- Home
- Marius Tuca Show
- (18.03.2020, 17:56)
- Valentin Nastaila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Interviul integral. Marius Tucă Show. Valentin Stan: Orban are impresia că România poate trece prin teribila criză economică provocată de această pandemie amânând plata unor rate de credit
Analistul politic Valentin Stan a criticat atitudinea şi măsurile anunţate de autorităţi pentru protejarea populaţiei şi economiei româneşti de efectele crizei coronavirusului, atrăgând totodată atenţia că românismul costă.
Urmărește
7889 afișări
(înregistrare Raed Arafat)
Prietene, te-a întrebat de dezinfectanţi, nu de steagurile de la palatul republicii, steagurile de la palatul regal. Deci el îmi vorbeşte de combinezoane, după ce ne-a spus că, până să reacţioneze la ofertă, s-a terminat oferta. Deci ce e asta?
Marius Tucă: De acord. Un contratimp.
Valentin Stan: Aşa numeşti tu? Pe vremuri de coronavirus?
Marius Tucă: În momentul în care trebuia să comanzi, până să dai comanda…
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Valentin Stan: Şi ăştia salvează economia României?
Marius Tucă: Cine? Orban şi Cîţu? Niciodată.
Valentin Stan: Ăştia…? Care vine oferta până la 12 şi ei până să…
Marius Tucă: Dar nu cu asta salvează, trebuie să salveze vieţi, nu e vorba de salvarea economiei. Salvarea economiei e cu totul altceva.
Valentin Stan: Despre asta vorbim. Despre asta vorbim.
Marius Tucă: De acord. Am aici, apropo de materialele pe care le avem la dispoziţie… Trecem la coronavirus sau mai rămânem aici? Cum dispuneţi.
Valentin Stan: Cum vrei.
Marius Tucă: Păi nu, nu, din tabel ce mai ai.
Valentin Stan: În tabelul cu economia, de care spuneam noi aici, ţi-am spus că îl aveam pe prietenul tău Donald Trump care s-a gândit să dea el 1000 de dolari la popor.
Marius Tucă: De om.
Valentin Stan: Da. Nu la toţi. Aia fiind plată directă, lasă trilionul ăla care bagă lichidităţi.
Marius Tucă: Ăia 1000 de miliarde.
Valentin Stan: Exact, pe care îi bagă lichidităţi în economie ca să nu se dărâme sistemul. Asta în condiţiile în care băncile lor sunt solide. Dar ăştia au întrebat, ai să vezi că… poate ai impresia că oamenii sunt uşori duşi. Şi îi întreabă pe ăia, bine, domnule, dar cum daţi banii ăştia? Adică ştii, cam cum i-ar întreba pe ai noştri şi îi blochează că nu mai ştiu cum, n-au normele de aplicare, înţelegi?
Marius Tucă: Metodologice.
Valentin Stan: Şi ăsta, secretarul Mnuchin, zice băi, eu cred că e foarte clar, acum nu o să ne apucăm să trimitem cecurile astea la unii care câştigă un milion de dolari pe an, adică… Deci la oamenii care au nevoie, care sunt într-o situaţie. Şi preşedintele zice, fii atent, trebuie să facem asta cât mai repede posibil. Cât mai repede. Să ajungă 1000 de dolari la oameni, da? Şi vom avea, fii atent ce zice ăsta – zice Orban, stai, măi, să ne gândim – zice, până la sfârşitul zilei, by the end of the day. By the end of the day noi ştim ce avem de făcut. Iar Mnuchin zice mai departe, domnule, am văzut lucrul ăsta, apropo de cum ne mişcăm, fii atent, You saw this today, aţi văzut asta azi, asta azi, un trilion de dolari lichiditate în piaţă. Azi! Cam cum ar arăta, aşa, cantitatea asta?
Marius Tucă: Un tren plin. Nesfârşit.
Valentin Stan: Cum? Au umblat la trenul ăla, cum au făcut?
Cine îşi imaginează în ţara asta că guvernul Cîţu, Orban va da de întreprindere 10 milioane sau că va amâna nişte scadenţe la ratele bancare şi în felul ăsta vor salva economia, se înşală amarnic
Marius Tucă: Un tren care nu se mai termină.
Valentin Stan: Fii atent, americanii trebuie să ştie că no vom face totul ca să ne asigurăm că ei au acces la banii lor din bancă, da, la banii lor din afaceri şi vreau să fie foarte clar, intenţionăm să ţinem pieţele deschise. Adică economia funcţională.
Marius Tucă: Corect.
Valentin Stan: Cine îşi imaginează în ţara asta, România, că guvernul Cîţu, Orban va da de întreprindere 10 milioane sau că va amâna nişte scadenţe la ratele bancare, pe care oamenii vor trebui să le plătească după aia şi în felul ăsta vor salva economia, se înşală amarnic. Eu nu fac recomandări domnului Cîţu, nici domnului Orban pentru că, evident, nu au resurse ca Franţa sau ca Marea Britanie, dacă vrei, sau ca Statele Unit. Dar ne-am uitat la filozofia lor, la aşteptat pomană de la Uniunea Europeană, la momentul când vine pomana, ghici ce? La 12 când e deadline-ul, noi ajungem cu 5 minute înainte şi nu mai găsim. Marius, dacă asta e filozofia lor de a salva economia românească la momentul ăsta şi de a apăra populaţia, nu se vor întâlni decât cu dezastrul.
Marius Tucă: Păi, au început să se întâlnească şi cred că ne merităm soarta, cu ghilimelele de rigoare, ca în momente de stare excepţională, stare de urgenţă, noi să avem conducătorii pe care îi merităm.
Valentin Stan: Deci această naţiune…
Marius Tucă: Nu i-am votat noi?
Valentin Stan: Marius, tu vorbeşti de conducători, începi să mă enervezi. Ia fii tu atent aici. Îţi dau un file audio acum cu un mare expert.
Marius Tucă: Filozof.
Valentin Stan: Bine, acum tu o să-l cunoşti din prima, la o mare televiziune, ai înţeles? Ai văzut că Orban zice băi, să vedem cum este cu Europa asta, înţelegi? E, omul ăsta de care îţi vorbesc eu acum, vorbeşte pe marea televiziune informând populaţia, bă, astăzi pe la orele 13 în timp ce veneam încoace spre tine făceam clic şi pac venea…
Marius Tucă: Păi nici tu n-ai treabă, adică e clar dacă stăteai să-l asculţi.
Valentin Stan: Marius, eu te respect foarte mult şi, foarte important, îi respect pe cei care te urmăresc. Deci nu pot să vin aici fără să-mi iau informaţii.
Marius Tucă: Ai materialul clientului.
Valentin Stan: Nu, dar îmi iau informaţii, ai văzut, de aia am şi…
Marius Tucă: Eu glumeam când spuneam nu ai altceva de făcut decât să-l asculţi pe…
Valentin Stan: Ai să-l recunoşti, un bun prieten de-al tău.
Marius Tucă: Bogdan Chiriac.
Valentin Stan: Bă, nu ştiu cum îl cheamă.
Marius Tucă: Hai să vedem.
Valentin Stan: Hai să vedem. Aşa, şi omul îţi spune nişte lucruri, deci nu e Orban, e ce are mai bun naţiunea română.
Marius Tucă: Iohannis?
Valentin Stan: Măi, e omul ăsta care vorbeşte.
Marius Tucă: A, am crezut că ce are mai bun naţiunea română.
Valentin Stan: El e ce are mai bun naţiunea română.
Marius Tucă: Eu la Iohannis mă gândeam.
Valentin Stan: Nu la Iohannis, mă, omul care vorbeşte. Prietenul tău.
Marius Tucă: Am crezut că Iohannis e ce are…
Valentin Stan: Nu, lasă-l pe Iohannis. Iohannis nu e ce are mai bun naţiunea…
Marius Tucă: E deasupra.
Valentin Stan: Sigur. Iohannis e ce are mai bun Planeta, e spuma da? Dacă vrei îţi arăt că s-a dus acum la, s-a întâlnit acum…
Marius Tucă: Iohannis?
Valentin Stan: Nu, măi, videoconferinţă, da, Iohannis.
Marius Tucă: S-a întâlnit uitându-se în sus pe ecran. Nu că ăştia cu Guvernul, dar el a vorbit săracul şi cu Planeta, adică cu ăştia din Uniunea Europeană şi, dacă vrei, o să-ţi arăt ce le-a cerut la ăia de la Uniunea Europeană. Păi n-ai zis că mi-l arăţi pe…
Valentin Stan: Ba da, dar uite ce… A cerut sprijin pe 17 martie preşedintele. Dacă l-ai invocat… Uite, 17 martie, videoconferinţă cu membrii Consiliului European. Şi s-a dus şi el să ceară. Cum a zis Orban, băi, să vedem ce ne dau ăia pomană, nu vine ca Macron, nicio franţuzoaică, niciun francez nu vor rămâne fără resurse! Ştii câţi au rămas pe drumuri acum?
Marius Tucă: Unde?
Valentin Stan: De câteva zile. La noi, fără resurse. Vai de mama lor. Uite, aici, îţi citesc din comunicatul oficial. „Preşedintele României – ca să vezi care e problema preşedintelui, da – a evidenţiat situaţia dificilă a unor cetăţeni români ale căror contracte de muncă au încetat în urma epidemiei şi nu pot reveni în ţară din cauza carantinei din respectivele state sau din cauza blocajelor existente la graniţele unor state membre. În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru crearea unor coridoare umanitare de tranzit la nivelul Uniunii Europene care să permită repatrierea cetăţenilor din statele membre.” Deci asta e problema la el. Băieţii ăştia care votează cu ei, şi cu Orban, că nu poţi să-i laşi. Că ei înşişi spun, păi ce faci Iohannis, ce faci Orban.
Sunt mult mai multe cazuri şi i-am văzut pe băieţii din vamă care ţipă, care strigă, care n-au nevoie de reguli, care n-au nicio treabă cu nimic
Marius Tucă: Te-am votat, acum ce faci, ne ţii pe drumuri?
Valentin Stan: Deci problema lui la Uniunea Europeană în primul rând este asta. Acum hai să lămurim şi acest lucru. Sunt cetăţenii noştri, unii dintre ei sunt muncitori sezonieri, într-adevăr, deci ăia nu au acolo o situaţie foarte bună. Trebuie să se întoarcă acasă, da? Dar, atenţie, mulţi dintre ei se întorc acasă că aşa vor ei. Se urcă bolnavi în avion din Spania la Bucureşti, cu acte de coronavirus în buzunar…
Marius Tucă: Cum a fost un caz.
Valentin Stan: Cum a fost un caz, da, şi după aceea vând ajunge aici spune, ştiţi, eu sunt bolnav.
Marius Tucă: Scoate documentul.
Valentin Stan: Dar sunt mult mai multe cazuri şi i-am văzut, că o să îi dai pe televizor dacă vrei, pe băieţii din vamă care ţipă, care strigă, care n-au nevoie de reguli, care vor să meargă acasă, care nu stau în izolare, care n-au nicio treabă cu nimic.
Marius Tucă: Vrei să-i dăm acum? Daţi-mi şi mie protestul românilor la graniţă.
(Înregistrare, protestul romanilor la graniţă)
Valentin Stan: Respingerea regulilor statului român şi, în general, regulile pe care, acum, toate statele le aplică pentru a-şi proteja populaţia, arată exact cât costă acum românismul. Cât costă acum prietenia în lupta împotriva ciumei roşii. Pentru că oamenii ăştia, altminteri cetăţeni de-ai noştri, pe care trebuie să-i protejăm, aşa cum îi protejăm pe fiecare din cetăţenii…
Marius Tucă: Trebuie să respecte regulile…
Valentin Stan: …Regulile. Iar aşa cum se comportă ei, Marius, se comportă şi în Europa. Când au venit şi s-au blocat la frontiera cu Ungaria, eu îţi spun ţie următorul lucru, şi Austria şi Ungaria au manifestat maximum de diligenţă faţă de aceşti oameni care, atenţie, pot fi infectaţi cu coronavirus, merg pe autostradă, pun mâna pe clanţă la restaurante şi aşa mai departe. Europa s-a închis şi oamenii ăştia ţipă, acuză statul român, ne fac de ruşine pe toţi şi le spun tuturor „şi noi suntem români”. Poftim? Ei bine, stai liniştit, domnul preşedinte pe ei îi are în vedere în primul rând, nu pe tine, nu pe mine, nu regulile stării de urgenţă nu modul în care trebuie să ne protejăm cu toţii, avem însă grijă de ăştia care spun ei „păi, ce faci Iohannis, ai uitat că te-am votat?” E, da, asta da.
Deci, după ce s-a plâns de povestea asta la Consiliu, în finalul comunicatului, Marius, în final, deci te duci şi îl iei de pe site-ul preşedinţiei, că îl găseşti acolo, ghici tu ce scrie? Legat de măsurile economice preşedintele Klaus Iohannis a solicitat mai multă flexibilitate în asigurarea finanţării unui spectru larg de obiective din Fondurile Europene…
Marius Tucă: Ce? Şi multă sănătate.
Valentin Stan: Ce-ai făcut, mă?
Marius Tucă: E foarte clar pentru mine, am urmărit. Mai mult de multă sănătate nu ne-a dat în niciuna dintre zilele de când a început criza coronavirusului. Apropo de românii din străinătate, trebuie să spunem ceva ca să nu fim înţeleşi greşit, şi aici nu are legătură nici cu ciuma roşie, nici cu Iohannis şi cu nimic altceva, cetăţenii români sunt români şi pot să vină acasă doar respectând regulile impuse, atenţie că e foarte important, atât în România dar şi regulile care au fost impuse de la bun început de ţările în care au lucrat, au stat, au locuit. E foarte important.
Valentin Stan: Sigur că da. Şi, dragă Marius, mai e ceva important, domnul Vela chiar el le-a spus „Staţi acasă oameni buni. Vă iubim, sunteţi cetăţeni români, dacă o să veniţi în România vă primim, sunteţi ai noştri, dar, încă o dată, de ce veniţi aceia care aţi putea rămâne acolo dacă aveţi joburi, dacă aveţi un rost de ce veniţi dragii mei? Şi dacă veniţi de ce nu respectaţii regulile?”
Marius Tucă: Stai puţin, în Italia nu sunt în carantină de mai bine de o săptămână şi nu pot să părăsească Italia?
Valentin Stan: Mulţi dintre ei au plecat mult înainte de treaba asta.
Marius Tucă: Şi asta e adevărat.
Valentin Stan: Şi mulţi dintre ei au luat-o prin Albania, au luat-o prin Germania.
Marius Tucă: Da, dar aici nu poţi să-i acuzi pe ăia că au plecat pentru că nu au încălcat nicio regulă, iertat să fiu.
Valentin Stan: Nu, ei au început să încalce regulile aşa cum îi vezi, în momentul în care intră în ţară nu respectă…
Marius Tucă: Aia e altceva. Faptul că au plecat de acolo când nu era carantină, e în regulă, nu au încălcat nicio regulă.
Valentin Stan: Nu. Evident. Nu au încălcat nicio regulă, categoric
Marius Tucă: Problema se pune din momentul în care au ajuns la graniţă şi au intrat în România, apropo de carantină, izolare şi aşa mai departe.
Valentin Stan: Nu. Pentru că, uite, primarul de la consiliul 4, ciuma roşie, spunea avem 40 în izolare. Ne-am dus să-i căutăm, ghici ce? 12 nu erau. Ăştia sunt aduşi la Bucureşti, adică unde stai tu pe aici, cetăţeni români, îi iubim, îi apărăm, eu fac cursuri la facultate ca să arăt oamenilor de ce cetăţenii noştri români din Marea Britanie trebuie protejaţi, ceea ce Iohannis nu face, în condiţiile Brexitului şi întotdeauna am ridicat vocea pentru a-i proteja.
Marius Tucă: Am vorbit despre asta, da. Nu face nimic pentru cei de acolo.
Valentin Stan: Exact. Dar oamenii ăştia care vin în ţară, care nu respectă nicio regulă, care îmbolnăvesc în trombă români, altminteri concetăţeni de-ai lor, şi care spun ei cu guriţa lor că sunt votanţii lui Iohannis, nu eu, nu politizez eu asta, ei o fac şi spun „Păi ce faci Iohannis, te-am votat”.
Marius Tucă: Ştim asta, 90% au votat cu Iohannis în turul al doilea…
Valentin Stan: Iar acest lucru se întâmplă aşa: Hai să-ţi dau pe prietenul tău că văd că…
Marius Tucă: Da, deja m-am enervat şi eu un pic, nu mult, dar…
Valentin Stan: Deci să-ţi dau pe prietenul tău dragul meu care îţi explică cum e cu totul, cu economia… O să-ţi placă.
(Înregistrare audio)
Valentin Stan: Poftim? De ce îşi permite Marea Britanie? Ştii ce vrea să zică? Că dacă era în Uniunea Europeană nu avea voie să depăşească deficitul.
Marius Tucă: Ai povestit mai devreme că se poate în condiţii excepţionale.
Valentin Stan: Da, dar el nu ştie.
Marius Tucă: Lasă omul în pace.
Valentin Stan: Nu, îl las. Eu ce voiam să-ţi arăt, că ce nu ştie Orban…
Marius Tucă: Ştii care e boala ziariştilor români şi a politicienilor români? Să vorbească despre lucruri pe care nu le cunosc.
Valentin Stan: Marius, ce nu ştie Orban, nu ştie nici ăsta. Aici e problema.
Marius Tucă: Pe mine nu mă deranjează că nu ştie Bogdan Chireac, pe mine mă deranjează că nu ştie Orban.
Valentin Stan: Am spus eu vreun nume?
Marius Tucă: Păi îţi spun eu. Pe mine mă deranjează că nu ştie Orban.
Valentin Stan: Da, bine, fii atent mai departe.
(Înregistrare audio)
Valentin Stan: Deci vrea să o rezolve prin…
Marius Tucă: Deci l-ai prins în ofsaid, gata, lasă-l.
Valentin Stan: Nu, nu l-am prins în ofsaid, e interesant ce spune.
(Înregistrare audio)
Valentin Stan: Ia răspunde, are dreptul?
Marius Tucă: Eu? Dar eu nu sunt de aici, eu nu sunt de calitate.
Valentin Stan: El, săracul, vrea să obţină statul român să putem să dăm şi noi ajutor de stat…
Marius Tucă: Când ele pot fi date în situaţii excepţionale.
Valentin Stan: Când ele pot fi date.
(Înregistrare audio)
Valentin Stan: Da, are. Are dreptul la sprijin şi, nu numai că are, Uniunea Europeană te şi ajută, dacă, sigur, nu te duci la 12 fără cinci. Iar faptul că poţi să dai acum ajutor de stat, poţi să sari din deficitul impus, da, de criteriile de convergenţă de la Maastricht, da, toate astea se pot, numai că ar trebui să şi ştim că se pot. Sigur, el o conştiinţă liberă a acestei naţiuni, printre multe alte conştiinţe, alături de conştiinţa, atenţie, instituţională pe care o reprezintă Orban.
Marius Tucă: Cîţu.
Valentin Stan: Cîţu, Iohannis. Exact. Ai văzut? Şi toţi ăştia împreună fac naţiunea. Împreună cu ăia de la graniţă care strigă „băi, Iohannis, băi, şi noi suntem români, ce faci măi, păi am venit, adică cum, ai uitat că te-am votat?”
Marius Tucă: Ştii ce îmi place la tine, în momentul în care îi prinzi pe unii în ofsaid, îi toci sistematic, mărunt şi definitiv aş spune.
Valentin Stan: Marius, treaba asta azi, e de 18, n-am venit cu o treabă de acum un an.
Marius Tucă: Da, da, corect. Cum făceai odinioară.
Valentin Stan: Da. Pot să fac şi acum.
Marius Tucă: Nu, că acum strângi foarte multă marfă într-un termen foarte scurt. înainte îţi trebuia o săptămână, o lună şi aşa mai departe.
Valentin Stan: E o informaţie, e o informaţie. Şi ajungem aici la problema coronavirusului şi la partea cealaltă.
Marius Tucă: Am ajuns. Începem cu filmuleţul ăsta al doctorului american Fauci.
Valentin Stan: E foarte interesant dacă îl dăm.
Marius Tucă: Normal, de aia suntem aici, să-l dăm.
Valentin Stan: Doctorul Fauci, să spunem că este lider la CDC, da, Centers for Disease Control, instituţia care se ocupă de managementul şi controlul bolilor în Statele Unite al Americii personajul care, de altfel, coordonează acum campania de luptă împotriva…
Marius Tucă: Ăla mic de lângă Trump tot timpul.
Valentin Stan: Ăla mic de lângă Trump şi care e foarte iubit de anumite televiziuni.
Marius Tucă: Aici trebuie să spun un lucru, apropo de asta, îl vedem pe Iohannis, am mai spus o dată sau de două ori, dar îmi face plăcere, o dată că îmi iese foarte bine, şi doi ăsta este adevărul. Domnule, Iohannis apare singur, cu o stare din asta de morgă, o stare din asta marţială că îţi vine să mori de râs, în loc să-ţi inducă o stare de seriozitate, în timp ce Trump apare lângă el cu cinci-şase specialişti, fiecare pe domeniul lui.
Valentin Stan: Mai mult decât atât, Marius, mă uitam, apropo de Fauci care este arhi-invocat şi mă rog, care spune nişte lucruri pe care eu o să le pun într-un anume unghi, aş zice eu, de umbră astăzi, nu pentru că eu sunt capabil să îl contrazic pe Fauci, nici vorbă, el este o somitate şi un om care se ocupă de aşa ceva, dar eu o să-l supun unui filtru american. Americanii pun acest filtru şi o să ridic nişte întrebări. Nu le ridic eu propriu-zis, în sensul că vin de la mine, le ridică americanii.
Marius Tucă: Şi eu o să-l supun unui filtru prin prisma, lupa cercetătorilor români şi medicilor români.
Valentin Stan: Corect. Dar ce vreau să spun, apropo de lucrul ăsta. Boris Johnson, în timp ce Fauci vorbea şi spunea, o să vedem imediat, că este de 10 ori mai mortal, nu…
Marius Tucă: E chiar de 20 de ori, dacă…
Valentin Stan: De 10 ori, spune el, mai mortală această maladie decât gripa sezonieră. Ok, apropo de cum dăm ştirile populaţiei. Iei treaba asta cu Fauci, am văzut la televiziunea asta unde se duce Bogdan Chireac acest lucru. Dai ştire, îl dai pe Fauci, care spune aşa, atenţie, coronavirusul omoară de 10 ori mai eficient decât gripa sezonieră, după care dai imagini cu magazinele goale în Italia, mai dai două-trei interviuri cu unii care plâng pe acolo, nu ştiu ce şi eu cred că ai rezolvat problema în România.
Marius Tucă: E gata „pandaxia”.
Valentin Stan: Ai rezolvat problema. Clar. Şi ai rezolvat-o ok, în sensul că tu ai dat ştiri, nu? Bun, vrei să faci audienţă. Melodrama e importantă în audienţă. O fac şi americanii, dar dacă îl dai pe Fauci, de pildă, cu cele de 10 ori mai rău, nu-i aşa, când umblă coronavirusul, decât gripa sezonieră. Păi exact în momentul ăla ştii ce făcea Boris Johnson? Apropo de ce spui tu, de Iohannis, care apare aşa, aerian. Boris Johnson se duce în interviu la Downning Street, dar, ştii, nu mă înţelege greşit, el face interviul cu adjunctul ministrului sănătăţii din Marea Britanie pentru că ministrul, ghici ce, era în izolare. Şi aia explică naţiunii britanice că 85% din populaţie dacă se îmbolnăveşte, 85% din cazuri, cazuri uşoare nu provoacă niciun fel de problemă, că numai cei care sunt în vârstă sau cu comorbidităţi, vulnerabilităţi etc. Măi, dacă le dai aşa, că şi asta e ştire şi aia e ştire, ajuţi pe om să afle ceva şi nu-l „panichezi”. Panica este teribilă în astfel de momente.
Marius Tucă: Cum adică? E devastatoare!
Valentin Stan: E mai gravă panica…
Marius Tucă: Decât coronavirusul în sine.
Valentin Stan: Exact. Ce informaţii vrei să dai în populaţie? Asta e foarte important.
Marius Tucă: Corect, ne cunoaştem de foarte mult timp. Asta facem aici de săptămâni întregi, aducem medicii, profesionişti care vorbesc despre informaţii ştiinţifice şi informaţii reale legate de ce înseamnă coronavirusul. Fără panică, toţi încep înainte de a povesti despre sau a vorbi despre coronavirus, încep prin a spune fără panică, fără isterie pentru că e mai periculoasă decât coronavirusul însuşi. Deci asta este foarte clar. Şi vin cu date foarte clare, nimic panicard pentru că şi acum ştirea care circulă cel mai des, cei de la Matei Balş au cumpărat saci pentru morţi. Păi dacă dai asta de dimineaţa până seara…
Valentin Stan: Ştire, e adevărat.
Marius Tucă: O ştire. Dar atunci ai închis subiectul, vorba ta.
Valentin Stan: Hai să-l dăm pe Faci puţin şi eu zic să mergem după aia la Steve Hilton de la New Revolution, pe care îl avem…
Marius Tucă: Şi ce vrei să dăm?
Valentin Stan: Hai să-l dăm întâi pe Fauci puţin care vorbeşte, atenţie, la o audiere în Congres. Adică nu la un şpriţ, nu la un…
Marius Tucă: Cred că şi la un şpriţ ar vorbi la fel. Să-l ascultăm pe Fauci şi după aceea spui care e următorul film pe care să-l dăm.
(Înregistrare video Fauci)
Valentin Stan: Deci zice că 0,1 mortalitate la febra sezonieră, la coronavirus… Deci dacă o cobori de la 10 la 3, spune, în coronavirus ai o mortalitate de 10 ori mai mare. De 10 ori mai mortală decât gripa sezonieră. Deci zice, dacă te duci de la 3%, că nu ştim exact cât sunt acolo bolnavi, te duci la 1%, te uiţi la gripa sezonieră care este cu 0 în faţă, mortalitatea e de 10 ori mai mare la… Bun. Îl dai pe ăsta, vorbeşte în congres, ce-o să facă poporul român când…? Aoleu! Aoleu, aoleu, Marius, ce-am făcut?
Marius Tucă: Păi venim cu specialişti la noi şi spun ce se întâmplă. Că 80% din cazuri sunt cazuri uşoare, că cei mai mulţi dintre cei care au murit în Italia au media de vârstă 81 de ani şi aşa mai departe.
Valentin Stan: Dacă ne uităm la Steve Hilton care este absolut fabulos extraordinar.
Marius Tucă: Îl dăm acum.
Valentin Stan: Stai puţin să-ţi spun. Este absolut fabulos. Omul ăsta vine şi spune aşa, Marius, apropo de ce vrei tu, ştiri, jurnalism, responsabilitate şi aşa mai departe. E tot american. La televiziunea mare cu Fauci nu l-am văzut niciodată pe Steve Hilton. Nu ştiu de ce. E foarte mare şi el în America.
Marius Tucă: Cine este Steve Hilton?
Valentin Stan: Unul dintre cei mai mari jurnalişti ai Americii, la Fox News.
Marius Tucă: Ok. E important să le spunem oamenilor.
Valentin Stan: Şi el vine şi spune aşa, apropo ce discutăm noi aici. Este o diferenţă teribilă între lumea reală şi lumea în care se mişcă oamenii ăştia. Sigur, autorităţile vor să ne protejeze, vor să ne salveze, dar te uiţi şi o să vezi că dau şi ei extrase, secvenţe din televiziunile lor unde vin ăştia şi spun exact ca la noi, bă, moare lumea, e haos, e nu ştiu ce. Oamenii… argumentat, altminteri. Şi Steve zice aşa, aici e problemă, uite, de pildă dacă te uiţi ce zic ăştia la CDC, şi o să o vezi pe reprezentanta CDC în februarie care spune 85% din oamenii ăştia care au coronavirusul…
Marius Tucă: Dezvoltă o formă uşoară.
Valentin Stan: Fii atent, nu numai că dezvoltă o formă uşoară, n-au simptome.
Marius Tucă: Da, sunt asimptomatici, am vorbit, vorbim de trei săptămâni despre asta. Hai să-l dăm pe Valentin în fereastră şi…
Valentin Stan: Te grăbeşti? Lasă-mă să spun ce aveam să spun.
Dacă vrei să faci un calcul care să te ajute, tu trebuie să te raportezi la ăia care sunt infectaţi, nu la ăia care sunt testaţi.
Marius Tucă: Nu, nu, te rog, nu dăm până nu termini.
Valentin Stan: Deci fii atent. Cei zici tu dă dăm, da, că şi noi am zis. Tu ai fi zis, dar ce spun eu acum n-ai zis. Hilton zice aşa, vine Fauci, exact ce am văzut noi, şi zice e de 10 ori mai mortală maladia asta provocată de coronavirus decât gripa sezonieră, corect?
Marius Tucă: Da.
Valentin Stan: Păi, măi Marius, dacă 85% din cei care sunt infectaţi, nu numai că au forme uşoare, dar nici nu ştiu că le au pentru că sunt asimptomatici, dar din cauza asta nu sunt testaţi. Tu de unde ştii care e mortalitatea?
Marius Tucă: La cei care au fost depistaţi.
Valentin Stan: Marius, fii atent, mortalitatea tu o calculezi că altminteri dai cifre false. Ai văzut că şi Fauci spune, ei, aşa, ar fi 3%, sunt mult mai mulţi pe care nu i-am luat în considerare…
Marius Tucă: N-ai răbdare să ascuţi tu, ajunge până la 20% la cei care au fost testaţi, nu din numărul celor total, ci celor care au coronavirus.
Valentin Stan: Dacă vrei să faci un calcul care să te ajute, tu trebuie să te raportezi la ăia care sunt infectaţi, nu la ăia care sunt testaţi.
Marius Tucă: Absolut de acord cu tine, am spus asta de nenumărate ori.
Valentin Stan: Pentru că ai următoarea situaţie dacă să zicem ai 100 de bolnavi de coronavirus şi din ăştia mor 10, tu ai o mortalitate. Dar dacă ai 100 de mii infectaţi din care mor 10, rata mortalităţii e enorm mai mică, nu mai ştii…
Marius Tucă: E cu 1% ca la...
Valentin Stan: Nu 1%, e cu 000…
Marius Tucă: E ca la o gripă sezonieră.
Valentin Stan: Deci ce spune Steve Hilton, deci aici o problemă că nu vom ştii niciodată care e situaţia. Proiecţiile în sine nu pot să acopere realitatea, spune el. Şi mai spune ceva, foarte interesant, el zice domnule, dacă avem această problemă şi ce am aflat? Că copiii nu contractează sau dacă îl contractează nu îi afectează…
Marius Tucă: Nu îi afectează, nu există decese deloc.
Valentin Stan: Atunci, zice el, înţeleg că trebuie să închidem şcolile, de pildă, nu ca să-i protejăm pe copii, ci ca să-i protejăm pe cei care intră în contact cu aceşti copii.
Marius Tucă: E adevărat, dar şi aici e o explicaţie, se transmite foarte greu de la copii la adulţi, chiar dacă nu au simptome.
Valentin Stan: E adevărat, dar ideea este că protejezi pe cei care intră în contact cu aceşti copii şi, de regulă, ăştia sunt vârstnicii. Pentru că copiii ăştia au nişte bunici, se duc acasă, îi pot îmbolnăvi pe bunicii ăia. Şi tot Steve Hilton pune următoarea întrebare, dacă aşa mergem, pe această logică, pentru că problema aici nu este să-i înveţi tu pe medici cum să rezolve problema, ci să-ţi pui probleme, să-ţi pui tu probleme şi să-i întrebi.
Marius Tucă: Să pui întrebări în primul rând.
Valentin Stan: Şi el spune aşa, păi dacă problema este că nu se îmbolnăvească ăştia mici, dar ei plimbându-se în spaţiu, pot ei îmbolnăvi pe alţii, în sensul că sunt purtători, de pildă pe bunicii lor. Atunci, în momentul în care închid şcoala, oare copiii ăştia nu vor petrece mai mult timp cu bunicii pentru că părinţii lor nu au cu cine să-l lase acasă?
Marius Tucă: Eu am spus aici de nenumărate ori, se vede că nu eşti fanul meu, că în primul rând trebuie izolaţi vârstnicii, părinţii şi bunicii.
Valentin Stan: Ştiu pentru că şi Steve spune la fel…
Marius Tucă: Normal, s-a luat după mine Steve.
Valentin Stan: Zice problema aici nu este să închizi şcoala, ci să izolezi pe cei vulnerabili. Sigur că ai să închizi şi şcoala pentru că e presiune mare.
Marius Tucă: Pe Steve nu-l mai dăm că am spus şi noi acelaşi lucru. Vestea proastă vine din Italia.
Valentin Stan: Dar hai să-l dăm puţin să-l vadă oamenii, măcar aşa câteva clipe, să ştie cine e omul.
Marius Tucă: Bine, dar tu trebuie să crezi şi în capacitatea noastră, şi când zic de capacitatea noastră gândeşte-te la mine, de a pune întrebările corecte întotdeauna şi profesioniste, nu numai în America. Deci despre lucrurile astea am discutat, am pus întrebările astea de nenumărate ori. Şi mai mult decât atât, se transmite destul de greu, apropo de transmisia de la copii care sunt asimptomatici sau pot fi asimptomatici la părinţi şi la oameni în vârstă. Se transmite destul de greu. În afară de faptul că e o formă uşoară, şi îl citez aici pe doctorul Rafila care a spus de nenumărate ori asta. O să vorbim despre Italia, dar o să spun acum, înainte de a da filmuleţul, pentru că aici situaţia într-adevăr este crâncenă şi o veste proastă pentru că nu se opreşte. Vorbeam de vârful epidemiei, că am fi ajuns în vârful epidemiei şi ar trebui să înceapă să scadă dar lucrurile nu stau deloc aşa. Avem 4207 cazuri noi, deci în creştere, avem 475 de morţi, avem pe ecran acolo, în plus faţă de ieri şi avem 2978 în total de morţi, ne apropiem, în condiţiile în care China are 80.000 de cazuri şi 3200 de morţi, avem aici 35.000, deci aproape o treime, şi 2978. Puteţi să spuneţi câte noi cazuri au fost ieri semnalate în Italia? Să vedem pentru că e foarte important acest lucru dacă astăzi avem mai multe cazuri decât ieri. Asta e vestea proastă în Italia. 3526, da, avem mai multe astăzi, din păcate, avem 4207, în loc să scadă cazurile noi, încă nu a ajuns la apogeu. Hai să dăm filmuleţul de care spunea Valentin Stan. Şi vă rog să-l daţi în fereastră, eventual, atunci când vrea să traducă să facă acest lucru. Şi, bineînţeles, să auzim în platou.
(Înregistrare video Steve Hilton)
Valentin Stan: Oamenii sunt îngrijoraţi şi vreau cu voi să rezolv problema. Este o divergenţă între lumea reală şi ce vedem noi la televizor. Deci supra-dramatizăm. Spune că a vorbit cu oamenii din lumea reală, din business, sunt oamenii exasperaţi de ce văd, e nebunie. Eu vă înţeleg de ce credeţi asta, problema e ce ne spun nouă autorităţile publice. Oamenii nu sunt într-un pericol serios, foarte mică proporţie din ei sunt foarte bolnavi. Uite-l pe Fauci. Doar o mică parte, spune, vor muri. Ce înseamnă, trebuie să fie bătrâni, să aibă boli cronice, comorbidităţi etc. Adesea spunem, atenţie, coronavirusul îi scuteşte pe copii. Dacă aceşti copii nu se îmbolnăvesc de ce închidem America? Rata mortalităţii, uite ce spune Fauci, treaba cu de 10 ori. De 10 ori, spune, mortalitatea mai mare decât la gripa sezonieră. Şi ăsta zice: ok, de unde ştim? Deci nu este eficient să te testezi dacă nu ai simptome, deci nu te testezi, s-ar putea să nu ai. Uite, CDC-ul. Mai mult de 85% n-au niciun fel de simptome, deci pe ăştia nu i-a testat. Deci de unde ştii câţi sunt bolnavi? Nu ştim cine are coronavirus. Atunci de unde ştim care e rata mortalităţii? E important să ştii care este numărul şi de aia e importantă să ştii cine va avea nevoie de spitalizare, uite, ce se spune la Congres, s-ar putea să ajungi la 70 de milioane 150 de milioane de cazuri şi e plauzibil la o populaţie de 327 de milioane cât are America.
Marius Tucă: Englezii spuneau că şi ei, nemţii la fel au spus, să aibă zeci de milioane.
Valentin Stan: Dar ei au 924.100 de paturi de spital şi ei spun, dacă avem 96 de milioane de infecţii şi să zicem că 5% din ăştia au nevoie de spitalizare ar fi 4,8 milioane de oameni care au nevoie de paturi şi noi n-avem decât un milion. Ce facem?
Marius Tucă: Vor fi trataţi la domiciliu, izolare.
Valentin Stan: Nu, dar vine cu ideea de ca re spuneai şi tu, păi nu e atunci mai bine să avem grijă de vulnerabili? Uite, este acea curbă de care a zis şi Fauci că trebuie turtită, trebuie să fim…
Marius Tucă: Trebuie întinsă pe o perioadă cât mai mare.
Valentin Stan: Şi spune, bun, şi atunci înţeleg de ce se opresc toate activităţile, inclusiv sportive etc. ca să nu se răspândească infecţia. Că s-ar putea să infectezi tu, care nu te îmbolnăveşti pe cineva care chiar este în risc. Deci nu închidem şcolile ca să-i protejăm pe copii ci să-i protejăm pe părinţi de copii sau bunici, pe bunici şi vine întrebarea: Majoritatea va fi ok, copiii nu iau asta. Păi dacă închizi şcolile atunci copiii mai mult vor fi în contact cu bunicii, deci cu cei în vârstă şi atunci ce facem? spune el. Solicitare către doctor Fauci: deci, atenţie, dacă vrei să cooperăm în strategii, explicaţi mai bine, veniţi cu soluţii plauzibile, altminteri nu cumpărăm ce spuneţi voi. Ajutaţi-mă să înţelegem. În loc să închidem şcoli pentru populaţia generală, de ce nu îi izolăm pe cei vulnerabili. Ce spune şi Boris Johnson acum, să-i ţii patru luni de zile pe ăştia în casă.
Gata, e suficient, oamenii au văzut. Deci despre ce vorbim aici Marius, nu sunt medic, nu sunt epidemiolog, nu sunt virusolog, nu vin eu să dau recomandări oamenilor. Eu mă iau de mână cu tine şi cu Aristotel, ne uităm la logica lui şi ne punem întrebări.
Marius Tucă: Întotdeauna. Mai mult decât atât, noi am chemat specialişti care trebuie să răspundă la întrebări. Şi la întrebările pe car ele punem noi şi la întrebări pe care le pun oamenii. Vrei să-ţi spun că, de la bun început, prima întrebare pe care au pus-o oamenii, l-am avut aici prima dată pe doctorul Streinu Cercel, a fost care este rata mortalităţii în comparaţie cu o gripă sezonieră. Şi a spus foarte clar, în gripa sezonieră de la 0,1 la 1%, în timp ce în COVID-19 e până la 3%, poate să fie până la 3%.
Valentin Stan: Da, aici e o problemă. Aici e o problemă pentru că, repet, n-a…
Marius Tucă: A spus inclusiv lucrul ăsta, şi el şi doctor Rafila, pentru că se calculează din numărul celor care au fost dovediţi infectaţi.
Valentin Stan: Da, dar acest calcul nu e în regulă.
Marius Tucă: Au vorbit de cele două calcule.
La noi se moare de gripă sezonieră câteva zeci de oameni pe an, încă nu a murit nimeni de coronavirus.
Valentin Stan: Ştiu ce zici, dar dacă te uiţi la, de pildă cazul nostru, păi la noi se moare de gripă sezonieră câteva zeci de oameni pe an, încă nu a murit nimeni de coronavirus.
Marius Tucă: Da, dar la noi vârful pandemiei va fi undeva la sfârşitul lui aprilie, începutul lui mai.
Valentin Stan: Ce vreau să zic aici este că joaca asta cu cifre, calculăm mortalitatea, nu te ajută. Marius, nu te ajută.
Marius Tucă: Nu, te ajută măsurile, e adevărat.
Valentin Stan: Ştii la ce te poate ajuta când te joci cu asta? Te poate ajuta să sperii lumea. Că dacă ai să spui românului, ştii, treaba asta e mai periculoasă decât gripa sezonieră, s-ar putea să arunci în aer liniştea socială, dacă nu ştii cum să faci. Exact ce spune omul ăsta aici în America. Hai să vedem cum livrăm oamenilor informaţia, că altminteri, dacă ne jucăm cu cifre, supra-dramatizăm…
Marius Tucă: Vrei să-ţi spun ceva, noi nu facem asta, suntem mai buni noi ca americanul, cât l-ai înălţat tu în slăvi.
Valentin Stan: Păi nu vrei să arăţi ce se întâmplă pe aeroporturile din America?
Marius Tucă: Ba da, hai să dăm imaginile cu… stai o secundă, până să dea imaginile, că am informaţia asta, deci ieri am avut în Italia 3526 de cazuri noi, iar astăzi avem, puneţi pe ecran, vă rog, tabelul de astăzi, a numărul de morţi e dezastru total. Astăzi avem în Italia 4200, din păcate, avem mai multe cazuri noi în Italia astăzi. Deci în continuare, pandemia nu regresează, nu dă înapoi, în Italia.
Valentin Stan: Marius, hai să mai lămurim o treabă aici, şi fac apel la tine să-ţi aduci aminte un lucru foarte simplu. Povestea asta cu raportarea la Italia şi omul nostru spune, Steve Hilton, zice, atenţie, dacă ajungem la situaţia aia cu 96 de milioane de infectaţi, 5% merg în spital, ajungem să avem nevoie de 4,8 milioane de paturi, ajungem ca în Italia, adică să-i ţinem pe culoar, că n-ai ce să faci cu ei.
Marius Tucă: Să-i ţii pe culoar sau să alegi uneori pe cei care au şanse de supravieţuire să-i pui la ventilaţie mecanică.
Valentin Stan: Corect. Exact ceea ce în Italia acum apare ca studiu foarte serios şi oamenii îşi pun această problemă. Ceea ce, dacă te uiţi în istorie, ajungi în cele mai tenebroase momente ale evoluţiei umanităţii, la nazism şi mai ştiu eu ce. Dar, ce voiam să spun, apropo de acest lucru, dacă se uiţi la situaţia din Italia, pentru că noi tot ne uităm, şi după părerea mea nu facem bine că ne tot uităm în Italia pentru că oamenii, inevitabil, fac aceste apropieri şi se gândesc…
Marius Tucă: Domnule, frica apără bostănăria, ştii cum e.
Valentin Stan: Hai să spunem un lucru foarte simplu. Tu mai ţii minte când a apărut situaţia în Italia că ei nu ştiau care e pacientul zero?
Marius Tucă: Bineînţeles, păi de aici pleacă totul. Probabil că au avut o lună în care virusul a umblat nestingherit, fără să ştie nimeni.
Valentin Stan: Nu au luat nicio măsură. A fost un dezastru din punctul ăsta de vedere. Şi ţine cont că asta se întâmpla după situaţia similară din Wuhan. Deci ei nu au aplicat, spune chinezii, ce se întâmplă în Italia arată că oameni ăştia nu au învăţat nimic din ce ni s-a întâmplat nouă.
Marius Tucă: Păi nu, n-au învăţat nimic în principiu, dar marea problemă, din perspectiva unui gazetar, că nu sunt nici epidemiolog, nu sunt nici specialist în boli infecţioase, italienii au aflat foarte târziu despre infecţie sau, dacă vrei, că au infecţie şi numărul celor care aveau în momentul în care au declanşat măsurile era foarte mare fără să le treacă prin minte.
Valentin Stan: Este un eşec al guvernului de acolo, dar îţi mai aduc aminte ceva. În momentul în care guvernul a început să închidă Lombardia, ai văzut ce-au făcut italienii care au aflat cu o zi înainte că se închide Milano, oraşul?
Marius Tucă: Au fugit spre sud.
Valentin Stan: Ceea ce arată multe lucruri. Aşa ceva n-ai să vezi, de pildă, în Olanda sau în Marea Britanie.
Regimurile dictatoriale, I am sorry, rezolvă mult mai bine şi eficient orice situaţie de criză, dacă vorbim de epidemie sau de altceva
Marius Tucă: În China era posibil să vezi aşa ceva.
Valentin Stan: Bun, dar în China uite ce se întâmplă. Acum ai adus o altă temă în discuţie şi e bine să o precizăm foarte clar că noi suntem cu…
Marius Tucă: Ce? Vin cazurile din afară.
Valentin Stan. Altceva vreau să zic, că, vezi Doamne, noi suntem cu democraţia, noi cu ciuma roşie luptăm. Dragă Marius, regimurile dictatoriale, I am sorry, rezolvă mult mai bine şi eficient orice situaţie de criză, dacă vorbim de epidemie sau de altceva.
Marius Tucă: Vali, dacă se întâmpla în Europa, într-un oraş mare într-o metropolă, să spune Londra, să spunem Paris, ceea ce s-a întâmplat la Wuhan, ferească Dumnezeu, acolo s-a oprit acolo. Şi ne uităm la statistici şi la cifre şi aşa mai departe.
Valentin Stan: Da, dar noi ştim bine cum au fost „conteniţi”.
Marius Tucă: E adevărat, cum, li s-au sudat uşile, până acolo s-a mers, în casă. Deci, apropo de asta, mai sunt câteva cazuri apar în fiecare zi cazuri noi, dar sunt cazuri venite de afară, atenţie, foarte important. Hai să dăm imaginile şi din aeroporturile americane. Daţi filmul vă rog.
(Înregistrare video din aeroporturile Americane)
Valentin Stan: Este incredibil. Haosul a pus practic amprenta pe toate aeroporturile. Oamenii sunt controlaţi de coronavirus, dar nu au apucat decât să le ia temperatura şi să-i întrebe de unde vin, uite ce se poate întâmpla acolo. Şi ăştia spun la Dallas, la Chicago, asta sunt imagini de pe O’Hare de pe Chicago. Uită-te tu, mii de oameni, ăla spune 4-6 ore, dar eu ştiu cazuri care au stat şi 8 ore.
Marius Tucă: Cetăţeni americani.
Valentin Stan: „Mă simt în nesiguranţă, spune, dacă guvernul îmi spune mie să nu stau în grup mai mare de 50 ca să păstrez distanţa socială şi aici sunt obligată să stau cu toţi, exact opusul a ceea ce spune guvernul”. Foarte multă lume şi-a exprimat frustrarea pe twitter. Deci, atenţie, o superputere ca America din punct de vedere administrativ, nu a fost în stare să gestioneze această situaţie, altminteri creată justificat de o decizie a autorităţilor centrale federale care au spus, ce? A ieşit Trump şi interzis, practic, să mai vină cineva din Europa, iar, sigur, dacă e vorba de cetăţeni americani, aceştia vor fi screen, vor fi controlaţi. Uită-te tu ce înseamnă să fie controlaţi. Cozi de mii de oameni băgaţi unul în altul.
Marius Tucă: La americani, în America.
Valentin Stan: Iar băieţii noştri pe frontieră, pe frontieră, îi cer direct socoteală lui Iohannis pe care l-au votat pentru că, nu-i aşa, Iohannis nu s-a dus acolo să se facă preş, să-i ia pe unguri şi pe austrieci de gât şi pe ei să-i ducă şi să le spună băieţi, aţi venit în România, ţara asta e a voastră. Plimbaţi-vă cu sau fără coronavirus, unde vreţi voi. N-am văzut niciun american acolo, că sunt mulţi care îl urăsc pe Trump, care să spună, băi, ce faci Trump aici? Au spus politicieni, au spus jurnalişti…
Marius Tucă: Păi noi te-am votat şi stăm pe la graniţă?
Valentin Stan: Noi ce facem aici, ne ţii? Păi eu te-am votat măi Trump, mă ţii aici cu o mie de oameni să vină coronavirusul peste mine? Stau opt ore pe aeroport eu cetăţean american? Ştii care este fantezia poveştii ăsteia? Că, sigur, sunt oameni care nu vin din Europa cu avionul, care nu sunt cetăţeni americani şi care trec prin poliţia de frontieră în 45 de minute, iar cetăţenii americani care veneau din Europa au stat 6 ore pe aeroport. Dar n-am văzut pe nimeni care să strige „şi noi suntem americani, şi noi suntem americani, Trump, marş de aici, nu ţi-e ruşine, păi noi te-am votat”, unde ai văzut aşa ceva. Deci românismul costă.
Marius Tucă: 18 martie, da? Ştiu că tu eşti cu Uniunea Europeană, îţi plac organismele…
Valentin Stan: Ce-ai aflat?
Marius Tucă: Păi am o veste bună pentru tine. E cineva care şi-a pus cenuşă în cap şi vreau să comentezi. Şefa Comisiei Europene şi-a făcut mea culpa. „Am subestimat cu toţii noul coronavirus. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen” – cum se cheamă, să-i dea Dumnezeu sănătate şi numai bine, oricum, Uniunea Europeană nu mai există dacă mă întrebi – „a spus într-un interviu publicat miercuri de cotidianul german Bild că liderii politici au subestimat cu toţii amploarea pericolului reprezentat de epidemia cu noul coronavirus. «Cred că noi toţi, fie că suntem, fie că nu suntem experţi, am subestimat de la bun început coronavirusul», a declarat pentru Bild preşedinta Comisiei Europene. «Dar între timp a devenit clar că este vorba despre un virus care ne va ocupa încă mult timp de aici înainte, a adăugat aceasta. Am înţeles cu toţii că toate aceste măsuri care acum două sau trei săptămâni îmi păreau drastice şi draconice trebuiau luate în prezent», a estimat von der Leyen, reamintind că Europa este în acest moment epicentrul crizei, după cum a confirmat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ea a refuzat totuşi să folosească termenul de război contra virusului folosit zilele trecute de preşedintele francez Emanuel Macron” – sau Macrou cum îi spunem noi la Caracal. „Personal nu voi utiliza termenul de război, dar…” e o declaraţie foarte lungă, interesantă de altfel, bine că-şi pune în ultimul moment cenuşă în cap, dacă mai foloseşte la ceva.
O bună parte din overdrama time, deci din această dramă supralicitată, în bună parte, această situaţie a fost creată şi de cei care câştigă miliarde
Valentin Stan: Acum să spun ceva apropo de Europa, hai să mai facem o precizare că e importantă. Într-o primă fază, atunci când Europa şi Nord America au devenit relativ conştiente de situaţia dramatică în care ne aflăm şi au început să ia măsuri, au apărut fel de fel de oameni, unii dintre ei somităţi, în plan medical şi de altă natură, şi au amplificat starea de angoasă spunând „e nenorocire, ce-o să se întâmple”. Hai să facem o precizare care mie mi se pare foarte importantă, aici este vorba şi de foarte multe miliarde de dolari şi de euro care intră în buzunarele unor oameni care acum, în ţările alea, lucrează în cercetare. Dacă eu aş lucra într-un laborator, de pildă cum este CureVac din Germania, acolo unde a vrut Trump să cumpere vaccinul de la nemţi ca să-l dea numai la americani, da, deci dacă aş lucra acolo şi eu aş ieşi public să spun vine apocalipsa, ştii de ce? Pentru că doamna van der Leyen ar pompa în mine repede, ca să nu zic cât ar pompa doamna Merkel, ca să nu spun cât mi-ar oferi Trump, ai văzut, Trump cică a oferit un miliard ca să aibă ei drepturi exclusive asupra acestui produs, da? Deci o bună parte din overdrama time, deci din această dramă supralicitată, în bună parte, această situaţie a fost creată şi de cei care câştigă miliarde. Dar ei au făcut-o în mod, aş spune eu, perfect legitim în definitiv dacă se întâmplă aşa ceva, iar eu sunt un creier, un geniu care trebuie şi poate să livreze ceva pentru umanitate, pot să supra dramatizez pentru că miliardele alea care intră în institutul meu de cercetare, deci şi în buzunarul meu, sunt folosite pentru binele omenirii. Noi cum am supra-dramatizat? Vânzând măşti de 10 bani cu 100 de lei pe internet.
Marius Tucă: Noi suntem în România totuşi.
Valentin Stan: Da? Eşti în România? Nu-ţi mai citesc acum din conferinţa de presă a lui Orban, dragă Marius, dar vreau să spun ceva.
Marius Tucă: Ba da, citeşte.
Valentin Stan: Nu, că n-am nevoie.
Marius Tucă: Mai avem şapte minute, deja au trecut două ore.
Valentin Stan: Eu am trăit sub comunism şi pot să-ţi spun că sub răposatul încă mai aveai un sector de cercetare în ţara asta. Dacă ai să iei toate declaraţiile lui Macron şi lui Trump şi ale lui Merkel şi a lui cine mai vrei tu, ei aşa încep. Cei mai buni specialişti, cei mai buni profesionişti sunt la noi în ţară. Vom avea un vaccin. Tu nu spui nimic de treaba asta. Tu dai 10 milioane la întreprinderi…
Marius Tucă: Păi mai există cercetare la noi?
Valentin Stan: Păi nu mai există, dar ar trebui să te întrebi de ce? Şi în folosul cui a fost distrusă cercetarea românească. Cercetare care era foarte performantă. Nişte oameni care au venit şi au distrus ce se putea distruge în România, care au minţit, care acum ne învaţă pe noi, nu-i aşa, cum e cu democraţia şi care s-au înfruptat din plin din acest vot al fraierilor care ţipă la frontieră ruşine Iohannis, noi te-am votat şi ce faci tu cu noi, toţi oamenii ăştia la un loc, au făcut o mare crimă atunci când au demantelat cercetarea românească, aşa cum au demantelat multe lucruri, iar noi suntem acum vulnerabili şi trebuie să aşteptăm, cum îţi spune Arafat, era până la 12, păi n-am mai găsit nimic când am ajuns. Când Trump vrea să cumpere vaccinul, noi trebuie să aşteptăm să ne pice.
Marius Tucă: Din ce cumpără el, poate îi cade ceva din mână.
Valentin Stan: Îi cade capacul.
Marius Tucă: Da, capacul de la coronavirus.
Valentin Stan: Cam asta e situaţia. Or într-o astfel de, hai să spunem, glumă a istoriei, glumă macabră în care oamenii chiar mai şi mor, iar economiile se prăbuşesc, noi jucăm un fel de popa prostu’ la chindie aşteptând pomeni şi mimând că rezolvăm ce?
Marius Tucă: Păi eu îţi amintesc că acum o săptămână Iohannis voia alegeri anticipate. Mai avea un pic şi se închidea România, se prăbuşea totul şi voia alegeri anticipate.
Valentin Stan: Da, da. Eu îţi aduc aminte altceva. Că naţiunea română l-a votat.
Marius Tucă: Să fie sănătoasă.
Valentin Stan: Să fie sănătoasă naţiunea română care prin reprezentanţii ei de seamă stă în fund pe bordură şi ţipă la Iohannis, la frontieră, când toată Europa este în regim de urgenţă, iar dincolo, peste ocean, mii de americani stau la rând, sunt frustraţi, îşi exprimă indignarea, dar nu-I auzim urlând la ăla pe care l-au votat. Pentru că aşa cum sunt ei, cu şcoli sau fără şcoli, au mai mult spirit civic şi mai multă înţelegere decât marii noştri… că ăştia sunt cei mai demni reprezentanţi ai naţiei, că altminteri, cum ar vota ei împotriva ciumei roşii şi cu Iohannis, dacă n-ar avea indicele de inteligenţă a lui Iohannis, care ştii că e foarte înalt.
Marius Tucă: Politizarea asta după până în fibra poporului român, dacă mă întrebi pe mine, şi mai ales politizarea asta dementă a instituţiilor statului ne-a adus aici. Inclusiv aproape desfiinţarea cercetării în România. Pentru că ai dreptate, pe vremea lui Ceauşescu, în ceea ce priveşte cercetarea stăteam bine, puteam să ne batem cu orice ţară de pe mapamondul ăsta în ceea ce priveşte cercetarea.
Valentin Stan: Produceam vaccin, orice vaccin posibil.
Marius Tucă: Iar alt exemplu a fost felul în bătaie de joc cum s-a votat în Parlamentul României Guvernul Orban, care oricum nu mai putea, dacă e să ne uităm pe ceea ce a spus Curtea Constituţională, să fie desemnat a 78-a oară. Deci ne merităm soarta.
Valentin Stan: Eu nu mă mai uit doar la partidele politice, aşa cum ţi-am spus, românismul costă.
Marius Tucă: Românismul ăsta cu ghilimele deci de prost… în sensul cel mai rău al cuvântului.
Valentin Stan: Asta e naţiunea. Tu crezi că Iohannis a fost adus din cer? Nu. L-am pus noi.
Marius Tucă: Naţiunea reprezintă exact ce-a făcut clasa politică 30 de ani.
Valentin Stan: Dacă vrei.
Marius Tucă: Este şi asta. Şi toţi cei care într-un fel sau altul trebuiau să „educe” naţiunea. Modelele servite, inclusiv de presă şi de televiziune 30 de ani, sunt reprezentate de Vulpiţa.
Valentin Stan: Hai să încheiem într-o notă. Ştii ce spune Macron, printre altele?
Marius Tucă: Care nu e favoritul nostru, printre altele.
Valentin Stan: Macron spune un lucru care mie mi se pare absolut extraordinar, îl aveai şi tu în temă acolo să-l discutăm Macron vorbeşte în cele două intervenţii ale lui, spune de modul în care trebuie intervenit de faptul că nu-I poate lăsa pe francezi să cadă…
Noi slugărim la americani pentru că securitatea cu americanii are şmenul, de aia cumpărăm noi fiare vechi de la ei.
Marius Tucă: Discursul de la început pe care l-ai citi mi se pare incredibil, apropo de abordare, de filozofie şi de stare.
Valentin Stan: Fii atent ce mai spune Macron, lucru pe care prietenul tău Iohannis nu-l ştie, că el a fost în august în vizită în Statele Unite, i-a înjurat pe nemţi pentru North Streem 2 în relaţia cu ruşii deşi americanii nu l-au pus să facă asta. Aşa se gudura el faţă de americani, înţelegi?
Marius Tucă: Înjurându-I pe nemţi?
Valentin Stan: Pentru că multă lume la Bucureşti are impresia că Iohannis ar fi, nu ştiu…
Marius Tucă: Preferatul nemţilor.
Valentin Stan: Nu, n-are nicio legătură, noi slugărim la americani pentru că securitatea cu americanii are şmenul, de aia cumpărăm noi fiare vechi de la ei.
Marius Tucă: De miliarde şi miliarde.
Valentin Stan: Că se mira Teodorovici, când a zis treaba cu fiare vechi, se mira de ce a ieşit ambasadorul SUA şi îl susţinea pe bietul Orban şi pe Iohannis. Ghici de ce?
Marius Tucă: Am văzut, şi acum, nici n-a ajuns bine şi asta făcea.
Valentin Stan: Iar Macron, lucru de care, sigur, Iohannis nu ştia, află acum de la noi, în discursul lui de pe 12 după ce vorbeşte de coronavirus, după ce face ceea ce trebuie să facă un preşedinte, fie el şi impopular la ora actuală printre francezi uite ce spune el aici apropo de ce se întâmplă acum, vorbeşte despre o Europă suverană, o Franţă şi o Europă care îşi ţin ferm destinul în mâini. Chiar şi într-un moment tragic ca ăsta, Macron nu pierde prilejul să spună pa America!
Marius Tucă: Să se dea european.
Valentin Stan: Iar ce se întâmplă în ultimele zile cu americanii care încearcă să deturneze vaccinul exclusiv pentru America la instituţii de cercetare care lucrează, iată, în capital privat cu resurse şi publice dar şi de la privat, pe cele două paliere, Europa, America, arată foarte clar că şi aici palierele se despart. Europa va avea un drum al ei. Şase, să te văd unde îţi găseşti tu locul acolo, pomanagiule.
Marius Tucă: Eu, ca pomanagiu, acolo unde se dă pomană, Vali. Nu o să plec de acolo. Din punctul meu de vedere nu mă interesează…
Valentin Stan: Dar am o veste proastă pentru tine. Pomana se dă până la 12.
Marius Tucă: Pomana porcului? La 12 fără cinci în faţa pomenii. Mulţumesc mult pentru ediţia specială, ne vedem săptămâna viitoare cu Valentin Stan, din nou avem mâine ediţii speciale începând cu orele 16, o să vă anunţăm din timp la ce oră vor fi acestea. Vom fi aici, vă spun, ca de obicei, ca dintotdeauna, ţineţi aproape.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Dr. Cătălin Apostolescu: Vârful epidemiei de coronavirus va fi atins în perioada Paştelui
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe