„Marius Tucă Show” | Interviul integral. Raed Arafat: Este posibil, la un moment, să se vină cu o propunere de a limita prezenţa la adunări publice

Autorităţile lucrează la mai multe scenarii legate de răspândirea coronavirusului în România, care merg de la trierea bolnavilor până la limitarea participării la adunările publice, astfel încât festivaluri precum Untold ar putea fi anulate, a afirmat luni secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, la emisiunea Marius Tucă Show.

Urmărește
901 afișări

Marius Tucă: Trebuie să spunem că toate cazurile trebuie raportate automat la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Raed Arafat: Apare un caz la noi şi nu trec două trei ore, colegii deja l-au raportat şi apare pe cifrele de la OMS şi apare pe toate cifrele.

Marius Tucă: Chestia cea mai gravă şi cea mai simplă este aia că în momentul în care ascunzi un caz el poate să se răspândească mai departe, pentru că populaţia nu este informată cu cazul din Gorj şi atunci nu mai facem nici anchetă epidemiologică, nu mai suntem informaţi şi există riscul ca acest virus să fie răspândit. Mai mult decât atât, nu se poate ascunde pentru că nu are doar Raed Arafat acces sau Cercel la un test care se face în legătură cu COVID-19.

Raed Arafat: Eu, culmea, nu am acces, eu primesc rezultatele, accesul este la un spital, îl au colegii din spitalul respectiv, dar sunt oameni care lucrează la laborator, ca să ascunzi înseamnă că trebuie să ai complice pe cei care sunt în laborator, bineînţeles pe profesori, pe cei care urmăresc asta, pe Ministerul Sănătăţii, cel puţin pe linia asta, dacă se ascunde înseamnă că toţi sunt complice pe linia asta şi mai ales personalul laboratorului şi nu văd o persoană la un laborator care să aibă rezultate pozitive şi să vină să spună că sunt negative, deci nu există acest lucru.

Marius Tucă: Mai sunt două paliere aici, am să continui: în legătură cu felul în care reacţionează media şi cred că în ceea ce îi priveşte pe colegii noştri din mass-media nu au nici o scuză să trateze cu toată seriozitatea ceea ce se întâmplă în România.

Raed Arafat: Am avut interviuri foarte bune cu colegi din mass-media de ai voştri şi...

Marius Tucă: Dar nu e vorba despre asta, ci e vorba despre felul în care transmit informaţiile, dacă aici nu există nici o scuză, putem vorbi de publicul larg şi aici e o întreagă cercetarea sociologică, felul în care oamenii sunt influenţaţi de această bombardare zilnică cu tot felul de informaţii, multe dintre ele false.

Raed Arafat: Aşa este.

Marius Tucă: Şi aici putem să înţelegem publicul larg care are acces în primul rând pe net, acolo găsim 1000 de informaţii şi dă-mi voie să citesc patru-cinci rânduri din fiecare categorie să vezi cum explică inclusiv sociologii, dar şi jurnaliştii asta. Deci spuneam că e foarte mult fake news şi senzaţional da? Pe de altă parte, natura acestei informaţii este îngrijorătoare, un virus necunoscut, foarte contagios care se răspândeşte într-o ţară gigantică al cărui regim controlează comunicarea ca nici un alt stat, am văzut scenarii de filme apocaliptice mai puţin reuşite decât este informaţia legată de virusul din China, dar totuşi mass-media nu fac oare prea mult? Jurnaliştii nu sunt mai toxici decât virusul, se întreabă cercetătorii şi  presa occidentală. Aceste impresii sunt împărtăşite de o parte a publicului din occident, chiar şi de unii jurnalişti care nu ezită să spună că mai degrabă decât o epidemie e vorba de o info media masivă, o masă de informaţii care merge în toate direcţiile inutile şi care provoacă doar confuzie. În acest context, cum să informăm fără a provoca panică, dar fără a minimiza informaţia? Şi să dăm mai multe exemple, teama de epidemia care decimează populaţiile este ancorată în genele noastre încă de la începutul umanităţii. Foarte repede ştirea a început să se umfle într-un mod nebunesc, toate mediile lumii s-au ambalat, dacă nu am fi vorbit, am fi fost învinovăţiţi că am fi vrut să ascundem lucruri, ceea ce ar fi creat şi mai multă psihoză. Deci, pe undeva, trebuie să spui lucrurile chiar dacă ele sunt grave, nu poţi să ascunzi asta, da? Mai departe, apropo de o informaţie, Salonul de telefonie mobilă din Barcelona a fost amânat, anulat, aşa cum au fost anulate foarte multe evenimente importante, când ştii că sunt 110.000 de oameni care urmau să participe, să meargă acolo, jurnalistul spune că asta are un impact real şi arată că este cu adevărat  o epidemie şi scopul nu este de a contribui la anxietatea colectivă de a da această informaţie, ci trebuie să o dai. Aici am lămurit-o, mergem la publicul larg care ne urmăreşte şi pe noi şi ce spune un sociolog legat de teama oamenilor de coronavirus: de ce suntem atât de preocupaţi de coronavirus, pentru că ne aflăm într-o societate cu risc 0 unde cea mai mică perturbare, ca să vezi cât de fragilă şi de ce fragilitate suferă omenirea, suportăm din ce în ce mai puţin ideea de a fi posibile victime, de dezastre naturale, epidemii, câţiva centimetri de zăpadă, un caz Salmonela într-o cantină, trenuri care nu pleacă, fiecare risc devine un fel de rană narcisistă a societăţii, acesta este terenul perfect pentru frică, cealaltă boală de care suferim în prezent este infobezitatea, ai auzit? Că e prima dată când aud.

Raed Arafat: De la obezitate...

Marius Tucă: Înţelegem, dar e prima dată... deci un sociolog discută despre asta, un profesor de sociologie, sociolog, Pascal Lardellier, francez spune: există un rol, se întreabă, al reţelelor sociale  în proliferarea fricii pentru că tot vorbim, toată ziua suntem pe net, toată ziua suntem pe WhatsApp, toată ziua suntem pe Instagram, da? Există reţele de socializare şi uite ce spune sociologul: avem de a face în această criză cu o viralitate la pătrat, cea a bolii care se înmulţeşte, cu cea a reţelelor de socializare, cercetarea şi ce spune omul mi se pare incredibil, mesajele cele mai nebune circulă şi sunt comentate, apreciate, retrimise, fără ca nimeni să ştie dacă sunt adevărate sau false.

Raed Arafat: Share-ul se face foarte uşor, dacă le iei şi dai share...

Marius Tucă: Unii au instrumente intelectuale, asta  foarte bună precizarea, şi mijloacele de a face pasul înapoi  şi a gândi de unii singur, dar alţii le vor răspândi scoţând informaţia din sfera internetului pentru a o aduce în viaţa reală. Şi aici mai e un lucru şi eu sunt în permanenţă gata să îmi atrag toate antipatiile, tu eşti cel mai tăbăcit, cred că ai fost unul dintre cei mai atacaţi oameni, dar asta nu înseamnă că ţi-a fost afectată credibilitatea, eu cred că eşti unul dintre oamenii din sfera publică şi din autorităţile statului cu cea mai mare încredere. Am să spun un lucru care v-a deranja şi mi se pare normal să spunem asta, oamenii care sunt pe net în fiecare zi şi care au dreptul la opinie şi care pun întrebări, dar mai ales comentează şi mai ales că îşi dau cu părerea cred că sunt pe picior de egalitate cu Raed Arafat, fals...

Raed Arafat: Sau cu orice om care ştie tema, nu neapărat...

Marius Tucă: Om care ştie tema şi  un om care lucrează şi care este autoritate în domeniu, aşa cum sunt puţini în zilele astea. Sau în egală măsură, cu toată modestia de rigoare, toţi cei care scriu pe net, pe Facebook, pe Instagram se pun pe picior de egalitate cu un jurnalist, dacă vreţi dau exemplul meu, fals.

Raed Arafat: Deci aici într-adevăr trebuie să vezi sursa informării şi cine o dă.

Marius Tucă: Sursa informării este cea mai importantă şi în principiu, dacă nu faci parte din categoriile despre care vorbeam, ar trebui ca să nu dai mai departe informaţia care nu poate fi verificată pentru că nu ştii cât e de verificată şi nu ştii să faci asta, jurnaliştii au experienţa, flerul, inteligenţa ca să caute, să verifice dacă acea sursă este adevărată şi în ce măsură ea poate fi folosită, susţinută, la fel şi cu oameni din sfera ta, care sunt autorităţi în domeniu...

Raed Arafat: Bine, autorităţi, oameni care ştiu în domeniu.

Se încearcă foarte mult să fie limitată răspândirea până ce găsim soluţia de vaccinare care poate să întrerupă lanţul de răspândire al virusului

Marius Tucă: Păi oameni care ştiu în domeniu pentru că eşti şi doctor şi faci parte dintr-o instituţie a statului care cu asta se ocupă. Vorbim la fel şi de profesorul Streinu Cercel şi am ajuns în situaţia în care oamenii care au acces la net, pe reţelele se socializare şi pot scrie acolo, atenţie, să se creadă măcar pentru o secundă competenţi în materie, fals. Şi vom lupta multă vreme de acum încolo pentru că asta înseamnă secolul 21, asta înseamnă reţelele de socializare, cred că eşti de acord cu mine întru totul.

Raed Arafat: Da, aşa este.

Marius Tucă: Pentru că avem problema asta şi e foarte grav. Poate fi modificat comportamentul nostru pe termen lung după această criză? Pentru că a arătat cât de fragilă este omenirea în secolul 21.

Raed Arafat: Numai prin educaţie şi poate prin unele reguli, pentru că am văzut că pe fake news au început să se pună reguli pe unele reţele de socializare, să limiteze siturile care dau fake news, dar e greu, este foarte greu şi atunci există o ţară, dacă nu mă înşel este Finlanda, sau una din ţările nordice care a început să instruiască copiii de când sunt mici, adică la câţiva ani să pună la îndoială orice informaţie primită prin reţelele de socializare şi să pună întrebări asupra ei şi să nu o ia de serios. Şi acest lucru dacă începi să educi generaţiile care vin de la început, noi nu ştim ce reţele de socializare vor fi în viitor, adică Facebook-ul deja un pic se lasă la o parte şi vin generaţiile mai noi cu alte sisteme, cu Instagram, cu tot...

Marius Tucă: Alte reţele de socializare.

Raed Arafat: Noi nu ştim în viitor ce va fi cu reţelele de socializare, unde vor evolua.

Marius Tucă: Uite ce zic ziariştii ăştia occidentali şi eu când vorbesc despre media din România, de mass-media din România, de mijloacele de informare în masă, stai un pic să îmi revin pe parcurs, eu spun că sunt în România suficient de mulţi ziarişti români care sunt la fel de buni, la fel de profesionişti, cu experienţe la fel de mari ca orice ziarişti din Europa Occidentală. Dar uite ce spun ei şi trebuie să fim de acord cu asta, asta pentru că au avut timp să scrie, pentru că noi nu avem timp că suntem contra-cronometru în fiecare zi: a nu cădea în capcana senzaţionalismului, a evita răspândirea inutilă a diferenţierii esenţialul de anecdotic şi de senzaţional pentru a se concentra doar pe consecinţele majore legate de această epidemie, asta face, asta îşi doresc şi asta fac jurnaliştii occidentali. Dar cititorul, pentru că am venit la cititorul care este mai deştept ca noi, se aruncă pe această producţie abundentă, pe această explozie de informaţii, depinde, cifrele simple, ştirile brute, nu se citesc prea mult, analizează editorul din Europa Occidentală, ceea ce are succes sunt interviurile cu experţi, care sunt cele mai de preferat, pentru că acolo nu poţi să vorbeşti despre fake news, poţi să vorbeşti despre interpretarea greşită în cel mai rău caz, sau articolul pe care l-am scris cu motivele de a nu intra în panică, articolul pe care l-am citit. Nu mai avem mult din emisiunea noastră, să ne uităm să vedem dacă mai sunt întrebări. Uite spune cineva: ”Bravo” în sfârşit după atâta timp, îmi zice şi mie Bravo cineva, ”Bravo Marius, eu acum cred că sunt doar trei depistaţi, dar numărul celor nedepistaţi cred că poate fi de zeci sau sute”, aici pot să induc eu teamă în populaţie? Cred că sunt mai mult decât cei care sunt acum infectaţi, dar încă nu au fost descoperiţi.

Raed Arafat: Este posibil, în Statele Unite au zis clar că posibil că au avut mult mai mulţi infectaţi, dar care au avut doar forme uşoare şi pentru asta nici măcar nu au mers la spital ca să se verifice sau să întrebe dacă au coronavirus sau nu. La Washington există deja informaţii că ei suspicionează că numărul infectaţilor este mai mare, dar toţi au trecut prin forma uşoară, dacă este aşa asta reduce mortalitatea virusului, asta înseamnă că într-adevăr dacă ai un număr mult mai mare pe care noi nu l-am depistat, nu l-am investigat, nu ştim de el, înseamnă că mortalitatea virusului este mult mai mică, noi acum raportăm mortalitatea virusului la cazurile care sunt diagnosticate şi depistate, dar dacă la fiecare caz depistat mai punem, şi aici sigur vor veni cu cifre oamenii de ştiinţă, cercetătorii, dacă la fiecare caz depistat mai punem încă un număr de cazuri nedepistate care au trecut neobservate, fără problemă, mortalitatea atunci într-adevăr scade.

Marius Tucă: Clorhexidina este dezinfectant, Clorochina...

Raed Arafat: Clorochina, scuzaţi-mă, da este clorochin fosfat, aşa este. Dacă am zis Clorhexidină e greşit, e Clorochina fosfat. 

Marius Tucă: Am revenit şi e clar, dar numele e predestinat „Clorochina”, bănuiesc că nu are legătură cu China...

Raed Arafat: Nu, este un medicament care se foloseşte dacă nu mă înşel inclusiv în cazurile de malarie, dar este un medicament care s-a dovedit că ar avea un efect de a ajuta tratamentul în cazul pneumoniilor care apar asociate cu COVID- 19 şi este un medicament care nu tratează virusul, atenţie, deci Clorochin Fosfat, aşa îi zice.

Marius Tucă: Avem foarte multe întrebări, dar nu mai avem timp să le punem pe toate, o să ne mai întâlnim în legătură cu asta, dă-mi voie să îţi mai citesc o informaţie pe care am primit-o de ultimă oră, legată tot de coronavirus, epidemiologul William Deb nu exclude ipoteza unei epidemii severe şi mizează pe medicii de familie pentru uşurarea spitalelor, uite, a fost invitat la Europa 1, acest medic ia în considerare toate posibilităţile inclusiv cea a unei epidemii severe, spune doctorul William, nu ştim dacă se va întâmpla dar nu există nici un motiv să nu ne gândim la asta. Potrivit fostului director general al sănătăţii, o creştere exponenţială al numărului de cazuri este cel mai probabil scenariul. Experienţa din ultimele şase săptămâni ne-a învăţat că pe o perioadă de aproximativ două săptămâni fiecare pacient va contamina în medie alţi doi şi în timp ce Italia a trecut sâmbătă de cele 1000 de cazuri confirmate, epidemiologul consideră că acest scenariu este probabil şi în Franţa. Din momentul în care am trecut pragul a 100 de cazuri, pare inevitabil că vom avea 1000 în săptămâna viitoare.

Dacă virusul infectează din câteva miliarde de oameni un număr de 100,200,300 de milioane de oameni, numărul deceselor va fi unul semnificativ

Raed Arafat: Eu vă arăt un alt articol şi aici poate... deci pentru pandemiile de influenţă cum zicem sau pandemiile cu virusul gripal dacă mortalitatea de la 0,1% în anii 1957 şi 1968, în pandemiile din 57 şi 68, era de la 0,1% şi până la 2-3% în pandemia din 1918, şi pandemia din 1918 a dat o mortalitate de 2,2% până la 3%, numai că era o pandemie majoră cu foarte multe persoane care au fost infectate şi atunci normal de aici lumea zice că dacă mortalitatea este scăzută, de ce încercaţi să îl opriţi, pentru că chiar dacă e mortalitatea scăzută, dacă el infectează din câteva miliarde de oameni un număr de 100,200,300 de milioane de oameni, numărul deceselor va fi unul semnificativ şi de aici se încearcă foarte mult să fie limitată răspândirea lui până ce găsim soluţia de vaccinare care poate să întrerupă lanţul de răspândire al virusului.

Marius Tucă: ”Bună ziua, am şi eu o întrebare, dacă vin din Italia cu avionul şi nu am nici un simptom de coronavirus şi îmi spune că trebuie să stau izolat 14 zile în casă, normal ar fi să mă transporte acasă, nu să mă lase să mă duc cu transportul în comun după aia să stau izolat, mulţumesc.”

Raed Arafat: Faptul că nu are nici un simptom poate că s-a luat aspectul aşa, riscul  este că la momentul în care a ajuns, faptul că este asimptomatic, riscul este că ar putea transmite boala la alţii...

Marius Tucă: În primul rând trebuie să ştim dacă vine din zona roşie.

Raed Arafat: Exact, asta e foarte important, zona roşie sau zona galbenă. Şi cei care vin din zona roşie, cei care vin din zona roşie nu pleacă pe picioarele lor de acolo, adică nu pleacă cu mijloacele lor, pleacă direct la carantină, deci acolo nu intră în discuţie, ai venit din zonă roşie, dacă ai urcat în avion, noi sperăm să nu vină nici unu de acolo pentru că şi acolo sunt reguli, dar dacă ajunge unul din zonă roşie, cum sunt cei pe care i-am adus din...

Marius Tucă: Nu au voie să meargă cu avionul, nu?

Raed Arafat: În mod normal nu, dar unii scapă şi am mai văzut unii care au scăpat şi au venit pe cale rutieră, nu neapărat cu avionul.

Marius Tucă: Şi dacă vin cu avionul ce se întâmplă?

Raed Arafat: Vin din zonă roşie, este carantină, ieri au ajuns persoane din China, care au fost luate din aeroport direct la carantină, nu erau simptomatice, dar au fost luate la carantină, trei persoane. Dacă vine din zona galbenă da, i se spune dacă nu are simptome, nu are nimic, te duci şi rămâi acasă, este clar că nu ai cum să asiguri transport pentru fiecare. El a circulat, a venit cu avionul, noi avem o regulă de auto izolare, el când ajunge şi ajunge acasă trebuie să se respecte regula pentru că el este în perioadă de incubaţie, de 14 zile.

Marius Tucă: Stai un pic, dar până să ajungă dacă e din zona roşie, nu are ce să caute în România.

Raed Arafat: Dacă e din zona roşie şi cumva ajunge în aici, pleacă direct în carantină, acolo asigurăm transportul sigur.

Marius Tucă: Da, dar nu e în regulă dacă vine cu avionul...

Raed Arafat: Asta suntem convinşi de asta şi asta este şi responsabilitatea lui este nici să nu urce în avion, pentru că reguli de a nu urca în avion la acest moment în Europa nu sunt. Nu am aplicat reguli ca în China, eu nu ştiu reguli în Europa să nu urce în avion. În China era clar, dacă eşti cu orice simptom, dacă eşti un pic febril nu mai urcai în avion.

Marius Tucă: Dar uite ce spun fanii mei şi tinereţea: de ce simt ei, cei din Italia, nevoia să vină acum acasă? Păi poate au treabă, nu asta e problema, nu ar trebui puse nişte restricţii la graniţe, mai ales dacă vin din zona roşie?

Raed Arafat: Din zona roşie, este clar, intră direct în carantină dacă reuşeşte să vină până aici este luat şi dus în carantină.

Marius Tucă: Bun, dar recomandarea este să nu plece din Italia.

Raed Arafat: Este mult mai bine, fără discuţie, deci dacă este din zona roşie în mod normal trebuie să evite călătoriile la acest moment, aşa cum şi noi le evităm şi cum şi noi luăm anumite măsuri care încearcă să minimalizeze, adică anumite întâlniri, anumite lucruri care nu sunt atât de necesare pe care le amânăm, să nu călătorim în acest moment în alte părţi. Şi nu numai noi, sunt alţii din alte ţări, chiar dacă nu sunt foarte afectate, care deja spun: sunt unele chestii care haideţi  să le amânăm ca să nu circulăm foarte mult, să aşteptăm să vedem cum evoluează. Deci dacă este din zonă roşie, unu, nu avea de ce să fie în avion, e clar, dar dacă ajunge în avion îl garantăm că el de acolo pleacă la carantină, sau dacă vine pe drum şi se opreşte la graniţă de acolo e preluat şi dus la carantină. Deci nu se pune problema.

Marius Tucă: Chiar dacă nu are nici un simptom, atenţie.

Raed Arafat: Chiar dacă nu are nici un simptom, nu ne interesează asta.

Există prevederi şi în codul penal şi există şi posibilitatea de a aplica amenzi destul usturătoare din partea autorităţilor sanitare

Marius Tucă: Apropo de fragilitatea lumii şi de secolul 21, se întreabă ziariştii francezi dacă poate fi modificat comportamentul nostru pe termen lung, după această criză. Acest lucru este posibil deoarece nu este doar o problemă de sănătate, ci o criză relaţională care deschide o nouă eră de suspiciune în cel mai banal lucru, acela de a fi în prezenţa altora. În mod şi mai general pune în discuţie şi globalizarea şi ideea de frontiere, pentru că nu mai sunt frontiere acuma, cel puţin în Europa nu? Este o epidemie care în final ne pune la îndoială baza certitudinilor noastre politice şi relaţionare.

Raed Arafat: Haideţi să spunem un lucru, în 1918 a fost o pandemie majoră.

Marius Tucă: Gripa Spaniolă.

Raed Arafat: Exact, majoră, iar atunci erau şi graniţe şi culmea era şi război, iar lucrurile erau mult mai grele şi totuşi s-a răspândit şi totuşi oamenii au continuat şi au trăit şi au evoluat.

Marius Tucă: Păi da, dar au murit câteva milioane, stai puţin.

Raed Arafat: Au murit pentru că au infectat foarte mulţi şi infectând foarte mulţi cifra totală de decese atunci era între 50 şi 100 de milioane, noile date care sunt acum pe baza cercetărilor, tinde să meargă către 100 de milioane, dar asta înseamnă că ea a infectat miliarde de oameni ca să ajungă la această cifră. Acum să venim să spunem că suntem mai rău, în nici un caz, deci eu zic că există mecanisme de colaborare interstatale, există mecanisme de colaborare la nivelul Uniunii Europene, de exemplu. Adică din ce ai citit am înţeles că lucrurile se vor schimba pentru că trebuie să punem la îndoială anumite aspecte, sunt de acord, dar în acelaşi timp avem şi multe lucruri pozitive şi multe lucruri care chiar acum trebuie să spunem „uite astea trebuie întărite, încă”. Şi unul dintre ele uitaţi-vă cum s-a colaborat la nivel de Uniunea Europeană pentru recuperarea cetăţenilor europeni din zonele afectate din China, din Japonia, de la vasul respectiv. Noi avem un proiect, într-adevăr abia s-a aprobat pe timpul preşedinţiei române, care se numeşte Rescue You cu stocurile, cu materialele, cu una cu alta care să fie la nivel european, pe zone, pe regiuni pentru a asigura o colaborare mult mai bună şi o acoperire mult mai bună a nevoilor. Asta este dovadă că ce s-a gândit acum un an, acum doi ani la nivelul Uniunii Europene să se facă astfel de mecanisme de sprijin în caz de pandemii şi în alte situaţii de urgenţă era foarte îndreptăţit. Acum, după această situaţie, noi trebuie să întărim aceste lucruri şi să le dezvoltăm. E adevărat că începe lumea acum să se gândească „uită-te cum se transmite infecţia, cum trebuie să corelaţionăm în viitor, cum colaborăm în viitor”, sunt lucruri care...

Marius Tucă: Eu cred că se schimbă lumea într-o măsură foarte mare.

Raed Arafat: Lumea oricum e schimbată la maxim pentru că dacă în 1918 unul din mecanismele de transmitere al virusului a fost întoarcerea soldaţilor acasă şi încet, încet l-au răspândit cu ei pe drum şi din unul din mecanismele de răspândire, gândiţi-vă că acum e  total altfel, acum te urci în avion într-un loc şi în 12 ore eşti la capătul celălalt al lumii.

Marius Tucă: E adevărat, dar îţi mai spun ceva, de ce lumea acum este mai fragilă, pentru că informaţia circulă foarte repede, în mod instant, ceea ce atunci nu se întâmpla asta. Poate fi un avantaj...

Raed Arafat: Şi poate fi şi un dezavantaj.

Marius Tucă: Şi un dezavantaj când e vorba de isterie, când e vorba despre...

Raed Arafat: Exact, dar şi modul nostru de viaţă care ne vulnerabilizează într-un fel pentru că noi călătorim şi ajungem oriunde într-un timp foarte scurt. Pentru răspândirea unor infecţii asta se face foarte rapid şi nu mai poţi... adică hai să o luăm aşa, nu mai poţi să spui, mă închid, eu închid graniţa, sunt foarte puţine ţări care pot spune la mine nu mai intră nimeni de aici, de aici, închid, pentru că au o singură cale de acces şi de acolo ştiu că pot să o închidă. Haideţi să o luăm noi: te duci şi spui, nu mai vine nimeni din Italia, un cetăţean român care vrea neapărat să vină, care stă în Italia, urcă în maşină, merge până la Viena, urcă în avion şi când se prezintă în ţară el vine din Viena şi îţi arată buletinul lui. Foarte greu să găseşti sau să investighezi omul, într-adevăr a venit pe drum din Italia, el vine şi îţi arată buletinul. Legislaţia îi permite şi tot. Dacă el este inconştient, dacă el ca persoană nu înţelege rolul lui civic de a spune adevărul şi de a preveni răspândirea, deci asta înseamnă că persoanele de acest gen pot să rişte aceste lucruri.

Marius Tucă: Imaginează-ţi că această pandemie, acest virus nu ar fi plecat din China, unde ştim bine că se controlează aproape totul şi au închis oraşe.

Raed Arafat: Şi China a luat nişte măsuri care, după părerea mea şi o să vedem analizele după situaţia ce o să zică, dar eu cred că în China s-a reuşit să se limiteze răspândirea la maxim, trebuia să fie situaţia mult mai...

Marius Tucă: Dar imaginează-ţi că era în India.

Raed Arafat: Atunci controlul era mult mai puţin. Şi în primul rând se răspândea în toată India şi după care ajungea peste tot în lume, fără discuţie.

Marius Tucă: Încă două decese în Franţa, numărul morţilor în Franţa, la patru, morţi cauzate de coronavirus.

Raed Arafat:  Dar bănuiesc că toţi cad în aceeaşi categorie de care am zis eu înainte, deci persoane în vârstă sau, să vedem, nu ştiu dacă dau date.

Marius Tucă: Nu ştiu, asta nu spun, dar, uite, a ajuns la patru numărul de decese şi apropo de… mai sunt ultimele întrebări, te rog să răspunzi pe scurt. În porturi s-au luat măsuri asemănătoare celor din aeroporturi?

Raed Arafat:  În toate punctele de graniţă s-au luat aceleaşi măsuri.

Marius Tucă: Ok. Ce se poate face în cazul persoanelor care intră în ţară şi ascund faptul că vin din zone de risc?

Raed Arafat:  Există prevederi şi în codul penal şi există şi posibilitatea de a aplica amenzi destul usturătoare din partea autorităţilor sanitare, deci există ambele…

Marius Tucă: Cine stabileşte numărul până la care se limitează participarea la adunările publice şi cum se ajunge la acest număr?

Raed Arafat:  Epidemiologii de sănătate şi specialiştii de sănătate publică pot să vină cu astfel de cifre şi aţi văzut în Franţa…

Marius Tucă: Păi în Franţa 5000.

Raed Arafat:  5000, e o discuţie care şi la noi o analizăm încontinuu şi este posibil la un moment să se vină cu o propunere similară cu propunerea Franţei sau cu alte ţări de a limita anumite…

Marius Tucă: Participări…

Raed Arafat:  Este în discuţie şi este posibil să se aplice acest lucru, vedem cum progresează în…

Marius Tucă: Îţi dau câteva exemple, da? Nu vreau să speriem lumea, dar mergem pe un scenariu posibil.

Raed Arafat:  Nu e de speriat, spunem realitatea.

Marius Tucă: Urmează, chiar dacă sunt mai în vară, festivaluri, cum ar fi Untold, unde sunt sute de oameni…

Raed Arafat:  Sute? Vorbim de mii.

Marius Tucă: Sute de mii de oameni. Adică cine hotărăşte asta până la urmă? E un comitet care…

Raed Arafat:  Autorităţile de sănătate publică este comitet, grupul de lucru care este subcomitetul naţional pentru situaţii de urgenţă…

Marius Tucă: Cred că aici trebuie să se stabilească.

Raed Arafat:  Şi astăzi a avut o şedinţă şi are şedinţe cât este nevoie şi la un moment experţii pot să vină şi cu o astfel de soluţie. Avem experţi în domeniul epidemiologiei şi a sănătăţii publice, vreau să înţeleagă lumea faptul că cineva coordonează, nu înseamnă că ia toate deciziile de capul lui. Aici nu stă doctorul Arafat sau ministrul Sănătăţii sau cineva şi spune vreau asta, vreau asta, vreau asta. Astea toate trec prin discuţii prin evaluări, sunt colegi de la sănătate publică care sunt în domeniul lor de specialitate vin ei cu propunerile lor şi spun ce este de făcut. Şi, normal, după o analiză se iau unele măsuri. Ca şi măsura care a fost pe carantină, ca şi măsura care a fost pe autoizolare, astea nu sunt măsuri luate de o persoană sau de alta.

Marius Tucă: E adevărat, dar apropo de măsurile care vor fi luate, îţi dădeam un exemplu, un festival unde participă sute de mii de oameni.

Raed Arafat:  Este posibil, dacă continuă este posibil să se ajungă să nu se facă.

Marius Tucă: Hai să-ţi dau un alt exemplu unde participă, într-un fel sau altul, chiar dacă în mai multe locuri, alegerile locale. La fel, participă milioane de oameni.

Raed Arafat:  Da, dar la alegerile locale nu este deodată într-un spaţiu mic.

Marius Tucă: Cum să nu, toţi folosesc aceeaşi ştampilă.

Raed Arafat:  Da, asta este adevărat şi atunci trebuie să fie o procedură de dezinfecţie, astea se pot aplica. Aşa este, aici e corect.

Marius Tucă: Participă milioane de oameni.

Raed Arafat:  Dar vorbim de… Una este aglomerările în masă şi alta este faptul printr-un proces sunt persoane care ating un obiect toţi de-odată. Şi aici, într-adevăr, acest obiect trebuie atins într-un fel dacă avem răspândire în comunitate. Adică trebuie dezinfectat sau…

Când era SARS, au apărut mai multe infecţii într-un hotel şi nu se ştia cum s-a transmis între oamenii respectivi, care fiecare era în camera lui, şi era de la un buton al liftului

Marius Tucă: Având în vedere că trăim în ţara lui Caragiale, ai auzit de Caragiale chiar dacă nu te-ai născut aici, Caragiale e…

Raed Arafat:  Nu, mi-e cunoscut…

Marius Tucă: Caragiale este veşnic şi este atât de mare… Mie mi-e teamă, trăind în ţara lui Caragiale, că ne vom trezi că se va amplifica… se vor mări cazurile de coronavirus de la ştampilă în România. Ar putea să ni se tragă de acolo având în vedere ce s-a întâmplat cu scena politică acum…

Raed Arafat:  O să râdeţi acum, când era SARS, au apărut mai multe infecţii într-un hotel şi nu se ştia cum s-a transmis între oamenii respectivi, care fiecare era în camera lui, şi era de la un buton al liftului, în care o persoană a apăsat pe buton şi restul persoanelor au apăsat pentru că majoritatea dintr-un etaj, deci… e un caz care e mai cunoscut, că de la un buton al liftului s-au infectat mai multe persoane. Deci, clar…

Marius Tucă: Butonul liftului e una, eu ce spun e altceva.

Raed Arafat:  La aceste lucruri pot fi găsite soluţii şi aceste soluţii pot fi discutate în cadrul comisiei. Deci noi putem să mergem la toate amănuntele astea…

Marius Tucă: Cine face parte din comisie?

Raed Arafat:  Este un secretar de stat de la Ministerul Sănătăţii, ministrul Sănătăţii participă când doreşte, ministrul de Interne la fel, este un secretar de stat de la Ministerul Sănătăţii, sunt reprezentanţi ai Institutului de Sănătate Publică care răspunde de toate aceste aspecte ca şi epidemiologi, ca şi specialişti în domeniu, Institutului Matei Balş, sunt, iarăşi, experţi în domeniu, şi după care avem alte entităţi precum IGS participă, participă personal de la DSU de la Direcţia Medială a Ministerului Apărării, de la Ministerul Afacerilor Externe, de la Ministerul Educaţiei de la Ministerul Transporturilor, deci este o comisie

Marius Tucă: Deci de la toate autorităţile care sunt implicate într-un fel sau altul în ce înseamnă infrastructura, sănătatea…

Raed Arafat:  Toate aspectele care afectează aceste…

Marius Tucă: Dădeam exemplul cu Franţa care a luat această măsură da, să nu se întrunească mai mult de 5000 de oameni. În condiţiile în care cred că avea 100 de cazuri, nu erau mai multe. Acum văd că au patru decese. Şi cei de la Luvru, un exemplu incredibil, nu ştiam că pot intra atât de mulţi, au închis Luvrul pentru că înăuntru ar fi fost 5000 de oameni.

Raed Arafat:  Şi Franţa mai iau anumite măsuri în unele zone mai… în unele zone desemnate de ei, deja şcolile le-au închis până în 15 martie dacă nu mă înşel în primă fază, deci există măsuri de acest gen, astea sunt măsuri de limitare a transmiterii. Deci, în Franţa, cum a zis ministrul Sănătăţii de acolo, au fost în faza unu în care limitau intrarea virusului în ţară, acum la ei virusul este în ţară. Acum sunt într-o fază doi în care încearcă să limiteze răspândirea virusului în ţară la ei şi atunci iau măsuri de acest gen de limitare a întâlnirilor publice şi astea sunt măsuri normale.

Marius Tucă: Emmanuel Macron îşi anulează toate călătoriile planificate săptămâna aceasta, preşedintele Franţei şi-a schimbat agenda pentru a se concentra pe combaterea epidemiei.

Raed Arafat:  Să nu uităm că la dânşii este republică prezidenţială şi preşedintele are un rol direct în aceste chestii, deci diferă sistemul lor de sistemul nostru.

Marius Tucă: În ce măsură te-a schimbat pe tine tot ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, de când cu această nebunie a…

Raed Arafat:  Mai multă muncă şi cu colegii şi cu toţi…

Marius Tucă: Câte ore stai la Comitetul ăsta?

Raed Arafat:  Nu la comitet, noi stăm… Ancoraţi în ideea asta suntem permanent şi zi şi noapte şi dacă nu sună telefonul, sună staţia şi nu sunt singur, suntem mai mulţi în acest mod de lucru pentru că la acest moment sunt foarte multe răspunsuri de dat, sunt foarte multe probleme mici care apar şi pe care nu le găseşti într-o procedură şi trebuie luate decizii pe ele. Şi acest lucru înseamnă să fii disponibil tot timpul pentru oricine vrea să te sune, ba un prefect, ba de la Direcţia Sanitară, dacă nu mă sună pe mine sună pe şefa de la INSP, de la Institutul de Sănătate Publică, sună pe ministru dacă este ceva de ajuns acolo. Dacă nu sună ei, poate că noi sunăm şi ne consultăm cu ministrul. Chiar dacă nu suntem într-o încăpere în acest moment activitatea de coordonare este foarte intensă, pot să vă spun.

Mi-e teamă de consecinţele virusului până găsim vaccinul. Personal, nu.

Marius Tucă: Vrem o ţară ca Arafat.

Raed Arafat:  Nu, nu, nu, vrem o ţară normală în care să putem să ne facem treaba.

Marius Tucă: Vrei să te vulnerabilizez un pic în emisiunea asta?

Raed Arafat:  Nu ştiu, eu prefer să nu.

Marius Tucă: Eu prefer să da şi o să-ţi pun o întrebare foarte simplă. Ţi-e teamă de coronavirus?

Raed Arafat:  Mi-e teamă de consecinţele lui până găsim vaccinul.

Marius Tucă: Nu, ţie personal?

Raed Arafat:  Personal, eu? Nu. Ca orice om, orice infecţie normal te gândeşti… dar să spun că mi-e teamă, dacă mi-e teamă înseamnă că nu mă duc să-mi fac treaba, mă duc şi mă ascund acasă şi asta… Nu.

Marius Tucă: Deci nu ţi-e teamă?

Raed Arafat:  Nu. Eu, în domeniul în care lucrez, eu am dreptul să mă gândesc la worst-case scenario, scenariul cel mai urât, să am gânduri că putem ajunge aici sau acolo, dar totuşi ştiu să mă ancorez în realitate i să văd acum cam unde suntem. Şi acum nu suntem în faza în care să spunem că situaţia catastrofală sau situaţia este la un nivel care trebuie să ne sperie pe toţi.

Marius Tucă: Nici nu poate fi vorba despre asta, nu e momentul.

Raed Arafat:  Exact. Deci asta este de înţeles şi pentru toată populaţia.

Marius Tucă: Dar nu mai fugi de întrebările mele care sunt foarte personale. Eu când ştiu că există Raed Arafat, şi asta e o mărturisire pe care mi-au făcut-o mulţi oameni, ştiu că sunt în siguranţă în ceea ce priveşte salvarea de vieţi omeneşti. Atunci când apelăm la SMURD, sunt oameni profesionişti pe care i-ai învăţat…

Raed Arafat:  Da, aici e vorba de SMURD.

Marius Tucă: Nu e vorba numai de SMURD aici, e mult mai mult decât atât, de aia te-am şi întrebat şi am apelat o dată sau de două ori şi ce m-a surprins foarte tare la tine, mi-ai zis, lasă sistemul să-şi facă datoria, să meargă să-şi facă toate procedurile pe care le-au învăţat şi m-ai învăţat de bine pentru că lucrurile au mers bine, exact aşa cum mi-ai spus.

Raed Arafat:  Uneori, dacă intervenim, stricăm.

Marius Tucă: Exact şi mi-ai zis numai dacă ţi se pare că e ceva te rog să mă suni. Nu te-am sunat niciodată pentru întotdeauna lucrurile au mers de la sine. Şi eu m-am gândit, până la urmă nu mi-e teamă de coronavirus dar eu te întrebam, nu întâmplător, pentru că îţi dai seama, cum ar fi ştirea asta, Raed Arafat are coronavirus.

Raed Arafat:  Poate ca orice om să aibă şi poate să treacă fără absolut nicio problemă.

Marius Tucă: Deci nu ţi-e teamă, nu?

Raed Arafat:  Nu. Suntem toţi expuşi ,dar luăm toate măsurile de protecţie şi de prevenire, cel puţin eu ştiu exact cum e de făcut, mai ales dacă începe să se răspândească în public, şi aici revin, ca populaţia dacă ascultă sfaturile care se dau, poate să reducă cu mult probabilitatea să…

Marius Tucă: E adevărat, ştiu. Băsescu Traian spunea că el, de obicei, nu se pupă cu bărbaţii, e şi frumos ca să-l pupe cineva. E de preferat să nu ne pupăm, nici măcar pe obraz şi, zic eu, şi în egală măsură cred că să nu mai dăm mâna, nu?

La virusul ăsta când se va găsi vaccin, toată lumea o să răsufle uşurată pentru că ştie că poate să oprească sau să limiteze, cel puţin, răspândirea

Raed Arafat:  Este recomandabil în acest moment, pentru că este şi gripă dacă nu transmiţi coronavirusul, oricum transmiţi gripă. Dacă ai tuşit în mână sau dacă ai strănutat, să ai toată tăria să spui la altul nu dau mâna cu tine că am tuşit în ea şi gata, chiar te apreciază cu treaba asta. Eu practic treaba asta dacă ştiu că am tuşit spun ”mă scuzaţi, nu dau mâna că…”.

Marius Tucă: E adevărat, şi ca să te vulnerabilizez până la capăt spune-mi, ţi-e frică de injecţii?

Raed Arafat:  Vaccinarea mi-o fac singur, să-ţi spun aşa.

Marius Tucă: Asta e clar, că ţi-e frică să ţi-o facă cineva.

Raed Arafat:  Deci vaccinarea mi-am făcut-o singur, nu e foarte recomandat, dar mi-am făcut-o singur. Eu mă vaccinez în fiecare an pentru gripă şi acest lucru îl recomand tuturor.

Marius Tucă: Ştiţi că astăzi s-a votat în parlament că vaccinarea este obligatorie.

Raed Arafat:  Eu cred că e un pas bun, ştiu că mulţi sunt împotrivă, dar poate înţelegem odată că singura soluţie ca să opreşti anumite maladii infecţioase este vaccinul. Şi la virusul ăsta când se va găsi vaccin, toată lumea o să răsufle uşurată pentru că ştie că poate să oprească sau să limiteze, cel puţin, răspândirea. Cum se zice, să rupem cercul vicios.

Marius Tucă: Te-am vulnerabilizat?

Raed Arafat:  Nu consider asta.

Marius Tucă: Ba da, ba da, pentru că ţi-e frică de injecţii, asta e clar.

Raed Arafat:  Dacă mi-o fac singur, asta nu înseamnă că mi-e frică de ea.

Marius Tucă: Păi ţi-e frică să ţi-o facă altcineva. Dar să ştii că mie, aproape 30 de ani, mi-a fost teamă să fac orice injecţie şi mi-am dat seama că e…

Raed Arafat:  Când eram mic, clar fugeam de ea…

Marius Tucă: Mi-am dat seama că e în mintea mea şi că nu e nicio problemă să fac o injecţie…

Raed Arafat:  Culmea e că la acest virus şi pentru analize nu trebuie să înţepe omul, se iau de la nas.

Marius Tucă: Da, se iau din salivă, se iau din nas. Spune-mi te rog, ca să mergem până la capăt cu vulnerabilizarea ai fost bolnav în ultimii 30 de ani?

Raed Arafat:  Am avut o dată altă gripă, răceală…

Marius Tucă: A, gripă, nu, lucruri din astea nu?

Raed Arafat:  Nu. Altceva nu, din fericire şi sper să-mi meargă aşa mai departe.

Marius Tucă: Şi atunci când tu eşti de fapt durul pe care îl vede toată lumea, îmi dau seama, acum realizez că e un tip sensibil, serios e un tip sensibil. Şi mă întreb cum supravieţuieşte în tine aceste două euri, una sensibilă, probabil moştenită din familie probabil că de la mama ta, nu ştiu, şi cealaltă a durului, cu această faţă impenetrabilă care se ocupă de realităţi grave…

Raed Arafat:  Este normal, când lucrezi în acest domeniu şi eu sunt o persoană care a avut mii de cazuri, să zic, cât am lucrat…

Marius Tucă: Te imunizezi cumva.

Raed Arafat:  Nu, te detaşezi ca să poţi să-ţi faci treaba. În secunda în care la fiecare caz eşti implicat emoţional, nu mai poţi să faci faţă. Deci trebuie să te detaşezi, nu înseamnă că nu te interesează, detaşarea îţi permite să îţi faci treaba mai bine.

Marius Tucă: Deci, Raed, te-am descoperit acum, vezi, că puteai 30 de ani… Nu că m-ai înşelat, că n-am stat să mă gândesc, dar mi-am dat seama acum am avut o revelaţie apropo de tine că în spatele acestui dur care trebuie să ia hotărâri foarte rapide, importante pentru vieţile oamenilor de fapt stă un bărbat timid şi sensibil.

Raed Arafat:  Este normal să avem sensibilităţi, cu toţii să fim empatici şi duritatea în luarea deciziilor înseamnă că nu ai sentimente sau nu te interesează.

Marius Tucă: Ţi-aş fi strâns mâna pentru destăinuirea asta, dar ai zis să nu mai dăm mâna, oricum am dat-o că ne-am văzut în seara asta mulţumesc mult, eu vreau în continuare o ţară ca Arafat, pentru că ştiu că sunt pe mâinile cele mai sigure.

Raed Arafat:  Şi eu cer tuturor doar să aibă încredere şi să nu asculte toate…

Marius Tucă: Unui om care n-a urmărit în viaţa lui nicio funcţie şi care şi-a făcut o pasiune totală din meseria lui.

Raed Arafat:  Mulţumesc mult.

Marius Tucă: Deci, eu mă bazez pe tine întotdeauna pentru că ştiu că în tine întâlnesc toate lucrurile astea şi o să ţi-o spun uitându-mă în ochii tăi şi în ochii celor care ne urmăresc, fără nicio problemă. Mulţumesc mult de tot.  

Raed Arafat:  Şi eu mulţumesc.

Marius Tucă: Vom discuta în continuare despre acest virus, despre acest coronavirus. Ţineţi aproape.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici