Predicţia prof. univ. dr. Alexandru Rafila: În noiembrie-decembrie vom avea un alt vârf de coronavirus

Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, preconizează că după ce se va încheia epidemia de coronavirus din primăvara va mai urma un alt vârf de epidemie în lunile noiembrie-decembrie. El spune că situaţia de acum este un training pentru autorităţi pentru ceea ce va urma.

Urmărește
6623 afișări

Potrivit lui Rafila, distanţarea socială va trebui să devină un obicei. „Probabil se va amplifica apropierea spirituală”, a comentat Rafila. 

LIVETEXT Declaraţii ale medicului Alexandru Rafila: 

(T: Cum a evoluat situatia la nivel global?) O raspandire amplificata si o mortalitate in jur de 5% cu diferente mari intre tari. Cred ca ar trebui sa folosim modelele de buna practica de unde mortalitatea este mai scazuta. Chiar daca restrictiile nu sunt asa dure in aceste tari. Daca reusim sa metinem un comportamet retinut, putem ajunge la o relaxare mai rapida.

(Imi pare bine ca domnul ministru Tataru a preluat punctul nostru de vedere legat de evolutia acestui virus, cu varful in saptamana dupa Paste) Este greu sa condamni oamenii ca vor sa isi vada parintii.

(T: Ati pronosticat 20 mii de infectati mentineti predictia?) Cred ca vor fi usor mai multi.

(T:Testarea se mai face?) Cred ca o se depasim numarul de 10.000 de cazuri de imbolnaviri, cred ca 12-14.000 ar fi corect pentru sfarsitul lui aprilie. Dupa intrarea in trendul descendent.

In noiembrie decembrie vom avea un alt varf, sper ca pana atunci sa avem medicatia necesara

Am primit o donatie de azitromicina de la compania Sandoz pentru 10.000 de pacienti. Mai este un antiviral in studiu in Japonia si China si speram sa ne dea si noua formula asa il putem produce.

(T: Infectarea prelungita poate fi o caracteristica a SARS-COV2) Depinde de persoana, nu este standard, e altfel decat gripa. Sper ca pana in toamna sa avem un medicament care sa trateze si boala nu numai ca in momentul de fata sa tratam simptomele. Speram ca acest medicament sa fie eficient si sa reduca nu numai durata bolii cat si evolutia bolii catre detresa respiratori. Vitamiana D poate fi luata in calcul daca avem deficit altfel nu

(T: Ce am invatat de la Italia?) Invatamintele se refera la ce ar trebui sa facem incercam sa nu facem ce a facut Lombardia si ce a facut Venetto. Trebuie gasita o solutie prin care toate spitalele sa aibe o procedura fata de pacientii simptomatici. Exista reticenta personalului medical sa trateze un pacient pentru alte afectiuni daca este bolnav de coronavirus

Spalatul pe maini este mai eficient decat spirtul. A disparut chestiunea legata de folosirea banilor, nu trebuie sa credem ca pe orice punem mana suntem potential infectati

(T: Toate bolile respiratorii evoluaeza negativ la fumatori) Medicii din alte tari folosesc peste echipament un halat total impermeabil.

(T: Purtatul mastii in ce conditii?) Se poarta masca cand suntem raciti si ne deplasam. Restul popiulatiei poate sa poarte o masca in functie de disponibilitate. Este recomandat cea chirurgicala si a doua una din material de bumbac. Mi se pare o greseala sa se recomande batisate sau fulare care nu protejeaza in niciun fel

(Un tratament israelian anti covid are o rata de supravietuire de 100%) E posibil. Nu cunosc tratamentul. Odata cu apritia acestei boli sunt asa de multe studii, e un concurs mondial. Singurele teste valide sunt cele de biologie moleculara. Sunt singurele care sunt recomandate in continuare. OMS nu recomanda utilizarea testelor serologice decat in studii epidemiologice

Viziera daca se poarta trebuie si ea dezinfectata din cand in cand

(Despre manusi?) Purtatul manusilor nu il recomand decat in unitati sanitare. In momentul in care ne-am pus manusi nu mai suntem precauti.

(Virusul poate fi transmis la feline, la tigri) Este posibil sa se transmita si intre om si pisica, caine. E posibil ca virusul sa fi circulat in China mai devreme cu o luna decat a fost declarat de catre autoritati. In SUA au foarte multe cazuri noi, ei au facut 2 milioane de tetse pana acum, au o rata de pozitivitate de 15%. Si noi in Romania avem tot 15%. Peste tot s-a vehiculat ca ar fi vorba de o arma biologica. Din ceea ce am citit eu se exclude aceasta posibilitate pentru ca tipul de mutatii gasite la acest virus nu sunt de natura sa trezeasca suspiciuni, nu este un virus perfect. Eu zic ca sunt sanse sa se reduca transmiterea cu venirea caldurii

Exista o corelatie intre fiecare grad de temperatura. Probabil ca o temperatura medie se va corela si cu incetinirea intr-un procent apreciabil. In iarna vom avea iar probleme.

Nu stiu daca o sa ne mai permitem sa intram in izolare. Daca o sa o mai lungim asa mult consecintele economice sunt clare. Danezii au cam acelasi numar de cazuri si decese ca si noi. Trebuie sa ne pregatim sa luam masuri in functie de evolutia pandemiei. Populatia daneza are obsinuinta respectarii regulilor. Trebuie sa ajungem si noi la obisnuinta asta.

( Vedeti iesirea din izolare si in cazul Romaniei?) Parerea  mea e sa ne pregatim. Sa avem un plan. Sa nu asteptam ziua de 15 mai. Jumatate dintre cazuri din Romania sunt in 2-3-4 focare, o treime la Suceava. Echipamentul are doua roluri, protejeaza si pacientul si medicul

Nu vreau sa cred ca daca Romania va avea 10 mii de cazuri va avea si 1000 de cazuri de decese. Eu nu cred ca daca Romania va avea 10000 de infectati vom avea 1000 de morti, cred ca nu vom ajunge la 10%, daca vom avea 14 mii de infectati probabil vom avea undeva la 700-800 de decese.

In perioada de varf probabil ca vom avea 70-80 de decese zilnic. Cred ca mortalitatea in varf de pandemie va fi de 5%

S-a triplat pretul la orez in Asia. Cred ca Romania este o tara care ar putea sa fie autosuficienta din punct de vedere alimentar. Cred ca putem stimula industria alimentara, pentru ca vom fi intr-o competitie. Trebuie sa ne pregătim ca persoanele care au trecut prin boala sa primeasca un certificat de libera circulatie, sa mearga la munca


Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, vine cu toate detaliile legate de criza epidemiologică şi îţi va spune cât va mai dura izolarea şi distantarea socială. Profesorul Rafila va dezvălui cât va mai trebui să stai în casă şi când vor apărea medicamentele care pot combate cu succes covid 19, cât de aproape suntem de vaccinul salvator şi ce precauţii trebuie să îţi iei, pentru tine, dar mai ales pentru cei dragi în preajma sărbătorilor pascale.

Acestea sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute cu reputatul specialist Alexandru Rafila, începând cu ora 18.00, într-o emisiune LIVE "Marius Tucă Show", pe mediafax.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici