- Home
- Meteo
- BUCUREŞTI, (31.10.2024, 11:56)
- Iulia Kelt
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Încălzirea Mediteranei, „dinamita” din spatele inundaţiilor din Spania
Aproape 100 de persoane şi-au pierdut viaţa în Valencia din cauza unor inundaţii provocate de încălzirea Mării Mediterane şi de urbanizarea zonelor expuse riscului, spune un specialist, potrivit Le Monde.
Urmărește
205 afișări
Încălzirea Mediteranei, „dinamita” din spatele inundaţiilor din Spania
Antonio Aretxabala, doctor în geologie la Universitatea din Zaragoza şi expert în dezastre naturale, a explicat într-un interviu pentru Le Monde cum încălzirea temperaturilor în Marea Mediterană şi urbanizarea excesivă a zonelor expuse au contribuit la inundaţiile devastatoare care au lovit regiunea Valencia, marţi.
Conform geologului, temperaturile în creştere ale Mediteranei sunt alimentate de schimbările climatice. În acest an, marea a atins din nou valori record, ceea ce duce la o atmosferă mai caldă, încărcată de vapori de apă. Acest fenomen devine periculos atunci când aerul cald şi umed dinspre Levant se întâlneşte cu aer rece din zona polară, formând o „depresiune izolată la altitudine” (DANA), cunoscută şi sub numele de „picătură rece”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum poluează mediul bogații lumii? Avionul lui Jeff Bezos petrece anual în aer 25 de zile și eliberează 2908 tone de CO2
-
Diana Şoşoacă sare la beregata Curţii Constituţionale, după ce i-a fost blocată candidatura la prezidenţiale
-
Scandalul fermelor de troli: AEP a solicitat informaţii de la TikTok, Facebook şi Instagram
-
Desecretizarea cheltuielilor la vila din Aviatorilor. Ciolacu: Costurile o să vină rapid
Fenomenul de marţi a generat precipitaţii masive în zona Valenciei. În doar opt ore, au fost înregistrate precipitaţii de aproape 500 de litri pe metru pătrat – echivalentul unei ploi anuale într-un interval scurt. Aretxabala subliniază că încălzirea continuă a apei din Mediterană contribuie la creşterea frecvenţei şi intensităţii acestui tip de inundaţii.
În plus, expansiunea urbană nesustenabilă din zonele de risc agravează impactul, limitând capacitatea naturală a terenului de a absorbi apa.
Citește pe alephnews.ro: Mai mulți roboți decât oameni. Musk: Până în 2024, 10 miliarde de roboți umanoizi vor funcționa la nivel global
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cercetătorii de la USMV Cluj au obținut floarea-soarelui rezistentă la secetă. Cum acționează bacteria Rhizobium
SURPRIZĂ URIAŞĂ: Vodafone şi Digi au bătut palma să cumpere Telekom România Mobile. Ce se întâmplă cu clienţii
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ginerele lui Gigi Becali și 'Distrugătorul de femei' s-au încins de la o tipă! Patroana i-a gonit din club în miez de noapte!
CANCAN.RO
13 zile de NINSOARE în noiembrie! Meteorologii EaseWeather anunță pe ce dată începe să ningă în România
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe