INTERVIUL INTEGRAL Marius Tucă Show. Prof. dr. Streinu Cercel: În momentul în care apare un nou virus în circulaţie nu ai de unde să ştii încotro o va lua din punct de vedere al agresivităţii

Interviul integral. Marius Tucă Show. Prof. dr. Streinu Cercel: În momentul în care apare un nou virus în circulaţie nu ai de unde să ştii încotro o va lua din punct de vedere al agresivităţii

Urmărește
8137 afișări

Prezentăm principalele declaraţii ale prof.dr. Adrian Streinu Cercel în emisiunea Marius Tucă Show:

“Lumea iarăşi e bine să ştie că în momentul în care apare un nou virus în circulaţie nu ai de unde să ştii încotro o va lua din punct de vedere al agresivităţii şi din punct de vedere al formelor de boală pe care poate să le dea. Şi atunci în astfel de situaţii trebuie să iei scenariul cel mai prost cu putinţă şi să te pregăteşti să fii cu toate armele pregătite pentru cea mai critică situaţie. Şi atunci una din măsuri a fost aceasta de restricţionare care a fost imediat ridicată imediat în 2011 şi practic acum orice medic are posibilitatea să scrie acest preparat (n.r.Tamiflu)”.

„Întâi apare durerea de cap şi febra 39-40 de grade, imediat apar durerile de muşchi şi de articulaţii şi omul se simte ca şi când ar fi bătut, această simptomatologie culcă persoana respectivă la pat, pur şi simplu. Ăsta este diagnosticul clar de gripă. În timpul doi apare tusea, apar secreţiile nazale, de obicei apoase, dacă nu are ce face se apucă şi ia antibiotice, atunci o serie de germeni pe care noi îi avem, dar cu rol protector, vor fi distruşi de către antibiotic şi lasă portiţă pentru alţi germeni”.

„600 au venit în weekend cu gripă la spital, din 1242. Să îşi pună diagnosticul de gripă pe care îl ştiau oricum, adică în momentul în care vine cineva şi spune „eu am gripă, vă rog să...”, ce să îi spui „da, ai gripă”...Se confirmă, îţi confirm, dar asta e time consuming şi...Dar îşi fac rău pentru că până să ajungă să pună mască să se aşeze, să facă ceva, vă daţi seama că intră în contact cu o circulaţie de microorganisme foarte mare că tuşit o persoană o dată, deja ai o serie de particule care sunt în mediul înconjurător, pline cu de toate”.

„Simptomele sunt clasice, aţi spus dumneavoastră că seamănă cu o gripă, adică durerea de cap e durerea de cap, starea proastă e starea proastă, tulburări de respiraţie însă devin pe primul plan, acest coronavirus nu avea treabă să dea infecţii la nivelul tractului respirator, ci treaba lui era să dea infecţii la nivelul digestiv, numai că prin această mutaţie pe care a căpătat-o din combinaţia a două virusuri cel de la liliac şi respectiv cel de la şarpe a căpătat această proprietate de a se aciui la un receptor special la nivelul structurii tractului respirator, se cheamă Ac2”

„Persoanele care sunt cu comorbidităţi, adică au boli cronice mai pe româneşte, adică suferă de plămâni, de hipertensiune, au diabet, au ciroză şi respectiv femeile gravide, pentru care Ministerul Sănătăţii face demersurile să le cumpere vaccin şi să le trimită medicilor de familie pentru administrare, ei trebuie să se înscrie pe lista de la medicul de familie undeva în luna aprilie”.

„Vaccinul generează un răspuns protector în proporţie cam de 80%, una peste alte şi ca atare o serie de persoane pot să vină să spună: păi uite domn profesor mi-a recomandat să mă vaccinez, m-am vaccinat şi totuşi am făcut gripa. Da e posibil, dar şansa să faci gripă scade cu 80%, dacă faci gripă s-ar putea să ai o problemă mai serioasă, dacă ai şi o boală în spate şi s-ar putea să nu mai apuci ziua”.

„Pe vremea lui Nea Nicu ca să spun aşa, nu comenta nimeni despre vaccinuri, primeai acasă o carte poştală şi spunea:  „în ziua de, la ora de te prezinţi cu copilul pentru vaccinare”. Nu veneai primeai o amendă de 300 de lei şi nu îţi mai ardea pe urmă să nu te duci”.

„Masca ne protejează într-o oarecare măsură, dar condiţia este să fie folosită cum trebuie şi anume: măscuţele astea pe care le vedem noi, verzi, albastre ce culori or fi având ele au o bandeletă mică metalică, o sârmuliţă într-o parte în partea de jos sau în partea de sus, ea trebuie pusă cu sârmuliţa deasupra nasului şi amprentată masca pe nas în aşa fel încât să nu existe căi libere de pătrundere a aerului în momentul în care cineva tuşeşte în dreptul tău. Dacă masca este ţinută sub nas, este ţinută degeaba pentru că virusul nu intră prin gură, ci intră pe nas”.

„Noi trebuie să dezvoltăm sistemul public, în momentul în care vorbim despre sistemul sanitar din România, accesul la sănătate în România a scăzut undeva spre 40% comparativ cu cel de dinainte de 1989, să ne gândim că înainte de 1989 aveam medici generalişti care erau la dispensare, aveam o etapă intermediară care era reprezentată de către policlinici unde erau medicii specialişti şi pe urmă ajungea spitalul să fie ca ultimul element de primire a unui pacient”.

„Foarte multe preparate care nu sunt pregătite termic şi care conţin proteine, aceste proteine reprezintă suportul pentru creşterii diferitelor microorganisme. Ori dacă noi nu le distrugem sau nu le inactivăm prin termic, atunci evident că ele pot intra în trupul nostru şi pot face saltul între specii, că aici este problema. Virusul respectiv este cantonat la o anumită specie şi el dacă e pârlit nu trece şi la cealaltă specie”.

„Trebuie să atingă o masă critică pentru ca un anumit microorganism să poată ieşi din circulaţie şi această masă critică se realizează după ce un număr important de persoane au trecut prin infecţie şi au dezvoltat anticorpi care se numesc anticorpi protectori şi practic virusul nu mai poate să genereze infecţie, se cheamă efectul de turmă”.

„Noi recomandăm măştile chirurgicale în momentul de faţă, dar atenţie nu trebuie să le folosim excesiv, totuşi trăim pe Terra, ştim că avem pe noi şi noi de 10 ori mai multe microorganisme decât propriile noastre celule, ştim şi de ce le avem pentru că asta formează un strat protector şi nu lasă alte microorganisme să ne invadeze trupul, pentru că există zona de competiţie până să ajungă la receptori, adică am învăţat toate lucrurile astea şi nu ar trebui să ne agităm extrem de mult, dar să ne agităm cu apa şi săpunul că sunt mult mai bine venite”.

„Am făcut acele formulare pentru... chestionar de călătorie în care sunt trecute datele din paşaport şi respectiv unde poate fi contactată persoana, acele date ajung la Direcţia de Sănătate Publică şi DSP sună cam în fiecare zi persoana respectivă în decursul celor 14 zile de la întoarcerea din China ca să vadă dacă au dezvoltat ceva simptome şi ăsta e un lucru bun. Acuma mai ţine şi de ştiinţa fiecăruia dintre noi, dacă ştii că ai fost în China şi ai avut ceva probleme pe acolo, completezi naibii chestionarul de călătorie , că nu îţi face nimeni nimic”.

„Constat că există o serie de persoane care sunt împotriva vaccinării din varia considerente, în acelaşi timp vorbim despre o problemă foarte serioasă de sănătate publică care este reprezentată de modul de administrare a vaccinului şi de prevenirea anumitor boli cu ajutorul vaccinurilor şi revin respectiv la problema cu rujeola. Este inadmisibil ca în secolul 21 să avem decese prin rujeolă la copilul mic”.

„Trebuie spus că în gripă avem două vârfuri febrile, avem un prim episod care durează cam două trei zile, după care în mod spontan persoana respectivă devine afebrilă încă o zi dau două şi mai avem încă o perioadă de două trei zile în care reface febra, se cheamă aşa zisa febră în dromader, adică capul reprezintă primul episod febril şi cocoaşa a devenit al doilea episod febril. După terminarea celui de al doilea episod febril se poate duce înapoi în colectivitate că nu mai este contagios”.

Prezentăm interviul integral:

Marius Tucă: Bun găsit oameni buni la o nouă emisiune, o ediţie specială, invitat în studioul nostru domnul profesor doctor Adrian Streinu Cercel, bună seara, bună ziua? Bună ziua că după şase cică se spune bună seara.

Streinu Cercel: Bună ziua atunci.

Marius Tucă: Domn profesor ne cunoaştem de foarte multă vreme, trebuie să  recunosc, ceea ce nu fac de obicei cu invitaţii, că am întotdeauna încredere totală atunci când vine vorba de sfatul dumneavoastră în materie de viruşi, de gripe, de toate bolile care ţin de Matei Balş, acolo unde dumneavoastră sunteţi manager general,  unde sunteţi şef al acestei instituţii. Privim cu îngrijorare, aş putea spune, ce se întâmplă în lume şi mai în glumă, mai în serios spuneam că noi suntem foarte interesaţi de virusul din China, dar până una alta în România mor foarte mulţi oameni de gripa din România.

Deocamdată pe teritoriul Europei lucrurile sunt calme şi sub control, ceea ce este un lucru foarte bun

Streinu Cercel: Aşa este.

Marius Tucă: Dar haideţi să începem cu virusul din China, să ne spuneţi în momentul ăsta cum stăm cu cazurile de acolo, câţi oameni sunt bolnavi, câţi au murit până acum?

Streinu Cercel: Dimineaţă raportările arătau 20.627 de cazuri confirmate şi respectiv 427 de decese dintre care două decese în afara Chinei, unul în Hong Kong şi un al doilea deces în Filipine.

Marius Tucă: În Asia, oricum nu a părăsit...

Streinu Cercel: Deocamdată pe teritoriul Europei lucrurile sunt calme şi sub control, ceea ce este un lucru foarte bun, iar noi ca specialişti ne uităm cu foarte mare atenţie la transmiterea pe orizontală, cazuri noi care să apară de data asta cu plecare de la pacienţii din Europa. Cazurile de import ele sunt deosebit de importante pentru că ştim să le monitorizăm şi vedeţi că toată lumea a luat în calcul o perioadă de 14 zile de monitorizare şi în aceste două săptămâni ar trebui să apară, dacă pacientul este infectat, persoana este infectată să apară ceva simptome, nu apar simptome în intervalul acesta de două săptămâni atunci persoana respectivă este scoasă din sistemul de monitorizare şi îşi vede de treabă.

Marius Tucă: Şi în România au fost câteva presupuse cazuri...

Streinu Cercel: Au fost multişoare, dar  vedeţi dumneavoastră noi în România încă mai avem sisteme care funcţionează.

Marius Tucă: Sistemul de fake news şi sistemul de...

Streinu Cercel: Ăla e al treilea este (...), vorbim despre sistemul de boli infecţioase şi avem practic în fiecare zonă câte un centru unde avem colegi care se ocupă de acest lucru şi după cum bine ne aducem noi doi aminte, în 1900 toamna am înfiinţat centrele regionale de HIV- SIDA şi de boli infecţioase la nivelul centrelor universitare clasice şi avem practic asemenea centre unde colegii de la boli infecţioase fac faţă cu succes dacă va fi nevoie la aceşti potenţiali pacienţi. Însă în paralel mai avem încă reţeaua de epidemiologie şi cu această reţea de epidemiologie noi reuşim să ţinem sub control lucrurile şi respectiv colegii epidemiologi de la DSP-uri ţin legătura cu aceste persoane ca să vadă în fiecare zi dacă s-au modificat lucrurile şi dacă au apărut simptome.

Marius Tucă: Coronavirusul seamănă foarte mult cu virusul gripal, dar sunt din familii complet diferite spuneţi, o familie foarte mare, partea proastă este că acesta s-a recombinat, a căpătat noi valenţe din punct de vedere al agresivităţii cu care acţionează asupra corpului uman. În cazul coronavirusului acesta dă un simptom care se cheamă pseudo-gripal adică seamănă cu gripa şi partea proastă este că şi urmăreşte paşii din punct de vedere. Care sunt simptomele în ceea ce priveşte, apropo de ce se întâmplă în România, care sunt simptomele acestui coronavirus?

Streinu Cercel: Simptomele sunt clasice, aţi spus dumneavoastră că seamănă cu o gripă, adică durerea de cap e durerea de cap, starea proastă e starea proastă, tulburări de respiraţie însă devin pe primul plan, acest coronavirus nu avea treabă să dea infecţii la nivelul tractului respirator, ci treaba lui era să dea infecţii la nivelul digestiv, numai că prin această mutaţie pe care a căpătat-o din combinaţia a două virusuri cel de la liliac şi respectiv cel de la şarpe a căpătat această proprietate de a se aciui la un receptor special la nivelul structurii tractului respirator, se cheamă Ac2. Şi acest receptor care şi el era pentru altceva făcut, respectiv pentru controlul hipertensiunii eventual, îi permite virusului să pătrundă în celulele noastre.

Marius Tucă: Mie mi se pare, şi nu e chiar de glumă, dar mi se pare înfiorătoare combinaţia asta între virusul de la şarpe şi virusul de la liliac, îmi şi imaginez un animal dintr-ăsta ciudat care să aibă trup şi... aripi de liliac şi cap de şarpe...

Streinu Cercel: Şi să mai scoată şi limba eventual.

Marius Tucă: Să mai scoată şi limba, adică nu aş vrea să am de a face cu el. Seamănă cu gripa, cu răceala, vorbesc de simptome, dar e cu totul altceva, practic?

Streinu Cercel: E altceva pentru că e alt agent etiologic, practic organismul uman nu are foarte multe posibilităţi să se manifeste atunci când se îmbolnăveşte de ceva şi vedeţi că vorbim de sindroame pseudo-gripale care seamănă cu gripa, dar nu sunt date de virusul gripal, ci sunt date de multe alte virusuri. Noi în momentul acesta, când facem noi vorbirea avem în circulaţie peste 300 de virusuri care pot ataca tractul respirator, în afară de virusul gripal. Virusurile gripale, pentru că sunt mai multe, acuma vorbim şi de A şi de B, ele atacă în sezon, nu ştiu cum se face că de fiecare dată noi românii suntem luaţi prin surprindere, că a venit gripa. Ştim că vine sezonul de gripă şi tot timpul...

Marius Tucă: Anul ăsta nu au mai fost luaţi prin surprindere că a venit iarna, pentru că ştiţi de ce, motivul? Că nu a venit iarna.

Streinu Cercel: Ce să vezi, nu a venit iarna.

Marius Tucă: În general în ceea ce priveşte virusul de gripă a venit.

Streinu Cercel: El a venit. De ce spun asta, eu ce aş promova, aş promova următorul lucru: persoanele care sunt cu comorbidităţi, adică au boli cronice mai pe româneşte, adică suferă de plămâni, de hipertensiune, au diabet, au ciroză şi respectiv femeile gravide, pentru care Ministerul Sănătăţii face demersurile să le cumpere vaccin şi să le trimită medicilor de familie pentru administrare, ei trebuie să se înscrie pe lista de la medicul de familie undeva în luna aprilie.

Marius Tucă: Pentru ca să fie?

Streinu Cercel: Ca să fie luat în evidenţă, să fie trecut acolo pe răboj că i se pune liniuţă şi că va primi vaccinul.

Marius Tucă: Şi vaccinul când i se va administra?

Streinu Cercel: Şi vaccinul va fi administrat undeva în luna octombrie, început de noiembrie.

Marius Tucă: Dumneavoastră aţi făcut vaccinul?

Streinu Cercel: Da, sigur că da, în a doua parte din octombrie.

Marius Tucă: Şi nu a veţi boli aşa cum sunt cele...

Streinu Cercel: Slavă Domnului...

Virusul gripal este în circulaţie şi se transmite foarte uşor, se transmite şi prin mână murdară şi evident pe calea aerului. Cam 80% din populaţie ar trebui vaccinată ca să nu mai avem sezon gripal

Marius Tucă: Doamne ajută. Vaccinul este în primul rând de recomandat persoanelor care au boli cronice şi în  egală măsură şi persoanelor care sunt sănătoase şi nu au boli de felul acesta.

Streinu Cercel: Categoric şi respectiv personalului medico-sanitar pentru că noi la nivel de institut am vaccinat pe toată lumea şi am primit doze necesare de la Direcţia de Sănătate Publică.

Marius Tucă: Să ştiţi că m-aţi convins şi pe mine şi va trebui să recurg şi eu, chiar dacă până acum nu m-am vaccinat niciodată, dar felul în care spuneţi dumneavoastră şi faptul că dumneavoastră v-aţi vaccinat şi pentru mine este un argument să fac şi eu vaccinul, are rost să îl fac acum că suntem deja în februarie?

Streinu Cercel: Sigur că da, vedeţi că o să mai vină câteva zile de frig, organismul uman va mai trece printr-un alt stres...

Marius Tucă: Alt stres de la temperaturi de 18-19 grade la 0 grade...

Streinu Cercel: Şi defazările astea sunt cele care pun organismul uman în situaţia să mai contacteze câte ceva. Virusul gripal este în circulaţie şi se transmite foarte uşor, se transmite şi prin mână murdară şi evident pe calea aerului, deci da e de făcut.

Marius Tucă: Deci e de făcut, bun atunci am să vă contactez mâine, până mâine mai stăm totuşi să vedem ce se întâmplă cu moţiunea de cenzură, cade, nu cade Guvernul, nu că ne-ar interesa foarte tare şi am să vin să îmi fac vaccinul, e dureros? Eu sunt mai... ştiţi că bărbaţii adevăraţi se poartă ca nişte femei.

Streinu Cercel: Nu. Este o înţepătură uşoară, acele sunt ace a-traumatice, am trecut de pe vremea...

Marius Tucă: Am înţeles puteţi să faceţi şi anestezie locală?

Streinu Cercel: Păi vă doare mai mult anestezia decât administrarea vaccinului...

Marius Tucă: Nu, mă gândeam un gel anestezic, nu neapărat la o...

Streinu Cercel: Da se poate, dar până vă dau cu gelul injecţia este făcută de mult.

Marius Tucă: Bine atunci mâine vorbim foarte serios am să vă contactez şi am să vin să îmi fac şi eu vaccinul, dar ideea e că ar trebui să fie toţi vaccinaţi de jur împrejur dar nu contează asta nu?

Streinu Cercel: Cam 80% din populaţie ar trebui vaccinată ca să nu mai avem sezon gripal.

Marius Tucă: Şi cât la sută din populaţie s-a vaccinat?

Streinu Cercel: 8%.

Marius Tucă: 8%?

Streinu Cercel: Păi suntem, nu mai ştiu câte milioane suntem şi din alea câte suntem milioane s-au făcut un milion şi vreo 400 de mii.

Marius Tucă: Cât costă vaccinul?

Streinu Cercel: Nu ştiu, dar nu e scump.

Marius Tucă: E un vaccin ieftin, nu înseamnă asta. Da, mi se pare incredibil de puţin, populaţia României ar trebui în 80% să fie...

Streinu Cercel: Şi asta pentru că cealaltă componentă a oamenilor sănătoşi nu se înscriu de exemplu la farmacia teritorială, să se ducă la farmacie acolo: „fă-mi şi mie rost de vaccin”, farmacistul îl trece pe răboj  şi pe urmă îi comandă unui distribuitor să îi aducă vaccinul.

Marius Tucă: Domn profesor, pe înţelesul meu, ce conţine acest vaccin?

Streinu Cercel: Nişte componente din structura virusului gripal, din structura a patru virusuri gripale, două de tip A şi două de tip B, mai clar. Şi această structură şi compoziţie a vaccinului se face după ce OMS culege de la nivel planetar printr-o serie de centre, pe care le are, de monitorizare a circulaţiei virusurilor gripale, informaţiile şi pe urmă spune: foarte probabil că următor  val epidemic pe Terra va fi cu aceste tulpini de viruşi gripali. Şi atunci fiecare producător se duce la prăvălie ca să spun aşa, scoate componente de virus gripal le pune frumos acolo la producţie şi scoate. După care acest vaccin trece printr-o serie de procese de validare şi el trebuie să găsească, că în vaccinul ăla are ce a zis că a pus, după care este pus pe piaţă şi după care poate fi aprovizionat. Vă daţi seama că un astfel de producător nu face aşa o cantitate foarte mare de vaccin ca să rămână cu el pe stoc că la anul nu mai are ce face cu el. Şi atunci face cât este cerinţa şi de aia spun că noi ne trezim tot timpul în prag de sezon când nu mai e vaccin că nu mai de unde să îl achiziţionezi că între timp el s-a vândut. A, dacă o ţară mai refuză ceva, atunci se poate redistribui.

Marius Tucă: Spuneţi-mi domn profesor, circulă atâtea prostii pe net, se vorbea că aceste vaccinuri ar conţine tot felul de metale grele, de la mercur la... adică ştiţi foarte bine ce, populaţia trebuie liniştită şi oamenii trebuie să afle că nici vorbă de aşa ceva.

Streinu Cercel: Populaţia trebuie să ştie că orice astfel de produs se fabrică în concordanţă cu o serie de standarde, mai trebuie să ştie populaţia că această producţie de vaccinuri diverse au fost cele care au salvat foarte multe vieţi, mult mai mult decât au salvat toţi doctorii puşi la un loc. De asemenea au scos din circulaţie o serie de micro-organisme cum ar fi de exemplu, virusul poliomielitei care pe vremea noastră ştiţi că dădeau sechele mari dacă nu te (...) atunci rămâneai cu sechele şi trăgeai de acele sechele cu intervenţii chirurgicale, etc. Eu nu vreau să mai văd aşa ceva, dar din păcate a trebuit să asist cu neputinţă aş spune, la apariţia rujeolei pe teritoriul României şi la decese care au apărut la copii din cauza acestor campanii care...

Pe vremea lui Nea Nicu ca să spun aşa, nu comenta nimeni despre vaccinuri. Nu veneai primeai o amendă de 300 de lei şi nu îţi mai ardea pe urmă să nu te duci.

Marius Tucă: Împotriva vaccinurilor.

Streinu Cercel: Exact şi care au făcut oamenii să fie puţin mai rezervaţi în administrarea vaccinurilor.

Marius Tucă: Domn profesor, dar vă gândiţi să existe o legislaţie în domeniu care să oblige oamenii să îşi facă vaccinurile?

Streinu Cercel: Noi avem o lege care este depusă la Parlamentul României, a trecut de Senat, este al Camera Deputaţilor şi aşteptăm să fie validată.

Marius Tucă: Adică, pe româneşte spus această lege practic să oblige populaţia României să se vaccineze.

Streinu Cercel: Dar uitaţi-vă, pe vremea lui Nea Nicu ca să spun aşa, nu comenta nimeni despre vaccinuri, primeai acasă o carte poştală şi spunea:  „în ziua de, la ora de te prezinţi cu copilul pentru vaccinare”. Nu veneai primeai o amendă de 300 de lei şi nu îţi mai ardea pe urmă să nu te duci.

Marius Tucă: Bine acuma amenda trebuie să fie un pic mai mare...

Streinu Cercel: Acuma noi vorbim de informare a populaţiei şi este bine că vorbim de informarea populaţiei că s-au schimbat foarte mult şi mentalităţile şi s-a schimbat şi contextul în care trăim noi în ziua de astăzi. Ai acces la informaţie, numai că vedeţi această informaţie este de foarte multe ori trunchiată şi informaţia, luând câteva elemente care îi favorizează din punct de vedere al mesajului şi dând la o parte tot restul informaţiei care este de adevăratelea şi de bună calitate.

Marius Tucă: Am înţeles, se întâmplă în toate domeniile.

Streinu Cercel: Dar când se întâmplă în domeniul sănătăţii e cu totul altceva şi aici ar trebui să fim foarte atenţi şi să nu lăsăm ca astfel de lucruri să se întâmple.

Marius Tucă: Am două întrebări, dar până atunci îi rog pe colegii mei să afişeze numărul, 0747.800.800 unde îi puteţi adresa întrebări domnului profesor şi prin SMS şi prin Whastapp vă rog, dacă aveţi întrebări legate de vaccin, de virusuri, de tot ceea ce discutăm în această seară vă rog să adresaţi la 0747.800.800 întrebările dumneavoastră. O întrebare normală dacă acest vaccin pe care îl aveţi acum ne protejează împotriva coronavirusului.

Streinu Cercel: Nu, categoric nu.

Marius Tucă: Asta e clar pentru că e un vaccin făcut...

Streinu Cercel: Ăsta e un vaccin împotriva virusului gripal, coronavirusul este şi el un virus, dar nu are nici o treabă cu virusul gripal, e văr de al patrulea.

Marius Tucă: E adevărat, haideţi să vorbim despre virusul care umblă prin România, că tot vorbeam de vaccin şi în primul rând v-aş ruga să explicaţi populaţiei, am citit declaraţiile dumneavoastră şi bine aţi făcut, şi anume că nu oricine care are simptome de gripă trebuie să se ducă să îşi facă testul la spitale. V-aţi trezit chiar dumneavoastră cu foarte mulţi pacienţi trimişi la un spital 60-70 de pacienţi...

Streinu Cercel: 600.

Marius Tucă: 600?

Streinu Cercel: 600 au venit în weekend cu gripă la spital, din 1242.

Marius Tucă: 600?

Streinu Cercel: Exact.

Marius Tucă: Să îşi facă testul?

Streinu Cercel: Să îşi pună diagnosticul de gripă pe care îl ştiau oricum, adică în momentul în care vine cineva şi spune „eu am gripă, vă rog să...”, ce să îi spui „da, ai gripă”...

Marius Tucă: Da, se confirmă.

Streinu Cercel: Se confirmă, îţi confirm, dar asta e time consuming şi...

Marius Tucă: Plus că vin al spital, intră în contact cu foarte mulţi oameni şi aşa mai departe.

Streinu Cercel: Dar îşi fac rău pentru că până să ajungă să pună mască să se aşeze, să facă ceva, vă daţi seama că intră în contact cu o circulaţie de microorganisme foarte mare că tuşit o persoană o dată, deja ai o serie de particule care sunt în mediul înconjurător, pline cu de toate.

Întâi apare durerea de cap şi febra 39-40 de grade, imediat apar durerile de muşchi şi de articulaţii şi omul se simte ca şi când ar fi bătut

Marius Tucă: Şi  mai spuneţi un lucru care e foarte important, apropo de felul în care se răspândeşte virusul şi vorbim despre virusul românesc, nu despre Coronavirus şi anume că în momentul în care tuşeşte virusul se răspândeşte pe mâini, iar mâinile se pun pe tot felul de obiecte, de spaţii şi aşa mai departe, contaminează foarte mult din ce ne înconjoară şi automat cineva care vine şi foloseşte masa asta după noi, dacă am avea virusul, automat ar lua virusul, asta e important.

Streinu Cercel: Sigur şi pe urmă se scarpină la nas şi l-a băgat exact la locul pe unde pătrunde.

Marius Tucă: Locul cel mai potrivit.

Streinu Cercel: Da, mucoasa nazală este receptivă.

Marius Tucă: Bun, deci oamenii care au simptomele şi simptomele sunt cele clasice pentru... am înţeles că tusea este mai specială în cazul virusului din România sau nu numai, sunt aceleaşi simptome?

Streinu Cercel: Întâi apare durerea de cap şi febra 39-40 de grade, imediat apar durerile de muşchi şi de articulaţii şi omul se simte ca şi când ar fi bătut, această simptomatologie culcă persoana respectivă la pat, pur şi simplu. Ăsta este diagnosticul clar de gripă. În timpul doi apare tusea, apar secreţiile nazale, de obicei apoase, dacă nu are ce face se apucă şi ia antibiotice, atunci o serie de germeni pe care noi îi avem, dar cu rol protector, vor fi distruşi de către antibiotic şi lasă portiţă pentru alţi germeni.

Marius Tucă: Deci primul lucru nu luaţi antibiotice, că nu are nici un rost.

Streinu Cercel: Primul lucru ar trebui să sune medicul de familie şi să se autoizoleze la domiciliu, sună medicul de familie, realizează două lucruri, în primul rând o confirmare clinică a diagnosticului şi al doilea că îi spune ce să facă, ce să ia şi mai mult decât atât îi rezervă şi concediul medical ca să stea liniştit acasă fără probleme. Dacă lucrurile astea sunt realizate, atunci nu mai e nevoie să se deplaseze nicăieri. Şi spuneam de vremurile de dinainte, în primul rând în vremurile de dinainte venea medicul acasă, ştiţi că se suna la dispensarul medical, te punea acolo pe o listă şi medicul avea teren, aşa se chema pe vremea aia, teren. Mai este şi acuma, nu ştiu în ce măsură el este şi pus în practică.

Marius Tucă: Ar fi ideal că nu mai răspândeşte virusul, nu mai dă în nu ştiu câte locuri.

Streinu Cercel: Dar repet dacă noi am avea o acoperire vaccinală bună nu am mai vorbi de sezon gripal.

Marius Tucă: Asta am înţeles. Bun, ce se recomandă aici pentru că şi aici e o întreagă discuţie,  interzis antibioticele pentru că nu fac altceva decât să strice anumite echilibre din organism, ce se recomandă aici, ce trebuie să recomande medicii în astfel de cazuri?

Streinu  Cercel: Pentru gripă avem medicaţia antivirală specifică şi medicul face prescripţia medicală şi avem medicamente atât pentru adult cât şi pentru copil, ceea ce e iarăşi un lucru foarte bun...

Marius Tucă: Sunt diferite medicamentele?

Streinu Cercel: Sunt diferite dozele, medicamentul acelaşi, că este unul singur.

Marius Tucă: Cum se numeşte medicamentul?

Streinu Cercel: Substanţa de bază este Oseltamivir şi restul are un nume de botez, nu mai spun pentru că am fost aspru criticat că folosesc denumiri comerciale în contextul în care e vorba de un singur preparat, când cel de al doilea...

Marius Tucă: Păi de ce să nu folosiţi, că nu înţeleg?

Streinu Cercel: Păi nu ştiu, aşa consideră unii...

Marius Tucă: Vă faceţi meseria acuma în funcţie de cum consideră unii?

Streinu Cercel: Nu după cum consideră unii, dar trebuie să ţin cont, categoric nu, dar eu ştiu ce să le spun la pacienţi. Şi acest preparat se poate cumpăra de la farmacie, orice medic are voie să îl prescrie, atenţie, deci nu e pe o listă separată.

Marius Tucă: Şi aici este o problemă pentru că mulţi medici nu voiau sau nu vor în continuare să îl prescrie, de ce?

Streinu Cercel: A fost o perioadă în 2009-2010 când a fost problema cu pandemia în care  eu am cerut ca acest medicament, eram secretar de stat şi am fost chemat să fiu secretar de stat pentru această problemă, şi am rugat ca să fie cu circuit închis pentru a menţine sub control eventualele mutaţii virale, în momentul de faţă nu mai e cazul, pentru că am constat cu toţii că acel virus pandemic nu a fost atât de agresiv pe cât ne aşteptam, dar lumea iarăşi e bine să ştie că în momentul în care apare un nou virus în circulaţie nu ai de unde să ştii încotro o va lua din punct de vedere al agresivităţii şi din punct de vedere al formelor de boală pe care poate să le dea. Şi atunci în astfel de situaţii trebuie să iei scenariul cel mai prost cu putinţă şi să te pregăteşti să fii cu toate armele pregătite pentru cea mai critică situaţie. Şi atunci una din măsuri a fost aceasta de restricţionare care a fost imediat ridicată imediat în 2011 şi practic acum orice medic are posibilitatea să scrie acest preparat, dar vedeţi că ne întâlnim cu situaţii şi de exemplu dimineaţă am fost la raportul de gardă şi a venit colega de gardă şi „ia uitaţi domn profesor ce am primit eu” şi mi-a arătat poza, bilet de trimitere de la medicul de familie ca să dăm noi reţeta, cu ce? Scria acolo cu preparatul respectiv. Păi dacă tot ai ajuns la medicul de familie şi ţi-a da bilet de trimitere, de ce nu ţi-o fi scris şi reţeta? Care e logica că nu o înţeleg. Deci astfel de situaţii există din păcate şi orice apel am făcut e către populaţie, rugăminte, izolaţi-vă la domiciliu, sunaţi-vă medicul de familie şi respectiv primiţi îngrijiri la domiciliu, se pare că nu funcţionează cum ar trebui să funcţioneze în mod normal.

Marius Tucă: Dar spuneţi-mi vă rog, la copii e vorba doar de doza diferită în ceea ce priveşte, Tamiflu, sunt oameni care deja scriu dacă să ia sau nu Tamiflu, apropo de...

Streinu Cercel: Da, păi ăsta e Oseltamivirul.

Marius Tucă: Ăsta e acelaşi, numai că denumirea despre care spuneaţi că nu vă lasă opinia publică. Şi altă întrebare, am făcut vaccinul, nu am imunitate, răcesc mereu, pot să iau acum Tamiflu? După ce şi-a făcut vaccinul?

Streinul Cercel: Păi poate să ia Tamiflu  pentru că şi vaccinul generează un răspuns protector în proporţie cam de 80%, una peste alte şi ca atare o serie de persoane pot să vină să spună: păi uite domn profesor mi-a recomandat să mă vaccinez, m-am vaccinat şi totuşi am făcut gripa. Da e posibil, dar şansa să faci gripă scade cu 80%, dacă faci gripă s-ar putea să ai o problemă mai serioasă, dacă ai şi o boală în spate şi s-ar putea să nu mai apuci ziua.

Masca ne protejează într-o oarecare măsură, dar condiţia este să fie folosită cum trebuie

Marius Tucă: „Bună ziua, pentru cei cu scleroză multiplă, recomandaţi vaccinarea, mulţumesc anticipat?”

Streinu Cercel: Răspunsul este da, vaccinul este cu virus omorât, nu conţine nimic viu în interiorul acestui vaccin şi cei care au chiar şi această patologie este bine să o facă, mai ales că dacă dezvoltă gripă, gripa poate decompensa al bolii de fond şi atunci da, vaccinul este ultra util.

Marius Tucă: Masca de protecţie, ne protejează masca de protecţie sau contaminăm cu ea involuntar?

Streinu Cercel: Masca ne protejează într-o oarecare măsură, dar condiţia este să fie folosită cum trebuie şi anume: măscuţele astea pe care le vedem noi, verzi, albastre ce culori or fi având ele au o bandeletă mică metalică, o sârmuliţă într-o parte în partea de jos sau în partea de sus, ea trebuie pusă cu sârmuliţa deasupra nasului şi amprentată masca pe nas în aşa fel încât să nu existe căi libere de pătrundere a aerului în momentul în care cineva tuşeşte în dreptul tău. Dacă masca este ţinută sub nas, este ţinută degeaba pentru că virusul nu intră prin gură, ci intră pe nas şi lasă exact zona respectivă descoperită, deci masca trebuie să acopere şi nasul şi gura.

Marius Tucă: Şi nasul şi gura, poate intra şi prin gură?

Streinu Cercel: El poate  intra şi prin gură, dar prin gură e locul lui de elecţie.

Marius Tucă: Şi prin nas. Deci de ziua îndrăgostiţilor ne putem săruta pe gură, dar nu pe nas?

Streinu Cercel: Păi îşi pun masca şi pe nas, ridică puţin măscuţa, eliberează guriţa şi se pupă.

Marius Tucă: Uite acum au venit întrebările tari şi ştiu astfel de poziţii şi vă rog să răspundeţi: spuneţi-i domnului Streinu Cercel că ar trebui să ştie că nu mai suntem pe vremea comunismului şi fiecare om este liber, acum este liber să mănânce ce doreşte, să fumeze şi aşa mai departe, nu despre asta era vorba şi că nu vorbiţi despre efectele adverse ale vaccinurilor, care sunt efectele adverse ale vaccinurilor.

Streinu Cercel: Păi efectele adverse ale vaccinurilor se pot aduce în câteva şi anume: o uşoară durere la locul de injectare, o uşoară ...

Marius Tucă: Asta mi se pare grav...

Streinu Cercel: Aoleu,  e ucigător... o uşoară roşeaţă la locul de injectare...

Marius Tucă: Mai rău.

Streinu Cercel: O uşoară subfebrilitate, un 37,5 peste zi şi atât, astea sunt principalele.

Marius Tucă: Deci sunt într-adevăr sunt nişte efecte adverse înspăimântătoare, dar spuneţi-mi care este media vaccinări în Uniunea Europeană pentru că aşa cum spuneam, noi ar trebui 80% şi suntem 8% vaccinaţi.

Streinu Cercel: E variabilă, ea ajunge de exemplu în ţări cu istorie avansată undeva spre 60%...

Marius Tucă: Şi cu educaţie. Şi noi avem 8%.

Streinu Cercel: Deocamdată, dar a crescut să ştiţi, aproape s-a dublat anul ăsta, deci lumea a fost mai interesată comparativ cu anul trecut în a se vaccina, interesul a crescut, trebuie să îi dăm Cezarului ce e al Cezarului.

Marius Tucă: Deci am ajuns la 16%?

Streinu Cercel: Nu, am ajuns la 8% de la 4%.

Marius Tucă: A, de la 4% la 8% e un salt. Păi domn profesor noi când ne vom face bine, pentru că totuşi au trecut 30 de ani, adică...

Streinu Cercel: Ne-ar mai trebui vreo 10-20.

Marius Tucă: Vorbim foarte serios totuşi am trăit în comunism  vedem că  erau unele lucruri bune legate de vaccinare, cel puţin în comunism, mai erau şi altele legate de lectură şi aşa mai departe, nu facem acuma o radiografie a comunismului a celor 50 de ani, dar totuşi am dat suficient vina pe cei aproape 50 de ani de comunism, au trecut între timp 30 de ani, ştiţi că Brucan vorba despre democraţie până la urmă ţine democraţia şi de educaţie şi de 20 şi ştiţi ce l-am înjurat atunci, adică i-am umplut frigiderul.

Streinu Cercel: Este curios faptul, că ştiam toţi ce vrem, cum vrem să facem şi nu am ajuns să facem...

Marius Tucă: De ce? Unde este fractura, pentru că aveţi de a face în fiecare zi cu oameni de toate felurile călătoriţi în străinătate, sunteţi la curent cu tot ce se întâmplă în lumea asta.

Streinu Cercel: Cred că factura a fost la nivel de lidership, noi nu am avut lidership, din păcate nu prea avem nici acum şi asta este dureros, adică noi lucrăm, doctorii în acelaşi sistem de sănătate care era din înainte de 1989 că nu se poate spune că s-au construit spitale foarte multe în ultima vreme,  s-au construit câteva spitale private, foarte bine că s-au construit, e ok. Însă noi trebuie să dezvoltăm sistemul public, în momentul în care vorbim despre sistemul sanitar din România, accesul la sănătate în România a scăzut undeva spre 40% comparativ cu cel de dinainte de 1989, să ne gândim că înainte de 1989 aveam medici generalişti care erau la dispensare, aveam o etapă intermediară care era reprezentată de către policlinici unde erau medicii specialişti şi pe urmă ajungea spitalul să fie ca ultimul element de primire a unui pacient.

Marius Tucă: Adevărat, de obicei mergeai la policlinică.

Streinu Cercel: Exact, iar acum avem medicul de familie, medicul de familie are şi el un program de lucru că nu poate să stea de dimineaţă până seara...

Marius Tucă: Există în momentul ăsta medicul de familie în România ca instituţie?

Streinu Cercel: Există, numai că e privat.

Marius Tucă: Păi există sau nu există?

Streinu Cercel: Există.

Marius Tucă: Se duc oamenii la medicul de familie?

Streinu Cercel: Se duc.

Marius Tucă: Mai departe.

Streinu Cercel: Şi între medicul de familie şi spital nu mai e nimic, a dispărut exact această verigă intermediară şi au mai făcut unii un laborator de specialitate, etc. dar de fapt a dispărut.

Marius Tucă: Există efecte pe termen lung dacă ne vaccinăm anual antigripal?

Streinu Cercel: Nu, dacă ar fi existat de când e vaccinul antigripal, ele apăreau, se manifestau clinic.

Marius Tucă: Păi nu, dar vorbeam despre care sunt efectele  acestui vaccin, roşeaţă, un pic de stare febrilă şi atât nimic altceva. Vaccinăm şi copiii de la ce vârstă?

Streinu Cercel: Păi de la vârsta de 6 luni ei se pot vaccina, până la adânci bătrâneţi.

Marius Tucă: „Bună seara, ar putea virusul gripal să intre în corp prin ochi, glandele lacrimare?”

Streinu Cercel: Nu, că nu are receptuli ca să intre în corp trebuie să se ducă să se lipească de un receptor.

Marius Tucă: „Azi am fost la un control de rutină, medicul care m-a consultat avea gripă, am avut mască şi eu şi el, este totuşi inacceptabil la o clinică privată”. Păi dacă eşti medic şi ai gripă de ce eşti la muncă? Nu ar trebui să nu mai mergi?

Streinu Cercel: Aici este no comment.

Marius Tucă: Cum adică?

Streinu Cercel: Adică nu am nici un comentariu de făcut, trebuia să stea acasă.

Marius Tucă: Păi să stea acasă, în sensul acesta, adică nu se discuta. Ne întoarcem la Coronavirusul despre care vorbeşte atâta lume şi să citez tot din dumneavoastră ca din sfintele moaşte, spuneţi aşa: apropo de virusul ăsta, se ştie încă din primii ani ai secolului trecut când s-au descris virusurile, că pe măsură ce un virus trece de la o persoană la alta îşi creşte virulenţa şi agresivitatea. Şi continuaţi şi spuneţi că nu friptura contaminează, apropo de ce s-a întâmplat în China, ci manipularea animalelor vii, chinezii s-au contaminat prin manipularea şerpilor vii, nu a fripturii din carne de şarpe. Vă rog să explicaţi aceste două lucruri pe larg?

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici