Prof. univ. dr. Monica Pop: Oricare infectat cu coronavirus are şi în lacrimi virusul şi îl poate raspândi

Monica Pop la „Marius Tucă Show”: Pe suprafaţa oculară sunt toţi viruşii aceştia. Orice virus care se găseşte în nas poate să ajungă în cavitatea oculară.

Urmărește
2747 afișări
Imaginea articolului Prof. univ. dr. Monica Pop: Oricare infectat cu coronavirus are şi în lacrimi virusul şi îl poate raspândi

Ora 18:00: Prof. univ. dr. Monica Pop, exclusiv la „Marius Tucă Show”. Ediţie specială

Afla detalii despre cum se vede lupta de pe prima linie a fronului, dar şi despre ce trebuie să faci pentru a te feri de infecţie. Virusul poate pătrunde şi prin ochi?  Monica Pop îţi spune dacă este suficientă masca sau dacă trebuie să porţi şi vizieră. În cadrul emisunii s-a discutat şi despre cum sunt trataţi pacienţii care nu au coronavirus şi cum trebuie reformat sistemul medical la finalul epidemiei.

 

Monica Pop : Pentru noi înseamnă foarte mult că cineva din media vorbeşte despre acest lucru. Dorinţa medicilor e să salveze vieţi. Vreau să vă spun un lucru. Au fost huliţi medicii, criticaţi pe nedrept. Domnul Burnei e un medic genial. Acum nu mai lucrează. A fost hulit şi condamnat pe nedrept. A fost căutat din Londra şi i-au oferit un salariu de 57.000 de lire pe luna.
 
MP: Ştiti foarte bine ce a păţit doamna Pintea. Cei din media aveţi obiceiul de a spune salariul brut. Trebuie să se spună salariul net. Orice element media trebuie să spună cu cât rămâne omul în mana. Medicii n-au avut niciun fel de apreciere si întotdeauna au plătit ca orice fel de om.
 
Marius Tucă: Să vorbim de felul în care virusul poate intra în organism prin ochi.
MP: Pe suprafaţa oculară sunt toţi viruşii aceştia. Orice virus care se găseşte în nas poate sa ajungă în cavitatea oculară. Orice infectat are şi în lacrimi virusul şi îl poate raspândi. Eu recomand ca oamenii să poarte ochelari. Cei care poartă ochelari cu ramă mare au un avantaj în ceea ce priveşte protecţia. Recomand tuturor să poarte ochelari chiar şi fară dioptrii şi să işi igienizeze ochelarii.
 
T: De ce credeţi că sunt atâţia medici infectaţi?
MP: Trebuie să existe medicină de dezastru, pe vremea mea existau depozite cu materiale medicale la cutremur au ajutat enorm, aşa trebuia să fie şi acum. Eu nu înţeleg de ce sunt spitale unde nu sunt materiale. Nu stai să se termine maştile. Refaci stocul când ajunge la jumătate. La noi sunt de toate mai puţin teste. Încă nu le-am primit.
 
T: Cât timp nu se va mai opera.
MP: Eu pledez pentru deschiderea unui sfert din spitale nu este normal ca oamenii să nu aibe unde să se opereze.
 
Rafia: Orice persoană care lucrează în spital şi are simptome respiratorii trebuie testată. Daca ne straduim în 2-3 saptamani putem testa 10 mii de persoane pe zi. Daca nu pastrăm capacitatea de îngrijire pentru celalalte patologii vom avea o morbiditate mai mare decât a covidului. Oamenii au nevoie de ajutor medical, de tratamente specifice. Lucrurile astea trebuie să fie funcţionale. 
 
T: Ce recomandă OMS legat de purtarea maştii?
Rafila: Masca trebuie purtată de personalul medical. Populaţia trebuie purtată dacă persoana prezintă simptome, aşa a fost prima recomandare şi aşa a ramas. Au existat diverse iniţiative cu privire la purtarea maştii si de catre cei sanătoşi. Masca e o barieră mecanica. La noi se recomandă să purtăm orice ca să ne acoperim gura, este mai periculos să port o batistă sau un fular în care să tuşesc decât să nu port nimic.
 
MP: Vreau să spun ca îl apreciez pe domnul profesor. Vreau să vă întreb. Dacă maştile ar exista în număr destul recomandaţi ca oamenii să poarte maşti?
R: E utilă masca atunci cand o utilizaţi în spaţii închise. Nu putem cere populaţiei să poarte masca până nu avem destule pentru medici.
 
T:Cabinetele stomatologice vor fi deschise macar pentru urgenţe.
R: Absolut. Sunt multe alte probleme care nu sunt urgenţe dar care se agravează.
 
R: În cazul bebeluşilor de la Timişoara, eu nu sunt sigur că testele au fost făcute corect. Refacem testele.
 
R: Nemţii stau cel mai bine. Au 1% decese. Tratează pacienţi din Italia si Spania. Au reuşit să îsi protejeze batrânii mai repede. Media de vârstă a deceselor în Germania este de 49 de ani.
 
Despre Suceava
MP: S-a greşit şi se mai şi greseşte în medicină. Si medicii sunt oameni.
 
MP: Nu este momentul să se ţină cont de afinitatea politică şi toată lumea trebuie să îşi dea mâna şi să rezolve această problemă cât mai bine.
Nu poate trăi spitalul fără epidemiolog şi cele mai multe nu au.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici