- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
METEO Sfârşit de mai cu ploi şi furtuni în toată ţara, după oscilaţii semnificative de temperatură
După o vreme schimbătoare în perioada 15 - 22 mai, cu oscilaţii semnificative de temperatură, mercurul va urca în termometre, însă următoarele două săptămâni vor fi dominate de ploi şi furtuni.
METEO Sfârşit de mai cu ploi şi furtuni în toată ţara, după oscilaţii semnificative de temperatură
Meteorologii au emis, luni, prognoza pentru perioada 15 - 28 mai.
BANAT
În prima săptămână a intervalului de prognoză vor fi alternanţe termice de la o zi la alta, însă abaterile faţă de normele perioadei nu vor fi semnificative; astfel, în zilele cele mai răcoroase (cel mai probabil 18 şi 19 mai) media maximelor va fi de 19...21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 şi 21 mai) de 24...26 grade, cu aceeaşi evoluţie şi în privinţa minimelor (în unele nopţi cu 10...12 grade şi 14...16 grade în cele mai calde). Pentru perioada 22 - 28 mai sunt estimate temperaturi mai constante, în general uşor peste cele caracteristice în ultima decadă a lunii mai, respectiv 25...26 de grade ziua şi 13...16 grade noaptea, mediat regional. Pe parcursul întregului interval de referinţă excedentul pluviometric va fi semnificativ. Între 15 şi 19 mai, va ploua temporar, local în cantităţi mai însemnate. Ulterior, după 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea în special caracter de aversă şi se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltaţii atmosferice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
CRIŞANA
Prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de oscilaţii termice de la o zi la alta, însă abaterile faţă de normele perioadei nu vor fi importante; astfel, în zilele cele mai răcoroase (cel mai probabil 18 şi 19 mai) media maximelor va fi de 18...21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 şi 21 mai) de 24...26 grade; minimele termice vor avea aceeaşi evoluţie, în unele nopţi cu valori de 9...11 grade, iar în cele mai calde de 13...16 grade. Pentru perioada 22 - 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante, în general uşor peste cele caracteristice în ultima decadă a lunii mai, respectiv 25...26 de grade ziua şi 13...16 grade noaptea, mediat regional. În întreg intervalul de referinţă regimul pluviometric va fi excedentar. Între 15 şi 19 mai, va ploua temporar, local în cantităţi mai însemnate, pentru ca ulterior, după 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale să fie mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea în special caracter de aversă şi se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltaţii atmosferice.
TRANSILVANIA
În prima săptămână, deşi cu mici oscilaţii de la o zi la alta, valorile de temperatură se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei, cu medii ale maximelor de 20...23 de grade (mai ridicate în data de 16 mai) şi ale minimelor de 7...11 grade. În a doua parte a intervalului de referinţă este estimat un regim termic relativ constant şi caracterizat de valori uşor peste mediile multianuale, respectiv 22...25 de grade ziua şi 8...12 grade noaptea, mediat regional. La începutul intervalului, va ploua temporar în special în vestul şi nord-vestul regiunii, apoi cu caracter local şi în rest, iar în ansamblu regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în a doua jumătate a lunii mai. Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă şi se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltaţii atmosferice.
MARAMUREŞ
În prima parte a intervalului valorile termice se vor situa în jurul celor climatologic specifice la mijlocul lunii mai, cu medii ale maximelor de 21...23 de grade şi ale minimelor de 9...12 grade, cu mici oscilaţii de la o zi la alta. Pentru cea de-a doua săptămână este estimat un regim termic relativ constant, cu temperaturi uşor peste mediile multianuale, respectiv 23...25 de grade ziua şi 10...12 grade noaptea, mediat regional. În primele zile ale intervalului, va ploua temporar, pe alocuri în cantităţi mai însemnate, iar cu precădere în vestul regiunii regimul pluviometric va fi uşor excedentar. După data de 23 mai, ploi locale se vor semnala în special în cursul după-amiezilor. Vor fi mai ales averse şi se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltaţii atmosferice.
MOLDOVA
În cea mai mare parte a intervalului de referinţă, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul sau uşor peste cele normale pentru a doua jumătate a lunii mai, fără oscilaţii semnificative de la o zi la alta. Astfel, în medie regională, vor fi temperaturi maxime de 22...25 de grade şi minime de 10...13 grade, posibil mai ridicate în perioada 20-21 mai şi la finalul celor două săptămâni de prognoză.
Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată după 19 mai, până la acea dată aceastea urmând a se semnala pe spaţii restrânse şi pentru scurtă durată, astfel că, în ansamblu, în prima săptămână regimul pluviometric va fi uşor deficitar. Vor fi în special averse şi se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilităţii atmosferice.
DOBROGEA
Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, vor fi uşoare oscilaţii termice de la o zi la alta, însă în general temperaturile se vor situa în jurul celor normale în a doua jumătate a lunii mai. Media maximelor diurne va fi de 21...24 de grade, cu valori mai ridicate în zilele de 16, 20 şi 21 mai şi posibil la finalul intervalului, iar cea a minimelor de 11...14 grade. Cu precădere în primele zile din interval, pe litoral valorile termice din cursul zilei vor fi mai modeste (17...20 de grade). În prima săptămână, regimul pluviometric va fi uşor deficitar, ploi locale fiind de aşteptat în special în jurul datei de 18 mai. Estimările prognostice indică o probabilitate mai ridicată de ploaie şi în perioada 23-25 mai. Vor fi în special averse şi se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilităţii atmosferice.
MUNTENIA
Prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de oscilaţii termice de la o zi la alta; astfel, vor fi zile mai răcoroase (cea de 17 mai în special) când media maximelor va fi de 19...21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 şi 21 mai) de 24...27 de grade; minimele termice vor fi de 11...13 grade, uşor mai mici în primele nopţi. Pentru perioada 22 - 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante, în general în jurul celor caracteristice în ultima decadă a lunii mai, respectiv 23...25 de grade ziua şi 11...13 grade noaptea, mediat regional. Va ploua temporar în perioada 17 - 19 mai, iar estimările prognostice indică o creştere a probabilităţii pentru ploi locale şi după data de 23 mai, când acestea se vor semnala în special în orele după-amiezilor. Ploile vor avea mai ales caracter de aversă şi se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltaţii atmosferice.
OLTENIA
În prima săptămână a intervalului de prognoză, vor fi alternanţe termice de la o zi la alta, însă abaterile faţă de normele perioadei nu vor fi semnificative; astfel, în zilele cele mai răcoroase (în special pe 18 mai) media maximelor va fi de 19...21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 şi 21 mai) de 25...26 grade, cu aceeaşi evoluţie şi în privinţa minimelor (în unele nopţi cu 10...12 grade, iar în cele mai calde 13...16 grade). Pentru perioada 22 - 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante, în general în jurul celor caracteristice în ultima decadă a lunii mai, respectiv 22...25 de grade ziua şi 12...15 grade noaptea, mediat regional. Pe parcursul întregului interval de referinţă regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a regiunii. Între 15 şi 19 mai, va ploua temporar, local în cantităţi mai însemnate. Ulterior, după 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea în special caracter de aversă şi se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltaţii atmosferice.
LA MUNTE
Prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de oscilaţii termice de la o zi la alta, însă abaterile faţă de normele perioadei nu vor fi semnificative. Astfel, în zilele cele mai răcoroase (cel mai probabil în perioada 17 - 19 mai) media maximelor va fi de 10...16 grade, iar în cele mai calde (16, 20 şi 21 mai) de 18...20 de grade, dar la altitudini mari valorile termice vor fi mult mai modeste; minimele termice, mediat pentru întreaga zona montană, vor fi de 3...9 grade. Pentru perioada 22 - 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante ce se vor situa în general în jurul celor normale pentru ultima decadă a lunii mai. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată în majoritatea zilelor din interval, cu precădere în Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali unde, mai ales în prima săptămână, excendentul pluviometric poate fi semnificativ. După data de 22 mai, poile se vor semnala în special în cursul după-amiezilor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO