Echinocţiul de Primăvară: Ce este şi cum se manifestă

  • Echinocţiul de Primăvară este momentul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc, adică linia imaginară care trece prin centrul Pământului şi împarte cerul în două emisfere.
  • Echinocţiul se produce de două ori pe an, în jurul datei de 20 martie (Echinocţiul de Primăvară) şi 23 septembrie (Echinocţiul de Toamnă).
Urmărește
2356 afișări
Imaginea articolului Echinocţiul de Primăvară: Ce este şi cum se manifestă

Pinterest/@gregsideris-Instagram

În emisfera nordică, echinocţiul de martie marchează începutul primăverii astronomice, iar cel de septembrie începutul toamnei astronomice.

În emisfera sudică, situaţia este inversată. 

În ziua echinocţiului, ziua şi noaptea au aproximativ aceeaşi durată în orice loc de pe Pământ. Acest lucru se datorează faptului că Soarele se află exact pe ecuatorul ceresc şi nu mai departe sau mai aproape de poli. 

Cuvântule echinocţiu provine din limba latină care înseamnă egal cu noaptea (aequus - egal şi nox - noapte).

Echinocţiul au fost observat  şi celebrat  de multe culturi şi civilizaţii antice, care l-au asociat cu renaşterea naturii, armonia dintre lumină şi întuneric şi echilibrul dintre forţele cosmice.

De exemplu:

  • Pentru egipteni, echinocţiile erau legate de cultul zeului Osiris, simbol al morţii şi al renaşterii.
  • Pentru greci, echinocţiile erau legate de miturile lui Persefona şi Demetra, fiica şi mama zeiţelor fertilităţii şi a recoltei.
  • Pentru romani,echinocţiile erau legate de sărbtoarea Cybele sau Magna Mater (Marea Mam), zeia naturii şi a fertilităţii
  • Pentru persani, echinocţiile erau legate de sărbătoarea Nowruz sau Anul Nou la perşi 
  • Pentru mayaşi,echinocţiile erau legate de construcţia piramidelor lor astronomice şi ceremoniale.
  • În prezent,echinocţiile sunt recunoscute ca evenimente astronomice importante şi sunt folosite pentru a calcula data unor sărbători religioase precum Paştele creştin sau Pesah-ul evreiesc.

De asemenea, cchinocţiile sunt prilejuri pentru a admira frumuseţea naturii care renaşte după iarnă, iar zilele devin mai lungi şi mai calde. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici