Marius Tucă Show | Dr. Clara Alexandrescu, medic ce profesează în Franţa: Zilnic, pacienţii îmi cer să nu îi intubăm, dacă se îmbolnăvesc. Să nu ocupăm un pat cu ei | VIDEO

Medicul Clara Alexandrescu a fost invitată la o ediţie specială ”Marius Tucă Show”

Urmărește
5947 afișări

Marius Tucă: Cum este să fii departe de România?


Clara Alexandrescu: Este extrem de complicat. Jumătatea mea a rămas la Bucureşti, pentru că situaţia era complicată. Spitalul meu se afla pe linia a doua pentru infecţia cu coronavirus. Nu e simplu când trebuie să traieşti între două ţări. În prezent, a scăzut numărul de pacienţi în Franţa, probabil că restricţiile de deplasare se vor ridica.

Marius Tucă: Cum, a fost până în acest moment în Franţa?

Clara Alexandrescu: Franţa a fost luată prin surprindere. Din punctul meu de vedere, informaţia care a venit din China a fost extrem de redusă. Franţa nu era pregătită, s-a găsit într-o situaţie în care nu a avut suficiente materiale pentru doctori, dar s-a rederesat repede. Aseară, preşedintele Franţei a recunoscut că au fost greşeli. Cred că toate ţările au greşit la început. Franţa a fost surprinsă pentru că nu a învăţat din ce s-a întamplat în Italia. Oricum, şi-a închipuit cineva că aproape patru miliarde de oameni vor rămâne închişi în case?

Infecţia cu acest tip de coronavirus atinge pacienţi care au imunitatea scăzută şi pe cei care au sindrom metabolic, supraponderali, cu hipertensiune şi apnee în somn. 
 

Cert este că nu avem vaccinuri. O altă certitudine este că, în acest moment, nu avem o terapie medicală de prevenţie, ca să o dăm la toată lumea, pentru a nu se mai îmbolnăvi. Aseară am aflat că Franţa are o imunizare între 10 şi 15%, ceea ce înseamnă între 6 şi 9 milioane de locuitori. Este foarte puţin. 
 
Ştim că testul din nas dă multe rezultate fals pozitive - 2 din 5 teste sunt false. Nu îl putem folosi pe scară largă. Avem teste cu care putem să testam răspunsul serologic. Iniţial, aşa s-a dorit să se facă în Europa. Testele serologice vor face progrese, numai că noi nu mai avem timp.

În următorii 2 ani vom fi obligaţi să avem o mască în spaţiile închise, în autobuze. 

Facem câteva greşeli: folosim prea mult mănuşile de unică folosinţă în România. E suficientă o mască şi o pereche de ochelari. 

Marius Tucă:  Vreau să trecem la ieşirea din izolare şi să ne vorbeşti despre etapele propuse de tine.
 
Clara Alexandrescu: Lucrurile nu pot continua foarte mult timp cu lumea în casă, pentru că lumea nu mai poate rezista fără să i se spună că în ziua X iese o anumită categorie din casă. Cum să ne imunizăm dacă stăm în casă? În prima etapă, nu va exista nimic altceva, decât mersul la serviciu şi drumul spre casă.

În Franţa au fost probleme cu oameni care au stat acasă, iar starea lor s-a agravat. Au avut o formă uşoara la început. Din datele pe care le avem, în categoria de vârstă a tinerilor nu avem forme grave. Mortalitatea este mică. 

Eu cred că această primă etapă trebuie să fie lăsată timp de două săptămâni fără să se întâmple altceva. Timp de două săptămâni după ce prima categorie a început să lucreze, nimic nu trebuie să se întâmple. Ceilalţi trebuie să stea liniştiţi în casă. 

Cred că în a doua etapă trebuie să îşi reaia activitatea elevii. Pentru elevi, pierderea unui semestru va fi greu de recuperat pe viitor.

Copii fac infecţie fără risc, ştim sigur asta, nu au existat cazuri grave. Decât să avem riscul să rămână copii cu bunicii expunând buncii, mai bine se duc copiii la şcoală.

Ultimele două etape vor necesita o implicarea a lumii medicale. 

În ultima etapă, populaţia cu risc va putea să iasă ca şi până acum, dar cu restricţii foarte mari. Ultima categorie reprezintă cel mai mare challenge pentru medici. Această categorie chiar stă de regulă în casă. Ei au asigurată rezerva de bani, sunt în general pensionari pe caz de boală. 

Sunt optimistă. Cred că în câteva săptămâni o să fim bine. 

Cu certitudine zonele roăii ale României se vor deschide foarte târziu.La Suceava, până nu va fi sigur că nu mai există cazuri noi, nu se va aplica nicio măsură de ieşire.

Marius Tucă: Ce te-a surprins foarte tare de când a început pandemia?
 
Clara Alexandrescu: Este foarte dureros ce mi se întamplă mie zilnic. În fiecare zi primesc câte o hârtie de la pacienţii mei care spun că dacă se îmbolnăvesc să nu îi intubăm, să nu ocupăm un pat cu ei.

 








Reputatul cardiolog, specializat în Italia şi în Franţa, îţi va vorbi despre epidemia de coronavirus din ţara noastră, comparativ cu celelalte state ale lumii.Cu o carieră de peste două decenii în domenul medical, Clara Alexandrescu îţi va da detalii despre lupta împotriva virusului şi depre situaţia celorlaţi pacienţi din România. Afli de la aceasta unde trebuie să mergi dacă suferi de boli de inimă şi ce trebuie să faci pentru a te proteja în aceste vremuri de grea încercare pentru umanitate. Clara Alexandrescu va discuta şi despre măsurile care trebuie luate pentru eficientizarea sistemului medical la finalul pandemiei.
 
Sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute cu medicul cardiolg Clara Alexandrescu, începând cu ora 18.00, într-o emisiune LIVE "Marius Tucă
Show LIVE pe mediafax.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici