi aşa mai departe, nu ducem mâna la faţă, la mâini, la gură, am închis subiectul. Atât! Distanţa, un metru şi jumătate între noi şi ceilalţi. Astea sunt condiţiile, nimic altceva. Peste noapte nu s-a întâmplat ceva nou să se schimbe condiţiile. Şi apropo de condiţii, păi cine vorbeşte despre condiţii Ludovic Orban? Păi el îşi făcuse testul, da? Şi trebuia izolat la carantină şi a făcut conferinţă de presă şi scuipa pe microfoanele ziariştilor? Şi lângă el era ministrul Sănătăţii, tâmplă fierbinte lângă tâmplă? Cum adică? Iar ăla, în loc să fie dus cu izoleta, am văzut tot felul de oameni luaţi cu izoleta că e destul de urât…
Ion Cristoiu: Incomod.
Marius Tucă: Nu, nu, voiam să zic că e mai mult. E o stare de disconfort, chiar o stare de depresie. Când te vezi în izoleta aia, nici nu ai aer şi aşa mai departe. Iar ăla de la Constanţa care s-a întâlnit cu sute, mii de oameni a plecat pe stradă cu nevastă-sa de mână. Cum adică? Regulile se aplică numai pentru căţei? Sau se aplică pentru toată lumea?
Ion Cristoiu: Dumneavoastră aţi spus mai înainte că sunt nişte reguli, apropo, spălat pe mână şi… Problema este… cred că e o mare neîncredere, nu numai la noi, în om. Am înţeles că justificarea stărilor de urgenţă, care iar sunt aberante, acum să-i criticăm pe ăştia. Primul lucru, ştiţi, hai să ne întrebăm ce-i cu planeta asta. Nu înţeleg de ce în condiţiile unui virus, cât o fi el, eu nu cred că e sfârşitul lumii, dacă vreţi pariem, nu e. Culmea că eu, care spuneam că de ce diminuează ai noştri pericolul grav, spun, domnule, totuşi, hai să fim serioşi nu e motiv să nu mai ieşim pe stradă că înnebunim. Prima întrebare, de ce dracului Trump, Putin, chinezul, Macron nu se întâlnesc şi să hotărască ceva pentru toată planeta domnul Marius Tucă, n-am pomenit aşa ceva. Fiecare stat, noi am mai discutat, se baricadează.
Marius Tucă: Le e frică să călătorească.
Ion Cristoiu: Nu, domnul Tucă, uitaţi aberaţia. Ungurii au declarat stare de urgenţă şi nu mai dau voie să se intre, noi declarăm stare de urgenţă şi nu mai dăm voie să se intre. Păi, cine să mai intre? Dacă am avea un singur stat în Europa contaminat, am spune, băi, facem o carantină şi le dăm mâncare cu praştia. Dar toate statele sunt contaminate, ce rost are să mai închizi graniţele, adică să închizi graniţa să vină în România, cine?
Marius Tucă: Aici vă răspund eu. Pentru că sunt unii mai contaminaţi ca alţii, iar dacă mă întrebaţi de asta, România era cea mai expusă pentru în Europa, cele mai multe cazuri sunt în Italia iar cei mai mulţi români care lucrează în străinătate lucrează în Italia.
Ion Cristoiu: Eu nu mă refer la România, eu mă refer la toate celelalte state.
Marius Tucă: Păi v-am răspuns. Până să vă întrebaţi despre Trump, despre Macron, despre Merkel. Domnule, nu eram traşi în fiecare zi cu câte un comunicat de către Uniunea Europeană? De către Parlamentul European?
Ion Cristoiu: Ba da.
Marius Tucă: Şi aţi auzit de când a început criza coronavirusului despre vreo reuniune la nivelul Uniunii Europene în care să se ia măsuri comune legate de coronavirus?
Ion Cristoiu: Da, este principalul efect al acestei crize, garantez, faptul că încep să rezolve chinezii îmi spune mie că se va rezolva încetul cu încetul şi în alte ţări.
Marius Tucă: Domnule Cristoiu, să nu ne mai vorbească Uniunea Europeană despre statul de drept.
Ion Cristoiu: Păi nu, că nu m-aţi lăsat, vor fi câteva mari efecte. Principalul efect va fi scăderea uriaşă a autorităţii Uniunii Europene. Oamenii nu vor uita că într-un moment de criză n-a mai existat Uniunea Europeană. Totuşi, avem un comisar şef, avem un Consiliu.
Marius Tucă: Staţi un pic că am înţeles că a început Orban conferinţa.
Ion Cristoiu: Trebuie să-l vedem? Eu sunt mai important decât el că spun lucruri mai bune.
Marius Tucă: Cu siguranţă.
Ion Cristoiu: De fapt înaintea Uniunii Europene, principala schimbare planetară va fi victoria politicii de tip Trump naţională. Toate statele, dacă aţi observat, toate statele s-au baricadat în interiorul frontierelor naţionale. S-a dovedit că formaţiuni gen Uniunea Europeană, astea supra statale, nu au rezistat acestui impact care nu e aşa de mare, mare cum am crede noi, că e totuşi un virus, nu e un virus să murim pe capete. Principala concluzie va fi faptul că organisme supra statale, precum Uniunea Europeană nu mai sunt viabile. Deci va fi victoria suveranismului. Nu ai cum. Că dacă observaţi, normal ar fi ca la nivelul Uniunii Europene să fie o politică comună. Nu suntem membri ai Uniunii Europene? Fiecare stat al Uniunii Europene, în interiorul Uniunii Europene, face ce vrea. E, asta va fi una dintre concluziile automate, că de fapt, până la urmă, într-un moment de criză, nu aşa de mare cum… nu e sfârşitul lumii, organismele, instituţiile supra statale, nu numai una, dacă aţi observat nu mai funcţionează nici măcar ONU, aţi văzut?
Marius Tucă: ONU s-a închis de mult. Niciun comunicat, nimic . singurii care dau comunicate e Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Ion Cristoiu: Dar de ce vorbeşte domnul pe Facebook, nu poate să ne dea…
Marius Tucă: Asta întreb, adică noi putem totuşi să avem un dialog şi să ne urmărească toată lumea în condiţii absolut civilizate, iar el, înţeleg de la colegii mei că sonorul e foarte prost că e pe Facebook. Pentru că dânsul e izolat.
Ion Cristoiu: Păi şi eu sunt. Şi eu sunt acasă izolat şi cu toate astea vorbim, dumneavoastră mă întrebaţi, pot să mai fie încă cinci să mă întrebe.
Marius Tucă: S-a şi oprit live-ul conferinţei pe Facebook. Dar s-o fi întâlnit la Cotroceni când a depus jurământul Orban cu Iohannis?
Ion Cristoiu: Păi nu ştiu, dumneavoastră sunteţi un jurnalist activ. Au transmis ăştia ceva, imagini de acolo?
Marius Tucă: Nu a transmis nimeni nimic. Cine ce să transmită?
Ion Cristoiu: Sunteţi convins că a avut loc ceremonia?
Marius Tucă: Absolut deloc. Nu sunt convins. Ceea ce spuneţi dumneavoastră este extraordinar, vorbim despre statele naţionale.
Ion Cristoiu: A, s-a întrerupt, norocul nostru.
Uniunea Europeană, NATO, adică nu mai există toate aceste organisme şi toate deciziile, uitaţi-vă la Uniunea Europeană, fiecare ţară a luat orice decizie a vrut
Marius Tucă: Păi era normal, la câtă lume intră acolo să vadă comunicatul important de ţară pe Facebook, să cadă. Ceea ce spuneţi dumneavoastră e prima dată când aud şi e o idee cu totul excepţională, o concluzie a tot ceea ce s-a întâmplat până acum, că statele devin din ce în ce mai naţionale, pe înţelesul tuturor.
Ion Cristoiu: Acum. Deci ONU nu există, staţi un pic, n-avem o organizaţie mondială a tuturor? Care să decidă măcar o chestie planetară, nu ştiu, să facă un apel ca noi oamenii să supravieţuim. Uniunea Europeană, NATO, adică nu mai există toate aceste organisme şi toate deciziile, uitaţi-vă la Uniunea Europeană, fiecare ţară a luat orice decizie a vrut. Nu era normal măcar câteva, cum ar fi starea de urgenţă, să se declare în toate statele în acelaşi timp?
Marius Tucă: Total de acord cu dumneavoastră. Domnule Cristoiu, haideţi să vorbim despre starea de urgenţă, foarte multă lume aşteaptă ca pe mântuire starea de urgenţă. În primul rând, trebuie să vă spun, eu nu sunt de acord cu instaurarea stării de urgenţă. Şi am să vă dau câteva exemple. Unu, fluturarea ideii de stare de urgenţă a făcut posibil ca Guvernul Orban să fie instaurat, votat şi aşa mai departe pe repede înainte, nerespectând nicio procedură constituţională şi democratică. Asta este partea politică şi după aceea vă rog să-mi spuneţi punctul dumneavoastră de vedere. Doi, au fost închise şcolile, au fost închise universităţile vorbesc şi de învăţământul gimnazial şi de cel universitar şi post universitar. Au fost interzise întâlnirile la care să participe mai mult de 50 de persoane în momentul ăsta, au fost închise teatrele, au fost închise, s-au anulat toate marile evenimente la care puteau să participe un număr mai mare de oameni. Şi atunci spuneţi-mi şi mie care este ideea declarării stării de urgenţă, daţi-mi un singur motiv, un singur argument pentru care în România să fie declarată starea de urgenţă.
Ion Cristoiu: Două motive sunt: Principalul este că nu mai e nevoie de nicio formalitate pentru achiziţii.
Marius Tucă: Corect.
Ion Cristoiu: Aţi înţeles.
Marius Tucă: Nicio procedură, licitaţii da, da.
Ion Cristoiu: Eu cred că deja au trenuri de echipament medical. Şi doi, şi o spun poate chiar dacă nu e primul motiv, este punerea unui căluş presei. Vreau să pariez cu telespectatorii, starea de urgenţă nu aduce nimic nou pentru că deja s-au luat toate măsurile de limitare a libertăţilor individuale. Mă ia peste picior, păi interzicerea unei adunări publice cu mai mult de 50 de persoane este o limitare a drepturilor.
Marius Tucă: Bineînţeles.
Ion Cristoiu: Probabil că prin starea de urgenţă se legiferează, că până acum ilegal totul.
Marius Tucă: Deci încă o dată le iau pe rând, era ultima şi bine că aţi precizat-o dumneavoastră, că de aia sunteţi o legendă în lumea presei şi sunteţi aici de mai bine de 50 de ani, şi nu glumesc când spun asta, le mai luăm o dată, pe rând: În primul rând nu a fost în niciun fel pregătită ideea declarării şi instaurării stării de urgenţă. A ieşit preşedintele cu un comunicat citit de zece rânduri, foarte mobilizator şi înflăcărat comunicatul, parcă citea un robot dintr-ăla care te învaţă limbi străine, dar nu vorbeşti bine limba în care ar trebui să vorbeşti ca să poţi învăţa o limbă străină. Notaţi-o pe asta că e foarte interesantă. Nu a fost pregătită nicio secundă. Doar ne-a anunţat că la începutul săptămânii viitoare va fi… S-a vorbit despre o măsură, e o pregătire în acest sens, legislativă şi aşa mai departe să facă asta? Doi, au fost închise teatrele, universităţile, şcolile, spaţiile publice deschise, tot ce înseamnă asta şi nu exista niciun motiv pentru declararea stării de urgenţă. A, coronavirusul? Avem 140 de cazuri sau câte sunt în momentul ăsta. Nu avem niciun mort şi ultimul lucru au făcut asta, dumneavoastră aţi spus, achiziţii publice fără licitaţie, fără nimic altceva şi aţi vorbit de presă, total de acord. Haideţi să vorbim de presă.
Ion Cristoiu: Recapitulăm: Toate măsurile care ar fi trebuit luate prin stare de urgenţă au fost luate. Starea de urgenţă presupune o limitare a drepturilor individuale, dreptul de adunare, dreptul cutare care devine legală. Noi am avut o limitare enormă a drepturilor. Dreptul de a te întruni, dreptul de manifestare religioasă, am înţeles. Dacă aţi observat, două drepturi nu au fost încă limitate şi ele vor fi luate. Dreptul presei şi al opiniei publice, care e pe Facebook, de a fi cu ochii pe ce face puterea şi al doilea drept, dreptul nostru de a vedea cum ne jefuiesc ei. Dar cel mai important, şi aici închei, de ce au ei o problemă ei cu presa? Mă rog, cât mai e. Pentru că în perioada următoare, vă garantez, noi vom asista la un ceauşism ca în 1989, adică vom avea o brambureală n-am nicio îndoială, nu cred în administrarea acestei crize de către Guvernul Orban nici dacă mă împuşcaţi, dar în acelaşi timp, la nivele înalte, domnul Iohannis, poate şi Ciolacu mai nou, vor spune că totul e bine şi atunci cel mai mare pericol e presa. Adică dacă dumneavoastră veniţi şi spuneţi, domnule, staţi puţin că acolo în carantina aia poate să se fac nereguli, poate că în carantina aia nu ştiu ce, poate că la spitale nu e bine şi atunci ca să limiteze această idee de brambureală şi să ne facă pe toţi ca în ceauşism, să zicem ce bine e şi ce măreţ e conducătorul, asta este singura justificare a stării de urgenţă şi, sigur, achiziţiile care după părerea mea sunt cele mai importante pentru că ele vor îmbogăţi peste noapte nişte şmecheri care, sigur, acum au guvernul lor cu puteri depline.
Marius Tucă: Păi da, uite, că deja din prima parte a declaraţiei, prin Facebook, bineînţeles, a lui Ludovic Orban se înţelege exact acest lucru. La previziuni sunteţi numărul unu. ”În toată perioada de interimat guvernul a funcţionat cu toată capacitatea pentru a se lupta cu epidemia de coronavirus. E suficient să vedem datele privind evoluţia de cazuri în ţări europene. În 26 februarie în România era un caz, în Spania şi Austria erau două cazuri. Ieri, în România 123 de cazuri, Spania avea 4200 de cazuri, Austria peste 500 de cazuri”. Adică măreţe împliniri. ”Faptul că avem puţine cazuri e dovada că am luat măsuri eficiente, chiar dacă au fost criticate. Acum avem posibilitatea să emitem ordonanţe de urgenţă şi alte acte. Suntem în deplină capacitate de exerciţiu.” Deci, iată, se împlineşte previziunea.
Ion Cristoiu: Ştiam. Cu atât va fi mai mare presiunea asupra, nu neapărat numai a presei a opiniei publice care, totuşi, e critică. Dacă el deja a început, staţi un pic că e o aberaţie, adică din faptul că noi avem puţine cazuri, ori că se ascund, dumneavoastră sunteţi de acord, ori poate că noi suntem mai viguroşi adică nu cred că este rezultatul faptului că s-a ocupat Ludovic Orban. Poate să ne spună el, întrebaţi-l că-l cunoaşte-ţi, au fost mai puţine pentru că ce măsuri a luat el? Uitaţi-vă la Italia, măsurile luate de italieni sunt de zece ori mai severe decât ale noastre şi totuşi creşte, deci este o aberaţie numărul mic de cazuri deocamdată declarate, nu-şi au cauza în nişte măsuri ale Guvernului. Şi nu în ultimul rând atrag atenţia că aşa s-a întâmplat şi în Italia, deci noi suntem într-o fază iniţială pentru că foarte mulţi purtători de acest virus… nu a izbucnit încă, în sensul acesta e. să ne spună domnul Orban ce măsură a luat el, urmare a acestei măsuri nu s-a răspândit virusul.
Marius Tucă: Uitaţi ce mai zice Ludovic Orban. ”Am decis să mă izolez în această reşedinţă doar din cauza faptului că această reşedinţă îmi permite să-mi exercit integral prerogativele de premier, stând departe de familia mea. Am toate cele necesare în această locaţie pentru a-mi exercita toate atribuţiile pe care le am în calitate de premier.” Acum, o paranteză fie spus, ştiţi că stă gard în gard cu Traian Băsescu, ba chiar au o portiţă între ei adică am o singură rugăminte, să nu încerce să consume băuturi alcoolice în timpul serviciului.
Ion Cristoiu: Domnul Tucă, mi-ar conveni şi mie să mă autoizolez o vilă, nu de altceva, adică, sigur, nu s-a autoizolat într-o garsonieră.
Marius Tucă: Nu vilă, dar are mii de metri, are magnolii, are vrăbiuţe care cântă. Domnule Cristoiu, la noi s-au luat toate măsurile care ţineau de starea de urgenţă şi cu toate astea venim să instaurăm starea de urgenţă stare de urgenţă care, din punctul meu de vedere, este instaurată o dată pentru ce spuneaţi dumneavoastră, şi anume să dea ordonanţe de urgenţă, să dea liber la achiziţii, să cumpere şi aşa mai departe, lucruri pe care le vom afla târziu, şi, într-adevăr, cred că este vorba şi despre jurnalişti şi despre drepturile de exercitare a profesiei şi, apropo de asta, cred că vor mai face ceva dar după ce vom vorbi despre presă. Eu cred că aici avem câteva lucruri importante despre care să discutăm şi dumneavoastră aţi spus parte dintre ele, libertatea presei în orice condiţii, chiar în condiţiile stării de urgenţă, şi vom vorbi imediat despre asta, avem şi un comunicat pe care am să vi-l citesc, comunicatul e semnat de noi doi şi de Adrian Sârbu, vom vorbi imediat despre asta. Până acolo eu cred că o să mai facă nişte lucruri o să închidă restaurantele şi toate spaţiile, toate magazinele, mai puţin farmaciile şi cele alimentare. Şi cred, în măreaţa sau în superba inteligenţă a lui Orban şi lui Iohannis, că vor închide metroul, mijloacele de transport în comun şi aşa mai departe şi probabil că vor închide oraşul cu ghilimele, în sensul că trebuie să te deplasezi, aşa cum se întâmplă în Italia, având o hârtie la mână. Aici trebuie să spunem, şi daţi-mi voie să citesc, sunt doar câteva rânduri, e foarte important. Noi am fondat de multă vreme o asociaţie care e şi înregistrată, o asociaţie jurnalistică care a fost fondată de Ion Cristoiu, Adrian Sârbu şi subsemnatul, Marius Tucă, şi daţi-mi voie să citesc câteva principii, mai ales în vremurile astea, pe care asociaţia le susţine a fi respectate de către autorităţile statului român în perioada stării de urgenţă. ”În starea de urgenţă – exact ce vorbeaţi dumneavoastră – legislaţia extrem de permisibilă în România lasă loc autorităţilor statale unor abuzuri asupra libertăţii presei şi a mass-media, a exercitării meseriei de jurnalist, a protejării jurnalistului şi instituţiilor de presă. În acest sens vom milita pentru respectarea câtorva principii de fapt în starea de urgenţă.
1. Protejarea independenţei jurnalistului şi instituţiilor de presă şi mass-media.
2. Protejarea spaţiilor şi sediilor instituţiilor de presă în cazuri de carantină de posibile abuzuri generate de dreptul discreţionar de închidere a acestora sub pretextul unor focare de epidemie.”
Poate să vină mâine câţiva în sediul nostru unde lucrează sute de oameni şi avem studiouri, îmbrăcaţi în costume din alea şi zice, aha, focar. Au pus asta şi ne-au închis. Practic toate mijloacele de informare în masă.
”3. Asigurarea libertăţii de mişcare a jurnaliştilor, a accesului la evenimente în toate locurile publice, altele decât cele aflate în carantină.”
Este foarte important ca jurnaliştii, şi nu e vorba numai despre jurnaliştii din acest trust, ci despre toţi jurnaliştii, iar această asociaţie la care au aderat mulţi jurnalişti, în afară de faptul că a fost fondată de Cristoiu, Sârbu şi Tucă, sunt foarte mulţi jurnalişti în România care au aderat la această asociaţie şi, doi, libertăţile acestea trebuie pentru toţi jurnaliştii din România, nu pentru noi că ne descurcăm într-un fel sau altul transmiţând şi de acasă. Deci, încă o dată:
” Asigurarea libertăţii de mişcare a jurnaliştilor, a accesului la evenimente în toate locurile publice, altele decât cele aflate în carantină.” Şi aici vă dau un exemplu cu seara asta că nu mi se pare deloc în regulă. Deci ştiţi ce s-a întâmplat cu prietenul dumneavoastră Sică Mandolină, da? S-au făcut deja liste în ce ordine dau telefon cei care vor să intre şi să-i pună o întrebare lui Ludovic Orban. Domnul Cristoiu, am înnebunit? Putea merge un operator al guvernului, că tot au bani, la Vila Lac 1 care să fie îmbrăcat, echipat şi să-l filmeze pe domnul Ludovic Orban şi să transmită live undeva pe o platformă de unde să preia toate televiziunile. Cum adică pe Facebook? Şi cum adică jurnaliştii să sune să pună întrebări? Nu, puteau fi puse microfoane acolo, dincolo, în altă cameră, să fie jurnaliştii care urmăreau prin monitor să pună întrebări. Ce-i asta? Păi vă spun eu, nu lasă pe nimeni să intre acolo la Vila Lac 1, e zonă militarizată, că deja declară starea de urgenţă. Mai departe:
”4. Accesul nemijlocit al presei la informaţiile publice legate de criza coronavirusului şi starea de urgenţă.”
Acelaşi lucru, ziariştii nu pot să-l întrebe pe Orban ce are de gând să facă. Aha, uite, îmi spune cineva, o prietenă de-a noastră de foarte mult timp, vor păstra restaurantele care deservesc vilele de protocol. Apropo de asta, să nu îndrăzniţi să nu lăsaţi delivery la restaurante. Oamenii, în China, pe perioada în care chiar au murit mii de oameni, făceau delivery. Sigur, în condiţii de igienă, protecţie şi aşa mai departe, dar se făcea igienă şi lăsau oamenilor mâncare la uşă. Mai departe:
”5. Sprijinirea materială şi financiară a jurnaliştilor, a instituţiilor de presă din mass-media în această perioadă de acută criză economică prin subvenţii şi facilităţi fiscale şi bancare, faţă de care aceste instituţii vor intra în foarte scurt timp în incapacitate de funcţionare.”
Şi nu vor mai putea transmite mesajele pe care le transmiteţi voi.
”6. Respectarea dreptului jurnaliştilor, a instituţiilor de presă şi mass-media de informare a publicului, garantată constituţional, şi de control democratic asupra acţiunilor persoanelor şi instituţiilor guvernamentale prin abţinerea de la orice acţiuni de cenzură directă sau indirectă.”
Ăsta e comunicatul asociaţiei jurnalistice fondată de Ion Cristoiu, Adrian Sârbu şi Marius Tucă, asociaţie la care au aderat şi aderă în continuare foarte mulţi jurnalişti.
Ion Cristoiu: Eu cred că... şi dezvoltând acest document care sigur e semnat şi de mine, totuşi aş cere ca măcar din fiecare redacţie să aibă posibilitatea de a cumpăra echipament. Domnul Marius Tucă eu, încă o dată, pretextul că... dacă observaţi dumneavoastră... hai să luăm cazul facebook-istului Ludovic Orban, aţi observat că pe lângă ordonanţa de urgenţă care nu ştiu ce va conţine şi care, sigur, va încerca să limiteze libertatea de expresie, o modalitate de a ne ţine pe noi jurnaliştii departe de şmecheriile pe care le fac ei, este această temă de coronavirus. Eu nu sunt de acord că nu trebuie să vizităm carantina, domnul Marius Tucă, noi nu ştim ce se întâmplă acolo, poate că acolo sunt tâlhării, poate că acolo sunt violuri, poate că acolo sunt... cum să zic oamenii ăia trăiesc ca nişte animale, deci eu cred că ar trebui să găsim o modalitate, avem un exemplu acum ce vor face, asta cu telefonul, staţi domnule puţin, ce nu puteam să îi întrebăm prin monitoare? Dar există foarte multe instituţii române care fac conferinţa de presă prin intermediul monitoarelor, adică, atenţie, şi pentru jurnalişti, sigur că este periculos acest coronavirus, dar a ne intimida şi a spune „nu aveţi ce căuta aici, că dacă vă duceţi şi îl întrebaţi pe domnul premier”... şi aici e ciudat ce bine i-a picat autoizolarea asta, nu îl mai întreabă nimeni nimic, decât ce vrea el...
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește mai departe:
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe