„Marius Tucă Show” | Interviul integral. Ilie Năstase: La Roland Garros, am o stradă care se numeşte Ilie Năstase. N-am în România, dar am acolo

Fostul mare tenismen, Ilie Năstase, a dezvăluit luni, la emisiunea Marius Tucă Show, care este cea mai mare dezamăgire a sa şi cum autorităţile romnâne nu i-au arătat respectul cuvenit şi nu l-au ajutat să pună pe picioare Academia de tenis din Bucureşti.

Urmărește
484 afișări

Prezentăm principalele declaraţii ale lui Ilie Năstase în emisiunea Marius Tucă Show:

„La Roland Garros n-am mai fost de un an, că am avut problema cu suspendarea, dar o să mă duc (…) Păi acolo avem, îi spune village, un… aşa mic şi am o stradă care se numeşte Ilie Năstase. Şi sunt mândru de treaba asta. N-am în România, dar am acolo”.

„După aia, când m-am mutat la Paris, stăteam acolo, mă vedeau în fiecare zi cât stăteam eu acolo mă vedeau pe la restaurante, credeau că sunt francez deja. Oricum, cei din comunitatea evreiască, nu-mi spuneau Ilie, spuneau Elie, eram deja de-al lor”.

„Ne-au folosit străinii şi pe mine şi pe Nadia. Eu am avut academie de tenis la Paris vreo  10 ani. Şase hectare mi s-au dat acolo frumos, a mers bine. Nadia are în America la fel, deci oamenii ăia înţeleg exact ce înţelegem noi şi numele nostru şi vor să investească între un nume care e cunoscut în lumea întreagă. La noi nu, aţi văzut vreo statuie în România?  (...) eu nu vreau statuie, pot să îmi fac singur statuie, nu e problemă, dar respectul ăsta este, să îţi facă o statuie, dacă vrei bineînţeles”.

„Eu nu îi înţeleg pe români, vorbesc serios, chiar nu îi înţeleg. Nu făcusem nimic, doar făcusem bine în meseria mea, mi-am făcut treaba, am fost cine am fost, numărul 1 mondial, numai pentru aia ar trebui, respectul ăsta, nu l-am primit niciodată în România”.

„Am 17 terenuri de tenis, am un teren de fotbal pe care i l-am închiriat lui Ciprian şi care a făcut frumos, a făcut şi tribuna cu lumină, cu... a început să arate frumos, dar nu am fost ajutat de absolut nimeni, nici de cei din sectorul 1, nici de domnul primar de la sectorul 1”.

„Am fost în sport, am fost în politică, am făcut de toate, dar cel mai dezamăgit am fost de politică. Şi sunt în continuare pentru că oamenii care sunt de acolo nu se schimbă, niciodată nu o să se schimbe, niciodată”

„Dacă noi nu aveam politicieni buni pe timpul unirii, noi nu eram uniţi acum. Ăia au fost politicieni care au înţeles binele acestei ţări şi s-au unit. Ei, astăzi nu s-ar mai putea face asta cu politicienii pe care îi avem”.

„Eu cred că a fost preluată ţara asta de nişte oameni care au vrut să o controleze în continuare şi au zis aşa: pe timpuri noi, tot noi, îi mai auzeam pe unii în Senat că zic aşa. Şi au zis aşa, ţara asta trebuie să fie condusă de noi, sau să fie confiscată economic, politic şi presă şi asta au făcut, asta s-a întâmplat”.

„Cine nu ne lasă acuma să facem bine? Noi românii pe români, ne împiedicăm unii de alţii. Aici e tristeţea mare pentru mine, că nu vrem să înţelegem că dacă noi ne punem împreună o să fie mai bine pentru toată lumea şi dacă dăm legi omeneşti, că asta fac ăia străinii, le dau pentru bunăstarea oamenilor şi a copiilor. Mă întreb şi eu politicienii ăştia care nu dau legi ca lumea, nu au şi ei copii, nu au şi ei prieteni?”

„Nadia  a venit la mine şi eu i-am spus să fugă în America, poate să confirme de acolo, o întrebi şi la mine acasă era ea şi cu...generalul Dragnea şi cu un securist. Şi acolo i-am zis, era ministrul Dragnea, de sport, zic: Olga Korbut primeşte bani, trimiteţi, nu mai daţi ursuleţi, vrea şi ea bani că are nevoie, nu? Nu te mai băga tu. Zic, Nadia fugi, mâine, azi, fugi... a, mă bagi la puşcărie nemernicule...”

„Mie mi-a plăcut, am iubit tenisul, am făcut cu plăcere, am făcut cum mi-a convenit mie. Putea să spună unul joacă aşa, dacă nu-mi reuşea de o sută, cum am zis atunci, de o sută unu de ori îi dădeam”

„Simona Halep are, aşa, perioade când se enervează, că şi mie, de exemplu, eu când mă enervam jucam mai bine. McEnroe la fel, până nu se enerva nu dădea ce era mai bun din el. Şi poate asta o ajută”.

„Îmi plăcea să mă complic, dacă puteam să câştig un punct uşor, nu-l câştigam, voiam să-l fac… ca melodia lui ăla, cum îl cheamă, Sinatra, I did it my way, adică am făcut cum am vrut eu”.

„N-am avut antrenor niciodată şi eram singur. Aici era singura problemă şi din când în când mai venea câte o soţie, când nu eram divorţat, şi se uita şi ea şi îmi ţinea pumnii. În rest, eram singur. Între toţi ăia pe acolo”

„Am luat opt turnee la rând, de la Monte Carlo, Roma, Paris, toate alea le-am luat eu, Madrid, tot ce era în Europa pe zgură şi Roland Garros l-am luat eu, opt turnee la rând şi nu aveam cum să nu fiu numărul 1. (...) Roland Garros în 1973 l-am câştigat fără să pierd nici un set. Au fost numai doi jucători în istoria Roland Garros-ului”.

„Eu i-am copiat pe australieni care ziceau aşa: ca să te antrenezi cel mai bine e să joci un meci. Şi jucam aşa: la simplu, la dublu şi la dublu mixt, dacă te uiţi la toţi foştii mari jucători înaintea mea sau în perioada mea toţi au făcut exact aşa”.

„Idolul meu a fost unul spaniol, Manolo Santana şi, din păcate, am jucat o singură dată cu el la meciul de Cupa Davis de la Bucureşti, în 67, aveam 21 de ani. Dar m-am îndrăgostit că era un nebun, că juca… făcea scurte, lobul, liftate, de la el am învăţat. Stilul mi-a plăcut”.

„Simona Halep joacă prea mult în defensivă câteodată. Şi acum, de exemplu, atacă foarte mult şi cu dreapta şi cu reverul. Am văzut acum ultimele meciuri foarte bine foloseşte scurta, pe care trebuia să o folosească mai demult. Şi e foarte bine că şi-a dat seama că trebuie să schimbe puţin din joc şi să stea mai în teren. (...) Ea trebuie să se uite foarte atentă şi să fie foarte concentrată la turneele Grand Slam. Astea contează, câte ai luat de Grand Slam. Ai fost numărul unu o dată, e de ajuns”.

„Nu putem compara tenisul masculin cu cel feminin. Sunt mult mai mulţi jucători buni… Decât la fete. Nu vreau să diminuez Simonei nimic din succesul ei, dar când văd la meciuri fete care pierd 6-0, 6-0 sau 6-0, 6-1, eu le-aş amenda. Când pierzi 6-0, 6-1 nu-ţi dau premiu. Că ai pierdut 6-0, 6-0”.

„Simona Halep e ambiţioasă. Asta e cel mai important. Mai e o jucătoare ambiţioasă în România, o cheamă Monica Niculescu şi ea, dacă ar avea ambiţia Monicăi Niculescu cred că n-ar pierde niciun meci. Fata aia e condusă cu 5-0 şi n-are nicio treabă, ea luptă că o bate pe aia”.

„Daren Cahill e un foarte bun antrenor. E un băiat care îi spune exact şi nu se fereşte să o critice, lucru care e foarte bine, asta trebuie să-i spună faţă de alţii care o linguşesc şi nu ştiu ce pe la spate. Şi când ajunge acolo pe teren el poate să spună, dar dacă tu nu poţi să schimbi ce spune el, e o mare problemă”.

Prezentăm interviul integral:

Marius Tucă: Bun găsit oameni buni la o ediţie specială, invitatul de astăzi, îmi place şablonul ăsta, nu mai are nevoie de nici o prezentare, se numeşte Ilie Năstase şi cu toate astea citind despre tine îmi dau seama de fiecare dată că aflu lucruri noi. Bine ai venit, la mulţi ani...

Ilie Năstase: Bună.

Marius Tucă: Un an mai bun, eşti foarte reţinut, nu eşti genul de obicei, te deranjez?

Ilie Năstase: Stai puţin să îmi scot asta, nu că am fost la Senat azi că am o întâlnire şi m-am dus şi eu şi zic: nu se lucrează azi? Nu, până pe trei februarie nu se lucrează. Am stat şi eu vreo trei ani pe acolo, am pierdut timpul, dar asta e.

Marius Tucă: Ilie, nu vreau să te deranjez, poţi să pui pe masă, nu pe jos, avem studiourile  astea foarte scumpe, deci tu vrei să îmi spui că anul ăsta faci 74 de ani?

Ilie Năstase: Da şi cinci căsătorii.

Marius Tucă: Nu pot să cred asta...

Ilie Năstase: Acuma vrei să îţi spun recordul la tenis?

Marius Tucă: Ştii că există asta, e un om bătrân sau un om în vârstă, tu nu ai vârsta şi oricine s-ar uita la tine din toate poziţiile şi din avion, nu ar spune despre tine că mâine, poimâine faci 80 de ani.

Regulile normale din occident sunt cele mai naturale, legile omeneşti  le spun eu, pentru oameni. Şi în România nu se vrea treaba asta în continuare, să avansăm şi noi

Ilie Năstase: Păi toată lumea arată bine în avion, mi-ai făcut un compliment?

Marius Tucă: Ţiriac a făcut 80 săracu...

Ilie Năstase: Nu ne luăm la competiţie pe treaba asta...

Marius Tucă: Păi nu, tu arăţi mult mai bine nu?

Ilie Năstase: Nu, nu vreau să mă compar cu nimeni, arată foarte bine...

Marius Tucă: E verde?

Ilie Năstase:  E verde că se duce la vânătoare şi zice: Năstase nu vrei să vii şi tu cu mine la vânătoare, nu că dacă mă confuzi cu vreo căprioară mă împuşti şi nu vreau.

Marius Tucă: Da, a trecut foarte tare timpul, întâmplarea a fost că prima noastră întâlnire când ne-am cunoscut mai bine, erai candidat la Primăria Capitalei şi trebuie să recunosc că mi-am dorit foarte tare să fii câştigat atunci, de ce? Pentru că erai din afara sistemului, nu făcuseşi politică, nu intraseşi deloc până atunci în politică, aveai experienţa omului care călătoreşte, care vine din afară şi cu toate astea lumea a ales altceva, îţi aduci aminte?

Ilie Năstase: Îmi aduc aminte, chiar am fost contestat că nu sunt român, ţin minte, ai venit la mine acasă.

Marius Tucă: Ne cunoşteam de ceva vreme şi aveam ziarele de seară şi nu ştiu, nu mai ştiu în ce ziar scria că Ilie Năstase nu poate să candideze pentru că este cetăţean francez.

Ilie Năstase: Cred că era vineri spre sâmbătă şi ambasada era închisă, a trebuit să mergem la ambasadă să confirme că nu sunt...

Marius Tucă: Duminică erau alegerile?

Ilie Năstase: Da, duminică erau alegerile.

Marius Tucă: Da, era ultima lovitură pregătită de băieţii

Ilie Năstase: E, astea au fost ultimele şmecherii ale băieţilor cu epoleţi şi asta s-a întâmplat, dar nu regret, am făcut o încercare care a fost ceva natural, nu am făcut-o pentru interese, sau... adică în România nu a mers şi nu merge în continuare treaba asta. Dacă eşti cinstit, nu...

Marius Tucă: Dar de ce? De ce Ilie? Care sunt argumentele? Un tenismen celebru, un român celebru pentru că de multe ori s-a spus despre... până la Hagi că România înseamnă Nadia Comăneci şi Ilie Năstase, eraţi cei mai cunoscuţi omeni din lume. Dar de ce această respingere?

Ilie Năstase: Cred că România o să vrea să devenim şi noi o ţară normală, aşezată, cu reguli cum sunt în occident şi regulile normale din occident sunt cele mai naturale, legile omeneşti  le spun eu, pentru oameni. Şi în România nu se vrea treaba asta în continuare, să avansăm şi noi. Uite eu mă duc foarte des într-o ţară în care noi poate nu ştim mult sau ştim ... e o ţară negativistă pentru noi, Turcia. Oamenii ăştia în Turcia şi politic şi business şi ce vrei tu au făcut lucrurile cele mai uşoare şi cele mai simple, au copiat tot  ce a fost mai bun în Anglia, în Franţa, în America, au două hoteluri Kempinski All Season, nici New York nu are. Asta suntem, noi nu vrem să copiem, noi facem în felul nostru, ca şi autostrăzile, uite 10 ani am stat în Chişinău, au nişte restaurante McDonalds şi m-am dus în Basarabia, am fost la Cetatea şi mă duceam pe o stradă pe care o ştiam eu mai lăturalnică aşa şi acolo m-am dus să văd unde a lucrat tatăl meu când era el poliţist la Banca Naţională în Soroca şi căutam locul, cu fratele meu eram, voiam să vedem şi noi unde s-a născut, dar fratele meu s-a născut acolo şi până la urmă am dat peste un ziarist care ştia de Banca Naţională, ne-am dus acolo, am vizitat, am fost foarte frumos şi zice „vreau să vă invit la masă”, nu pot să merg că mă duc la Chişinău, pe unde o luaţi? Pe strada aia unde faci două ore. Domnul Năstase, păi noi avem autostradă, când aţi făcut-o? De curând. Ce s-a întâmplat, au venit americanii şi au zis, cum a venit Bechtel la noi şi au zis, vă dăm bani să vă faceţi autostradă de  120 de km. Şi zice nu ne pricepem, primarul era tânăr şi a zis domnule nu ne pricepem, nu ne daţi banii, dar faceţi-o dumneavoastră şi asta s-a întâmplat, au făcut-o americanii. La fiecare 10 km scria acolo pe ea mulţumim poporului american pentru acest minunat cadou. Şi m-am dus pe autostradă, am făcut 45 de minute în loc de două ore. Deci se poate da?

Marius Tucă: Se poate, da. Apropo de Basarabia, nu ştiu câţi cunosc din biografia ta, dar părinţii tăi s-au cunoscut acolo, tatăl tău era din Basarabia...

Ilie Năstase: Nu, de lângă Buzău...

Marius Tucă: Mama ta era din Basarabia şi tatăl tău din Buzău.

Ilie Năstase: El a fost trimis la Banca Naţională ca şi poliţist ca să păzească Banca Naţională din Soroca.

Marius Tucă: Şi acolo au trăit, acolo s-a născut fratele tău mai mare, sora şi după aceea au venit în România pentru că şi-au dat seama ce se întâmplă acolo.

Ilie Năstase: Au anunţat, deci dacă nu îi anunţau că o să intre ruşii în Moldova... şi-au luat totul în maşină...

Marius Tucă: Dacă rămâneau acolo te năşteai rus, nu?

Ilie Năstase: Da, eram rus şi am spus în autobiografie.

Marius Tucă: Da, în autobiografie spune asta. Cum ar fi fost să fii rus?

Ilie Năstase: Rău, nu m-aş fi identificat cu ei.

Marius Tucă: Nu te-ai identificat...

Ilie Năstase: Nu, pentru că nu vorbesc nici rusa...

Marius Tucă: Păi nu, dar dacă te năşteai atunci...

Ilie Năstase: Mama mea şi cu sora ei erau orfane de război, nu şi-au cunoscut părinţii şi atunci acasă vorbeau mai mult ruseşte decât...

Marius Tucă: Şi când ai fost în Basarabia să vezi unde a lucrat tatăl tău?

Ilie Năstase: Am fost acum vreo 15 ani.

Marius Tucă: A, deci ai fost de mult. Şi cum ţi s-a părut? Fratele tău câţi ani avea când a plecat din Basarabia?

Ilie Năstase: Avea 7 ani.

Marius Tucă: A cunoscut locuri, sau cum?

Te votează nişte oameni cinstiţi şi când ajung acolo ei devin necinstiţi. Ei nu reprezintă oamenii care i-au votat, ei se reprezintă pe ei.

Ilie Năstase: Da, a făcut prima clasă  acolo, nu a mai recunoscut, dacă nu dădeam peste jurnalistul ăla nu  dădeam de locul unde s-a născut, de Bancă, acolo s-a născut de fapt.

Marius Tucă: Am înţeles, apropo de politică, la un moment dat ai intrat, ai fost în Senatul României, nu?

Ilie Năstase: Da.

Marius Tucă: Cum ţi s-a părut lumea asta, ai fost acolo în Parlamentul României?

Ilie Năstase: Vorbeam şi cu taximetristul astăzi şi spuneam că nu se vrea să devenim şi noi o ţară aşezată, cu lucruri normale. Acolo în Senat m-am simţit puţin stingher, am avut doi prieteni, era o doamnă, profesoara care a făcut greva, nu îmi aduc aminte şi un băiat Laurenţiu, noi trei eram întotdeauna cei trei care erau împotriva lucrurilor care nu erau normale, nu erau legi omeneşti.

Marius Tucă: Pentru că nu erai îndoctrinat, nu erai (înregimentat) într-un partid... cine Cristina Anghel?

Ilie Năstase: Da, doamna Anghel,  o doamnă foarte cum se cade şi...

Marius Tucă: Şi făceaţi opinie de fiecare dată şi...

Ilie Năstase: Da, discutam înainte şi votam, că şi un copil de 10 ani spune ce lege e bună şi ce nu e bună, nu? Nu e greu, dar din păcate oamenii ăştia la legile cu scăpări se ridică cu două mâini. La legile bune, toţi ridică în capul sus, în stânga, în dreapta, nu vrea nimeni să voteze. Asta nu mi-a plăcut.

Marius Tucă: Ai repeta experienţa asta?

Ilie Năstase: Nu, a fost o experienţă, nu bună, că sunt experienţe bune, rele, nu a fost o experienţă bună pentru mine pentru că până la urmă vreau să spun adevărul: acolo te votează nişte oameni cinstiţi şi când ajung acolo ei devin necinstiţi. Ei nu reprezintă oamenii care i-au votat, ei se reprezintă pe ei. Eu o să am putere mâine, nu le-aş da voie, niciunui partid nu aş da voie să pună tricolorul la sediile lor, pentru că ei nu reprezintă ţara asta, ei se reprezintă pe ei personal, aici e problema. Doar când se schimbă... uite s-a schimbat de trei luni doar numele şi feţele, ei sunt aceeaşi.

Marius Tucă: Corect, ai perfectă dreptate, m-am mirat că tu ai vrut să intri să faci asta şi bănuiesc...

Ilie Năstase: La români adevărul nu prinde, când spune cineva adevărul românul spune „lasă bă că...”. Am nişte oameni care nu sunt de acord cu ei. De exemplu cu Băsescu: se spune că tovarăşul Băsescu a fost cel mai bun politician al României. A fost politician bun pentru el şi familia lui, când spui şi ai un slogan de felul că „să trăiţi bine”, se pare...

Marius Tucă: Cumplit, cinic până la urmă, da.

Ilie Năstase: Acuma e şi treaba asta cu numele lui de spion, care cum îi spunea?

Marius Tucă: Cine, a Băsescu?

Ilie Năstase: Da.

Marius Tucă: Petrov.

Ilie Năstase: Petrov, s-a vorbit cinci minute, 10, 20 ...

Marius Tucă: Şi a trecut, e europarlamentar, nu are nici o treabă...

Ilie Năstase: E europarlamentar, vine şi ne spune cum să trăim, ne spune că el care a spus că autostrăzile nu au nici o problemă, în România nu trebuie autostrăzi....

Marius Tucă: Alo, păi mi-a spus mie. Mie mi-a spus în emisiune, o oră m-am luptat cu el să îi spun că e nevoie în România de autostrăzi şi îmi spunea nu, trebuie să caut emisiunea să o dau la un moment dat, dar ştii de ce îmi spunea nu? Că nu sunt suficiente maşini care să meargă pe autostrăzi.

Ilie Năstase: Acum trei luni spunea că el ne propune că el se pricepe să facă autostrăzi.

Marius Tucă: Bine, hai că vorbim prea mult de ce a fost şi aşa mai departe. Pentru mine a fost o mare surpriză că ai încercat, intrând în politică, mergând în Senatul României să faci din nou, mai ales că ştim bine ce s-a întâmplat atunci când ai candidat la Primăria Capitalei şi ai vrut să faci ceva pentru România. Sunt convins că erau un altfel de primar, sunt absolut convins de asta, aşa cum au fost multe personalităţi în  Europa alese în funcţia de primar, dar ce a fost a fost. Dacă mie îmi spune cineva că tu faci 74 de ani în condiţiile date, mă întorc la asta, nu pot să cred şi mă întrebam dacă de aici înainte, tânăr fiind, păduri cutreierai, mai vrei să faci într-un fel politică, vrei să mai candidezi la vreo funcţie politică în statul român? Te mai gândeşti la asta?

Ilie Năstase: Aş vrea, dar nu mai am puterea, nu mai am răbdarea şi am suferit mult, pentru că am pus pasiune în ceea ce am făcut şi în sport şi în orice şi când pui pasiune şi vrei să faci ceva şi eşti refuzat de nişte... am fost născut la Bucureşti de mic, să fiu refuzat în oraşul meu...

Am fost cine am fost, numărul 1 mondial, numai pentru aia ar trebui, respectul ăsta, nu l-am primit niciodată în România

Marius Tucă: Eşti bucureştean get-beget.

Ilie Năstase: Deci era cineva care nu avea nici o treabă, mai ales că era şi procuror, condamnase oameni la puşcărie la astea, eu nu îi înţeleg pe români, vorbesc serios, chiar nu îi înţeleg. Nu făcusem nimic, doar făcusem bine în meseria mea, mi-am făcut treaba, am fost cine am fost, numărul 1 mondial, numai pentru aia ar trebui, respectul ăsta, nu l-am primit niciodată în România.

Marius Tucă: Nu există memorie atunci când vine vorba de politică în România, din păcate. Păi mai mult decât atât îţi aduci aminte că după ce a fost ales primarul capitalei, a renunţat la funcţia de primar ca să devină prim ministru...

Ilie Năstase: Nu, dar ai înţeles a vrut să fie şi prim ministru şi primar...

Marius Tucă: Nu s-a putut.

Ilie Năstase: Era perioada când Chirac era în Franţa şi prim ministru şi primar şi a vrut să copieze treaba aia. Ţin minte că nu a semnat nici o hârtie în şase luni şi erau speriaţi oamenii. L-am adus pe Depardieu să facă o treabă şi m-am întâlnit cu el, da domnule îl cunosc, i-a promis că îi face, nu i-a făcut nimic omului, vrea să investească 40 de milioane în România, nu s-a putut.

Marius Tucă: Cred că am primit până la urmă ce am primit, dar apropo de sentimentul ăsta patriotic despre care se vorbeşte foarte puţin şi pare cumva desuet, adică dacă vorbeşti în ziua de astăzi despre ideea de patriotism şi de a fi patriot eşti cumva depăşit de zilele astea, nu ţi se pare, nu ai sentimentul ăsta?

Ilie Năstase: Da, dar  nu ştiu, nu înseamnă că eu dacă am câştigat sau mi s-a cântat imnul de 146 de ori sunt mai patriot decât celor care nu li  s-a cântat.

Marius Tucă: Nu, dar tu ai avut sentimentul ăsta din totdeauna.

Ilie Năstase: Dintotdeauna, dar vreau să spun că dacă fiecare persoană din România şi-ar face treaba pe felia lui, am fi toţi patrioţi, asta trebuie  să facem, să ne facem treaba unde suntem acolo şi nu e greu, dar înainte spuneam: nu ne lasă nebunul ăla, fiind ştiind cine. Cine nu ne lasă acuma să facem bine? Noi românii pe români, ne împiedicăm unii de alţii. Aici e tristeţea mare pentru mine, că nu vrem să înţelegem că dacă noi ne punem împreună o să fie mai bine pentru toată lumea şi dacă dăm legi omeneşti, că asta fac ăia străinii, le dau pentru bunăstarea oamenilor şi a copiilor. Mă întreb şi eu politicienii ăştia care nu dau legi ca lumea, nu au şi ei copii, nu au şi ei prieteni? Ce le spun la copii şi la prieteni?

Marius Tucă: Nu au familii?

Ilie Năstase: Nu au familii, ce le spun că au votat nişte legi în defavoarea lor?

Marius Tucă: Unde crezi că s-a întâmplat ceva cu românii, în general? Pentru că tu spui nişte lucruri foarte simple şi foarte adevărate, nu este mare filosofie, lucrurile astea le înţelege toată lumea, dacă fiecare îşi face treaba cum trebuie, dacă fiecare la locul lui de muncă, spui tu, îşi face treaba, asta înseamnă că e patriot, mai mult decât dacă îşi punea tricolorul pe gard sau la fereastră, sau la balcon. Dacă în Parlament s-ar aproba legi omeneşti, dacă sunt date legi normale, vorba ta, orice om vede o lege dacă e în regulă sau dacă nu e în regulă. Unde s-a întâmplat ceva cu noi când în ultimii 30 de ani practic am bâjbâit în această  democraţie, mai mult sau mai puţin originală.

Ilie Năstase: Nu ştiu, eu cred că a fost preluată ţara asta de nişte oameni care au vrut să o controleze în continuare şi au zis aşa: pe timpuri noi, tot noi, îi mai auzeam pe unii în Senat că zic aşa. Şi au zis aşa, ţara asta trebuie să fie condusă de noi, sau să fie confiscată economic, politic şi presă şi asta au făcut, asta s-a întâmplat. Uitaţi-vă la politicienii care au fost, sunt în Franţa, în Anglia, nu în Anglia, sunt peste tot, ăia şi-au dorit să facă lucruri bune pentru oameni, că de aia au fost votaţi. Dacă noi nu aveam politicieni buni pe timpul unirii, noi nu eram uniţi acum. Ăia au fost politicieni care au înţeles binele acestei ţări şi s-au unit. Ei, astăzi nu s-ar mai putea face asta cu politicienii pe care îi avem.

Marius Tucă: Cu siguranţă nu s-ar mai putea face. Hai să ne întrebăm dacă şi cei aproape 50 de ani de comunism au însemnat ceva şi au distrus ceva din fibra poporului român, pentru că şi aici.

Ilie Năstase: Păi tocmai că am avut 50 de ani, trebuia să e schimbăm în următoarele două săptămâni.

Am fost în sport, am fost în politică, am făcut de toate, dar cel mai dezamăgit am fost de politică

Marius Tucă: După 50 de ani de comunism.

Ilie Năstase: Păi da, am suferit 50 de ani, păi nu vrei invers? Ce mai aştepţi? Au venit tot ei şi au zis aşa, hai să calmăm, hai să nu o facem, hai să aşa, a venit tovarăşul Iliescu, a venit nu ştiu care, a venit tovarăşul Măgureanu şi a zis „păi din miliţie transformăm în poliţie , fără educaţie.  Din securitate facem Serviciile Române de Informaţii, fără educaţie”. Asta s-a făcut, şmecherie din asta balcanică.

Marius Tucă: Nu te-am văzut de mult atât de supărat, dar şi foarte ancorat în tot ce înseamnă România şi realitatea din România.

Ilie Năstase: Am văzut, au fost...

Marius Tucă: Ai fost dezamăgit, da te rog.

Ilie Năstase: Am fost în sport, am fost în politică, am făcut de toate, dar cel mai dezamăgit am fost de politică. Şi sunt în continuare pentru că oamenii care sunt de acolo nu se schimbă, niciodată nu o să se schimbe, niciodată.

Marius Tucă: Apropo de comunism, de ce 50 de ani de comunism, pentru un om care a fost născut în 46 şi practic...

Ilie Năstase: În timpul celei mai grele perioade, a fost 1946, a fost foamete nu în România, în toată lumea.

Marius Tucă: În 1946 şi practic tinereţea ta, împlinirea ta, faptul că ai ajuns Ilie Năstase, tenismenul numărul unu în lume, exact în anii de comunism, în anii comunismului, din 1946 până în 1989, te-ai retras din tenis cred că prin?

Ilie Năstase: În 1984, la 38 de ani.

Marius Tucă: În 1984, cu cinci ani înainte de căderea lui Ceauşescu şi căderea comunismului. Cum ai văzut viaţa, chiar dacă erai foarte mult plecat în toţi anii ăia, cum ai văzut viaţa din România şi cum te adaptai văzând şi mergând afară, pentru că erai la Paris, erai la Londra, erai în marile capitale şi marile democraţii ale lumii până la urmă.

Ilie Năstase: Îmi era greu să văd asta, dar trăind înainte aici ştiam cum e situaţia, dar în anii în care trăiam mai mult la Paris, aveam 40 de ani, abia când am candidat pentru Primăria Capitalei mi-am dat seama, am crezut că e rău, dar nu atât de rău când mi-am dat seama atunci când am candidat. Oamenii mergeau prin pieţe şi spuneau „trăieşte tu cu salata asta că noi nu putem să trăim şi e greu în România”, abia atunci mi-am dat seama.

Marius Tucă: Cât ai stat la Paris înainte să te întorci în România?

Ilie Năstase: Nu, noi plecam în...

Marius Tucă: Dar nu ai locuit permanent?

Ilie Năstase: Nu, era un fel de baza mea Parisul...

Marius Tucă: Şi de acolo plecai peste tot în lume din anii 1980 sau mai devreme?

Ilie Năstase: Nu, mai devreme, din 1975-1976, când s-au născut copiii mei. Şi îmi era greu, ştiam că e greu în România, că veneam în decembrie să fac Crăciunul şi Anul Nou cu părinţii şi ştiam, dar nu atât cât mi-am dat seama atunci când am candidat, cât de rău, nu era vieţuire, omenii în România o duceau greu, dar abia vieţuiau...

Marius Tucă: Supravieţuiau.

Ilie Năstase: Şi atunci mi-am dat seama când mergeam prin pieţe şi oamenii îmi spuneau, că „tu ai stat la Paris şi uite cât de greu e”...

Marius Tucă: Nu ai mâncat salam cu soia.

Ilie Năstase: Exact, asta îmi spuneau şi aveau dreptate, dar...

Marius Tucă: Deci nu te-ai gândit că România e atât de dramatic...

Ilie Năstase: Da, asta voiam să spun, deci am crezut că e puţin mai bine după, dar nu era, când oamenii spun treaba asta, înseamnă că aşa e. Eu vedeam mai de sus...

Marius Tucă: E adevărat, nu stăteai în permanenţă aici şi atunci în anii 80 ai văzut că situaţia  se degradează foarte tare. Adică aveai prieteni aici, în afară de Ţiriac cu care ai călătoreai şi erai...

Ilie Năstase: Nu, aveam prieteni de la şcoală, aveam familia şi îmi era greu ca eu, o persoană singură, să spun: domnule în România se trăieşte foarte rău, Ceauşescu face asta...

Marius Tucă: Era aproape imposibil atunci, ca şi sportiv fiind.

Ilie Năstase: Exact şi aveam părinţii care trebuia să îi văd de anul nou mereu şi nu cred că numai prin vocea mea putea schimba ceva.

Marius Tucă: E adevărat, stai puţin că nu ţi-a reproşat nimeni, domnule ce ...

Ilie Năstase: Nu, dar aşa simţeam eu, mă simţeam vinovat la un moment dat, că nu ziceam mai multe, cât trebuia, dar mi-am dat seama că dacă zic ceva nu mai plec niciodată din România, rămân aici.

Marius Tucă: Sau dacă erai acolo, nu te mai lăsau să intri, nu mai avea rost să te întorci.

Ilie Năstase: Nu ştiu ce an era, cred că aveam 20 şi ceva de ani şi Ţiriac 26-27 şi ne-a premiat Ceauşescu cu cel mai mare ordin atunci, nu era Colanul României, era Ordinul Muncii clasa întâi, pentru care aveai dreptul la o casă, să nu plăteşti taxe şi la această ceremonie au  participat Ceauşescu, tot comitetul central şi era şi domnul Maurer atunci care era foarte ataşat de...

Marius Tucă: El era domn de atunci, nu era tovarăş.

Ilie Năstase: Da, era ataşat de noi şi de tenis, îi plăcea tenisul, juca şi acolo în mijloc, aveam 21 de ani, nu ştiu cât aveam şi-au format două cercuri şi am rămas în cercul cu domnul Maurer şi Ţiriac era cu Ceauşescu în alt cerc, la un moment dat când s-a deschis şampania, s-a pus în pahare, cercurile s-au spart şi s-a format un cerc mare în care Ceauşescu a veni lângă domnul Maurer, era Ceauşescu, domnul Maurer şi eu aici şi am dat noroc cum se dădea în România, eu nu beam în perioada aia, eu nu am băut până la 39 de ani, asta am spus la judecător când am avut sentinţa...

Marius Tucă: Când ai avut problema cu... dar şi pe mine m-a surprins că ai băut şi îţi spun şi de ce, că ne-am întâlnit în nenumărate rânduri, nu te-am văzut niciodată să bei mai mult de un pahar.

Ilie Năstase: Şi m-a întrebat judecători, dar de ce aţi băut? Că trebuie să recuperez domnule judecător că nu am băut în viaţa mea. Şi la un moment dat se uită la mine şi face „măi băiete, îmi place de tine, dar nu îmi place un singur lucru”, eu am făcut pe mine îţi dai seama, luasem puţin şampania, aveam curaj, zice: dar te văd acolo pe la Wimbledon, pe la Roland Garros că înjuri pe româneşte, eu ce să îi zic? Zic, mâine trebuie să plec la Barcelona, era campionat, am zis că gata am încurcat-o, nu mai plec la Barcelona, nebunul ăsta mă leagă. Zice: te văd că... şi eu ce să îi zic acum? Domnul Maurer era lângă mine şi zic: tovarăşul secretar, nu mai ştiu cum m-am adresat.

Marius Tucă: Era secretar general, da.

Ilie Năstase: Trebuia să fiu îmbrăcat, eram militar, eram locotenent şi mi-am pus părul aşa, mi l-am tras şi trebuia să îi spun...

Marius Tucă: Ţi l-ai băgat sub şapcă.

Ilie Năstase: Nu, când mi-am dat distincţia trebuia să spun „ Slăvesc Republica Socialistă România”, era Republica Socialistă România atunci şi zic: tovarăşe ştiţi, mai timid aşa, mai... am şi eu temperament de român.

Nadia  a venit la mine şi eu i-am spus să fugă în America, poate să confirme de acolo

Marius Tucă: Ai greşit?

Ilie Năstase: Nu, normal că am greşit, Maurer mi-a tras un picior, pleacă dracu de aici că lu ăsta nu răspunde nimeni. Şi mă aşteptam să nu mai plec, a doua zi la aeroport...

Marius Tucă: Nu ţi-au zis nimic?

Ilie Năstase: Nu, dacă îmi ziceau ceva a doua zi, când plecam următoarea dată, plecam şi nu mă mai întorceam.

Marius Tucă: Apropo de asta, te-ai gândit vreodată să rămâi în străinătate?

Ilie Năstase: Nu, pentru că nu am avut niciodată senzaţia că nu mă lasă şi că nu am voie să spun ce vreau eu, am spus de multe ori ce am vrut eu şi nu mi s-a făcut nimic. Şi atunci am zis că dacă o să mi se facă...

Marius Tucă: Te gândeai să pleci.

Ilie Năstase: Da, altfel nu. Nu aveam de ce.

Marius Tucă: Bine, Nadia a plecat foarte târziu, se întâmpla...

Ilie Năstase: Nadia a plecat târziu pentru că de exemplu nouă ne luau banii de la Cupa Davis că erau milioane, era Cupa Davis, televiziune şi lu Nadia în loc să îi dea ceva, îi dădeau doi ursuleţi.

Marius Tucă: Da, nu îi dădeau nimic.

Ilie Năstase: Şi atunci am mai discutat şi eu cu ea şi am spus, hai mă fată pleacă, ce mai stai. Atunci era în perioada lu Olga Korbut, Olga Korbut pe aia o duceau ruşii prin Japonia, în America, făceau turnee cu ea şi câştigau bani şi îi dădeau...

Marius Tucă: Şi Nadia era închisă aici.

Ilie Năstase: Da, nu îi dădeau nici un ban.

Marius Tucă: Dar tu ai discutat cu Nadia în permanenţă în perioada aia?

Ilie Năstase: Da, Nadia  a venit la mine şi eu i-am spus să fugă în America, poate să confirme de acolo, o întrebi şi la mine acasă era ea şi cu...

Marius Tucă: Ea întotdeauna când vorbeşte despre tine, iartă-mă, spune fratele meu.

Ilie Năstase: Generalul Dragnea şi cu un securist. Şi acolo i-am zis, era ministrul Dragnea, de sport, zic: Olga Korbut primeşte bani, trimiteţi, nu mai daţi ursuleţi, vrea şi ea bani că are nevoie, nu? Nu te mai băga tu. Zic, Nadia fugi, mâine, azi, fugi... a, mă bagi la puşcărie nemernicule...

Marius Tucă: Cine zicea, Dragnea?

Ilie Năstase: Da, „cum să facă aşa ceva”, şi până la urmă a fugit Nadia şi avea dreptate, trebuia să fugă mai devreme, era dreptul ei.

Marius Tucă: Şi cu toate astea tu te-ai gândit să  nu pleci, pentru că în 1984 se terminase cariera, ai jucat...

Ilie Năstase: Nu am plecat pentru că aveam părinţii aici, eram ataşat aveam mulţi prieteni, eram... mă născusem aici.

Marius Tucă: Cu banii cum stăteai?

Ilie Năstase: În afară de banii de la... de asta nici nu am plecat din România, banii de la Cupa Davis ni opreau pe toţi, dar banii de la turnee nu.

Marius Tucă: Erau banii tăi, bine atunci se câştiga puţin pentru că...

Ilie Năstase: Nu, atunci erau bani mulţi.

Marius Tucă: Pentru atunci da, dar faţă de acum...

Ilie Năstase: Păi şi acum o să spun...

Marius Tucă: Luai 100.000 de dolari la un turneu?

Ilie Năstase: Se luau şi 50 şi 100, în patru turnee am luat o dată 400.000, atunci 400.000 erau acum 4 milioane.

Marius Tucă: Enorm, cu 400.000 cumpărai România.

Ilie Năstase: Da, exact şi a fost...

Marius Tucă: Nu aveai pe ce să îi cheltui.

Ilie Năstase: Nu m-a deranjat prea mult, adică m-au deranjat puţin că mi-au luat banii de la Cupa Davis, era muncă aşa, dar nu m-au deranjat să zici, domnule îl lăsăm pe ăsta, cum i-au făcut lu Nadia...

Marius Tucă: Să îţi dea şi ţie nişte ursuleţi.

Ilie Năstase: Eram plecat departe.

Marius Tucă: Dar apropo, câţi ani au împlinit copiii tăi? Primii copii ai tăi, te faci că nu auzi sau?

Ilie Năstase: Câţi copii?

Marius Tucă: Câţi ani? Câţi copii nu o să ştim niciodată.

Ilie Năstase: Cel mai mare e de o seamă cu soţia mea, are 45, Nathalie.

Marius Tucă: 45 Natalia, şi unde trăieşte?

Ilie Năstase: Trăieşte în Montreal şi acum se mută cu maică-sa în Spania la...

Marius Tucă: Mulţi înainte şi după aceea?

Ilie Năstase: După aia 33, 30...

Marius Tucă: 33, cine?

Ilie Năstase: Cei doi adoptaţi care trăiesc în Statele Unite, Nicholas şi Charlotte...

Marius Tucă: Şi după aia îi ai pe cei cu Amalia.

Ilie Năstase: 14 şi 16, da.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici