Marius Tucă Show | Interviul integral cu Valentin Stan: Brexitul îi va lovi năprasnic mai ales pe români

Analistul Valentin Stan a avertizat vineri, la emisiunea Marius Tucă Show, că Brexitul îi va lovi mai ales pe români, subliniind că toată propaganda din Marea Britanie pentru amorsarea unei stări de xenofobie şi intoleranţă îi vizează pe conaţionalii noştri, motiv pentru care aceştia ar putea reveni în ţară.

Urmărește
1862 afișări

Prezentăm principalele declaraţii ale analistului Valentin Stan la emisiunea Marius Tucă Show:

“Pentru că Brexitul îi va lovi năprasnic, mai ales pe ei. Mai ales pe români îi va lovi năprasnic. Singurul lucru pe care guvernul britanic îl va putea livra după ce Brexitul se va întâmpla efectiv şi după ce se va termina şi perioada de tranziţie, când încă rămân aninaţi înoarece legislaţie europeană, va fi strict asta, în ce măsură vor putea arunca afară nişte oameni pentru că altminteri vor suferi economic în toate felurile şi financiar englezii după Brexit. Tot ce vor putea guvernanţi pro-Brexit să livreze, va fi asta. Nişte hoarde de oameni carenu vor mai putea să vină să muncească în Marea Britanie sau care vor trebui să plece de acolo pentru că nu li se mai recunoaşte statutul de rezidenţi”

„Brexitul, mai ţii minte ce ţi-am spus despre povestea cu Directiva 38 şi ce drepturi aveai? Păi gata, s-a terminat. Ştii cum e acum? O să trebuiască la cinci ani de zile să ceri tu pentru un settled status, adică deşi ai rezidenţă permanentă acolo, nu Titi, dai cu băţul şi mai ceri o dată. Dar tu când ceri acum o dată eu o să mă uit ce-ai făcut tu, ce cazier ai peste tot, până acum n-aveai voie, acum mă uit. Apropo, ştii că tu trebuie să completezi nişte rubricuţe, fill in the blanks. Dacă greşeşti o virgulă, el poate să interpreteze că eşti fraudulos şi ştii cum te dă afară? Instantaneu”.

„În condiţiile în care nu este obligatoriu să ai 2% (n.r. pentru Apărare) şi în niciun caz nu ai ce face cu rachete. Dacă ţi-e de Armata Română, de oameni absolut admirabil care au tricolorul pe umăr şi pe piept şi care merg în teatre de operaţii şi-şi lasă oasele pe acolo aiurea, atunci dă bani pe echipamente pentru oamenii ăştia, dă-le elicoptere, dă-le salarii la nivelul la care sunt plătiţi în toată lumea nu rachete de miliarde pe care n-ai să le foloseşti niciodată doar ca să-ţi consolidezi tu scaunul de sub ceva cu preţul atâtor sacrificii”.

„Dacă sunt nişte copii foarte isteţi care pot să facă ceva cu mintea şi cu mâinile lor, de ce ar sta aici să fie umiliţi că nu e vorba numai de cât câştigi pe lună, sunt umiliţi, orice derbedeu, şmenar politic le mănâncă seminţe în cap, unde te duci dacă nu ai o proptea, dacă nu ai stomac să furi într-o ţară ca asta? Oricât de bun ai fi. Altminteri aşa cum nu i-au luat MS Regele Mihai România din piept şi din suflet, nici lor nu o să le-o ia nimeni, dacă au ceva pentru România, pentru că au părinţi aici, unii dintre ei cine ştie poate iubesc şi locul unde s-au născut, dar de ce să fiu umilit?”

„Un popor care cică face revoluţie ce nu se regăseşte în dosarul penal acolo ştiindu-se exact ce a fost şi căruia îi spui în continuare la acest moment, îl iei de mână practic pe poporul ăla şi îl duci spre democraţie aşa cu un simulacru de Constituţie, cu un simulacru de alegeri, cu un simulacru de dezbatere parlamentară şi un simulacru de guvern în care prăbuşeşti guverne şi inventezi legi desfiinţând din cinci în cinci minute ideea de constituţionalism, nu are nici o legătură nici măcar cu democraţia aia pe care a adus-o Trump în SUA”.

„Nu există nici un stat paralel, Marius, există statul, există România, exact, atât. Ştii ceva, nu ar mai trebui să te preocupe cine controlează statul, uită-te la ăia care îşi asumă vesta, nu le căuta diagonala pe sub cămaşă, îi vezi în vestă, îi ştii”

„Păi cât de prost să fii să ai o formulare de tipul ori alegeri anticipate, ori legea electorală cu două tururi pentru că tu într-adevăr dacă bagi moţiunea de cenzură care dărâmă guvernul şi înmormântezi astfel alegerea aia în două tururi, tu sigur că declanşezi anticipate, dar asta nu înseamnă că ies anticipatele pentru că nu ies. Ai un singur lucru, Orban pa, asta e sigur”

„Dacă intrăm mai departe în dihotomia aia ce avem, sau ce vrem, alegeri în două tururi sau anticipate şi observăm că le pierdem pe amândouă, îţi rămâne un singur lucru din tot circul ăsta grotesc, pa Orban, e singurul lucru concret dacă găseşti altceva, arată-mi”.

„Ce ne-a arătat Dragnea atunci? Că problema lui nu e cum să îşi impună un prim-ministru, deşi ar fi trebuit să fie asta şi să stea în siajul cui, îmi spui tu? Deci domnul Dragnea deşi ameninţase la greu pe domnul preşedinte, cu asta în mână a zis „bine domnule preşedinte ce să facem” şi a urmat ceea ce ai văzut. Între timp PSD s-a dărâmat, a venit apa şi l-a luat... şi mă întrebai tu, sigur tot virtual, ăştia se reformează, fac ceva? (...)dar dacă te uiţi la cum s-au mişcat ei atunci când Dragnea era tătic, poporul era în spatele lor...Şi Iohannis le spunea marş de aici, ei ziceau <am înţeles permiteţi-mi să raportez, conform regulamentului de gardă şi garnizoană>, băieţii ăştia la ora actuală ghici pe cine au în frunte? Cumva ai zis de Ciolacu?”

Prezentăm interviul integral:

Marius Tucă: Bun găsit oameni buni la o nouă ediţie specială, la mulţi ani în primul rând, prima emisiune în anul 2020, dacă spunea cineva în anul 2000 când noi nu trebuia să mai fim copii că prindem şi anul de graţie 2020, probabil că aş fi spus că e o glumă bună. Invitatul, nu?

Valentin Stan: Da, mai ales că domnul Brucan anunţase un termen mai scurt.

Marius Tucă: Deşi dânsul oricum era mai special.

Valentin Stan: Clar.

Marius Tucă: Da, îmi aduc aminte, am avut câteva ediţii speciale cu el absolut extraordinare, dar vom vorbi altă dată despre asta, invitatul meu domnul Valentin Stan...

Valentin Stan: Ultima oară aşa era, da.

Marius Tucă: Da, a rămas cu aceeaşi, sub aceeaşi denumire, omul cu laptopul, de data asta am făcut un promo care cred că vi se potriveşte domnule Stan.

Valentin Stan: Depinde acuma....

Marius Tucă: Dragul meu Valentin Stan, adică omul care citeşte viitorul.

Valentin Stan: E, ai vrut tu să faci audienţă...

Marius Tucă: Am vrut, mie îmi place foarte mult audienţa şi băuturile alcoolice de care m-am lăsat anul ăsta. Da, audienţa şi viitorul îmi plac foarte tare.

Valentin Stan: Te înţeleg, nu ai ce să lucrezi la prezent.

Singurul lucru cu care ne-am căpătuit şi noi după 1990 este că poţi să spui, bine, nu te ajută...

Marius Tucă: Cum vedeai înainte de 1989, ar fi prima întrebare, perspectiva intelectualului, omului Valentin Stan?

Valentin Stan: Dragă Marius, în 1989 nu vedeam nimic, astăzi nici măcar atât.

Marius Tucă: Înţeleg că dumneavoastră ţineţi cu tot dinadinsul să stricaţi emisiunea Marius Tucă Show, iar eu cu tot...

Valentin Stan: Nu e emisiunea ta?

Marius Tucă: Ba da, dar cu tot dragul...

Valentin Stan: Păi şi ce vrei să stricăm, altceva?

Marius Tucă: Nu pot, înţelegeţi, să vă las. Deci decembrie 1989, cum era lumea pentru Valentin Stan?

Valentin Stan: O lume mai aşezată, în orice caz.

Marius Tucă: Şi perspectivele, visele lui Valentin Stan? Să fie profesor la Universitate aşa cum a fost, sau erau altele?

Valentin Stan: Pe vremea aia ţi-am spus, nu vedeam nimic înainte, bâjbâiam, acuma...

Marius Tucă: Bine, era un întuneric pe care nici măcar nu îl recunoşteam, dar eram orbi.

Valentin Stan: A apărut în 1990 celebra formulă „cine a stat cinci ani la ruşi nu poate  gândi ca Bush” şi în momentul ăla au ştiut ce  să se întâmple...

Marius Tucă: Am ştiut pe naiba. În 1990 cum vedea Valentin Stan perspectiva  noii lumi? Pentru că noi suntem o generaţie, tu cu atât mai mult cu 10 ani în avans, nu se vede e adevărat...

Valentin Stan: Nu, se vede domnule, am trăit jumate în comunism.

Marius Tucă: E adevărat, jumate în comunism şi jumate în?

Valentin Stan: Şi jumătate în nu se ştie ce, în Groapa Marianelor.

Marius Tucă: Cum sunt aceste două jumătăţi?

Valentin Stan: Dar pot să spun următorul lucru, având în vedere că lucrez cu tineri, nişte oameni absoluţi excepţionali, nu? Şi stau câteodată şi mă întreb, uitându-mă la ei, oare e mai bine aşa că nu au cunoscut comunismul?

Marius Tucă: Şi e mai bine?

Valentin Stan: Înclin să cred că da, în 1991 eram la Universitatea din Leeds, în 91, deci la doi ani după prăbuşirea, mă rog aşa s-a zis prăbuşirea comunismului în România, erau nişte tineri acolo cu creastă verde, cu fel de fel de belciuge, ştii cum e în lumea aia liberă şi împărţeau fel de fel de foiţe din astea volante cu o convocare, voiau să lanseze ceva şi când m-am uitat acolo ghici ce: voiau să lanseze un partid comunist şi mi-au dat şi mie, înţelegi? Şi eu atunci am spus aşa, măi oameni buni lăsaţi-mă pe mine că eu vin din acolo. Dar ghici ce, au fost foarte dezamăgiţi şi au spus „cum vii de acolo? Păi atunci tu ar trebui să fi împreună cu noi”, vezi oamenii nu ne-au crezut...

Marius Tucă: Nu au crezut, nu? „Tu rămâi cu noi, continuă-ţi viaţa”...

Valentin Stan: Şi vrei să îţi spun ceva? Nu ne cred nici acum pe cuvânt!

Marius Tucă: De ce să nu ne creadă?

Valentin Stan: Pentru că ăştia suntem.

Marius Tucă: Pentru că le-a dat toate motivele.

Valentin Stan: Da.

Marius Tucă: Dar apropo de Anglia, pentru că sunteţi în afara ideii de analist şi profesor la Universitatea din Bucureşti, sunteţi un istoric al clipei şi al României din ultimii 30 de ani.

Valentin Stan: Nu aş zice istoric, e pretenţios spus, hai să nu...

Marius Tucă: Un om de istorie, e bine?

Valentin Stan: Sunt un profesoraş la o facultate pe aici prin ţara noastră.

Marius Tucă: Am putea să ne înţelegem în seara asta, să avem un dialog cursiv, incitant, care să poată să lase publicul mască din faţa televizoarelor, să rămână bujbei?

Valentin Stan: Mai bine să îi luăm masca, să lăsăm omul fără mască.

Marius Tucă: Am o prietenă la Paris care s-a căsătorit cu un corsican şi i-am zis „ băi dacă vezi aici, unele lucruri rămâi bujbei”, dar ea zice „ce înseamnă bujbei?”, nici nu ai plecat bine de 20 de ani la Paris şi nu şti ce e, că vine din franţuzescul „bujbe”, şi zice „nu serios”, „tu nu ştiai înainte să pleci în Franţa bujbei?”, zice „nu serios, mă gândeam că poate e un regionalism cu toate că nu are cum că vine din franţuzescul ăla”. Anglia a supravieţuit comunismului, singura ţară şi fascismului, de ce? Marea Britanie.

Valentin Stan: Care fascism şi care comunism?

Marius Tucă: Care a cuprins Europa... vorbim de la 1900 toamna până, uite, în anul de graţie 2020.

Valentin Stan: Au inventat Magna Carta, e greu cu ăştia.

Marius Tucă: Ai vreo explicaţie, alta decât că au inventat...

Valentin Stan: Păi asta spune tot, spune cine sunt ei. Uită-te la ei acum, pleacă din UE, sunt conştienţi de ceea ce sunt, ştiu ce înseamnă imperiul Britanic. Winston Churchill spunea aşa în teribilele momente ale invaziei naziste în Europa „ dacă ăştia vor învinge, tot ceea ce ştim, tot ceea ce iubim, tot despre care ne pasă se va adânci în cea mai neagră noapte”. El Churchill ştia că apără o lume, ei erau o lume, un univers de discurs, noi suntem nişte bieţi ai culturii minore, Marius, şi ne comportăm ca atare. Nu te mai compara cu Marea Britanie.

Marius Tucă: Nu mă compar cu nimeni, încercam să pun o întrebare legată de Anglia că a fost singura care a rezistat, răspunsul poate fi aşa, nu îmi place Churchill, ceea ce ştii din alte motive, dar trebuie să recunosc că avea atât de mare dreptate. Şi în 1990 ce ţi-ai propus, să fii profesor universitar?

Valentin Stan: Nu, în 1990 am ajuns într-o instituţie foarte importantă a statului român, pe numele ei Ministerul Afacerilor Externe.

Marius Tucă: Superb.

Valentin Stan: Exact şi am petrecut acolo vreo trei ani de zile până când am început să scriu nişte materiale într-o publicaţie gestionată de un, hai să spunem bun prieten al tău şi un mare jurnalist român pentru care am un deosebit respect, l-a numit pe domnul Cristoiu...

Marius Tucă: Cristoiu Ion din Găgeşti.

Valentin Stan: Aşa  şi acolo scria aşa: conspiraţia prostiei, a corupţiei şi a incompetenţei ceva, deci pe Ministerul de Externe, după care a trebuit să ne despărţim.

Marius Tucă: Oribil.

Valentin Stan: Naşpa.

Marius Tucă: Ştii că am impresia că nu s-a schimbat nimic?

Valentin Stan: Păi vezi, Marius, vezi?

Marius Tucă: Eu văd că eu cu asta mă ocup.

Valentin Stan: Spuneam astăzi eu nu văd nimic sau mai mult decât vedeam în 1990.

Marius Tucă: Mai mult, acolo mai mult ca în orice alt loc şi dovada a lucrurilor pe care mi le-ai spus mi se par chiar legată de cine e astăzi ministrul de Externe, cu tot dragul. Ştii că am avut o întâlnire cu domnul la un moment dat şi era foarte trist şi foarte abătut şi l-am întrebat ce s-a întâmplat „nu, e situaţia din Burkina Faso”.

Valentin Stan: Ei vezi?

Marius Tucă: Tu ai gândit vreodată că e o situaţie în Burkina Faso?

Valentin Stan: Eu întotdeauna vibrez la Burkina Faso.

Marius Tucă: Şi de ce ai scris asta, că întotdeauna ai spus ceea ce ai crezut, indiferent de vremuri şi de lumea în care erai.

Valentin Stan: Marius am trăit amândoi în comunism, nu crezi că ne-a ajuns? Povestea aia când trebuia să...

Marius Tucă: Păi uite dacă mă uit în jur celor mai mulţi din jurul nostru nu le-a ajuns.

Valentin Stan: Marius, singurul lucru cu care ne-am căpătuit şi noi după 1990 este că poţi să spui, bine, nu te ajută...

Marius Tucă: Dar sunt foarte puţini care mai spun, îmi pare rău că te dezamăgesc.

Valentin Stan: Acuma nu te supăra, spui şi tu ca orice activitate lucrativă, în funcţie de ce profit ai, pentru unii e mai profitabil să tacă, te-ai gândit la asta?

Marius Tucă: Da, m-am gândit, m-am gândit că au fost momente sau vremuri în care ar fi trebuit să tac şi eu sau să tac dracului, Doamne Iartă-mă, din gură şi să îmi văd de treaba mea.

Valentin Stan: Şi erai mai bine.

Marius Tucă: Bine, treaba mea era tocmai să spun, să vorbesc, aici a fost un conflict de interese.

Valentin Stan: Dacă nu ai înţeles, de pildă, cum se face că e un mare jurnalist acuma care am înţeles că a intrat în politică, nu dăm nume, şi spunea acolo că se desparte definitiv de profesiunea de jurnalist, nu?

Marius Tucă: Îmi face  greaţă şi eu nu vreau să îmi fie greaţă în timpul emisiuni, aduceţi-mi o găleată de lămâie.

Valentin Stan: Nu, dar când te desparţi definitiv de ceva, eu ştii când mă despărţeam definitiv de ceva?

Marius Tucă: Când erai mic şi îţi propuneai...

Valentin Stan: Nu, când eram în armată, că am făcut armata şi când îţi dădea ordin plutonierul să faci ceva, te despărţeai imediat de ce făcuseşi până atunci şi te apucai de altceva, înţelegi? Nu e nici o ironie, eu când aud pe cineva...

Marius Tucă: De ce ţii cu tot dinadinsul să îmi strici emisiunea, te rog? Glumesc, când auzi pe cineva că...

Valentin Stan: Hai mă Marius... când auzi pe cineva, dacă nici măcar emisiunea ta nu e stricată, atunci ce mai să stricăm?

Marius Tucă: Când auzi pe cineva că...?

Valentin Stan: Când aud pe cineva că de o dată renunţă la carieră, la tot ceea ce este, la tot ceea ce reprezintă, se întoarce pe călcâie şi doar că nu auzi „permiteţi să raportez”.

Marius Tucă: Dar să ştii că s-a auzit plesnitul din cele două călcâie, asta s-a auzit, zic ca figură de stil că şi eu mă pricep cât de cât, dar nu s-a mai auzit să trăiţi pentru că să trăiţi a spus când a trecut dincolo, dincolo în camera cealaltă. Da, e o stare de dezastru total în ceea ce priveşte presa din România, dar eu cred că începând din 2020 lucrurile se vor schimba, am sentimentul ăsta, poate că mă înşel.

Valentin Stan: Acuma ce să îţi spun eu ţie, abia aştept să te văd.

Marius Tucă: Nu, nu este vorba despre mine, este un sentiment legat de tot ce înseamnă breasla asta, dacă mă raportez numai la mine...

Valentin Stan: Nu o să se schimbe, Marius.

Marius Tucă: Eu zic că se vor schimba lucrurile.

Valentin Stan: Ţi-am spus, în ce te priveşte mă uit cu drag.

Marius Tucă: Eu zic că se vor schimba şi te gândeai atunci după experienţa de 3 ani la Ministerul de Externe să fii profesor, să fii la Universitate sau voiai altceva?

Nu mi s-a întâmplat niciodată din 1990 încoace, de când sunt eu pe acolo, să primesc salariul în bucăţi, cum l-am primit acum

Valentin Stan: Nu, nu am avut niciodată tipul ăsta de proiecţie, era cea mai aproape direcţie de starea mea de agregare aşa că am mers, cum s-ar zice, cursiv.

Marius Tucă: Şi ai făcut asta, o chestie care a venit de la sine aproape. Şi în învăţământ crezi că lucrurile în 20 de ani au mers mai bine faţă de restul societăţii?

Valentin Stan: Păi uite să îţi dau un exemplu, de pildă nu mi s-a întâmplat niciodată din 1990 încoace, de când sunt eu pe acolo, să primesc salariul în bucăţi, cum l-am primit acum, înţelegi? S-a mai întârziat, a venit Băsescu şi l-a tăiat, dar să primesc salariul în bucăţi cum mi s-a întâmplat acum pe 14, asta nu am mai văzut şi ghici de ce, că domnul rector nu a vrut să ia atitudine vis-a – vis de povestea asta că nu a văzut nimic. Păi când tu primeşti salariul în bucăţi, că nu au de unde să ţi-l dea...

Marius Tucă: E un nou rector?

Valentin Stan: Da, e un nou rector, dar nu el dă bani, săracul, ministerul Învăţământului.

Marius Tucă: Şi de ce să nu spună nimic?

Valentin Stan: Păi întreabă-l pe domnul Orban care dă şi pensii şi salarii şi care are prevăzut un buget cum spune domnul Klaus  Iohannis, toţi banii. Şi domnul profesor universitar Stan ia banii în bucăţi.

Marius Tucă: Ştii ce mă deranjează? Dubla măsură, că vin unii şi alţii la putere.

Valentin Stan: Eu sunt ok, dar o să discutăm astăzi de dublă măsură dacă vrei.

Marius Tucă: Da, să discutăm.

Valentin Stan: Cum facem noi lucruri că aşa ne învaţă Comisia de la Veneţia, azi e bine, mâine e rău, azi recomandare, mâine este destin...

Marius Tucă: Cred că sunt un ziarist foarte implicat, înţeleg informaţiile care sunt reale, adevărate, ştiu întotdeauna să separ fake-news-ul sau fake-news-urile de ceea ce înseamnă informaţiile adevărate, dar eu mă uit de o săptămână ca să intrăm în subiect după acest „bine ai venit Valentin Stan” şi eu nu înţeleg nimic legat de alegeri anticipate, de alegeri în turul doi pentru primării, de căderea guvernului, de asumarea guvernului, te rog ai tot timpul din lume să mă luminezi pe mine măcar.

Valentin Stan: Dar să ştii că va fi foarte greu că nu... pentru a te lămuri pe tine ar trebui să mă lămuresc întâi pe mine, aici e problema, dar ne putem forţa pentru oamenii care se uită la noi.

Marius Tucă: Te rog, Iohannis a câştigat al doilea mandat, aş spune într-un mod nici nu ştiu cum să spun, într-un mod dezarmant pentru ideea de democraţie, competiţie şi aşa mai departe, fără să vedem o idee acolo după cinci ani, asta pot să îmi permit să spun...

Valentin Stan: Să vezi după 10 ani.

Marius Tucă: Şi a venit un guvern, are un guvern, e guvernul meu în momentul ăsta, cu un premier, premierul meu deocamdată, că nu am văzut alte semne şi încotro o luăm, alegeri anticipate, se vor alegeri anticipate?

Valentin Stan: Hai să lămurim o treabă de la început, de ce am avea nevoie de alegeri anticipate, sigur din perspectiva domnului Iohannis, din perspectiva domnului Orban, de ce am avea noi nevoie de alegeri anticipate? Eu am o singură explicaţie, apropo de alegerile anticipate, sigur dacă priveşti toată povestea sub microscop vezi micile texturi, încerci să pătrunzi, să faci introspecţii în dinamica celulară... să nu exagerăm. Dar dacă te uiţi şi îţi pui întrebarea asta simplă, de ce vă trebuie măi băieţi vouă alegeri anticipate ştii, că ai putea să mergi pe ideea asta, e poporul acum croit să susţină o viziune liberală, pe domnul preşedinte, PSD s-au compromis la gunoi cu ei, ai putea să zici să prindă şi ei momentul că cine ştie ce se întâmplă până în toamnă nu? Poate se dezumflă, poate vin ăştia înapoi. În esenţă dacă te uiţi concret, că nu prea văd cum i-ai dezumfla într-un an de zile, apare următoarea situaţie, dacă stai până la alegerile din toamnă nu-i aşa că în septembrie trebui să măreşti nişte pensii şi nişte salarii?

Marius Tucă: Corect.

Valentin Stan: Şi dacă tu la ora actuală dincolo de gargara asta cu banii prevăzuţi la buget, că noi întotdeauna prevedem fel de fel de sume la buget care nu mai ajung acolo unde trebuie, deci dincolo de gargara asta cu avem banii prevăzuţi la buget, dacă mai şi anunţi deficite de 3-4 nu ştiu cât %, dacă şi sperii bineînţeles pe toţi cei care te pot împrumuta cu doi lei ca să mai poţi plăti şi tu pensii şi salarii până în septembrie, din momentul ăla ai gestionat nu o criză politică, ci o criză de imagine care poate să aibă pe oricine sau nu, ceva în spate şi care cu toţi banii prevăzuţi la buget te împinge într-o înfundătură de unde nu mai ai cum să dai banii ăia aşa  cum se prevede cică la buget, ci trebuie să te scoţi cumva cu ei în mână ca să îţi salvezi guvernarea şi atunci da,  ai nevoie de anticipate ca să nu ajungi la termen cu nişte alegeri precedate de nişte măriri salariale şi de pensii pe care nu ţi le poţi permite. Deci faci nişte alegeri anticipate...

Marius Tucă:  Plus alocaţiile pentru copii că nici alea nu se... nu prea mai sunt bani.

Valentin Stan: Ajungem imediat şi acolo, deci asta ar fi singura raţiune tehnică, hai să nu mai dăm banii ăia în septembrie şi atunci ne facem mandatul înainte de patru ani şi suntem stăpânii locului...

Marius Tucă: Şi facem ce vrem noi şi dăm ce vrem noi pentru că uite poporul ne-a ales.

Valentin Stan: Acum fii atent că m-ai trimis în alocaţii. Aici este foarte interesant de văzut un lucru, relaţia dintre Iohannis şi Ludovic Orban şi te invit să facem noi aşa o anamneză.

Marius Tucă: Amnezie adică?

Valentin Stan: Da, în 2010  mai ţii minte a venit călăuza ta spirituală Traian Băsescu...

Marius Tucă: Farul meu călăuză.

Orban e pa rău, deci această mişcare a lui Iohannis îl pune pe Orban într-o situaţie dramatică, aceea de a cârti împotriva unei măsuri foarte populare

Valentin Stan: Exact şi a zis băi tăiem nişte salarii, el a vrut şi nişte pensii, dar a zis Curtea Constituţională că nu se poate...

Marius Tucă: Închidem nişte spitale, închidem gări...

Valentin Stan: Aşa da, bun, au venit şi a zis aşa da? Şi întrebat fiind, măi băiatule dar ce ţi-a trebuit ţie să anunţi asta că e treaba guvernului, sigur el conducea România, dar era totuşi formal treaba guvernului, el a explicat foarte corect, a zis: „domnule nu puteam să îl las pe Boc că eu aveam deja mandatul 2 ani în buzunar, ăsta dacă ar fi anunţat aşa ceva se prăbuşea”, ţinând cont de cât de impopular era...

Marius Tucă: Corect, istoria se repetă, acelaşi lucru...

Valentin Stan: Exact, deci fii atent ce se întâmplă, dar cumva pe sensul celălalt, deci Băsescu anunţă tăieri de salarii ca să îl protejeze pe Boc şi aici e un principiu ştiind politică, nu cred că Băsescu ştia asta, dar el lucra empiric foarte bine, the unspoiled stails şi ceva nepătat rămâne, adică iau eu pata, preşedintele, îl las pe Boc nepătat.

Marius Tucă: Păi Băsescu era chiar o pată însă...

Valentin Stan: Da, dar era soarele României, aşa şi atunci a preluat el ruşinea cum ar veni, l-a lăsat pe Boc imaculat şi Boc în loc a rămas, întotdeauna rămâne imaculat, bun, frumos până aici. Ce face Iohannis? Vin nişte băieţi în Parlament, dau această lege pentru alocaţii, ok, acum fiind vorba între noi într-adevăr şi legea spune, ar trebui să stabileşti exact sursele de finanţare. Ce face Iohannis? Nu numai că nu zice nimic, o promulgă. Imi spui şi mie cine rămâne nepătat sau pătat în povestea asta?

Marius Tucă: Şi face asigurări că se vor plăti banii, se vor da banii.

Valentin Stan: Da, dar la momentul ăsta îl obligă pe Orban să spună că nu dă banii.

Marius Tucă: Şi acum pătatul e premierul.

Valentin Stan: Pătatul e premierul şi dacă mergi pe formula de dinainte cel nepătat rămâne, iar în cazul de faţă Orban e cel pătat, înţelegi tu de ce face Iohannis asta? Deci Orban e pa.

Marius Tucă: Aşa zic şi eu.

Valentin Stan: Dar e pa rău, deci această mişcare a lui Iohannis îl pune pe Orban într-o situaţie dramatică, aceea de a cârti împotriva unei măsuri foarte populare şi...

Marius Tucă: În ciuda faptului că preşedintele a promulgat legea şi a spus că se vor da banii pentru alocaţii.

Valentin Stan: Asta este ideea, el e figura pozitivă aici, Iohannis atenţie, culmea, deşi are al doilea mandat în buzunar, la el nu conta să îşi asume trimiterea...

Marius Tucă: Niciodată şi nu va face asta niciodată.

Valentin Stan: Bun, acuma dacă mergi mai departe pe acest drum, iată am aflat nişte lucruri, că Orban e pa, că anticipatele  s-ar justificat, dar mai aşa, adică vis- a – vis de banii ăia care ar trebui salvaţi de poporul cel hulpav, poporul ăla care nu vrea să muncească, că aşa spune doamna ministru al Muncii, poporul ăla care vrea să iasă la pensie repede...

Marius Tucă: Păi e mai deosebită, mai specială.

Valentin Stan: Ai văzut? Deci dacă te uiţi la povestea asta şi te uiţi acum la anticipate ştii, apare această dihotomie foarte interesantă, anticipate versus alegeri locale în două tururi.

Marius Tucă: Cu Orban pa, pentru că tocmai am stabilit.

Valentin Stan: Exact şi ce face el, îşi asumă răspunderea în Parlament, nu, pe această formulă vine cu o lege de modificare să transpunem în legislaţia electorală filosofia două tururi la locale, ok. Dacă te uiţi la ce se întâmplă acum în Parlament, sigur anunţata moţiune de cenzură şi aşa mai departe şi vezi opţiunile băieţilor ăştia, ia să vedem, ce vreţi voi copii? vreţi alegeri în două tururi? Aş spune că ăsta e cel mai important lucru, alegerile în două tururi pentru ei, deşi dacă te uiţi pe statistică, uite am aici câteva cifre, în 2008 am avut ultimele alegeri în două tururi, fii atent: 2757 din băieţii ăia care au câştigat ar fi câştigat indiferent de faptul că era într-un tur sau două, adică 86,61% din tot, la o prezenţă de aproape 50%, 48,44%. Deci întrebare este: povestea cu două tururi te ajută pe tine liberalule? Că aici ideea este următoarea, băieţii ăştia sunt foarte bine înşurubaţi în teritoriu, PSD şi la primul tur ei vor câştiga tot, cu 20-30%, altminteri facem două tururi şi ne unim noi opoziţia împotriva lor şi vedem cine, nu se ştie cine. O fi liberal, o fi de la USR, o fi extraterestru, nu ştiu. Dar noi vrem două tururi.

Marius Tucă: Iartă-mă o secundă şi te rog să îţi păstrezi gândul, ştiu că nu ai să îl pierzi şi ar mai avea un avantaj la alegerile într-un singur tur, că sunt pe cai mari, Iohannis a câştigat, ei sunt la guvernare, în sondaje stau bine, cum spuneam al doilea mandat încredere şi aşa mai departe, deci e în ciuda fiecărei logici şi a oricărui prezent.

Valentin Stan: Ok, dar marşăm pe treaba cu „domnule trebuie neapărat alegeri locale cu două tururi”, nu? Nu contează câştigăm un pic, câştigăm ceva...

Marius Tucă: Turcan a venit săraca cu nişte argumente ceva de tăvăleşti pe jos de râs, da, ea era pentru un tur atunci când a fost.

Valentin Stan: Deci numai pentru atât facem chestia asta, adică de ce? Forţăm o moţiune de cenzură să plece Orban? Poftim? Doar pentru atât? Doar pentru atât, ok. Între timp ce aflu de la ei, că asta cu două tururi e democraţie, aia cu un tur nu e, hai să o lămurim şi pe asta scurt dintr-o bătaie de aripi, Comisia asta de la Veneţia pe 18 martie 2018 aveau ei aşa o compilaţie de electoral system cum e prin alegeri, bă zice aşa: zice că povestea asta cum sunt alegerile e decizie suverană şi fii atent acum nu aş vrea să mi-o iei în nume de rău...

Marius Tucă: Să nu deranjăm.

Valentin Stan: Nu, dar cică asta cu one round sau two round păi Marius cică e compatibilă şi o variantă şi cealaltă variantă cu ghici ce: Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, că eu l-am auzit pe domnul Orban spunând că e nedemocratică povestea asta cu...

Marius Tucă: Deci amândouă sunt la fel de democratice...

Valentin Stan: Da, aşa zice Comisia de la Veneţia, nu ştiu  de unde au aflat ei că zice Comisia de la Veneţia, bă faceţi treaba aia cu două tururi că... dar hai să îţi mai spun un secret acum dar asta nu mai spune la nimeni, rămâne între noi, da?

Tu sigur că declanşezi anticipate, dar asta nu înseamnă că ies anticipatele pentru că nu ies.

Marius Tucă: Tăiaţi emisiunea...

Valentin Stan: Da, deci fii atent aici o chestie foarte tare, băieţii ăştia, partenerii tăi strategici...

Marius Tucă: Partenerii mei strategici la ... americanii.

Valentin Stan: Povestea asta tu ştii că 48%, nu rectific, 48 de state din 50, din măreaţa uniune, aia care e partener strategic, ştii că 48 din statele astea au tipul ăsta de alegeri, one round pentru cei desemnaţi să ajungă în Colegiul Electoral, ăla de îl alege pe cel mai puternic om din lume?

Marius Tucă: Nu, dar nu vreau să strici emisiunea, adică tu aduci prea multe argumente împotriva lui domnul Iohannis şi nu aş vrea să...

Valentin Stan: Nu, eu aduc argumente ca să se vadă că treaba asta cu alegerile într-un singur tur e urât... nu se poate în democraţie. Eu am zis că America s-a prăbuşit ca democraţie, păi cum adică?

Marius Tucă: Păi din cauza clar, alegerii reprezentanţilor dintr-un singur tur.

Valentin Stan: Şi prietenul tău Boris Johnson şi înaintea lui David Cameron.

Marius Tucă: Fratele meu.

 Valentin Stan: Fratele tău, ştii ce spunea David Cameron apropo despre treaba asta cu alegerile în două turui? Zicea aşa, nu e în regulă cu treaba asta în două tururi că prea mulţi proşti ajung...

Marius Tucă: Nu cred...

Valentin Stan: Pe cuvânt...

Marius Tucă: Dar la noi au ajuns şi într-un singur tur, cum îţi explici?

Valentin Stan: Păi nu că ştii că e povestea aia, ei fiind, spunea David Cameron total nereprezentativi, înţelegi că ajunge ăla care a primit 5% pe urmă se unesc ăia şi îi dau şi iese peste ăla care era cumva reprezentativ că venea cumva dintr-o singură parte, înţelegi? Bun dar asta spune David Cameron care e de dreapta.

Marius Tucă: Dar şi el nu are ce face, David Cameron ăsta?

Valentin Stan: Da, păi nu ai văzut ce a făcut cu marea Britanie, cu Brexitul, dar să ştii că şi Tony Blair care era de stânga...

Marius Tucă: Dar el e penal, Tony Blair că l-au băgat aici penal...

Valentin Stan: Nu e rău, bref, când mai auzim povestea asta cu nu e democraţie într-un tur, Marius, ce să discutăm cu ăştia?

Marius Tucă: Domnule Stan, asta nu e pentru...

Valentin Stan: Da, eu nu am o problemă cu un tur sau două tururi, poate să fie şi 10 tururi, inclusiv de pantaloni, turul de pantalon e cel mai bun.

Marius Tucă: Ăla da şi poate să fie...

Valentin Stan: Şi poţi să îl îmbraci şi pe dos ca să se vadă.

Marius Tucă: Cu doi craci, iertată să îmi fie expresia, nu e în două tururi.

Valentin Stan: Eu nu am vrut să spun nimic de domnul preşedinte, dar văd că mă tot provoci.

Marius Tucă: Bun, deci Iohannis îl joacă pe Orban ca să scape de el repede...

Valentin Stan: Dar repede, el era pe mandat să scape de el cătinel, dar se pare că domnul Orban se grăbeşte şi atunci dacă se grăbeşte, domnul preşedinte zice prietene mai stai o tură. Acum dacă mergem pe dihotomia asta, alegeri în două şi alegeri anticipate, deci ce fac eu aici cică, provoc declanşarea procedurii de anticipate dacă PSD bagă o moţiune de cenzură ce prăbuşeşte guvernul Orban care îşi asumă răspunderea pe legea legată de modificarea legislaţiei electorale. Păi cât de prost să fii să ai o formulare de tipul ori alegeri anticipate, ori legea electorală cu două tururi pentru că tu într-adevăr dacă bagi moţiunea de cenzură care dărâmă guvernul şi înmormântezi astfel alegerea aia în două tururi, tu sigur că declanşezi anticipate, dar asta nu înseamnă că ies anticipatele pentru că nu ies.

Marius Tucă: Adică Parlamentul rămâne, nu mai cade guvernul de două ori.

Valentin Stan: Exact şi spune-mi atunci dragă Marius ce ai câştigat aici? Că nu este în mod evident ori, ori, este şi, şi, adică ce? Pierzi alegerile în două tururi, că îţi bagă moţiunea de cenzură şi pa şi nici anticipate nu o să ai Titi, dar ai un singur lucru...

Marius Tucă: Domnul Titi...

Valentin Stan: Ai un singur lucru, Orban pa, asta e sigur.

Marius Tucă: Dar îţi spun şi de ce, că instinctul mă înşeală rareori şi anume că Iohannis nu l-a vrut niciodată, dar niciodată prim-ministru şi prin împrejurările aproape nefaste ale istoriei a trebuit să îl pună, pentru că a rămas şeful liberalilor, pentru că au câştigat la europarlamentare, mă rog. Şi atunci a zis ok l-am pus, dar şi-a dat seama foarte repede că avem altă treabă şi că nu e cazul, adică Iohannis în mintea lui, sunt convins de asta, spune am avut mare dreptate că pe ăsta nu trebuia să îl pun niciodată prim-ministru. Şi drept urmare acum operează în sensul de a scăpa cât mai repede fără nici o anticipată, fără nici o problemă de el.

Valentin Stan: Nici o problemă şi dacă tot am ajuns aici dragul meu, poate e bine ca oamenii să mai ştie nişte lucruri, de pildă că ai văzut că cică avem nişte semnale de la Comisia de la Veneţia, povestea asta care e o structură a Consiliul Europei care se uită la cum performăm noi democratic şi ai văzut aici o invoci în funcţie de cum se aprinde becul, e neon sau  din ăsta eco, sau dacă e de la maşină e cu semnalizare sau poate să fie opaiţ. CCR zice aici dragul meu o decizie din 682, o decizie din 2012...

Marius Tucă: Observ că ţii cu tot dinadinsul să strici Marius Tucă Show, nu e nici o problemă, adică eu îmi asum asta, te rog.

Valentin Stan: Asumă-ţi, deci decizia 682 din 2012 zice că, referindu-se la alegerile locale că domnul preşedinte a ieşit şi a spus acum băi nu avem nici o constrângere constituţională că nu am putea să facem noi aici alegeri anticipate când vrem noi şi CCR mititica cică dacă faci alegerile astea în anul alegerilor, adică dacă faci alegeri în anul alegerilor, deci dacă faci tu alegeri chiar când trebuie să faci alegeri e bine? Şi ghici ce mai faci în anul ăla, le mai şi schimbi, adică le faci tu în anul ăla dar le şi schimbi, adică schimbi tu legislaţia în anul când faci alegerile ca să înţeleagă toată lumea, spune CCR cică se încalcă principiul securităţii juridice, nu ai înţeles nimic? Nici eu.  Deci e neconstituţională prietene, deci în anul ăla, nu cu 6 luni înainte şi ăştia de la CCR neserioşi cum îi ştii cum puteau fi în 2012, trimit la opinia 190 din 2002 a Comisiei de la Veneţia pe care o găseşti tu pe 23 mai 2003...

Marius Tucă: Eu despre Veneţia mi-am schimbat foarte tare...

Valentin Stan: Sunt cu inundaţiile alea, nu ai văzut?

Marius Tucă: Piaţa San Marco, deci în primul rând ei în loc să îşi vadă de inundaţii şi Piaţa San Marco e tot timpul inundată...

Valentin Stan: Da, câte o dată de apă, câte o dată de porumbei...

Marius Tucă: Şi câte o dată de turişti, e invadată de turişti plus gondolierii care tot timpul e beţi şi ei cu ce se ocupă?

Valentin Stan: Cu aiureli, dar fii atent ce spun ăştia, dacă vrei tu să schimbi dragă Titi ceva pe legea aia, în anul când vrei să faci alegeri?

Marius Tucă: Tu Titi îi zici lui Iohannis ca să înţeleg...

Valentin Stan: Nu, eu zic, Titi, pe planetă zice aşa: „ should not be open”, adică nu recomandare, marş de aici îţi zice, să nu deschizi tu treaba asta, să o amendezi în anul ăla, nu, cu mai puţin de un an înainte de alegeri, aşa spune Comisia de la Veneţia.

Marius Tucă: Păi şi atunci noi ce facem aici?

Valentin Stan: Păi nu ştiu, dar ştii ce au făcut în 2014 veneţienii ăştia? Şi-au mai dat o opinie 749/2014, ştii că prietenii tăi, fraţii tăi de sânge, nu veneţienii, moldovenii...

Marius Tucă: Ţiganii?

Valentin Stan: Păi tu eşti prieten cu toată lumea?

Marius Tucă: M-am uitat la serialul ăsta cu Peaky Blinders şi atunci am...

 Valentin Stan: Nu te mai uita la seriale când ai în fiecare seară pe domnul Iohannis la televizor care îţi explică cum merg lucrurile?

Marius Tucă: Dar seara nu am curent după opt, sunt pe stil vechi.

Valentin Stan: Nu ai curenţi poate, dar dacă deschizi geamurile în acelaşi timp unul pe o parte, unul pe o parte...

Marius Tucă:  Vânt în pupa.

Valentin Stan: Zice acelaşi lucru, should not be open to amendment, că voiau şi moldovenii să facă şi ei exact la fel săracii şi ştii cum moldovenii sunt mai mici?

Marius Tucă: Păi ce că moldovenii nu e oameni sau cum vine asta? Ăştia au auzit de Planeta Moldova?

Valentin Stan: Nu, au auzit de Planeta maimuţelor..

Marius Tucă: Ei sunt o planetă în sine...

Valentin Stan: Deci, dragul meu, în condiţiile astea tu ai avut următoarea dezbatere aici, zilele trecute, cum să facem noi să modificăm legea asta, prin OUG sau prin asumare, înţelegi? Sigur că Ordonanţa de Urgenţă(OUG) dacă ai să te uiţi tu în articolaşul ăsta 115 din Constituţie, nu poţi să o dai pe drepturile omului şi îţi specifică acolo, drepturi electorale, deci OUG era scârbos anticonstituţională, dar însăşi ideea de a modifica legislaţia asta spune Curtea Constituţională de la Românica şi Comisia de la Inundaţi spune că nu ai voie să o faci fiindcă nu prea are nici o legătură cu democraţia, ce faci tu, dar domnul Iohannis, prietenul tău şi al poporului...

Marius Tucă: Mulţumesc, domnule poporul l-a ales...

Valentin Stan: Şi ţi-am spus data viitoare că noi nu luăm poporul de mână să îl trecem strada, el trece singur, înţelegi?

Ce vrem, alegeri în două tururi sau anticipate şi observăm că le pierdem pe amândouă, îţi rămâne un singur lucru din tot circul ăsta grotesc, pa Orban

Marius Tucă: Pe roşu. Şi oricum nu are loc tot poporul pe trecerea de pietoni.

Valentin Stan: Deci această veste cu hai să ne asumăm nu ştiu ce e şi asta profund anti- constituţională şi profund anti-reguli democratice în sistemele de democraţie, nici măcar consolidat aşa cum l-a făcut Papa Doc chiar şi într-o lume mai puţin bântuită de demoni cum este lumea europeană.

Marius Tucă: Domnule, aţi zis-o atât de frumos încât să dau publicitate, dar nu am publicitate, atunci mergem mai departe. Păi bun, dar trăim într-un circ de trei săptămâni, din înainte de Crăciun...

Valentin Stan: Da, dar ghici ce, unora le place.

Marius Tucă: De ce le place?

Valentin Stan: Păi ţi-am explicat adineauri pentru că se fac bani din asta Marius, vin eu să te învăţ?

Marius Tucă: Păi fac ăia bani, nu facem noi asta e o problemă.

Valentin Stan: Păi ce să îţi fac acuma, trebuia să te naşti şi tu cu 1000 de ani mai târziu, după dispariţia planetei.

Marius Tucă: După ce se va instala haosul pe planetă. Bun, dă-mi o explicaţie totuşi în plan politic, că electoral am înţeles, că e anticonstituţională, dacă începeau cu ordonanţa, era greţos sau oribil sau scârbos anticonstituţional atât de pe faţă, dar totuşi încearcă cu asumarea răspunderii, e la fel de anticonstituţional pentru că suntem chiar în anul în care culmea se întâmplă să avem alegeri parlamentare şi alegeri locale.

Valentin Stan: Şi de aia, dacă te uiţi la tot ce am discutat până acum şi împarţi practic apele în două şi încerci să cauţi o motivaţie tehnică relativă cât de cât, o noimă, o să găseşti ce ţi-am spus. Hai să ţinem banii ăia că altfel ne prăbuşim rău, adică să nu ajungem în alegerile la termen, fiind obligaţi să livrăm bani pe care noi nu am vrea să îi dăm oamenilor.

Marius Tucă: Şi s-ar putea nici să nu îi avem.

Valentin Stan: Absolut, dar asta, hai să zicem că o anulăm cu declaraţiile lui domnul Iohannis care ne învaţă, domnule sunt prevăzute toate la buget, noi respectăm legea nu ştiu ce, exact. Dacă intrăm mai departe în dihotomia aia ce avem, sau ce vrem, alegeri în două tururi sau anticipate şi observăm că le pierdem pe amândouă, îţi rămâne un singur lucru din tot circul ăsta grotesc, pa Orban, e singurul lucru concret dacă găseşti altceva, arată-mi.

Marius Tucă: Bun, să facem paşi mai departe ce se întâmplă pentru că eu am dat, am făcut promo şi eu nu pot să fac un promo care nu este acoperit şi am zis că profesorul Valentin Stan ne citeşte viitorul. Cum merge mai departe?

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici