Luna iulie 2024 - a doua cea mai caldă lună iulie înregistrată vreodată

Luna iulie 2024 a fost a doua cea mai caldă lună iulie înregistrată vreodată, potrivit datelor prezentate joi de Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice (C3S) al Uniunii Europene.

Urmărește
218 afișări
Imaginea articolului Luna iulie 2024 - a doua cea mai caldă lună iulie înregistrată vreodată

Luna iulie 2024 - a doua cea mai caldă lună iulie înregistrată vreodată

Temperatura medie globală a fost de 16,91 grade Celsius, cu doar 0,04 grade Celsius mai mică decât recordul stabilit în iulie 2023.

Deşi luna iulie a pus capăt unei serii de 13 luni consecutive în care s-au înregistrat recorduri de temperatură, experţii avertizează că tendinţa generală de încălzire continuă, notează AFP.

Samantha Burgess, director adjunct al C3S, a declarat: „Contextul general nu s-a schimbat, clima noastră continuă să se încălzească".

În primele şapte luni ale anului 2024, temperaturile globale au fost cu 0,70 grade Celsius peste media pentru perioada 1991-2020. Acest lucru face „din ce în ce mai probabil" ca 2024 să devină cel mai cald an înregistrat vreodată, depăşind recordul stabilit în 2023.

Efectele acestei încălziri s-au resimţit în întreaga lume. În luna iulie, Pământul a cunoscut cele mai fierbinţi două zile înregistrate vreodată, cu temperaturi medii globale de 17,6 grade Celsius pe 22 şi 23 iulie. Marea Mediterană a fost afectată de un val de căldură sever, în timp ce China şi Japonia au înregistrat cea mai fierbinte lună iulie din istorie.

În acelaşi timp, fenomene meteorologice extreme au lovit diverse regiuni ale globului. Precipitaţii record au afectat Pakistanul, incendii de vegetaţie au devastat vestul Statelor Unite, iar uraganul Beryl a provocat pagube semnificative în Caraibe şi sud-estul SUA.

Oceanele, care absorb 90% din excesul de căldură cauzat de activităţile umane, au înregistrat, de asemenea, temperaturi ridicate. Cu o medie de 20,88 grade Celsius la suprafaţa apei, luna iulie 2024 a fost a doua cea mai caldă lună pentru oceane, la doar 0,01 grade Celsius sub recordul din iulie 2023.

Experţii subliniază că aceste fenomene sunt consecinţe directe ale schimbărilor climatice cauzate de activităţile umane.

Celeste Saulo, secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, a tras un semnal de alarmă miercuri, declarând: „Situaţia devine prea fierbinte pentru a fi suportată".

În concluzie, deşi luna iulie 2024 nu a stabilit un nou record absolut de temperatură, tendinţa de încălzire globală rămâne îngrijorătoare. Experţii avertizează că fără reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, vom continua să experimentăm efecte din ce în ce mai severe ale schimbărilor climatice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici