- Home
- Marius Tuca Show
- (03.03.2020, 16:56)
- Gabriela Antoniu
„Marius Tucă Show” | Interviul integral. Raed Arafat: Este posibil, la un moment, să se vină cu o propunere de a limita prezenţa la adunări publice
Autorităţile lucrează la mai multe scenarii legate de răspândirea coronavirusului în România, care merg de la trierea bolnavilor până la limitarea participării la adunările publice, astfel încât festivaluri precum Untold ar putea fi anulate, a afirmat luni secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, la emisiunea Marius Tucă Show.
Urmărește
902 afișări
Prezentăm principalele declaraţii ale secretarului de stat Raed Arafat în emisiunea Marius Tucă Show:
“Este clar că a venit din partea animală, acum care e animalul, nu pot să spun, dar a venit din partea animală, este un virus care, cel mai probabil, a suferit o mutaţie şi a început să afecteze omul şi să se transmită între oameni”.
„Rata mortalităţii la gripa normală se situează dacă nu mă înşel între 0,5-1% şi aici suntem la o rată de mortalitate de 3% , deci, în final, este de 3 ori mai mare dacă vrem să o luăm, dar dacă o luăm pe partea cealaltă este mult mai mică decât alte forme de coronavirus care au apărut precum SARS, precum MERS care au mortalitate 10% şi respectiv 35%”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
„Este totuşi un virus care nu este foarte agresiv în sensul în care ca şi mortalitate nu este că virusul SARS, nu este ca virusul MERS, asta înseamnă că este un virus care afectează foarte mulţi, sunt puţini care ajung, din fericire, să aibă complicaţii, mai e un aspect la el, că loveşte foarte mult în vârstele foarte avansate care sunt cu comorbidităţi, cu alte boli, cu alte probleme, peste 65 de ani”.
„Virusul se răspândeşte şi noi, la acest moment, singura problemă a noastră este că la acest virus, la gradul cu care se răspândeşte el, deja avem China, avem Coreea de Sud, avem Italia, Franţa începe să aibă răspândire mai generală în rândul comunităţii, cum zicem, problema noastră este că nu avem vaccin”.
„Aici nu avem tratament, din cauza asta lumea încearcă să limiteze răspândirea, să oprească răspândirea, să nu o permită să… adică să îl limităm cât mai mult, ca să nu permitem deloc răspândirea este aproape imposibil, virusul se va răspândi încet, încet şi în mai multe ţări, din punctul meu de vedere, dar poate că unele vor fi mai afectate decât celelalte, asta e cu siguranţă”.
„Acum multă lume spune că la încălzirea vremii va scădea transmiterea şi va dispărea virusul, nu ştiu, o să vedem, deci fiecare virus e cu caracteristicile lui. Încă trebuie să vedem cum se va comporta când se va încălzi vremea”.
„Noi am stabilit zonele pe care le aveţi aici, sunt zonele roşii şi galbene din Italia şi sunt zonele din Coreea de Sud care sunt stabilite şi Iran. La acest moment Germania şi Franţa încă… poate că încet, încet vor intra pe zona galbenă, adică să te duci la izolare şi să ajungi la izolare de acasă, dar la acest moment, cele care sunt anunţate sunt zonele din Italia, din Coreea de Sud şi din Iran”.
„Din zona roşie, este clar, intră direct în carantină dacă reuşeşte să vină până aici este luat şi dus în carantină (...) deci dacă este din zona roşie în mod normal trebuie să evite călătoriile la acest moment, aşa cum şi noi le evităm şi cum şi noi luăm anumite măsuri care încearcă să minimalizeze, adică anumite întâlniri, anumite lucruri care nu sunt atât de necesare pe care le amânăm, să nu călătorim în acest moment în alte părţi”.
„Spălatul pe mâini este foarte important şi chiar asta poate fi o soluţie pentru a nu se transmite, plus, şi am dat mai multe sfaturi în acest sens, dacă eşti răcit, strănuţi, tuşeşti, se tuşeşte în plica cotului, să nu tuşeşti în mână şi după asta să dai mâna cu cineva, avem reacţia de a dat imediat mâna cu cineva când ne vedem şi aici se poate să transmitem când am tuşit, să transmitem de pe mâna noastră pe mâna celuilalt”.
„Sunt câteva scenarii pe care noi am lucrat, la un moment dat putem să ajungem la scenariul similar cu Italia sau cu alte ţări care au avut un număr foarte mare de cazuri, iar cazurile uşoare să fie lăsate la domiciliu, cu recomandări şi cu tratament la domiciliu, adică tratament de suport pentru că nu există tratament contra virusului, adică să nu mai internezi cazurile uşoare în spital. Deci depinde, acuma suntem în faza în care orice caz îl luăm şi îl izolăm, pentru că nu vrem ca virusul să se răspândească, dar dacă virusul începe să se răspândească şi începi să ai sute, mii de cazuri, atunci într-adevăr începi să triezi”.
„Când tu iei persoanele care comunică în primă linie şi, hai să zicem că eu comunic poate per general, experţii în domeniul virusului sunt experţii în domeniul infecţioaselor, adică profesorul Rafila, profesorul Cercel şi încă mai mulţi colegi de ai lor, când tu ataci aceste persoane, indiferent, înseamnă că tu încerci să scazi încrederea populaţiei în persoanele care comunică şi acest lucru bineînţeles este foarte grav pentru că ăsta este încă un mod să induci panică”.
„Numai prin educaţie şi poate prin unele reguli, pentru că am văzut că pe fake news au început să se pună reguli pe unele reţele de socializare, să limiteze siturile care dau fake news, dar e greu, este foarte greu şi atunci există o ţară, dacă nu mă înşel este Finlanda, sau una din ţările nordice care a început să instruiască copiii de când sunt mici, adică la câţiva ani să pună la îndoială orice informaţie primită prin reţelele de socializare şi să pună întrebări asupra ei şi să nu o ia de serios”.
„La Washington există deja informaţii că ei suspicionează că numărul infectaţilor este mai mare, dar toţi au trecut prin forma uşoară, dacă este aşa asta reduce mortalitatea virusului, asta înseamnă că într-adevăr dacă ai un număr mult mai mare pe care noi nu l-am depistat, nu l-am investigat, nu ştim de el, înseamnă că mortalitatea virusului este mult mai mică”.
„Un cetăţean român care vrea neapărat să vină, care stă în Italia, urcă în maşină, merge până la Viena, urcă în avion şi când se prezintă în ţară el vine din Viena şi îţi arată buletinul lui. Foarte greu să găseşti sau să investighezi omul, într-adevăr a venit pe drum din Italia, el vine şi îţi arată buletinul. Legislaţia îi permite şi tot. Dacă el este inconştient, dacă el ca persoană nu înţelege rolul lui civic de a spune adevărul şi de a preveni răspândirea, deci asta înseamnă că persoanele de acest gen pot să rişte aceste lucruri”.
„E o discuţie care şi la noi o analizăm încontinuu şi este posibil la un moment să se vină cu o propunere similară cu propunerea Franţei sau cu alte ţări de a limita anumite participări la adunări publice. Este în discuţie şi este posibil să se aplice acest lucru, vedem cum progresează”.
„În Franţa, cum a zis ministrul Sănătăţii de acolo, au fost în faza unu în care limitau intrarea virusului în ţară, acum la ei virusul este în ţară. Acum sunt într-o fază doi în care încearcă să limiteze răspândirea virusului în ţară la ei şi atunci iau măsuri de acest gen de limitare a întâlnirilor publice şi astea sunt măsuri normale”.
„Poate înţelegem odată că singura soluţie ca să opreşti anumite maladii infecţioase este vaccinul. Şi la virusul ăsta când se va găsi vaccin, toată lumea o să răsufle uşurată pentru că ştie că poate să oprească sau să limiteze, cel puţin, răspândirea. Cum se zice, să rupem cercul vicios”.
Prezentăm interviul integral:
Marius Tucă: Bun găsit oameni buni la o ediţie specială, discutăm aproape în fiecare zi despre coronavirus, este şi ideea pentru care realizăm astăzi această ediţie specială, cu doctorul Raed Arafat, bine aţi venit, bine ai venit dragul meu. Ne cunoaştem de prea mult timp ca să ne permitem şi noi luxul să vorbim pur şi simplu cu Marius şi cu domnul Raed. Raed e prenumele?
Raed Arafat: Da, aşa este.
Marius Tucă: E ca la o personalitate, Raed Arafat, nu mai are nevoie de nici o prezentare, este şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, printre altele şi Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii...
Raed Arafat: Al Afacerilor Interne.
Marius Tucă: A, Afacerilor Interne, scuze, da, deci am amestecat pentru că te-am văzut de prea multe ori cu ministrul Sănătăţii.
Raed Arafat: Da, în faza asta actuală este normal, pentru că este urgenţa care include şi Ministerul Sănătăţii şi ne ocupăm de ea.
Marius Tucă: Dar e bine, că tot a venit vorba, să fii secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne?
Raed Arafat: Având în vedere că avem sub o singură umbrelă toate serviciile de răspuns la urgenţă ca şi coordonare, este bine.
Virusul a venit din partea animală, este un virus care, cel mai probabil, a suferit o mutaţie şi a început să afecteze omul şi să se transmită între oameni
Marius Tucă: Am înţeles, m-am liniştit. Atunci începem emisiunea liniştiţi, dar avem foarte multe întrebări şi îţi propun pentru început să îmi răspunzi la nişte întrebări dacă sunt false sau adevărate şi acolo unde e cazul să şi explicăm de ce, pentru că acum mă pricep şi eu la Coronavirus, nu numai tu. Suntem mai mulţi specialişti pe metrul pătrat în România, decât oriunde în altă parte. Trebuie să spunem pentru început că sunt 52 de persoane în carantină şi peste 8000 de persoane monitorizate acasă.
Raed Arafat: Aşa este.
Marius Tucă: Asta este astăzi, am avut trei persoane infectate cu Coronavirus.
Raed Arafat: Dintre care una este negativă, încă stă la spital să treacă oricum cele 14 zile, adică mâine, poimâine pleacă de la spital.
Marius Tucă: Ce e adevărat şi ce e fals în cazul informaţiilor despre Coronavirus, prima întrebare, cea mai simplă, Coronavirus a fost transmis la om de la şarpe şi liliac, adevărat sau fals?
Raed Arafat: Este clar că a venit din partea animală, acum care e animalul, nu pot să spun, dar a venit din partea animală, este un virus care, cel mai probabil, a suferit o mutaţie şi a început să afecteze omul şi să se transmită între oameni. Deci, cum s-a întâmplat şi în alte situaţii, nu este singura situaţie în care se întâmplă aşa, viruşii de regulă circulă între animale şi oameni, sunt viruşi care afectează animalele, dar la un anumit moment, din când în când un virus suferă o mutaţie şi devine contagios pentru oameni şi începe să se transmită de la om la om, cum este cazul Covid-19 cum îi spunem acum.
Marius Tucă: Copiii şi tineri până în 18 ani se îmbolnăvesc mai rar, adevărat sau fals?
Raed Arafat: Nu ştiu dacă se îmbolnăvesc mai rar sau mai de grabă zis impactul pe cei tineri este mai mic, sau mai puţin violent şi este posibil ca tinerii şi copiii să nu arate simptomatologie cum o arată unul mai în vârstă, adică poate chiar să aibă forme asimptomatice.
Marius Tucă: Rata mortalităţii la coronavirus este de 30 de ori mai mare decât la gripa normală?
Raed Arafat: Depinde cum luăm treaba asta şi nu este 30 de ori, este fals, deci rata mortalităţii la gripa normală se situează dacă nu mă înşel între 0,5-1% şi aici suntem la o rată de mortalitate de 3% , deci, în final, este de 3 ori mai mare dacă vrem să o luăm, dar dacă o luăm pe partea cealaltă este mult mai mică decât alte forme de coronavirus care au apărut precum SARS, precum MERS care au mortalitate 10% şi respectiv 35%. Deci se consideră că este o rată de mortalitate care este scăzută la acest sens, nu e o rată de mortalitate mare.
Marius Tucă: Uite, eu citesc aici dintr-o sursă apărută în presa franceză şi zice aşa: Gripa sezonieră este mai periculoasă decât coronavirus? Şi răspunde aici: rata de deces pentru coronavirus este între 2,5-3%, de aproape 30 de ori mai mare decât cea pentru gripa sezonieră, care este de 0,1%.
Virusul se răspândeşte, şi, la acest moment, problema noastră este că nu avem vaccin
Raed Arafat: Este 0,5, deci aici poate depinde de la ţară la ţară statisticile, deci mortalitatea la gripa sezonieră, eu vă scot acum alte articole care eu ştiu că arată cam 0,5%.
Marius Tucă: Nu vreau neapărat să te contrazic, citesc mai departe: în timp ce numărul de cazuri de Coronavirus a depăşit luni, 2 martie, 3000 de decese în lume, unii reamintesc că gripa sezonieră este mai mortală decât epidemia de Covid pentru a reduce îngrijorarea care creşte în toate colţurile planetei, dar acest argument este cu adevărat confirmat. Acesta este într-adevăr cazul dacă comparăm numărul de decese cauzate de gripa sezonieră în Franţa, 55 de decese din noiembrie conform ultimului raport săptămânal cu cel al deceselor legate de Covid-19. În fiecare an, gripa sezonieră afectează între 2 milioane şi 6 milioane de oameni în Franţa şi ucide 10.000, în ceea ce priveşte coronavirusul acesta, a omorât până în prezent peste 3000 de persoane în întreaga lume, inclusiv 2 pe teritoriul francez, la acest nivel global gripa sezonieră este responsabilă de la 290.000 până la 650.000 de decese pe an potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Dar pentru a afla dacă gripa sezonieră este mai virulentă decât coronavirus, trebuie să analizezi rata mortalităţii cazului, proporţia de decese de boală din numărul total de cazuri afectate de boală. Rata de deces pentru coronavirus este de 2,5% şi 3%, de aproape 30 de ori mai mare decât cea pentru gripa sezonieră care e de 0,1%. Pe de altă parte, indicele de contagiozitate, numărul de persoane infectate de un singur pacient al coronavirus este cuprins între 1,5 şi 3,5, de două ori mai mare decât rata gripei sezoniere. Aşadar, astea sunt cifrele pe care le dau francezii aici, nu ştiu în ce măsură sunt adevărate, dar din punctul meu de vedere... uite se confirmă şi al treilea deces în Franţa, legat de coronavirus. Dacă e de 30 de ori mai grav, mai mortal decât...
Raed Arafat: Este cel puţin asta, deci cifrele cu mortalitatea gripei depinde, dar eu ştiu că există şi până la 0,5%, adică sub 1% oricum, deci nu atinge 1%, pe când aici suntem la 3%, oricum că este de 30 de ori, sau de 40 de ori, sau de 50 de ori tot este mortalitatea mai mare, dar este totuşi un virus care nu este foarte agresiv în sensul în care ca şi mortalitate nu este că virusul SARS, nu este ca virusul MERS, asta înseamnă că este un virus care afectează foarte mulţi, sunt puţini care ajung, din fericire, să aibă complicaţii, mai e un aspect la el, că loveşte foarte mult în vârstele foarte avansate care sunt cu comorbidităţi, cu alte boli, cu alte probleme, peste 65 de ani. De exemplu, virusul gripei AH1N1 avea mortalitate mai ridicată la gravide, avea mortalitate inclusiv la copii şi la persoanele în vârstă, pe când aici acest virus afectează doar o singură categorie care este extrema de vârstă de sus, de peste 65 de ani.
Marius Tucă: E adevărat, te completez, cu atât mai mult pentru că am citit şi eu şi vreau ca lumea să vadă că eu am citit, nu vreau să apar aşa necunoscător, absenţa victimelor printre copii surprinde specialiştii. Persoanele cu vârsta peste 80 de ani prezintă cel mai mare risc, cu o rată a decesului de 14,8%.
Raed Arafat: Exact, deci rata mortalităţii generale este 2,5-3 rată dacă ne uităm numai la vârstă de la anumită categorie de vârstă, în medie la 75 -80 de ani, acolo ajunge la 14,8%, care tot este sub nivelul virusului MERS care este de 35%.
Marius Tucă: Exact, da, de fapt chiar dacă e mai mortală asta într-un procent mai mare, vorbim de agresivitatea virusului care este mult atenuată în cazul...
Raed Arafat: Problema este că virusul se răspândeşte şi noi, la acest moment, singura problemă a noastră este că la acest virus, la gradul cu care se răspândeşte el, deja avem China, avem Coreea de Sud, avem Italia, Franţa începe să aibă răspândire mai generală în rândul comunităţii, cum zicem, problema noastră este că nu avem vaccin. Dacă la virusul gripei mortalitatea ar fi fost poate mult mai mare dacă nu aveam vaccin, noi având vaccin limităm mortalitatea şi poate limităm o răspândire a virusului, la COVID- 19 noi nu avem la acest moment un vaccin şi bineînţeles nici un tratament. Dacă la AH1N1 a mers Tamiflu ca şi tratament şi exista Tamiflu ca tratament, aici nu avem tratament, din cauza asta lumea încearcă să limiteze răspândirea, să oprească răspândirea, să nu o permită să… adică să îl limităm cât mai mult, ca să nu permitem deloc răspândirea este aproape imposibil, virusul se va răspândi încet, încet şi în mai multe ţări, din punctul meu de vedere, dar poate că unele vor fi mai afectate decât celelalte, asta e cu siguranţă.
Marius Tucă: Din cele aproape 45.000 de cazuri confirmate, rata medie a mortalităţii este 2,3%, dar nu există morţi în rândul copiilor cu vârsta sub 10 ani. Până la vârsta de 39 de ani rata mortalităţii rămâne foarte scăzută, la 0,2% apoi creşte la 0,4% la cei de 40 de ani, 1,3% la 50-59 de ani, 3,6% la 60-69 de ani şi 8% în grupa de vârstă 70-79 de ani. Persoanele cu vârsta de peste 80 de ani prezintă cel mai mare risc.
Raed Arafat: Exact, deja creşte acolo la 14,8%.
Virusul afectează plămânii, deci dacă cineva fumează şi mai ales dacă este şi în vârstă înseamnă că automat există un factor agravant la nivel pulmonar
Marius Tucă: 14,8% aproape 15%, în afara Chinei printre victime există şi numeroase persoane în vârstă. În Italia, cea mai afectată ţară din Europa, cel puţin 6 persoane din primele 14 decese au împlinit vârsta de 80 de ani. Mai spune acest studiu că riscul de mortalitate este direct proporţional cu vârsta şi că tutunul este un factor agravant.
Raed Arafat: Întotdeauna, pentru că virusul afectează plămânii, deci dacă cineva fumează şi mai ales dacă este şi în vârstă înseamnă că automat există un factor agravant la nivel pulmonar, plămânii nu sunt ca plămânii unor persoane care nu au fumat sau persoane care să zicem că nu au fost expuse riscului fumatului, deci clar poate că sunt mai puţini rezistenţi şi aici trebuie să fie studii clare care dau toate aceste date şi sunt convins că vor apărea studii, din ce în ce mai multe analize, care sunt bazate pe studii comparative între diferite tipuri de viruşi, între diferite categorii de vârstă. Acum se dau statistici pe care le avem la acest moment, normal că aceste statistici o să înceapă să se schimbe pe parcurs.
Marius Tucă: Un alt amănunt, statisticile chineze oferă de asemenea indicaţii despre alţi factori de risc posibil inclusiv să aibă o boală cronică. Rata mortalităţii urcă la 6,3% la pacienţii cu boli respiratorii, insuficienţe respiratorie, astm, boli pulmonare şi aşa mai departe.
Raed Arafat: Este clar, comorbidităţile, chiar dacă nu intrăm în cifre, ca orice boală respiratorie comorbidităţile, adică alte boli asociate, pot să pună viaţa într-un pericol mai mare, pot să agraveze şi să ducă la apariţia unor complicaţii, să necesite internare la terapie intensivă, asta este...
Marius Tucă: Şi cu toate acestea astăzi am citit o informaţie că i s-a făcut unui chinez care are virusul, un transplant de plămâni şi a reuşit, pacientul este echilibrat şi aşa mai departe.
Raed Arafat: Nu ştiu acest lucru, nu ştiu şi nu pot să mă pronunţ.
Marius Tucă: Rata mortalităţii peste 10% la cei care au o boală cardiovasculară, insuficienţă cardiacă, istoric de accident vascular, cerebral, sau infarct şi 7,3% la persoanele cu diabet. Haideţi să mergem mai departe: chiar dacă te-ai vindecat de infecţia cu Coronavirus poţi face boala din nou, adevărat sau fals?
Raed Arafat: Din datele pe care le avem se pare că există adevăr în această frază, urmează să vedem şi analizele şi studiile ce ne arată, dar există într-adevăr cazuri care au fost raportate, că au fost din nou pozitive după ce au fost externate negative.
Marius Tucă: Mai departe: chiar dacă te-ai infectat, aşa, infectarea cu coronavirus nu creează imunitate, adevărat sau fals?
Raed Arafat: E aceeaşi întrebare ca prima, pentru că dacă din nou eşti infectat înseamnă că imunitatea clar nu există, acum depinde şi de persoanele care s-au reinfectat, ce sistem imunitar au, puternic, au probleme, deci de aici vă spun că vor fi foarte multe analize ştiinţifice pe aceste date. Care este categoria care s-a reinfectat, reprezintă o categorie de persoane cu anumite comorbidităţi, cu anumite boli, sau sunt persoane care indiferent... deci când au ieşit s-au reinfectat şi nu are nimic cu sistemul imunitar, numai că nu au format o imunitate împotriva virusului, ceea ce înseamnă că va fi foarte greu să faci un vaccin în acest sens. Deci din acest punct de vedere cred că aşteptăm date mai concrete şi mai clare în acest sens.
Marius Tucă: Nu există tratament pentru cazurile severe, adevărat sau fals?
Raed Arafat: Există tratamente adjuvante de ameliorare a situaţiei pacienţilor cu pneumonie severă din cauza coronavirusului, dar nu tratamente specifice care să zicem că sunt îndreptate împotriva virusului, care să ucidă virusul. Deci există deja recomandate anumite medicamente, e un medicament care există recomandare pe el, care spune că pentru pneumonia asociată poate să asiste la tratamentul pacientului, dar asta nu înseamnă că tratează virusul, tratează mai degrabă efectul şi pneumonia care a fost cauzat de el, deci există astfel de informaţii care deja circulă şi care deja sunt adoptate de...
Marius Tucă: Cum se cheamă medicamentul ăsta?
Raed Arafat: Clorhexidin fosfat, dacă nu mă înşel, este numele medicamentului.
Marius Tucă: Uite, informaţia care m-a surprins şi pe mine: dublu transplant de plămâni pentru un pacient cu coronavirus, Bucureşti, Mediafax. Un bărbat de naţionalitate chineză bolnav de coronavirus care ajunsese în stare gravă a primit un dublu transplant de plămâni, a scris luni NewYorkPost.com. În urma transplantului, starea acestuia s-a stabilizat.
Raed Arafat: Eu rămân totuşi să aşteptăm să vedem cât de corectă este informaţia şi cât de adevărată e. Pentru că infecţia cu virusul şi faptul că ai făcut transplantul nu înseamnă că te-ai vindecat de virus şi se infectează şi noii plămâni după asta, deci problema este... Deci, încă o dată, informaţia trebuie verificată cât de adevărată este, plus că pe mine mă miră să se apuce în China să transplanteze plămâni la pacienţi care sunt cu coronavirus în perioada asta pe care o au acum, decât dacă cineva a făcut-o ca pe o chestie experimentală. Sunt foarte multe, New York Post nu ştiu care este, eu ştiu New York Times...
Marius Tucă: New York Times ştiu şi eu. În prezent bărbatul de 59 de ani este în stare stabilă, iar plămânii cei noi funcţionează bine, pacientul a fost diagnosticat...
Raed Arafat: Eu zic să tratăm ştirea asta cu un mic semn de exclamaţie şi un semn de întrebare şi să aşteptăm să vedem dacă într-adevăr se adevereşte şi care este baza ei, deci aici trebuie văzute mai multe aspecte despre ea şi mai multe întrebări am avea ca medici asupra ei înainte să spunem...
Marius Tucă: E adevărat, suplimentele alimentare ajută la prevenirea infectării cu coronavirus? Adevărat sau fals?
Raed Arafat: Fals pentru că în primul rând nu există nici o informaţie şi nu este nici o dovadă, aşa că astea sunt informaţii false, sunt fake news-uri care doar încearcă să convingă oamenii să cheltuie bani pe aşa ceva.
Marius Tucă: Deci fals. Poţi lua coronavirus dacă persoanele contaminate scuipă pe stradă? Adevărat sau fals?
Acum, multă lume spune că la încălzirea vremii va scădea transmiterea şi va dispărea virusul, nu ştiu, o să vedem, deci fiecare virus e cu caracteristicile lui
Raed Arafat: Dacă scuipă pe stradă şi pui mâna şi după care ridic mâna şi o pui pe faţă sau nas e altă treabă, dar de regulă el se transmite, dacă cineva tuşeşte sau strănută, prin particule, plus, dacă tu atingi undeva unde este infectat şi te atingi pe tine, mai ales aproape de nas, faţă, gură şi aşa mai departe. Deci aşa că cineva a scuipat şi tu să treci să iei virusul nu.
Marius Tucă: Umiditatea şi temperaturile scăzute favorizează transmiterea virusului? Adevărat sau fals?
Raed Arafat: Virusul gripal aşa se transmite de regulă, deci temperaturi relativ scăzute şi umiditate, acum multă lume spune că la încălzirea vremii va scădea transmiterea şi va dispărea virusul, nu ştiu, o să vedem, deci fiecare virus e cu caracteristicile lui. Încă trebuie să vedem cum se va comporta când se va încălzi vremea.
Marius Tucă: Era următoarea întrebare: venirea verii va duce la dispariţia coronavirusului? Adevărat sau fals? Timpul ne va răspunde la această întrebare. Coronavirusul rezistă foarte puţin în mediul înconjurător, adevărat sau fals?
Raed Arafat: Sunt informaţii care sunt controversate aici, au fost şi informaţii care au spus că a rămas câteva ore pe suprafeţe, din cauza asta se recomandă dezinfectarea suprafeţelor, dezinfectarea suprafeţelor, mai ales pe care le atingem frecvent, mai ales în anumite zone în care trebuie acest lucru, în spitale unde sunt pacienţi cu risc, deci să fie întotdeauna dezinfecţie asupra suprafeţelor cu soluţie pe bază de alcool sau de clor, aşa că supravieţuirea, câte ore rămâne, au fost informaţii controversate, nu pot să...
Marius Tucă: Nu ştim cu exactitate în momentul ăsta.
Raed Arafat: Da.
Marius Tucă: O persoană contaminată poate transmite virusul la animalul de companie, adevărat sau fals?
Raed Arafat: Deci pot să spun că nu ştiu, dar puţin probabil pentru că din ce ştiu nu există această transmitere, transmiterea este de la om la om la acest moment, dar totuşi poate că sunt alte informaţii pe care nu le ştiu, aşa că pot să vă spun că aici mai bine spun că nu ştiu şi aşteptăm să vedem ce informaţii vin.
Marius Tucă: Corect, păi da, cred că eşti singurul demnitar de stat care ştie ”nu ştiu”, că toţi răspund cu ştiu. Gelurile dezinfectante pentru mâini existente în comerţ omoară sau nu coronavirusul?
Raed Arafat: Dacă sunt pe bază de alcool şi dacă le folosim, da, omoară coronavirusul pentru că el e ucis de soluţii pe bază de alcool şi de soluţii pe bază de clor. Soluţiile care sunt pe piaţă pentru dezinfecţia mâinilor sunt de regulă pe bază de alcool.
Marius Tucă: Deci alcool sau clor?
Raed Arafat: Da, şi săpunul şi spălatul pe mâini 20 de secunde cel puţin, adică e cel mai bine să te speli cu apă şi săpun 20 de secunde, după care dacă mai vrei să pui şi din soluţia pe bază de alcool pentru dezinfecţia mâinilor este foarte bine.
Marius Tucă: O mască făcută din şerveţel de hârtie protejează la fel ca o mască achiziţionată la farmacie, adevărat sau fals?
Raed Arafat: Fals, pentru că am văzut unele reclame la acest lucru, depinde de câte straturi are şi depinde din ce este făcută şi să explicăm: masca, rolul ei mai mult este să protejeze pe ceilalţi dacă persoana e bolnavă şi poartă mască, purtarea măştii de către persoanele sănătoase nu neapărat să le protejeze, plus pe linia medicală, cei care sunt expuşi mai mult, măştile pe care le folosim sunt măştile care au o categorie de protecţie înaltă, cărora noi le spunem FFP2, FFP3, aşa că vă daţi seama dacă era să luăm numai şerveţele şi să le punem pe faţă să spunem că suntem protejaţi, nu trebuia să umblăm după achiziţii şi să căutăm furnizor, deci în nici un caz.
Marius Tucă: Vă rog să afişaţi pe ecran numărul de telefon la care putem primi mesaje, fie prin WhatsApp, fie prin SMS, haideţi să vorbim un pic şi de zonele... a apărut o informaţie nouă, legată...
Am stabilit zonele pe care le aveţi aici, sunt zonele roşii şi galbene din Italia şi sunt zonele din Coreea de Sud care sunt stabilite şi Iran
Raed Arafat: Asta e în urma întâlnirii de astăzi în grupul de lucru care se întâlneşte cel puţin o dată pe săptămână la începutul săptămânii, a participat şi domnul ministru al Sănătăţii la el şi colegii de la Institutul de Sănătate Publică, deci au fost discuţii acolo.
Marius Tucă: Perfect, deci hai să îţi spun întrebarea şi răspunzi acum, întreabă Valentina: ”Bună seara, îmi spuneţi vă rog, cei ce vin din zona Düsseldorf trebuie să anunţe medicul de familie? Mulţumesc.”
Raed Arafat: Deci noi am stabilit zonele pe care le aveţi aici, sunt zonele roşii şi galbene din Italia şi sunt zonele din Coreea de Sud care sunt stabilite şi Iran. La acest moment Germania şi Franţa încă… poate că încet, încet vor intra pe zona galbenă, adică să te duci la izolare şi să ajungi la izolare de acasă, dar la acest moment, cele care sunt anunţate sunt zonele din Italia, din Coreea de Sud şi din Iran.
Marius Tucă: Altă întrebare, de fapt o remarcă, spune aici Florentina: ”Bună, se bat cap în cap două argumente, să ne spălăm cât mai des ca să închidem poarta virusului, dar dumnealui (adică virusul) moare în condiţii de mizerie.”
Raed Arafat: De unde a venit că moare în condiţii de mizerie?
Marius Tucă: Nu ştiu, întreabă, e adevărat sau fals, punem întrebarea.
Raed Arafat: Nu, spălatul pe mâini este foarte important şi chiar asta poate fi o soluţie pentru a nu se transmite, plus, şi am dat mai multe sfaturi în acest sens, dacă eşti răcit, strănuţi, tuşeşti, se tuşeşte în plica cotului, să nu tuşeşti în mână şi după asta să dai mâna cu cineva, avem reacţia de a dat imediat mâna cu cineva când ne vedem şi aici se poate să transmitem când am tuşit, să transmitem de pe mâna noastră pe mâna celuilalt şi asta este şi în gripa sezonieră, aşa că spălatul pe mâini, dezinfecţia mâinilor este foarte importantă. Virusul, nu ştiu de unde a scos-o dânsa informaţia că virusul moare în condiţiile de mizerie, eu cred că condiţiile de mizerie întotdeauna favorizează infecţiile şi favorizează viruşii şi de toate.
Marius Tucă: Eu îţi mai spun un motiv pentru care persoana, chiar dacă până acum să spunem că a fost destul de temătoare, apropo de virusul ăsta, dar unul dintre motivele pentru care nu a atins apoplexia în România este faptul că nu sunt prea atinşi copiii şi tot în studiul ăsta de aici citesc: copiii sunt cei mai puţini afectaţi, nu există nici o victimă în rândul celor mai tineri.
Raed Arafat: Deci asta nu înseamnă că ei nu se infectează, încă o să urmărim aceste informaţii pe linie ştiinţifică, poate că se infectează, dar nu sunt simptomatici, poate că se infectează, dar problemele lor sunt uşoare ca simptomele oricărei răceli simple, de acest lucru într-adevăr, ce spune aici, impactul virusului pe vârstele tinere şi pe copii este foarte limitat şi într-adevăr asta este un lucru bun pentru că nu avem de ce să nu avem victime, cum a fost cu virusul gripei AH1N1 sau cu celelalte categorii de...
Marius Tucă: Absenţa victimelor în rândul celor mai tineri provoacă perplexitatea experţilor, deoarece sugarii şi copiii mici sunt de obicei printre cei mai vulnerabili la boli infecţioase.
Raed Arafat: Cu siguranţă vom găsi explicaţiile, vor găsi experţii explicaţiile pe care să le dea, acest virus va fi cercetat în amănunt şi vom găsi explicaţii pentru fiecare dintre aceste întrebări, dar explicaţiile nu pot fi toate obţinute în primele 3 luni, sau 2 luni sau 4 luni, sunt explicaţii care poate că o să le aflăm peste un an, doi, trei, patru şi nu în primele săptămâni sau primele luni.
Marius Tucă: Acest lucru este surprinzător deoarece atunci când ne uităm la toate celelalte infecţii respiratorii, bacteriene sau virale, aproape întotdeauna avem o mulţime de cazuri grave la vârstnici, dar şi la cei foarte tineri, în special la cei sub 5 ani, spune un epidemiolog de la Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite. Trebuie să verificăm, apropo de răspunsul pe care îl vom avea, poate foarte curând, dacă există o formă de protecţie încrucişată din cauza epidemiei recente de coronavirusuri sezoniere, cele care provoacă o răceală simplă, adică s-ar putea să nu mai reacţioneze din cauza acestor...
Raed Arafat: Deci, vedeţi, sunt foarte multe întrebări care se pun şi este normal, la orice boală oamenii de ştiinţă pun zeci, dacă nu sute de întrebări, mii de întrebări, dar răspunsul la fiecare dintre aceste întrebări înseamnă cercetare, înseamnă observaţie, înseamnă date şi de aici la unele aspecte s-ar putea să nu ştim răspunsul corect decât mai târziu, s-ar putea ca unele răspunsuri pe care acum le considerăm corecte, peste o perioadă să se schimbe şi să vedem că de fapt informaţia e alta şi răspunsul e altul, asta este normal în situaţiile cu bolile noi...
Marius Tucă: Lucrurile sunt în mişcare.
Raed Arafat: Exact, gândiţi-vă când a apărut HIV-ul, ce idei erau despre HIV şi ce idei preconcepute şi cum se transmite şi unii credeau că se transmite prin strănut şi încet, încet s-au clarificat lucrurile şi aici sunt foarte multe care… unele dintre ele sunt mituri create prin mass-media...
Marius Tucă: Foarte multe fake news, foarte multe chestii false...
Raed Arafat: Deci, până nu avem rezultate ştiinţifice concrete asumate, e foarte greu să dăm răspunsuri concrete la fiecare întrebare, dar observaţiile care sunt ne duc către anumite linii de răspuns şi aici putem să spunem, asta se observă, asta se observă, răspunsul de ce este aşa o să îl vedem mai târziu.
Marius Tucă: Raed, dar inclusiv profesorul Streinu Cercel, doctorul Streinu Cercel mi-a spus că lucrurile sunt în mişcare, inclusiv că acest virus poate să suporte modificări, mutaţii noi în timp.
Sunt câteva scenarii pe care noi am lucrat. La un moment dat putem să ajungem la scenariul similar cu Italia sau cu alte ţări care au avut un număr foarte mare de cazuri
Raed Arafat: Da, mutaţii noi, poate să devină mai agresiv în timp, orice este posibil, deci ăsta este aspectul nostru.
Marius Tucă: 0747. 800. 800 este telefonul la care ne puteţi trimite SMS-uri şi, la fel, mesaje pe WhatsApp. Care este sursa şi cauza apariţiei acestui virus am vorbit la începutul emisiunii: ”Bună ziua întreabă-l te rog pe domnul doctor dacă avem locuri în spital în cazul unei epidemii, asta este într-adevăr o întrebare care a revenit de foarte multe ori şi...”
Raed Arafat: E foarte legitimă întrebarea şi explicăm aşa: pentru acest moment există locuri şi pentru faptul că se răspândeşte, în comunitate vor fi locuri pentru internare, dar aici sunt câteva scenarii pe care noi am lucrat, la un moment dat putem să ajungem la scenariul similar cu Italia sau cu alte ţări care au avut un număr foarte mare de cazuri, iar cazurile uşoare să fie lăsate la domiciliu, cu recomandări şi cu tratament la domiciliu, adică tratament de suport pentru că nu există tratament contra virusului, adică să nu mai internezi cazurile uşoare în spital. Deci depinde, acuma suntem în faza în care orice caz îl luăm şi îl izolăm, pentru că nu vrem ca virusul să se răspândească, dar dacă virusul începe să se răspândească şi începi să ai sute, mii de cazuri, atunci într-adevăr începi să triezi ce internezi şi ce rămâne acasă sub supraveghere pentru că nu este afectat grav de acest virus.
Marius Tucă: Păi, apropo de asta, un nou studiu din Europa Occidentală spune că în momentul în care e o epidemie să primească şi doctorii de familie astfel de pacienţi să vadă în ce măsură se poate face...
Raed Arafat: Este, Ministerul Sănătăţii a dat deja către medicii de familie, adică îi înrolează, îi aduce să lucreze cu colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică pe partea de monitorizare a celor izolaţi la domiciliu, mai ales medicii de familie au un rol şi s-a dat un rol în acest segment, dar, bineînţeles, cu cât lucrurile… şi sper să nu vedem acest lucru sau să nu se întâmple la o amploare mare, dar dacă o să avem transmitere intracomunitară, adică în comunitate în România, noi nu putem să lucrăm fără implicarea tuturor categoriilor de medici, asistenţi medicali şi personal de intervenţie şi aici medicii de familie au un rol major.
Marius Tucă: Acum ajungem la un subiect foarte important care a afectat şi România, îţi aduci aminte foarte bine că săptămâna trecută erau cozi în magazine şi au fost devalizate cu ghilimele de rigoare.
Raed Arafat: Asta este panică indusă de informaţii gen când iese cineva şi spune... hai să o luăm aşa, s-a zis la început: virusul omoară de 30 de ori mai mult decât gripa, fără să intrăm în explicaţii de modul în care se răspândeşte şi tot, că omoară de 30 de ori, că omoară de 3 ori, sau de 4 sau de 10 mai mult decât gripa, oamenii imediat se sperie, dacă nu stai să le explici anumite date şi văzând, bineînţeles, măsurile luate în China, măsurile luate în Italia, dacă astea nu sunt explicate că sunt măsuri de a încerca de a opri virusul să se răspândească, în acest sens oamenii intră în panică şi dacă mai vezi şi anumite comportamente în alte zone şi îţi mai vin câteva mesaje că nu o să mai avem mâncare, nu o să mai avem apă, toată lumea sare la magazine şi merge să cumpere tot ce este pe rafturi.
Marius Tucă: Întrebare foarte bună, mi-am pus şi eu întrebarea asta: de ce din toată Europa cea mai afectată este Italia?
Raed Arafat: Nu există aici cred, şi sigur la un moment dat o să se dea, poate o anumită explicaţie, putem să întrebăm în China a apărut virusul, acolo a apărut, dar de ce Coreea de Sud este dintre cele mai afectate ţări din întreaga lume?
Marius Tucă: Pentru că e foarte aproape de China.
Raed Arafat: Şi pentru că poate că există o mişcare acolo de cetăţeni.
Marius Tucă: E adevărat, dar în Italia nu avem un răspuns...
Raed Arafat: Exact, în Italia poate că au fost… depinde de ce cazuri, dacă s-au întors oamenii şi au intrat în comunitate şi erau purtători, erau infectaţi, erau forme uşoare şi au început să îl răspândească, poate să explice acest lucru. La noi în România, intrarea cazului a fost prin cazul 0 despre care noi am ştiut care este, poate că în Italia colegii încă nu ştiu care este cazul 0 la ei.
Marius Tucă: Nici nu o să mai afle de acum înainte. Apropo de comunicare şi de asta, aici dă-mi voie să spun că mă pricep şi eu cât de cât, chiar foarte bine cum ar veni, dar sunt convins că şi tu, şi uite ce se scrie în presa occidentală: cum informezi fără să produci panică? Este până la urmă una dintre întrebările acestor zile, o întrebare pusă la modul extrem de serios de media occidentală şi uşor retorică şi ironică pentru plaiurile noastre, cum informezi fără să produci panică, să nu bagatelizezi, să informezi cât mai cuprinzător, dar să nu cazi în fake news sau în senzaţional.
Raed Arafat: Exact...
Marius Tucă: Păi la noi, iartă-mă o săptămână s-a vorbit...
Raed Arafat: Nu numai asta, dacă îmi permiţi, s-a mai făcut o chestie în România pe care nu am văzut-o la nimeni. Am atacat persoanele care vorbesc şi care au o oarecare autoritate să vorbească, adică am văzut atacuri împotriva profesorului Cercel, am văzut atacuri împotriva profesorului Rafila...
Marius Tucă: Şi împotriva ta.
Raed Arafat: La mine este deja obişnuit, nu e problemă. Dar când tu iei persoanele care comunică în primă linie şi, hai să zicem că eu comunic poate per general, experţii în domeniul virusului sunt experţii în domeniul infecţioaselor, adică profesorul Rafila, profesorul Cercel şi încă mai mulţi colegi de ai lor, când tu ataci aceste persoane, indiferent, înseamnă că tu încerci să scazi încrederea populaţiei în persoanele care comunică şi acest lucru bineînţeles este foarte grav pentru că ăsta este încă un mod să induci panică, pentru că dacă populaţia începe să spună: dacă el care ştie, e adevărat ce spune aici şi nu putem să avem încredere în el, înseamnă că nu mai putem avea încredere în nimeni. Şi aici lăsăm loc la fake news şi la minciuni să aibă un drum liber.
Marius Tucă: Păi, hai să te ajut eu, sunt foarte mulţi oameni care au lucrat cu mine, deci îi ştiu foarte bine, aş putea să spun că i-am învăţat foarte mult în meseria asta şi care îmi scriau mesaje, ţineau mai mult decât de fake news, vorbeau... informaţia e următoarea, care a circulat foarte multă vreme şi încercam să o dezmint, asta şi pentru că eu pot să vorbesc cu tine, am acces la informaţia 0 de primă mână, pot să vorbesc şi cu profesorul Cercel. Informaţia care a circulat foarte multă vreme şi am primit sute de mesaje era următoarea: sunt zeci, dacă nu sute cazuri de coronavirus, dar autorităţile române nu vor să le recunoască. Eu ştiu foarte bine că nu era aşa şi nu este aşa, dar nu ştii cât de tare s-a propagat acest lucru în România o săptămână de zile.
Raed Arafat: Este ca şi cu povestea după Colectiv când au zis că noi am ascuns cadavrele şi sunt mai mulţi decedaţi, dar noi le-am ascuns ca să scoatem unu, unu. Este exact acelaşi stil, este acest mod de a arăta că există o conspiraţie sau există cineva care vrea să îţi ascundă, este încă o metodă care să reducă încrederea în instituţiile statului, dar dacă punem doar două întrebări: 1. Dacă se află că s-a ascuns ceva şi dacă cineva a ascuns şi se află afară, oare care va fi poziţia României în faţa Consulului şi în faţa tuturor organismelor?
Continuă în pagina 2
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe