Caniculă şi furtuni în România. Coduri galbene emise de meteorologi

  • România se confruntă cu vremea extremă în următoarele zile, conform avertizărilor emise luni de meteorologi.
  • O mare parte a ţării este sub cod galben de caniculă, cu temperaturi ce vor atinge 35-37 de grade Celsius.
  • De luni seara, în Banat, Oltenia şi sud-vestul Transilvaniei vin furtunile.
1754 afișări
Imaginea articolului Caniculă şi furtuni în România. Coduri galbene emise de meteorologi

Caniculă şi furtuni în România. Coduri galbene emise de meteorologi

O alteră cod galben vizează, luni, Crişana, Banatul, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea continentală şi Moldova.

Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi în general de 35...37 de grade, pe arii restrânse mai ridicate în sud şi în est.

Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

O altă alertă meteo în vigoare de luni seara până marţi dimineaţa anunţă instabilitate atmosferică în Banat, Oltenia şi sud-vestul Transilvaniei. Instabilitatea se va manifesta prin averse torenţiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50...70 km/h), vijelii, grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp.

Pe parcursul zilei de luni (1 iulie) local vor fi manifestări de instabiliate în nord-vestul şi centrul ţării.

Marţi va fi în vigoare o altă avertizare cod galben în cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogea continentală şi sudul Moldovei. Aici se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi în general de 35...37 de grade. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală.

Pe de altă parte, în intervalul marţi ora 10.00 - miercuri, ora 10.00, în sudul Banatului, Oltenia, Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei şi Moldovei, local în Maramureş, precum şi la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50...70 km/h), vijelii, grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20...40 l/mp şi pe arii restrânse de peste 50 l/mp.

Miercuri (3 iulie) manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul şi estul ţării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
meteo,
alerte,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici