- Home
- Marius Tuca Show
- (18.03.2020, 17:56)
- Valentin Nastaila
Video Interviul integral. Marius Tucă Show. Valentin Stan: Orban are impresia că România poate trece prin teribila criză economică provocată de această pandemie amânând plata unor rate de credit
Analistul politic Valentin Stan a criticat atitudinea şi măsurile anunţate de autorităţi pentru protejarea populaţiei şi economiei româneşti de efectele crizei coronavirusului, atrăgând totodată atenţia că românismul costă.
Urmărește
7890 afișări
Prezentăm principalele declaraţii ale analistului Valentin Stan în emisiunea Marius Tucă Show:
“Noi ştim cu toţii că Iohannis face ceva cu CCR, cu deciziile Curţii Constituţionale, cu Constituţia, face ceva cu ele din cauză că nu se mai găseşte hârtie igienică, asta ştim. El făcea ceva cu ele şi când se găsea. E 12 martie şi să spună clar, da, preşedintele meu face ceva cu deciziile CCR, acum când noi presupunem că ne aflăm într-un război teribil cu ceea ce întreaga Planetă vede a fi drept un pericol fără seamă la adresa condiţii umane”.
„Economia românească e în colaps la momentul acesta şi noi nu suntem nici Uniunea Europeană în întreg, nici SUA, nici Marea Britanie şi o să îţi arăt imediat ce înţelege Guvernul din povestea asta şi alţii, altminteri persoane foarte titrate în această ţară. Dar eu mă uit la aceşti oameni care lansează un strigăt de disperare, tocmai au fost închise restaurantele cum e peste tot în lume, cel puţin în lumea pe care o cunoaştem noi aici pe continent şi un dezastru pentru ei, oamenii ăştia trimit în şomaj acum mii de oameni, se închid afaceri, bugetul va suferi groaznic”
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
„În cele din urmă Comisia este gata să propună Consiliului să activeze Generaly Escape Close, clauza de scăpare generală, adică de evadare, pentru a acomoda politica fiscală generală pentru această susţinere, deci această clauză în cooperare cu consiliul suspendă ajustările fiscale recomandate de consiliu în caz de probleme economice dure, asta înseamnă că nu mai ai acel plafon printre altele care să te limiteze la un deficit de 3% pentru că e dezastru în Europa”.
„Este dezastru în Europa, deci nu ai nevoie să aştepţi, cel puţin în acest aspect, nimic de la o decizie a Comisiei Europene sau a Consiliului, poţi să îţi faci proiecţia ştiind exact că asta se va întâmpla, iar Orban ne spune că el trebuie să vadă, trebuie să vadă, deocamdată noi suntem în analiza resurselor (...) Acest om are impresia că România poate trece prin teribila criză economică provocată de această pandemie amânând plata unor rate de credit. Măi omule, ţi-am citit ce spune omul ăsta, atât îl duce mintea”
„Uite, hai să îţi spun asta, ştii din OUG aia din 1999 privind starea de urgenţă... Păi fii atent aici: dreptul de a ordona unităţilor Ministerului de Interne competente să efectueze reţineri pe 24 de ore? Ce ai zis? Arestarea persoanei reţinute se poate face pe baza mandatului dat de procurorul delegat? Deci prietene mergi la izolare cu procuror, nu îţi mai trebuie judecător, adică te-ai rezolvat, deci mergi cu mandat de la procuror”.
„Ideea este că nu am văzut nimic la nivelul autorităţilor până la acest moment, nu am văzut nici o măsură fermă de protejarea sănătăţii acestei populaţii conform textului din codul penal, ăla cu zădărnicirea, nu am văzut nimic şi mă întreb de ce şi răspund ei, oamenii ăştia care spune „domnul Iohannis ştiţi noi v-am votat”.
„Cine îşi imaginează în ţara asta, România, că guvernul Cîţu, Orban va da de întreprindere 10 milioane sau că va amâna nişte scadenţe la ratele bancare, pe care oamenii vor trebui să le plătească după aia şi în felul ăsta vor salva economia, se înşală amarnic”.
„Sunt mult mai multe cazuri şi i-am văzut, că o să îi dai pe televizor dacă vrei, pe băieţii din vamă care ţipă, care strigă, care n-au nevoie de reguli, care vor să meargă acasă, care nu stau în izolare, care n-au nicio treabă cu nimic”.
„Respingerea regulilor statului român şi, în general, regulile pe care, acum, toate statele le aplică pentru a-şi proteja populaţia, arată exact cât costă acum românismul. Cât costă acum prietenia în lupta împotriva ciumei roşii. Pentru că oamenii ăştia, altminteri cetăţeni de-ai noştri, pe care trebuie să-i protejăm, aşa cum îi protejăm pe fiecare din cetăţenii…”
„Europa s-a închis şi oamenii ăştia ţipă, acuză statul român, ne fac de ruşine pe toţi şi le spun tuturor <şi noi suntem români>. Poftim? Ei bine, stai liniştit, domnul preşedinte pe ei îi are în vedere în primul rând, nu pe tine, nu pe mine, nu regulile stării de urgenţă nu modul în care trebuie să ne protejăm cu toţii, avem însă grijă de ăştia care spun ei „păi, ce faci Iohannis, ai uitat că te-am votat?” E, da, asta da”.
„Vezi Doamne, noi suntem cu democraţia, noi cu ciuma roşie luptăm. Dragă Marius, regimurile dictatoriale, I am sorry, rezolvă mult mai bine şi eficient orice situaţie de criză, dacă vorbim de epidemie sau de altceva”.
„O bună parte din overdrama time, deci din această dramă supralicitată, în bună parte, această situaţie a fost creată şi de cei care câştigă miliarde. Dar ei au făcut-o în mod, aş spune eu, perfect legitim în definitiv dacă se întâmplă aşa ceva, iar eu sunt un creier, un geniu care trebuie şi poate să livreze ceva pentru umanitate, pot să supra dramatizez pentru că miliardele alea care intră în institutul meu de cercetare, deci şi în buzunarul meu, sunt folosite pentru binele omenirii. Noi cum am supra-dramatizat? Vânzând măşti de 10 bani cu 100 de lei pe internet”
„Să fie sănătoasă naţiunea română care prin reprezentanţii ei de seamă stă în fund pe bordură şi ţipă la Iohannis, la frontieră, când toată Europa este în regim de urgenţă, iar dincolo, peste ocean, mii de americani stau la rând, sunt frustraţi, îşi exprimă indignarea, dar nu-I auzim urlând la ăla pe care l-au votat”.
Prezentăm interviul integral:
Marius Tucă: Bun găsit oameni buni, cu o mică întârziere, invitatul meu din această seară la o ediţie cu totul specială, analistul Valentin Stan, bună seara, bine ai venit.
Valentin Stan: Bine nu e, dar aici e bine.
Marius Tucă: Aici e de bine, că e linişte, e întuneric, nu se vede...
Valentin Stan: Coronavirusul nu se vede...
Marius Tucă: Exact, ne vedem doar noi doi şi asta e important.
Valentin Stan: Umblă orbeşte numai prin ţară, aici nu.
Marius Tucă: Exact, ca un orbete, orbim prin ţară. Avem un Guvern se cheamă Guvernul Orban, ca să intrăm atât de abrupt. Crezi că este guvernul care poate să răspundă de interesele României şi ale cetăţenilor săi în vremea coronavirusului?
Valentin Stan: Marius Tucă, mai întâi poate ar trebui să le spunem oamenilor, înainte să discutăm această problematică pentru că înţeleg că Guvernul acum lucrează la OUG, nu?
Marius Tucă: Da.
Valentin Stan: Ca să ajute economia, mai întâi să spunem aşa: noi nu suntem nici virusologi, nici specialişti în epidemiologie şi de aceea în seara asta nu vom face nici o recomandare către populaţie, nici nu o să le spunem să iasă în stradă, nici să plece acasă, nici să dea cu săpun pe faţă, cu creme de ghete pe mâini, nu. Noi vom face un exerciţiu de logică aristotelică. Ne vom uita comparativ la nişte lucruri care ni se întâmplă nouă, i se întâmplă Planetei şi aşa mai departe şi oamenii sigur, zic eu, ţinând cont şi de amfitrionul acestei emisiuni, vom oferi nişte informaţii, sper, după această emisiune să te aresteze.
Marius Tucă: Eu de când îmi doresc asta? De 30 de ani sper să ajung în această situaţie.
Valentin Stan: Că eu în ceea ce mă priveşte îmi vine greu să fac o proiecţie...
Marius Tucă: Profesor universitar, mai greu, adică... eu sunt un amărât de ziarist.
Valentin Stan: Emisiunea ta ar trebui închisă.
Marius Tucă: Cu siguranţă.
Valentin Stan: Deci, mai întâi să arătăm lumii cine ne conduce în câteva cuvinte scurte şi pentru asta am să încep prin a îl cita pe ministrul de Finanţe, creierul acestui război împotriva coronavirusului, care pe Facebook pe 12 martie 2020, e momentul când renunţă la celebrul lui mandat, încredinţat de preşedinte...
Marius Tucă: Cu câteva minute înainte de votul în Parlament.
Valentin Stan: Exact, atunci când România era putredă de coronavirus, putredă. Şi el spunea aşa: decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcţia de prim ministru a fost o onoare, cred că şi pe tine te-ar onora dacă te-ar desemna...
Marius Tucă: Nu, dimpotrivă.
Valentin Stan: E, aşa eşti tu mai scârţar. Însă, fii atent, însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluţie agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi şi după decizia CCR. Deci fii atent, suntem pe 12 martie şi băiatul acesta ne spune clar ce? Preşedintele ţării m-a desemnat nu ca să găsesc o majoritate...
Marius Tucă: Cum scrie la Constituţie.
Valentin Stan: Ci ca să pic. Spune aşa?
Marius Tucă: Da, absolut.
Valentin Stan: Deci e pe 12 martie, acum trebuie spus foarte clar că pe domnul Cîţu l-a desemnat domnul Iohannis pe 26 februarie, da? Iar eu am aici comunicatul de presă al CCR din 24 februarie, deci ce îţi spune Cîţu pe 12 martie? Eu am fost pus ca să nu găsesc o majoritate în Parlament şi el a fost pus pe 26 februarie da? Ce spune CCR pe 24 februarie, am chiar aici documentul. Desemnarea candidatului la funcţia de prim ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Deci asta spune Curtea Constituţională, singura abilitată să interpreteze textul constituţional pe 24 februarie, iar Iohannis îl numeşte pe 26, după ce a vorbit CCR, pe Cîţu ca să încalce decizia CCR în plină epidemie de coronavirus când România nu avea Guvern cu atribuţii complete. Ei bine, dragul meu, noi ştim cu toţii că Iohannis face ceva cu CCR, cu deciziile Curţii Constituţionale, cu Constituţia, face ceva cu ele din cauză că nu se mai găseşte hârtie igienică, asta ştim. El făcea ceva cu ele şi când se găsea. E 12 martie şi să spună clar, da, preşedintele meu face ceva cu deciziile CCR, acum când noi presupunem că ne aflăm într-un război teribil cu ceea ce întreaga Planetă vede a fi drept un pericol fără seamă la adresa condiţii umane.
Marius Tucă: E o pandemie de fapt.
Valentin Stan: Da, aşa a zis OMS. Ăştia se îngrijesc astăzi de destinul tău, Marius, tu înţelegi?
Marius Tucă: Da.
Valentin Stan: Deci nu mai vorbim aici de faptul că încălcăm iată Constituţia, suntem atât de proşti încât nici măcar nu ne mai sfiim să spunem clar asta, da, preşedintele, după ce a vorbit Curtea Constituţională că eu trebuie să fiu desemnat ca să întrunesc o majoritate parlamentară, da, m-a desemnat ca să nu întrunesc o majoritate parlamentară, eu, mă cheamă Florin Cîţu.
Marius Tucă: Vasile Cîţu, Florin Vasile Cîţu.
Valentin Stan: Florin Vasile Cîţu.
Marius Tucă: S-a dat în fapt şi l-a dat în fapt şi pe preşedintele Iohannis.
Ne aflăm într-un dezastru. Economia românească e în colaps la momentul acesta şi noi nu suntem nici Uniunea Europeană în întreg, nici SUA, nici Marea Britanie
Valentin Stan: Da, deci nu ştiu acum, s-ar putea să fie genial, s-ar putea să nu fie vorba de prostie aici, că el s-ar putea să fie atât de genial încât a considerat necesar să arate lumii în clar despre ce preşedinte vorbim. Un preşedinte pe care l-ai văzut acum câteva ore uitându-se pe pereţi, ai văzut că se uita în sus, avea un monitor în sus şi ca să vezi tu şi alţi proşti ca mine din România cum munceşte el se uita la monitor şi zicea: „să vedem, da Guvernule, ia să vedem ce a făcut fiecare ministru?” Ce ai făcut, mă? Ce ai făcut ,Marius? Ne uităm ce aţi făcut voi miniştrii? Ce, cum? În stare de urgenţă? Fii atent, am făcut un tabel, pe mai multe coloane, astăzi Guvernul cică e în şedinţă că trebuie să rezolve probleme, uite şi mie mi s-a părut foarte relevant pentru oamenii care se uită la noi, discuta despre coronavirus, despre toate lucrurile astea, dar mi s-a părut relevant, am luat un material de pe ştiripesurse.ro situl tău favorit şi Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, industria cea mai lovită, nu aş vrea să intri în panică, dar ne aflăm într-un dezastru, Marius.
Marius Tucă: Total de acord.
Valentin Stan: Deci economia românească e în colaps la momentul acesta şi noi nu suntem nici Uniunea Europeană în întreg, nici SUA, nici Marea Britanie şi o să îţi arăt imediat ce înţelege Guvernul din povestea asta şi alţii, altminteri persoane foarte titrate în această ţară. Dar eu mă uit la aceşti oameni care lansează un strigăt de disperare, tocmai au fost închise restaurantele cum e peste tot în lume, cel puţin în lumea pe care o cunoaştem noi aici pe continent şi un dezastru pentru ei, oamenii ăştia trimit în şomaj acum mii de oameni, se închid afaceri, bugetul va suferi groaznic, nu mai punem la socoteală că Fordul a închis...
Marius Tucă: Şomaj tehnic, mii de oameni.
Valentin Stan: Dacia a închis, o să te întreb eu, dragă Marius, dacă Fordul se va redeschide la noi? Tu o să zici că da, eu o să zic că sper că da. Hai să ne uităm puţin ce spun oamenii ăştia în disperarea lor, da? Şi spune aşa: din totalul cifrei de afaceri a sectorului HORECA, deci hoteluri, restaurante, toate lucrurile astea, estimate la 3 miliarde de euro se vor pierde 2,4 miliarde în acest an. Deci fi atent ăsta e un segment, nu cel mai important, nu cel mai semnificativ contribuitor la buget, ei nu sunt nici OMV, nici Dacia Mioveni, sunt un sector foarte văduvit în România dacă stai să te gândeşti cum s-au gestionat în general afacerile legate de turism, de alimentaţie publică şi aşa mai departe, deci fii atent: 2,4 miliarde din 3. 320.000 de angajaţi ar putea fi concediaţi, în domeniu sunt 400.000 de angajaţi, îţi dai seama ce se întâmplă cu industria asta? Ştirea e preluată de la Mediafax şi spune: îi înşiră pe ăştia City Gril, Salad Box, toate aceste mici hai să le spunem mici structurări care sigur s-ar putea să aibă părinţi prin alte meleaguri, dar care există şi la noi, funcţionează, ne dă de mâncare, au nişte angajaţi. Fii atent, „organizaţia a derulat un sondaj – 341 de companii membre concluziile fiind că vânzările acestora au scăzut 80% în ultima săptămână, peste 85% vor închide, vor fi nevoiţi să trimită peste 28.000 de oameni în şomaj”. Fii atent ce cere această industrie autorităţilor statului, atenţie ca să supravieţuiască, atenţie înseamnă ca să salveze din ce colectează bugetul de la ei, ca să salveze din destinele unor oameni care rămân pe drumuri şi care şi ei plătesc taxe acestui stat. Zice aşa, fii atent ce simplu e, ce simplu vorbesc oamenii ăştia: şomaj tehnic cu plata a 75% din venituri şi taxări aferente suportate de stat, plata imediată a datoriilor statului către companii, TVA de recuperat fără control în prealabil, concedii medicale, plata urgentă a facturilor pe care statul le are de achitat către operatorii în domeniu, măsuri pentru amânarea ratelor către băni şi/sau societăţi de leasing fără consecinţe pentru companii. Credite guvernamentale acordate rapid pentru nevoi de lichiditate, fără garanţii, în condiţii financiare preferenţiale şi cu rambursare pe termen lung. Punerea la dispoziţie de lichidităţi pentru companii prin crearea unui mecanism prin BNR şi Exim Bank sau CEC prin garantarea de către stat a unor împrumuturi de urgenţă la băncile comerciale, în condiţii de acordare îmbunătăţită conform nivelului de revizuită de... în mare solicitările astea le regăseşti în toate sectoarele economiei, dar ăştia sunt practic terminaţi la momentul acesta, nu au nici putere financiară şi nu au nici capacitatea de a se descurca altfel, fără ajutorul statului român, ok? Poţi să îl iei ca amprentă a ceea ce se întâmplă la ora actuală în economie. Dragă Marius, hai să ne uităm şi spuneam că am făcut un tabel, ce am făcut eu în tabelul acesta al meu? Nu pot să ţi-l arăt pe ecran pentru că e în 15 limbi. Ce am făcut în tabelul ăsta? Am pus în stânga pe prietenul tău Orban, pe 13 martie.
Marius Tucă: „Fratili” meu practic.
Valentin Stan: Da, prietenul tău Orban în conferinţă pe 13 martie, cum a vorbit el acolo de la izolare. În coloana următoare am spus ce spune Comisia Europeană între13 şi 16 martie, deci vezi sunt datele aproape se suprapun. În coloana următoare l-am pus pe domnul Macron, prietenul tău, ce spune el pe 12 şi ce spune pe 16 martie.
Oricât m-ar amâna presupunând că nu mă penalizează şi aşa mai departe, eu tot nu am de unde să dau banii ăia. Deci nu amânare îmi trebuie
Marius Tucă: Exact, în cele două discursuri către naţiune, exact.
Valentin Stan: Şi mai încoace pe alt prieten de al tău, pe domnul Donald Trump, pe 17 martie în conferinţa de presă. Precizăm de la început: nu vreau sub nici o formă să sugerez că Guvernul român ar trebui să facă ce face Macron sau Trump, nu e vorba aici pe resursele pe care le au la dispoziţie aceşti doi lideri, noi ne uităm la filozofia de acţiune în timpul acestei crize pe care o să abordăm şi din perspectiva, hai să spunem, vitală, aia de apărare din punct de vedere sanitar faţă de ceea ce reprezintă această teribilă încercare pentru naţiunea română. Deocamdată ne uităm la ce înseamnă consecinţele economice, da? Şi bineînţeles ştim tot de la Mediafax am aflat câteva lucruri de ce o să facă Guvernul cu această Ordonanţă de Urgenţă şi uite ce aflăm: Guvernul va acorda garanţii de stat pentru finanţarea firmelor în limita a 10 milioane de lei per beneficiar. Bine, repet, asta este ce am luat de la Mediafax, ce ar fi în proiect, nu ştim ce o să iasă, cel puţin la ora asta eu nu ştiu. Credite pentru realizări de investiţii, unul sau mai multe credite, linii de credit pentru capital de lucru garantate de stat prin Ministerul Finanţelor Publice în procent de maxim 80% din valoare finanţării, deci ai înţeles? Le dăm ceva până în 10 milioane de beneficiar la firmă, le garantăm nişte credite din astea pentru investiţii, de pildă fii atent: valoarea maximă a liniilor de credit pentru finanţarea capitalului de lucru acordate unui beneficiar nu poate depăşi media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii doi ani fiscali, în limita a 5 milioane de lei. Ştii ce e asta? Fâs. Dar nu din punctul meu de vedere pentru că repet ţara nu are resurse. Pentru microîntreprinderi valoare maximă este 0,5 milioane lei, iar pentru întreprinderile mici de 1 milion lei cu garanţia acoperit 90% din valoarea creditului. Practic în proporţie de 100% din bugetul Ministerului Finanţelor Publice sunt garantate credite în procent de 90% care să subvenţionează creditelor aferente... proiectul prevede amânarea termenului limită pentru plata impozitelor şi taxelor locale, clădiri impozit pe teren, respectiv impozit pe mijloace de transport, până la 30 iunie, era a 31 martie în mod normal, toate se instituie pentru anul 2020, o normă derogatorie de la prevederile legii responsabilităţii fiscal-bugetare în sensul acordării posibilităţii promovării unei rectificări bugetare în primul semestru al anului... Guvernul acesta face ce poate, ai putea să îmi zici „bă atât poate” asta e situaţia, lucrurile astea nu vor salva economia, nici un pic. Am văzut astăzi pe televizor în timp ce veneam spre tine că avem tehnologie, un personaj din patronatul de turism care spune foarte clar, oameni buni asta cu amânatul a ce plătim noi rate, credite, etc. nu ne ajută cu nimic că tot va trebui să le plătim pe alea...
Marius Tucă: Exact, e o amânare de câteva luni până la urmă.
Valentin Stan: Oricât m-ar amâna presupunând că nu mă penalizează şi aşa mai departe, eu tot nu am de unde să dau banii ăia. Deci nu amânare îmi trebuie.
Marius Tucă: Ar fi un efort incredibil, e o povară uriaşă pentru că ar fi vorba de câteva luni pe care să le plăteşti...
Valentin Stan: Sincer să spun, dacă ai veni la mine acum şi mi-ai zice „bă vreau să te ajut, să te amân cu nişte datorii pe care le ai la mine” ţi-aş zice „du-te mă lasă-mă în pace, asta îmi mai trebuie mie acum, ca peste două luni de zile să îţi dau tot ce nu ţi-am dat în astelalte”.
Marius Tucă: Şi soluţia care ar fi? Să fie şterse?
Valentin Stan: Marius, ţi-am spus că eu nu fac recomandări, eu ţi-am spus, mă uit, zice omul ăsta aşa: „bă uite asta pot eu să fac”, ok. Hai să vedem care e filozofia ta de lucru? Hai să vedem cum vezi tu problema asta, asta mă interesează şi de aia i-am pus pe ăia în oglindă, pentru că trebuie să îţi spun...
Marius Tucă: Păi asta trebuie să spui celor care ne urmăresc diferenţa de abordare şi strategie pe termen lung.
Valentin Stan: Şi ceva mai mult de atât.
Marius Tucă: Şi atitudinea aş putea spune...
Valentin Stan: Şi ce vrei tu, dar hai să îţi arăt...
Marius Tucă: Pentru că Iohannis ne-a dat de vreo două săptămâni multă sănătate, în fiecare zi aproape...
Valentin Stan: Da, exact, multă sănătate...
Marius Tucă: În timp ce Macron...
Valentin Stan: Hai să vedem, fii atent: bună ziua, ce mai faceţi?
Marius Tucă: Bună ziua, bine.
Valentin Stan: Îi spuneam lui domnul Orban. Bună ziua, adică reporterul, aţi vorbit despre faptul că este nevoie, deci suntem pe 13 martie, aţi vorbit despre faptul că este nevoie de protejarea angajaţilor care şi-ar putea pierde locurile de muncă în această perioadă dificilă. V-aţi gândit la varianta reglementării unui şomaj tehnic care să le permită celor care stau acasă, pentru că nu mai există comenzi suficiente, să primească totuşi indemnizaţii? Şi să nu îşi piardă locurile de muncă şi dacă statul va acoperi o parte din costuri cât la sută şi de asemenea câţi angajaţi ar putea beneficia de astfel de măsură şi când ar intra ea în vigoare? O întrebare pertinentă, perfect aplicată la situaţie. Răspunde: Măsura este în analiză în momentul în care decidem ce măsuri luăm le vom anunţa public. Măsura este în analiză şi vom lua o decizie cât de curând. Deocamdată noi suntem în analiza resurselor pe care le avem la dispoziţie la nivelul bugetului de stat şi a diferitelor alte bugete, pentru că până nu se ia o decizie la nivel european, privind la resursele financiare de care vom putea beneficia, este greu să adoptăm nişte măsuri...fără să avem garanţii ferme că existe decizii luate la nivel european, dar am convingerea că va exista o flexibilitate din partea Comisiei Europene şi că vor fi luate astfel de măsuri care să ne permită utilizarea de resurse la nivel european pentru susţinerea economiei româneşti. Deci la întrebarea omului ce face ăsta? Zice, bă tată, stai că e complicat, ne mai gândim, oricum nu putem vorbi acum, deci pe 13 martie, pentru că trebuie să vedem ce face Uniunea Europeană, ştii noi aşteptăm pomană de la Uniunea Europeană şi nu putem vorbi până nu ştim ce pomană ne dau ăia.
Orice idiot care ar click şi computer putea să se ducă el ca boul aşa şi să citească ce scrie pe site-ul Comisiei Europene
Marius Tucă: Pomana porcului.
Valentin Stan: Da, până aici eşti pe fază?
Marius Tucă: Da.
Valentin Stan: Mă bucur. Acum eu spun aşa: pe 13 martie orice idiot, cunoşti conceptul de idiot?
Marius Tucă: Cât de cât.
Valentin Stan: Orice idiot care ar click şi computer putea să se ducă el ca boul aşa şi să citească ce scrie pe site-ul Comisiei Europene, ce zici tu de treaba asta? Şi ce crezi tu că citea el acolo? Statele membre, Mambers States pot să ia măsuri ample de susţinere a economiei în legătură cu regulile Uniunii Europene, fii atent. În primul rând pot să decidă să ia măsuri cum ar fi: să bage subsidii în salarii, să suspende plăţile corporatiste, povestea legată de TVA, contribuţii sociale, regulile UE permit statelor membre să ajute companiile să treacă prin această problemă legată de lipsa de lichiditate şi să ofere ajutor rapid. Poftim, ce ai zis? Cum? Nu trebuia să aşteptăm să ia UE măsuri? Auzi, fii atent, e o chestie acum, în tratatul... acum tu, dragă Marius, nu ai nevoie să cunoşti tratatul cu privire la funcţionarea UE, ăsta e taratul de la Lisabona, după ultimele adăugiri. Deci, tu nu ai nevoie să cunoşti tratatul ăsta, dragul meu, nu ai nevoie, dar eu o să îţi spun ţie că în tratatul ăsta există un articol pe care îl cheamă 107, alineatul 2, punctul B, vrei să ştii ce scrie în acest...
Marius Tucă: Te rog.
Valentin Stan: Eşti serios? Chiar vrei să ştii ce scrie în acest articol?
Marius Tucă: Foarte serios.
Valentin Stan: Bine, atunci hai să spun, dar numai dacă vrei şi după ce îţi spun să îmi explici de ce Orban nu ştie asta...
Marius Tucă: Pentru că în general nu ştie foarte multe lucruri.
Valentin Stan: Pe bune, asta e tot ce poţi? Deci fii atent, articolul 107 spune aşa: dacă nu se stabileşte altfel în tratat, orice ajutor acordat de statul membru sau prin resurse de stat în orice formă care distorsionează sau ameninţă să distorsioneze competiţia, favorizând producţia anumitor bunuri, etc. este incompatibilă cu piaţa internă, adică e ajutorul de stat pe care poţi să îl dai la companii şi intră imediat Comisia şi zice „nu ai voie să faci asta”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește mai departe:
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Dr. Cătălin Apostolescu: Vârful epidemiei de coronavirus va fi atins în perioada Paştelui
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe