Marius Tucă Show. Gigi Căciuleanu: ”E o perioadă de eroism a tuturor! Masca înseamnă botniţă!” / Rareş Voicu, vocea unei generaţii: ”Autorităţile statului pierd pe drum 650.000 de elevi”

  • Dr. Valeria Herdea, medic pediatru, vorbeşte despre deschiderea şcolilor şi sănătatea elevilor: ”Vorbim despre digitalizare şi focul se face cu lemne/ Bătălia în aceată perioadă e să avem copii sănătoşi, protejaţi, dar în acelaşi timp educaţi.”
  • Rareş Voicu, reprezentantul elevilor, critic la adresa Guvernului. ”Cine asigură stocul de măşti?Probabil că, într-un final, tot părinţii noştri vor trebui să le asigure!”
  • G. Căciuleanu: ”După pandemie, ne paşte pe toţi o reinventare, sforarii trebuie să îşi regândească sforile / Masca este ca o botniţă!”
  • Pentru Gigi Căciuleanu, Aleph e litera legată de artişti. ”Aleph News, ce frumos! Ca litera, ca Borges!”
Urmărește
1783 afișări
Imaginea articolului Marius Tucă Show. Gigi Căciuleanu: ”E o perioadă de eroism a tuturor! Masca înseamnă botniţă!” / Rareş Voicu, vocea unei generaţii: ”Autorităţile statului pierd pe drum 650.000 de elevi”

Ediţie specială a emisiunii Marius Tucă Show de vineri! Dacă Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, devenit vocea unei generaţii şi medicul pediatru Valeria Herdea îţi explică unde se întâlnesc sănătatea şi educaţia într-o perioadă în care se vorbeşte despre reîntoarcerea elevilor la şcoală – rămâne de văzut şi când!– artistul Gigi Căciuleanu vorbeşte despre Gala Tânărului Actor HOP 2020 ce se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti.

În plus, cunoscutul coregraf şi dansator povesteşte cum s-a văzut, s-a simţit şi s-a trăit întrega perioadă de pandemie în Franţa, acolo unde locuieşte de ani buni. Nu au lipsit nici scenele poetice, un desen special realizat de coregraf pentru postul Aleph News, dar şi o pledoarie adusă frumosului, dansului şi nu în ultimul rând lui Miriam Răducanu, cea care i-a fost profesoară şi parteneră de dans.

Maestrul Căciuleanu susţine că este o perioadă de eroism a tuturor, precizând însă că ,,masca înseamnă botniţă, dar şi o barieră.”Cât despre condiţia artistul, în special a celui independent, Gigi Căciuleanu mărturiseşte franc: ,,Omul, pe lângă artă, mai trebuie să şi mănânce, aşa ne-a făcut Dumnezeu! Ştiu cât de pârliţi suntem noi, artiştii independenţi!”

Rareş Voicu, reprezentantul elevilor, despre decalogul şcolii în vreme de pandemie

Invitat în prima parte a emisiunii ,,Marius Tucă Show” – alături de medicul pediatru Valeria Herdea, cea care s-a alăturat discuţiei pe zoom – Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, vorbeşte despre soarta şcolii româneşti în vreme de  pandemie.

Rareş Voicu: ,,Autorităţile statului pierd pe drum 650.000 de elevi fără acces la internet”

Acesta critică felul în care guvernanţii respectă dreptul elevilor la educaţie, susţinând că, în ciuda faptului că s-a tot trâmbiţat medelul de şcoală online, paradoxal, 650.000 de elevi nu au acces la internet. Rareş Voicu prezintă şi un decalog al şcolii pe timp de pandemie.
Declaraţiile premierului de azi ne-au spus că se ia în calcul începerea în sistem online până pe 1 octombrie, urmând să se revină, de fapt, să se vină în şcoli.

E absurd să spui asta, în contextul în care în luna aprilie am avut o analiză foarte, foarte clară conform căreia 900.000 de elevi nu au acces la internet şi nu au făcut nimic pentru a asigura acest acces. Aproape un milion de elevi, dar, atenţie, prima analiză a Ministerului Educaţiei, făcută în teritoriu, a scos în evidenţă că doar 250.000 de elevi nu au acces. Adică au pierdut pe drum autorităţile statului aproape 650.000 de elevi.

În ceea ce priveşte distribuirea în şcoli a măştilor de protecţie pentru elevi, Rareş Voicu este conştient de faptul că această teorie este una utopică. ,,Cine asigură stocul de măşti? Probabil că într-un final tot părinţii noştri vor trebui să le asigure!”.

De ce se doreşte amânarea şcolilor

Reprezentantul elevilor precizează şi faptul că motivul amânării începerii şcolilor până pe data de 1 octombrie nu este unul deloc întâmplător, fiind legat de organizarea alegerilor locale de pe 27 septembrie.  

Reamintim faptul că premierul Orban a anunţat că elevii ar putea merge la şcoală începând cu 1 octombrie, iar în perioada 14-30 septembrie să urmeze cursuri online. Acesta susţine că este vorba despre un scenariu cerut de medici.

”Anunţul premierului de azi e de o iresponsabilitate crasă să declari în spaţiul public în calitate de prim-ministru al României că ne gândim să începem şcoala în mod exclusiv online, în condiţiile în care tu n-ai făcut nimic să aduci acele tablete copiilor care nu au acces la internet. Şi aici e o altă conversaţie, de fapt se dovedeşte că tabletele nu sunt cel mai bun device pentru a învăţa, laptopurile sunt cele mai bune şi pot fi şi mai ieftine decât tabletele.

M. Tucă: Dar ştii de ce a anunţat 1 octombrie ca dată de începere a şcolilor?
Rareş Voicu: Ca să treacă alegerile, cel mai probabil.
M. Tucă: Bravo, vezi ce înseamnă să fii un tip inteligent, un şcolar eminent!? Da, trec alegerile, după ce au trecut alegerile locale, mai vedem cu începerea şcolilor, poate facem rost de tablete, de măşti, de camere de luat vederi. Nu mai contează!”

România sănătoasă versus România educată

”În timpul Galei Hop de ieri, când dansa un băiat foarte înalt, talentat, a început să picure. Era extraordinar să îl vezi pe el în acea verticalitate foarte riguroasă a picăturilor. Dar a început să se înteţească. S-a oprit. Imediat ce a ieşit publicul din sală, a căzut o avalanşă. Toţi ai mei au intrat în scenă şi au început să danseze, să arunce apa cu piciorele, cu aripi de ploaie. Avem imagini. Asta e Gala Hop, nu e o instituţie, mulţumim Uniter-ului, lui Ion Caramitru, că au apelat la un outsider ca mine, care adună nişte outsideri cu el. Asta e Gala Hop, un Hop în spaţiu, un Hop în timp”, povesteşte artistul Gigi.

Gala Tânărului Actor - HOP, ediţia a XXIII-a, se desfăşoară între 3 şi 5 septembrie, sus pe teatru, la Amfiteatru TNB. 24 de tineri dansActori concuează pentru trofeele HOP şi pot fi votaţi online pe parcursul zilei de duminică, 6 septembrie 2020, până la ora 19.00, pe galahop.uniter.ro/votul-publicului-2020/.

Marius Tucă -Gigi Căciuleanu, moment poetic cu dedicaţie

Marius Tucă l-a rugat pe artistul Gigi Căciuleanu, pentru Aleph News şi pentru Marius Tucă Show, să deseneze ”câteva linii care să însemne un desen, ca semn de bun augur pentru noua noastră televiziune”.

G.Căciuleanu: ”Aleph News, ce frumos! Ca litera, ca Borges!

Gigi Căciuleanu spune că limba pe care dansează el, limba păsărilor, începe tot cu litera Aleph, prima literă. ”Aleph News, ce frumos! Ca litera, ca Borges! Se leagă cu artistul de care spuneaţi, care începe tot cu litera A. Nu ştiu cum s-ar scrie în limba biblică. Această limbă a mea, limba păsărilor, se bucură foarte mult de prima literă. Atâta ştiu: A”

Pentru Gigi Căciuleanu, Aleph reprezintă un artist unic, Miriam Răducanu, care este mai mult decât un profesor, ”nu are vârstă, ea e o clipă, e măiastră”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici