- Home
- Marius Tuca Show
- (27.10.2020, 21:27)
- Geanina Sandu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marius Tucă Show. Dana Gârbovan: Suntem într-o permanentă reformă a Justiţiei. Un pas înainte – doi înapoi
- Dana Gîrbovan: Independenţa Justiţiei nu este un drept teoretic. Este dreptul faţă de care toate celelalte drepturi rămân lipsite de apărare.
- Dana Gîrbovan: “Judecătorii trebuie să fie independenţi în raport cu procurorii” ar trebui să fie o axiomă.
- Dana Gîrbovan: Cine ne dă garanţia că nu mai există, în prezent, ofiţeri acoperiţi, colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii în Justiţie?
Urmărește
850 afișări
Dana Gîrbovan e o personalitate a lumii judiciare pe care nimeni nu o poate trece neobservată. Invitată a lui Marius Tucă în repetate rânduri, Dana Gîrbovan s-a remarcat de fiecare dată prin acurateţea cu care îşi prezintă opiniile. Opinii, care, în esenţă, sunt remarci de bun-simţ pentru cum ar trebui să arate un sistem judiciar românesc sănătos.
“Suntem într-o permanentă reformă a Justiţiei”, a spus Dana Gîrbovan, care a punctat că puţinul avans pe care-l ia sistemul judiciar e mai apoi trenat de diverse decizii discutabile. Cele două mari teme abordate în emisiunea Marius Tucă Show de marţi seara au fost separarea carierei magistraţilor şi neingerinţa serviciilor secrete în procesul judiciar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil
-
Guvernul Ciolacu vrea să elibereze Bucureştiul: În următorii 4 ani vrea să termine A0 alături de drumurile radiale. Pariul cel mare? Misiunea de a termina loturile lipsă de pe A1, A3, A7 şi A8, adică două autostrăzi care să treacă munţii – Carpaţii Meridionali dar şi cei Orientali
-
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie
Independenţa profesiunilor din interiorul Magistraturii nu trebuie să fie negociată. Dana Gîrbovan spune că “Independenţa Justiţiei nu este un drept teoretic. Este dreptul faţă de care toate celelalte drepturi rămân lipsite de apărare”.
Din cauza abuzurilor repetate şi constante, cetăţeanul şi-a pierdut exerciţiul libertăţii şi a început să se sprijine mai mult pe sloganuri, pe concepte deja mestecate de alţii, lucru profund nesănătos.
Fiecare cetăţean trebuie să înţeleagă că independenţa justiţiei este un drept al său
”Noi, din 2015 repetăm în mod constant acelaşi lucru, adresându-ne fiecărui cetăţean: înţelegeţi că independenţa Justiţiei nu este un concept teoretic, aşa, care există şi este un dat. Este un drept al dvs, al tutoror cetăţenilor care vin în faţa instabţei. De aceea trebuie să luptaţi, pentru că este un drept al dvs. şi mai mult, este dreptul faţă de care toate celelalte drepturi rămân lipsite de apărare. Rolul fundamental al judecătorului e să se asigure că în faţa sa statul şi cetăţeanul sunt egali, că este protejat în faţa oricărui abuz, că toate drepturile lui sunt respectate atât în raport cu ceilalţi cetăţeni, cât şi în raport cu statul. Este simplu, până la urmă, dar neavând exerciţiul ăsta al democraţiei şi al statului de drept, cetăţenii, din nefericire, tind să le trateze cu mult prea multă uşurinţă şi să se bazeze mai mult pe slogane.”
Separarea noţiunilor de procuror şi de judecător e imperioasă într-un sistem de drept, un concept statuat în Legea 303 din 2005, privind Statutul Magistraţilor. Dana Gîrbovan spune că fiecare dintre aceste două profesii trebuie să aibă datorii independente.
De asemenea, judecătorul a insistat pe ideea infiltrării, cumva remanente, a serviciilor de informaţii în sistemul judiciar – o temă rămasă din vremuri comuniste care nu pare să se anuleze, ci, dimpotrivă, să-şi găsească alte supape în societatea judiciară. Judecătorul a spus că a avut un şoc atunci cînd şi-a dat seama de amploarea cu care erau infiltrate serviciile de informaţii. “Era, cumva, un elefant roz în încăpere. Nu se întreba nimeni cine face interceptările alea”. Pentru Dana Gîrbovan, problema prezenţei serviciilor în sistemul judiciar e o temă permanent de preocupare, cu rădăcini adânci în fosta Securitate. “Din ‘99 până acum a existat această influenţă între fosta securitate şi serviciile secrete şi rolul pe care-l joacă justiţia în prezent”, a spus aceasta.
Puţini ştiu despre modul în care au fost verificaţi acoperiţii din Justiţie, după ce, în 2015, un comunicat al CSAT emis către presă asigura lumea că, “în urma verificărilor efectuate, nu există acoperiţi în Justiţie”.
Fabulosul anunţ nu a fost de natură să liniştească pe nimeni, mai ales că posibilitatea ca acest lucru să fie valid era minimă. Cum s-a efectuat verificarea statului? Foarte simplu: statul i-a întrebat pe magistraţi dacă sunt ofiţeri acoperiţi, iar magistraţii au răspuns, in corpore, că nu.
Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns.
Iată cum a explicat Dana Gîrbovan depre cum a ajuns domnul Mihalache, consilierul lui Iohannis, a explicat şi cum s-au produs acele verificări: “CSAT nu are capacitatea de a verifica peste 12 000 de angajaţi şi că verificările au constat în întrebarea: aveţi ofiţeri acoperiţi? Sigur că răspunsul a fost “nu”.
Despre dezbaterile la modificările legilor Justiţiei, Dana Gîrbovan spune că ceea ce Legea 303 a obţinut în 2015 (incriminarea racolării magistraţilor în servicii e infracţiune, la fel şi tentativa) tinde acum să fie abrogată.
Cine sunt ofiţerii acoperiţi din Justiţie? Cine îi verifică? Cine ne dă garanţia că nu mai există, în prezent, ofiţeri acoperiţi, colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii în Justiţie?
”Suntem incapabili, la nivel de instituţii, să rezolvăm o problemă spinoasă, aceea a serviciilor de informaţii, indiferent de ce tip de informaţii vorbim. Desfiinţându-se SIPA în 2004 – 2006, am avut, în 2015, acea hotărâre a CSAT-ului, despre care spunea fstul preşedinte că a transformat corupţia într-o problemă de securitate naţională, s-au dat puteri largi SRI-ului pentru a combate, a forma echipele mixte. Practic, acolo a fost izvorul protocoalelor. Deci repet: este o corespondenţă. Când se desfiinţează SIPA se mută dincoace, la SRI, problema. Vorbim, devin subiecte de presă, umflate cumva cum a fost şi subiectul protocalelor, după care, la un moment dat, se dezumflă şi rămân în continuare problemele, nu sunt soluţionate. Iar în anul 2020 discutăm din nou despre anularea puţinelor şi minimelor şi absolut necesarelor garanţii pe care cu mare greutate le-am...
Marius Tucă: În 2018, prin efortul dvs şi al asociaţilor, au fost introduse în lege o serie de garanţii pentru a proteja judecătorii şi procurorii (foarte important!) de influenţa serviciilor secrete.
Dana Gârbovan: Care s-au manifestat în două planuri, în principal. Primul – potenţiala prezenţă a ofiţeilor acoperiţi, a colaboratorilor, în rândul judecătorilor şi informatorilor judecătorilor (iar aceasta este o realitate pe care o spusese Monica Macovei, în 2004, când a impus obligativitatea fiecărui judecător de a declara că nu e ofiţei acoperit), a spus, apropo de SIPA, o parte din informaţii sunt adunate cu ajutorul ofiţerilor acoperiţi din Justiţie.
Ei, ăia cine sunt? Şi de atunci întrebarea a rămas: cine sunt ofiţerii acoperiţi din Justiţie? Cine îi verifică? Cine ne dă garanţia că nu mai există, în prezent, ofiţeri acoperiţi, colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii în Justiţie?”
Profesioniştii din Magistratură intenţionează să participe la dezbaterile publice care urmează să aibă loc săptămâna viitoare pe tema modificărilor la Legile Justiţiei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Marius Tucă Show. Dana Gârbovan: Suntem într-o permanentă reformă a Justiţiei. Un pas înainte – doi înapoi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Prima unitate a Legiunii Ucrainene instruită în Polonia a fost desemnată în Ucraina / Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
astăzi, 18:04
Ciolacu a prezentat în Parlament programul de guvernare: Vom avea un an economic dificil