- Home
- Marius Tuca Show
- (27.04.2020, 17:46)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medicul Cătălin Apostolescu de la Institutul „Matei Balş”: Menţinerea şcolilor închise este o măsură înţeleaptă/ Vedem că românii au început să se relaxeze, vor fi două săptămâni de probă
”Marius Tucă Show”, luni, 27 aprilie, de la ora 18.00. Invitat a fost dr. Dr. Cătălin Apostolescu, medic primar boli infecţioase şi purtător de cuvânt în cadrul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Balş”.
Urmărește
1777 afișări
Interviu cu Cătălin Apostolescu, în care vorbeşte inclusiv despre planul „Vacanţa mare” al Institutului Matei Balş pe baza căruia Streinu Cercel a plătit cu funcţia guvernamentală, cea de şef al comisiei ştiinţifice anti-COVID din Ministerul Sănătăţii.
Medicul a spus că nu poate da o predicţie exactă dacă ar fi necesar să se prelungească starea de urgenţă după 15 mai, iar cele două săptămâni până atunci ar trebui să fie o probă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
În plus, el a vorbit şi despre tratamentul cu anticoagulante folosit la Institutul Matei Balş şi a dezvăluit că primul pacient la care s-au folosit anticoagulante a fost politistul de la Gerota, vindecat după ce s-a îmbolnăvit cu Covid 19.
Redăm mai jos interviul:
T: S-a schimbat ceva de la predictia dumneavoastra de acum o luna?
A: Mare lucru nu s-a intamplat, ma asteptam ca numarul de cazuri sa creasca vertiginos. De la bun inceput, in Romania, a existat o abordarea buna a acestei epidemii.
T: Legat de programul Vacanta MareA: La vremea respectiva cand ne pregateam sa dam piept cu epidemia, ne-am facut diverse planuri, ne-am confruntat intre noi, aceste planuri ale Matei Bals au fost confruntate cu planurile altor institutii. Si din aceste planuri a iesit politica care a fost aplicata in Romania.
T: Nu am inteles de ce acea acuzatie legata de carantina omanilor in varstaA: Noi ne-am gandit cum sa protejăm acesti oameni, sa nu intre in contact cu oamenii tineri. De la aceasta idee s-a ajuns la circul din presa.
T: Cum va evolua epidemia?A:Intr-o epidemie este afectata intreaga economie, nu mai putem sa tinem mult timp aceste restrictii, oamenii sa mearga la munca. Sigur ca ne asteptam ca numarul de cazuri sa creasca. Pana la 15 mai, mai sunt doua saptamani, nu putem sa dam o predictie exacta. Am observat ca oamenii au inceput sa se relaxeze.
T: Dar astăzi s-a hotărât ca şcolile să rămână închise. Vreau să ştiu părerea dvs
A. Şi este o măsură înţeleaptă
T: Din 15 mai ar trebui prelungită starea de urgenţă sau ar trebui să intervină şi relaxarea?
A: Pana la 15 mai, mai sunt doua saptamani, nu putem sa dam o predictie exacta. Trebuie să vedem cum vor evolua lucrurile. Am observat ca oamenii au inceput sa se relaxeze. Practic aceste două săptămâni vor fi două săptămâni de probă, dacă cu această uşoară relaxare numărul va creşte decât putem să facem faţă e clar că va trebui să prelungim măsurile de relaxare socială, dacă vedem că evoluează spre bine, ne gândim să le relaxăm. Am mai folosit odată metafora aceasta că ziua de 15 mai nu va fi ca ziua de 9 mai 1945, sfârşitul celui de-al doilea război, lucrurile vor veni treptat, relaxăm unul, apoi altul. Nu poate fi vorba după 15 mai va fi un picnic naţional gigant, cu lumea îmbrăţişându-se că a ieşit din casă.
T: Legat de spectacolele de teatru
A: Eu nu cred ca se poate organiza o sala de teatru care sa respecte aceste reguli.
Masurile de relaxare trebuie sa permita tarii sa existe. Cand vorbim de relaxare vorbim de relaxarea care presupune reluarea activitatilor economice. Avem nevoie in epidemie de materiale medicale, de alimente, avem nevoie ca cineva sa le produca.
Cel care poarta masca trebuie sa stie ca nu este 100% protejat. Trebuie stiut ca o masca nu trebuie purtata mai mult de 4 ore. Oamenii trebuie invatati cum sa o poarte, neaparat trebuie purtata si pe nas.
A: Managerii trebuie sa puna la dispozitia angajatilor aceste masti.
T: La Matei Bals exista un procent de 2,7-2,8 legat de decese
A: Nu detinem monopolul cazurilor severe. De la bun inceput am stiut ca incepm lupta cu un agent patogen despre care stim putine lucruri. Am vazut ca apar manifestari cerebrale si recent ca pacientii au si manifestari cutanate. De pe o zi pe alta, apar informatii noi legate de coronavirus. Succesul Institutului Matei Bals vine din faptul ca ne-am creat o echipa bine sudata.
T: Legat de patologia coronavirusului, ce v-a surprins?
A: Aceste fenomene de tromboze pe care le produce, patologia infectiei cu coronavirus este cu totul alta. Am vazut ca hidroxiclorochina da o serie de reactii adverse care fac viata pacientului foarte grea.
Deocamdata nu am reusit sa tratam niciun pacient cu Remdesivir.
Primul pacient la care am folosit anticoagulante a fost politistul de la Gerota. Pacientii care au venit unul dupa altul nu ne-au permis sa facem un studiu ca la carte cu lotul martor, sa vedem daca acest medicament este bun.
Cine stie care este procesul de elaborare a unui vaccin si etapele de testare intelege ca nu are cum sa se intample mai devreme de 1 an-1 an jumate.
”Marius Tucă Show”, luni, 27 aprilie, de la ora 18.00. Invitat va fi dr. Dr. Cătălin Apostolescu, medic primar boli infecţioase şi purtător de cuvânt în cadrul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Balş”.
Dr. Cătălin Apostolescu, aflat în linia întâi în lupta împotriva coronavirusului, răspunde la una dintre cele mai frecvente întrebări ale zilelor noastre şi aduce cele mai noi informaţii despre pandemia care a pus pe pauză întreaga lume.
Un talk show pe care nu vrei să îl ratezi, cu medicul Cătălin Apostolescu, începând cu ora 18.00, într-o emisiune LIVE "Marius Tucă Show", pe mediafax.ro.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe