- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cinci zile de caniculă, începând de marţi. Alertă METEO Cod galben, în 34 de judeţe din România. Hartă ANM
- De marţi, 27 iulie, canicula va afecta mare parte din România.
- ANM a emis Cod galben de caniculă, valabil în 34 de judeţe din ţară.
- Avertismentul meteorologilor este în vigoare până sâmbătă, 31 iulie.
METEO România
METEO. Vremea în România
Potrivit ANM, în ultimele zile ale lunii iulie, valul de căldură se va extinde şi se va intensifica treptat, disconfortul termic va creşte, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării. În regiunile vestice, sudice şi local în restul teritoriului va fi caniculă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Sunt vizate 34 de judeţe: Satu Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui şi Iaşi.
Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 şi 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia şi Muntenia. Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.
METEO. Vremea în Bucureşti
În Bucureşti, până sâmbătă, ora 22:00, vremea se va încălzi, va deveni caniculară, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Până la sfârşitul săptămânii, disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat.
Valorile temperaturii maxime vor creşte spre 35...36 de grade marţi (27 iulie), iar apoi se vor situa în jurul a 38 de grade. Temperatura minimă va avea valori, în general, de 20...22 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab.
Metode de a te răcori eficient în zilele sufocant de calde
- Hidratează-te corespunzător! Şi nu oricum, ci alegând apa. Unele sucuri conţin foarte mult zahăr şi te pot deshidrata, asemenea cafelei şi a altor băuturi dulci.
- În locul unui duş rece, optează pentru duşul cu apă călduţă. Poţi folosi inclusiv produse pe bază de mentă sau citrice, care dau o senzaţie de răcorire.
- Evită excesul de alcool, cofeină şi de nicotină.
- Consumă feluri de mâncare uşoare. După o masă bogată, corpul tău trebuie să lucreze mai mult pentru a digera alimentele şi pentru a le metaboliza.
- Poţi aşeza comprese reci pe încheieturi sau pe gât, dar nu gheaţă.
- Trage draperiile şi jaluzelele.
- Nu purta haine strâmte, de culoare închisă şi din material sintetic. Optează pentru cele din bumbac sau in, inclusiv când ne referim la lenjeria intimă şi lenjeria de pat.
- Când ieşi sau iei transportul în comun, ia şi un evantai din lemn cu tine.
- Becurile clasice pot genera căldură inutilă, la fel şi laptop-urile/calculatoarele sau aparatele rămase în funcţiune. Dă-le „Turn Off” şi faci un bine şi mediului înconjurător.
- Dacă unele camere nu sunt folosite, închide-le pentru a păstra cât mai mult aerul rece în zonele ocupate din locuinţă.
- Găteşte dimineaţa şi, dacă e posibil, foloseşte un aragaz lent sau utilizează cuptorul cât mai rar.
- Consumă alimente bogate în apă: castraveţi, ardei graşi, roşii, legume cu frunze verzi, ţelină, fructe de sezon.
- Evită să faci exerciţii fizice în cele mai călduroase intervale orare ale zilei.
- Evită să ieşi între orele 11:00-18:00, când razele UV sunt cele mai puternice şi prin urmare, periculoase.
Sfaturile poliţiştilor pentru şoferi pentru perioadele de caniculă
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române recomandă şoferilor în perioadele de caniculă:
- să folosească sistemele de climatizare;
- să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald;
- să evite pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă;
- să nu conducă dacă sunt obosiţi. Oboseala este considerată de către specialişti una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă, de regulă, pe drumurile publice, mai ales la sfârşit de săptămână;
- să nu conducă după ce a consumat băuturi alcoolice, acest lucru constituie un factor de risc pentru traficul rutier, favorizând producerea accidentelor;
- să nu vorbească la telefon în timpul mersului, fără a folosi dispozitivele speciale „mâini libere”. Temperatura ridicată din hibitaclul maşinii va accentua starea de oboseală ce se manifestă la început prin întârzierea reacţiilor, dificultate în concentrare, căscatul repetat, clipirea foarte deasă şi se termină cu adormirea la volan.
De asemenea, trebuie tratate cu toată atenţia reflexiile date de razele solare foarte puternice, din parbriz ori pe asfalt, reflexii ce pot crea dificultăţi neaşteptate celui de la volan.
Poliţiştii recomandă persoanelor cu probleme cardiace sau de altă natură medicală menite a împiedica conducerea maşinilor în condiţii de siguranţă să evite pe cât posibil deplasarea cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare, iar dacă este imperios necesar deplasarea să aibă un însoţitor în autovehicul.
Şoferii sunt sfătuiţi să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic.
Sfaturi pentru cumpărarea produselor alimentare în perioadele caniculare
- Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bonul cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea;
- Verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate);
- Verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţa moale-îngheţată, ambalaje deformate etc.);
- Atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru sănătatea dumneavoastră. Evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse!
- Verificaţi dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat);
- Nu recongelaţi un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acesta acţiune (prin menţionare pe etichetă);
- Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achiziţionarea cărora recomand să acordaţi atenţie deosebită asupra modului de depozitare şi expunere având în vedere că expunerea acestora sub acţiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menţionate;
- La legumele şi fructele comercializate în cadrul pieţelor în spaţii deschise, temperatura mediului ambiant afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc.).
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO